Aς κρατήσουμε τα τωρινά


Ένα ποστ τουρλού με διάφορα νέα, πράγματα που συμβαίνουν δηλαδή και αυτά που θα γίνουν κάποια στιγμή, τόσο κάποια, που έτσι για να γεμίσουμε το θέμα τα βάζω.
Ξεκινάμε απ' την επιτυχία της Αθήνας στην ανακύκλωση. Έκεί που στέκει ανίκανο το κράτος, η ίδια η ζωή φέρνει το οικολολάγνο επιθυμητό. Οι κάδοι τον τελευταίο καιρό είναι παραδόξως άδειοι γύρω- γύρω. Από τη μια οφείλεται στην υπηρεσία καθαριότητας που έχει αυξήσει, όπως ενημέρωνει, τα δρομολόγια σε 3-4 την μέρα, και από την άλλη στους ρακοσυλλέκτες, Ρουμάνους Ρομά και Πακιστανούς κυρίως, που ψάχνουν κάθε μα κάθε κάδο, για μέταλλα, χαρτί, ακόμη και ρούχα για προσωπικές ανάγκες ή το παζάρι. Μια βόλτα στο κέντρο θα τους δεις να γυρνάνε μέρα νύχτα αδιάκοπα με τα καροτσάκια σούπερ μάρκετ, για ένα μεροκάματο των 15-20 ευρώ,.


Ο Δήμος επίσης ενίσχυσε τον φωτισμό σε Ομόνοια, 3ης Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Ακαδημίας και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Με κάποιες λάμπες παραπάνω και τα σημεία μοιάζουν πιο φροντισμένα και ασφαλέστερα. Τώρα αν είναι, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, κρατάμε και το φαίνεται, στο σκηνικό εγκατάλειψης κάτι είναι κι αυτό.


Να τη πετιέται, οσονούπω τελειώνει. Η ιστορική τρίτη πλατεία της Αθήνας (που με Ομόνοια, και Σύνταγμα σχημάτιζε ένα τρίγωνο σύμφωνα με τον πρώτο αρχικό σχεδιασμό στα Οθωνικά χρόνια) πλησιάζει στο φινάλε της. Το πάρκινγκ του Μετρό ολοκληρώνεται, και σε συνδυασμό με την μελλοντική (καλοκαίρι είπανε) κατεδάφιση του αμαξοστασίου των HΛΠΑΠ, θα δημιουργήσουν μια πρωτόγνωρη άπλα για το ιστορικό κέντρο.


Και φινάλε με τα των Επιτροπών, παραΕπιτροπών, γουατέβερ σε δουλειά να βρισκόμαστε, να δικαιολογούμε μισθούς:
- Εκπονήθηκε η μελέτη για τον εποικισμό του κέντρου, αφορά το Γεράνι και την Περιοχή ανάμεσα σε Πατησίων και Αχαρνών από Ομόνοια μέχρι Κάτω Πατήσια, διάβασε εδώ
- Κι επίσης τώρα, μαγιάτικο αυτό, ξεκινά μια προσπάθεια πρώτου συντονισμού των υπουργείων, δήμου με στόχο την αναβάθμιση (so 2007 όλο αυτό) μπούρου, μπούρου αν αντέχεις εδώ.
- Ένα χρόνο μετά το πόρισμα του 2010 για το Ιστορικό Κέντρο, όλα μοιάζουν ίδια και η Αφροδίτη Αλ Σαλέχ που συμμετείχε στην Επιτροπή θέτει τα αυτονόητα δεκάδες ερωτήματα.


Και κλείνουμε με το μόνο αισιόδοξο αφού σ' αυτό εμπλέκονται νέοι Αθηναίοι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό "Αθήνα x 4" που σαν βασική ιδέα έχει την μετατροπή της διασταύρωση 4 τετραγώνων, σε κήπους, σημεια πρασινάδας και χαλάρωσης εν γένει. Μπράβο παιδιά (μπράβο Στέλλα), μακάρι να γίνουν πραγματικότητα. Δες εδώ

Σχόλια

  1. Όπως το είπες, μακάρι να γίνουν πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο ότι κάτα κάποιο τρόπο στην Ελλάδα τα πράγματα αυτορυθμίζονται όπως στο τομέα της ανακύκλωσης, από την άλλη εντυπωσιακά αποτελέσματα στην έκταση που περιλαμβάνει το Δήμο Αθηναίων μην περιμένεις. Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί μικρής κλίμακας ήταν ανέκαθεν η αιχμή της προπαγάνδας του ΥΠΕΧΩΔΕ ή Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως λέγεται τώρα όταν δεν ήταν σε θέση να κάνει κάτι ουσιαστικό. Μακάρι να πραγματοποιηθούν αν και στη κατάσταση που βρίσκεται το Δημόσιο πολύ αμφιβάλλω. Εξαιρετικά σημαντικό θα ήταν η δημιουργία του Ελαιώνα που δυστυχώς μετά και την στασιμότητα του Παναθηναικού ως προς τη δημιουργία του γηπέδου, προβλέπω να χαθεί στο διάστημα. Επίσης σημαντικό θα ήταν μία ευρείας κλίμακας ανακαίνιση στις προσόψεις των κτιρίων, σε όλο το ιστορικό κέντρο αρχής γενομένης από τα κτήρια που περιβάλλουν το Εθνικό θέατρο στην Αγ. κωνσταντίνου.Είναι κρίμα να επικρατεί τέτοια παρακμή (στα κτήρια εννοώ) σε δρόμους όπως η οδός Μάρνη ή η Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου. Σημαντική η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων αλλά σημαντική είναι και η ανακαίνιση των προσόψεων μια και αυτά καλώς ή κακώς είναι ο καθρέφτης σε κάθε πόλη.
    Τέλος να επισημάνω ότι η ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων υπάρχει από το 1985 και μάλιστα με νόμο του τότε υπουργού Αντώνη Τρίτση. Όπως καταλαβαίνεις μετά από τριάντα χρόνια μιλάμε για τα ίδια πράγματα. Μακάρι μετά από τριάντα χρόνια να μην ασχολούμαστε πάλι με τα ίδια.
    Οι πόλεις εξελίσσονται ούτως ή άλλως είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο. Αφού εμείς έιμαστε στη χειρότερη φάση(πόσο χειρότερα να γίνουν τα πράγματα) τότε αισιοδοξώ ότι κουτσά στραβά κάτι θα αλλάξει μακροπρόθεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι κρατάω εγώ; Την περισσότερη καθαριότητα της Αθήνας, τον καλύτερο φωτισμό, την ελπίδα ότι, αν αυτά τα δυο θέματα αντιμετωπίστηκαν, μπορούν να αντιμετωπιστούν και άλλα.
    Επίσης: πρώτη πρωτεραιότητα πρέπει βα δώσει ο Δήμος (η Περιφέρεια, το Δημόσιο γενικά) στην ανακαίνιση των προσόψεων των κτηρίων Συμφωνώ σε αυτό με τον προλαλήσαντα Kostas_limn. Άμα περιμένουμε από τους ιδιοκτήτες να λάβουν δράση, χαθήκαμε. Ας φροντίσει ο Δήμος να βάφει κάυε δέκα χρόνια τις προσόψεις των κτηρίων (μόνο ένα βάψιμο, δεν μιλάω για επισκευές ή/και ανακαινίσεις!!!!) και θα δείτε πόσο διαφορετική θα φαίνεται η Αθήνα, ακόμα χωρίς καμιά άλλη παρέμβαση. Έτσι απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Triantafyllou GiorgosΜαΐου 05, 2011 1:47 μ.μ.

    ευχαριστώ πολύ για το Link με το blog μου http://triantafylloug.blogspot.com/ για το ΑθήναΧ4.
    Τα πάτε μιά χαρά και καλή συνέχεια
    Γιώργος Τριανταφύλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανέκαθεν εκτιμούσα την Αλ-Σάλεχ, μετά τις ερωτήσεις/προτάσεις της που διάβασα στο link, την εκτιμώ ακόμα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς