Aπ' τα σκουπίδια στα σαλόνια


Οι αναγνώστες θα ξέρουν την αγάπη του μπλογκ για παλιά αντικείμενα, και την σημαντικότερη πηγή που μπορείς να τα βρεις, που, σορπρέζα, είναι ο κάδος της γειτονιάς σου! Πραγματικοί θησαυροί, περιμένουν στο τσάμπα και με λίγο μεράκι, να ομορφύνουν και να προσδώσουν ξεχωριστό χαρακτήρα στο σπίτι. Δεν θέλει πολύ, αρκεί να ξέρεις να τα σεβαστείς και να τους φερθείς σαν σπάνιας ομορφιάς αντικείμενα.
Δες τι έκανα, δες πόσο απλό είναι.


Τρόπαιο 1ο. Περνούσα από ένα υπό κατάρρευση νεοκλασσικό που είχαν ανοίξει και το καθαρίζανε και πρόσεξα σ' ένα μέσα δωμάτιο να στέκει μοναχό αυτό το μπαούλο. Μου γυάλισε, το ζήτησα, μου το χάρισε ο νέος ιδιοκτήτης λέγοντάς μου ότι πρέπει να 'ταν ενός αρχιμανδρίτη που έμενε εκεί μέχρι το 80. Ωωω, ωραίο το στόρυ είπα,και το κουβάλησα ανα χείρας σπίτι.


Τα αντικείμενα που 'χουν μια φθορά είναι αδυναμία, σαν να έχουν στόρυ να σου πουν. Εδώ το συγκεκριμένο πέρα απ' το ωραίο πάλιωμα, είχε και ένα ουδέτερο ελαφρόλαδο χρώμα που ταίριαζε παντού.


Επιπρόσθετη γοητεία: άνοιξα και βρήκα στο πάτο 2-3 παλιές εφημερίδες, κι εκεί τις άφησα (φτου, λιγοστά σινεμά του τότε υπάρχουν ακόμη).


Είχε λοιπόν ένα ελάχιστο κενό δίπλα στον καναπέ και το 'χωσα εκεί. Λειτουργεί πολύ ωραία σαν παράπλευρο τραπεζάκι κι έβαλα απά έναν φτηνό δίσκο: μια καφέ καράφα που βρήκα πεταμένη στο Γκάζι, άλλη μια φτηνή ικέα και ένα ποτήρι κρασιού. Η όλη εικόνα ήθελα να παραπέμπει σε ξενοδοχείο, που το 'χω βάλει σαν σχεδιαστική βάση στον χώρο α) γιατί είναι ένα μικρό στούντιο και σπίτι με την κανονική έννοια δεν μπορεί να γίνει και β) γιατί όντως λείπω όλη μέρα και ο χώρος είναι μόνο για ύπνο και αποφόρτιση. Στο πίσω μέρος, μια μικρή μπάλα που φωτιζόμενη, αναδεικνύει και το ανάγλυφο του τοίχου.


Επίσης το εσωτερικό αξιοποιήθηκε ωραιότατα (κάθε εκατοστό είναι πολύτιμο σ' ένα τόσο μικρό χώρο) κρύβοντας εντός την άχαρη ηλεκτρική σκούπα.


Επόμενο: Ευλογημένο Γκάζι. Ευτυχώς ήμουν μ' έναν αυτοκινητάτο φίλο μου, και μετέφερα αυτή την καταπληκτική πολυθρόνα.


Πέρα απ' την βελούδινη υφή, αριστουργηματικό και το βαθύμελο χρώμα της.


Ποίημα οι αρμονικές καμπύλες τον χερουλιών και το άψογο σκάλισμά τους. Μα έχει τρελαθεί ο κόσμος και πετά τέτοια διαμάντια για έπιπλα από mdf και νοβοπάν;


Αρχόντισσα πραγματική, έγινε το σημείο ανάγνωσης.


Στις μέρες με τα 2 έβδομάδων σκουπίδια στους δρόμους είδα από μακριά αυτό το τραπέζι στους σωρούς. "Όχι, θεέ, σε παρακαλώ να μην μου κάνει" είπα μόλις το πλησίαζα, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να μαζεύω άλλα. Ήταν γεμάτο λάδια και ρύζια επάνω. Το προσπέρασα, αλλά γύρισα, κι είπα "ε στο μπαλκόνι χωρά και βλέπουμε". Το ξέπλυνα άμεσα ένα πρώτο χέρι να φύγουν τα χοντρά, μύριζε όμως την επομένη.


Μ' αρεσε όμως τόσο που το βαλα μέσα για δοκιμή. Ταίριαζε! Το ξαναπέρασα μια χλωρίνη, καλύτερα αλλά είχε μια μυρωδίτσα κι ήταν απ' την κόλλα πάνω στην τάβλα. Σκέφτηκα να το βάψω και θα 'ναι οκ, αλλά όχι, δεν ήθελα να χάσει την τέλεια φθαρίλα. Έτσι πήρα σπάτουλα και γυαλόχαρτο, καυτό νερό, χλωρίνη και μια ώρα και τελικά είναι άοσμο πια.


Τέλεια τα φθορονερά του ξύλου στην επιφάνεια, και ακόμη καλύτερο τα καρφιά που φαίνονται.


Ωραία το κατεστραμμένο look αλλά το πέρασα και αντισκωρικό γιατί καταστρέφεται ότι ξύλινο εντός αν έχει πιάσει σαράκι.


Ιδού, πως έδεσε τέλεια με την μοντερνιά της καρέκλας. Δεξιά, ένα ταιριαστό στο τραπέζι, μεγάλο κάδρο που ενισχύει το όλο παλιακό.


Το βράδυ το φωτιστικό αυτό χαρίζει τοπικό φωτισμό και αναδεικνύει την ζεστή υφή του ξύλου.


Μια καταπληκτική ξύλινη κούκλα στο ίδιο στυλ. Δεν ήξερα που να τη βάλω και ήρθε το τραπέζι κι έδεσε. Την συγκεκριμένη την είχα στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, αλλά αγριεύτηκα βλέποντάς την, νόμιζα ότι κοιμάμαι σε μνήμα. :-)


Εφέ, αλλά ένα μπλοκ παρατημένο κι ένα μολύβι κάνει πολύ φιλολό μουράτο το όλον. Γενικά έχετε υπόψιν ότι όλα τα αντικείμενα φέρουν συναίσθημα και ατμόσφαιρα, δεν είναι ασήμαντα εξτραδάκια.


Ζήτημα 1. Αυτές τις γλάστρες, (κοίτα χτυπήματα, κοίτα χρόνο από πάνω, αριστούργημα!) τις βρήκα στο Μεταξουργείο. Τις σκέφτηκα για μπαλκόνι, αλλά αφήνοντάς τες εκεί προσωρινά, έστω και άδειες, ταίριαξαν μέχρι νεωτέρας. Είναι μαντζόβολη συνταγή το "bring outside in" τελικά.


Επίσης δεν ξέρω τι να κάνω αυτά τα κιβώτια. Μου θύμισαν στα παιδικά, την κάβα της γειτονιάς, -έχουν εξαφανιστεί τα συγκεκριμένα 7up μάλιστα- και κάτι μ' έσωσε να διασώσω απ' τις στοίβες. Δύο μήνες δεν έχω βρει χρήση, φτου, ίσως χρειαστεί να τα πετάξω...


Τελευταίο, πεταμένο από φαρμακείο βρήκα αυτό το σταντ. Παραβλέποντας τα αυτοκόλλητα, παρατήρησα την ιδιαίτερη και ωραία του φόρμα, και πως αν έμενε γυμνό απ' τα εξτραδάκια θα έστεκε σαν ένα μινιμαλ λευκό αντικείμενο.


Έβγαλα όλα τα συγχρονου στυλ αυτοκόλλητα και κράτησα μόνο το παλιομοδίτικο 70s logo της Bayer, μαύρο δε που ταίριαζε με το λευκό απόλυτα.


Κι έτσι, την ικεϊλα, που πάσχει κάθε αθηναϊκό γραφείο την έσπασα με μια ξεχωριστή μίνι βιβλιοθήκη. Το καπέλο μονίμως εκεί, κάνει το στυλ πιο οικείο, και είναι ιδανική θέση και για να κρεμιέται η τσάντα. Σούπερ;


Τιπ: για όσους αγαπάνε αυτό "χειροποίητο", απλό στυλ δύο πολύ καλά βιβλία τροφή στο μάτι και αρκετά επεξηγηματικά, είναι αυτά: "Sibella Court - Et cetera" (φανταστική εκτύπωση σε χοντρό οικολογικό χαρτί) και "Mark Bailey - Simple Home.

Άντε και καλά σκουπίδια! :-)



Σχόλια

  1. Τα κασόνια 7up, μπορείς να τα βάλεις στην κουζίνα σου, και να βάζεις μέσα τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζεις. Έχω πάρει ένα παλιό κασόνι από μανάβικο, το βαλα πλάι στο νεροχύτη και βολεύω εκεί τα διάφορα ζαρζαβατικά που πριν ήταν χύμα σε σακούλες-σακουλίτσες-κλπ.
    Πάντως η καλύτερη γειτονιά σε σκουπίδια είναι κατά τη γνώμη μου το Μεταξουργείο κι ο Κεραμεικός! Στην απεργία δε μπορείς να φανταστείς τι μπορούσες να βρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κακό που έχουν αυτά τα κασόνια είναι οι υποδοχές για τα μπουκάλια, που αφήνουν ελάχιστο χώρο να αποθηκεύσεις. Ιδανικά, πρέπει να τις σπάσω αλλά χαλάς το ορίτζιναλ ντιζάιν; Κρίμα απ' το Θεό.

    Ναι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός με την έννοια ότι δεν είναι πυκνοκατοικημένες περιοχές και προλαβαίνεις να βρεις κάτι στους κάδους. Η πηγή είναι Αγ. Παντελεήμονας, Κυψέλη, μεσοαστικές περιοχές των 60s με άπειρα έπιπλα εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιατι δεν τα κανεις καβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έχω δει να μετατρέπουν πλαστικά κασόνια σε χαμηλά σκαμπό για το μπαλκόνι και ήταν τέλεια. Βρες ένα τρόπο να τα κλείσεις από πάνω και με ένα ωραίο μινι μαζιλαράκι θα είναι τέλεια για lounge καθιστικό μπαλκονιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι γνωστό απο παλιά οτι στο θέμα αυτό είσαι μάστορας. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έχω μαζέψει και γω πολλά από τα εξαρχεια, το καλύτερο όλων που λατρεύω είναι ένα μαυρο δερμάτινο μπαούλο
    καύλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όλα ωραία και καλά. την πολυθρόνα την καθάρισες και πως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναρωτιέμαι με τί καρδιά πετάνε συγκεκριμένα έπιπλα.
    Η πολυθρόνα πανέμορφη,θα της άλλαζα βέβαια την ταπετσαρία,λόγω φόβου για μικρόβια κλπ.

    Τα κιβώτια γίνονται ωραιότατη κάβα. Δεν ξέρω τον χώρο σου,την κουζίνα...χμ...μπορείς να τα στερεώσεις κάθετα στον τοίχο,τέλεια κάβα.Χωράνε μπουκάλια κρασιού; Καθίσματα για το μπαλκόνι,πάλι καλή ιδέα.
    Θα μπορούσες να τα μετατρέψεις σε φωτιστικά-τραπεζάκια για το μπαλκόνι ή και το καθιστικό.

    Το σταντ του φαρμακείου μπορείς να το βάλεις στο μπάνιο,για μικροπραγματάκια/ξυραφάκια/κλπ...ή είναι πολύ μικρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ουπς, σωστά, τώρα τα πρόσεξα καλύτερα! Όπως είπαν και οι αποκάτω, κάβα θα ταν η καλύτερη λύση! Αρκεί να χωράνε και άλλου μεγέθους μπουκάλια! Θ'αρχίσω να παίρνω σβάρνα Αγ.Παντελεήμονα, που είναι και κοντά μου. Προς το παρόν, έχω ένα κομοδινάκι στο μπαλκόνι που περιμένει μεταποίηση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να τα κανεις κατι σαν καβα, οπως λεει κ απο πανω η Μαρια. Λατρευω τετοια ποστ, επισης το σπιτι σου ειναι to die for...Ενα τετοιο μπαουλο ψαχνω κι εγω, αλλα και να το βρω πως να το κουβαλησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. με σκουπακι να μαζεψει σκονες αρχικα και μετα με carpex, θαυματουργό πραγματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για μεταποιήσεις μικρών επίπλων δες την τεχνική που χρησιμοποίησα εδώ, εύκολο είναι:

    Νέα συρταριέρα απ' τα σκουπίδια
    http://athensville.blogspot.com/2010/04/blog-post_08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ νομίζω ότι θα έκλεινα με κάτι τύπου κομμάτι ξύλο τον πάτο από το κασόνι και θα χρησιμοποιούσα τα διαχωριστικά που έχει για να φυτέψω στο κάθε ένα από αυτά ένα διαφορετικό βολβό ή σπόρο ενός διακοσμητικού φυτού μίας καλλιεργητικής περιόδου (πσσσ πώς τα λέω...) , μικρές πόες που δεν αναπτύσσονται πολύ, όπως π.χ. πανσέδες και να φτιάξεις ένα μεταφερόμενο πολύχρωμο κάδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. an den ta thes ta kasonia eyharistos ta perno mias ke prosfata metakomisa ke ime adios apo ta panta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτή την τεχνική σου είχα σκοπό να ακολουθήσω, μιας και το κομοδίνο είναι βαμμένο με καφέ λαδομπογιά που είναι και σε άσχημη κατάσταση! Thanx Athensville!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πάρα πολύ ιδιαίτερα!!ειδικά τα ξύλινα έπιπλα και τα 7up!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Athensville από τότε που σε διαβάζω έχει γεμίσει το σπίτι μου από έπιπλα που βρίσκω στα σκουπίδια, είναι κολλητική μανία, μπράβο! Και όλοι τα θαυμάζουν εννοείται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Athensville στα στα δικά σου χνάρια για τα παλιά και πεταμένα έπιπλα κινείται και το http://rat-cat.tumblr.com/
    Το έχεις δει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. και στο Κολωνάκι έχει απίστευτα πράγματα στα σκουπίδια.Έχω αξιοποιήσει αρκετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έτσι μπράβο, με κάτι τέτοια παίρνουν αξία αυτά τα ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ρε ζηλεύω αλήθεια! στη δικιά μου γειτονιά μόνο σπασμένα και παιδικά κρεβάτια πετάνε!

    καλά με το σταντ από το φαρμακείο μου έφυγε το κεφάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. egw eimai atyhi ths pareas. enw ehw vrei kata kairous fantastika pragmata petamena, opws p.h. ena fystiki mpaoulo, k ponese h kardia m otan to eida, dn ehw diko mou spiti akoma. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. exw ena talaiporimeno ksilino kibwtio metaforas pou mallon tha se endiefere.na to kratisw?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Costaspal
    Έστω και αργά , ένας επαγγελματίας του είδους (Μορφολόγος-Διακοσμητής) ,"σου βγάζει το καπέλο"! ! ! Μπράβο
    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΕΛΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ PEPANTHOL TA ESPASES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πραγματικά, δίνεις νέα έννοια στο "ρακοσυλλέκτης"! Θέλω και αφιέρωμα n.2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. γεια σας...εμενα μου χει ξεμεινει ενα τραπεζακι στην βεραντα απο την προηγουμενη ενοικιαστρια...με μια φροντιδα θα γινοταν τελειο τραπεζακι σαλονιου...αλλα επειδη ειναι ηδη εξω πολλους μηνες κοντευει και χρονο μη σας πω θελω να μου πειτε τι μπορω να κανω για να το βαλω μεσα στο σπιτι και να μην χαλασει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φανταστικά πράγματα!Τα παλιά αντικείμενα/επίπλα έχουν ψυχή και χαρακτήρα. Αν βλέπατε τι πετάνε εδω στην Κρήτη... Μπράβο για το μπλογκ και τις ωραίες ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εγω βρηκα ενα παλιακο κομοδινο....αλλα ειμαι σε διλλημα....Μαρμαρο για καλυψη ή εναν παλιο αιγυπτιακο δισκο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΟΛΑ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ! ΚΑΙ ΓΩ ΤΡΕΛΕΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΠΑΛΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΤΙ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς