Blog Widget by LinkWithin


Πέρα από την μπλε πολυκατοικία, η πόλη απέκτησε και την πράσινη. Βρίσκεται στην έξοδο του Μετρό Μεταξουργείο, αρχές της οδού Σάμου και πρόκειται για μια νέα πολυκατοικία, πολυτελή απ' αυτές που φτιάχνει ο Πάνος Ζουγανέλης στην ευρύτερη περιοχή (δες πολυκατοικία ηθοποιών).
Φαινομενικά θα λεγε κάποιος κιτς, έντονο το κοντράστ με το γύρω. Αλλά α) ποιο είναι το γύρω; Το πάνθεον της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής; Το αντίθετο ακριβώς και β) Έκπληξη, διαφορετικότητα: το κτίριο νομίζω το επιτυγχάνει σίγουρα δίνοντας μια αμελητέα αλλά τόσο αναγκαία πινελιά στην καρμπόν πόλη.
Και όχι μόνο αυτό: μ' αρέσει η δυναμική των μελετημένα ακανόνιστων όγκων και γραμμών, η ενίσχυση του αρτυ στυλ του με τις διακοσμητικές λεπτομέρειες, που ενισχύουν την αισθητική πρόθεση του αρχιτέκτονα, δεν υπάρχει σημαντικότερο απ' την "σαφήνεια" στο design.


Τα ιδιαίτερα μεταλλικά κάγκελα με διατηρημένη γυμνή την rough όψη τους.


Η είσοδος, με τα οργανικά κι ακανόνιστα γράμματα


Στο παραδίπλα τοιχείο μ' άρεσε ο συνεπής στο επιλεγμένο στυλ μεταλλικός αριθμός


Κυρίαρχο στοιχείο στο κτίριο, ένα εκκρεμές με τις δύο μπάλες, σε μαύρο και στο ψηφιδωτό πλακάκι που επαναλαμβάνεται στα μπαλκόνια (ίσως το μόνο που τσίνισε ήταν το σχήμα σταυρού στην κορυφή, έχει μια φόρτιση στην Ελλάδα σαν σύμβολο).


Τα ρετιρέ, μια μίξη γυαλιού, ιδιότροπων καγκέλων και επιφανειών με ψηφιδέ πλακάκι. Εκεί κρύβεται και η κοινόχρηστη πισίνα του κτιρίου.


Όσο να 'ναι...

Σχόλια
blog comments powered by Disqus