Eξαλλοι εκδότες στην ταπεινή Κοτζιά


"Μα γιατί δεν φέρνετε τις εκθέσεις στην Ομόνοια, ο Δήμος πρέπει να καθορίζει την πολιτική του να λέει αποφασισμένα 'θέλω να βοηθήσω αυτές τις περιοχές, θα φέρω κόσμο, θα κάνω τα περισσότερα γεγονότα μου εκεί' . Εκτός αν ηττημένοι απ' τη δημοσιουπαλλίλα η αρχή του Δήμου θεωρείτε ότι αυτό είναι μη αναστρέψιμο, και μόνος ρόλος του Δήμου είναι να μαζεύει σκουπίδια. Τυπικά καταλήγει πάντα αυτό, αλλά ο Δήμος είναι Αθηναίων, που θέλουν στήριγμα κι έμπνευση, ο φορέας που θα υπερασπιστεί τα ορισμένα τετράγωνα και τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτά. Είναι πολιτική και να ένα πεδίο δράσης, ενέργειες που δίκαια να τοποθετούν τις δραστηριότητες σε όλη την πόλη. Φέρτε εκθέσεις κάτω!"
Κάτι τέτοια είπα σε έναν άνθρωπο του Δήμου που πιασα κουβέντα σε εκδήλωση πριν κανα δύο χρόνια. Έτσι με χαρά είδα ότι κάμφθηκε η απάντηση που είχε δώσει τότε "δεν θέλουν οι εκθεσάδες να κατέβουν προς τα κάτω" και η Κοτζιά εδώ και μια βδομάδα φιλοξενεί την Έκθεση Βιβλίου.
Η έκθεση δε, έχει κόσμο, 2-3 φορές το βράδυ που την επισκέπτηκα με δυσκολία μπορούσες να κινηθείς στους διαδρόμους. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό μιας και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου έστειλε οργίλη επιστολή (στοχοποιώντας τον "Ιανό") για την μετακίνηση της έκθεσης από την Κλαυθμώνος (η οποία απέχει ένα τετράγωνο δεξιά απ' τη νέα θέση).
Μάλιστα... Σε ποια πόλη ζει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου; Δεν αντιλαμβάνεται ότι τέτοια γεγονότα είναι αφορμή για να εξισορροπηθεί μια διχαστική κατάσταση στην πόλη που κάτω απ' την Κοραή δεν κυκλοφορεί ψυχή; Εκτός αν ο Σύνδεσμος αντικατοπτρίζεται στην τέντα, αυτή την φτηνοκατασκευή που θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενεί χριστουγεννιάτικα, λουκουμάδες και κυλότες που τίποτα δεν επισημαίνει ότι έχει να κάνει με κάτι πνευματικό, ή έστω γιορτινό και θελκτικό για το βιβλίο (π.χ. μια είσοδο σε σχήμα βιβλίου θα έδινε έναν τόνο). Που η μεταφορά και η λιγότερη επισκεψιμότητα θα έπρεπε να ενεργοποιήσει δημιουργικούς ανθρώπους τους να κάνουν παράπλευρες εκδηλώσεις ενίσχυσης του βιβλίου: παρουσιάσεις συγγραφέων, παιχνίδια φιλαναγνωσίας για παιδιά και τόσα άλλα; Νόουπ, τίποτα απ' αυτα, παρά μόνο τσιτάτα "το βιβλίο ανοίγει μάτια, κόσμους, ταξιδεύει" έλα στην Κλαυθμώνος, έλα στο RiverWest, με το καλό και στο BlueSky. Σαφής υπερβολή, άλλωστε εσείς δεν είστε σκέτο έμπορες...

Σχόλια

  1. Πήγα κι εγώ σήμερα το πρωί, πατείς με πατώ σε. Βέβαια πολύ ρετάλι στα βιβλία (αμφιβάλλω αν έχω ξαναδει τόσο πολυτονικό μαζεμένο, είμαι και παιδί της μεταπολίτευσης), αλλά και ορισμένα διαμαντάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Symfwnw apolyta me ola osa grafeis!
    Kala ti tenta einai auth... Parakmh...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς