Tα πρώτα τραπεζάκια στην Ομόνοια


Μια βδομάδα το πολύ να πέρασε από τότε που διέρρευσε στον τύπο η πρόθεση του Δήμου να βάλει τραπεζοκαθίσματα στην Ομόνοια (+στην Κοτζιά) και τα πρώτα τραπεζάκια δειλά-δειλά εμφανίστηκαν, από ένα τυροπιτάδικο στην κάτω πλευρά. Η αίσθηση; Χμμμ αν εξαιρέσεις το τυχαίο της τοποθέτησης, ωραία: όσο να 'ναι το τραπεζάκι και η καρέκλα κάτω απ' τον ελληνικό ουρανό δίνει άμεσα μια αίσθημα χαλάρωσης, αφαιρεί κάτι από την αφιλόξενη χρόνων τσίτα της πλατείας, προσφέροντας την πρωτόγνωρη αίσθηση του "εδώ μπορώ να σταθώ".
Πολλοί λένε ότι δεδομένης της φασαρίας δεν θα είναι και το πιο εύχαριστο. Έχουν δίκιο, αλλά μου 'ρθε η εικόνα του Συντάγματος που με τα ηχοπετάσματα έχουν λειτουργήσει όλα τα φαγάδικα στο κάτω μέρος της (everest, Mc, Public). To ενδεχόμενο μελανό σημείο; να επαναληφθεί το αναμενόμενο να γίνει κατάληψη του ελεύθερου χώρου γύρω (πλήθος από σταντς, εξαερισμοί μετρό, καρτοτηλέφωνα, περίπτερα κλπ) και να δυσκολέψει την κίνηση. Αν ο Δήμος να έχει ένα πλάνο του τόσο όσο και να το επιβλέψει τότε ολα οκ.
Μακάρι λοιπόν να ξανακουστεί πειστικά το "πάμε για καφέ στην Ομόνοια"· δεν είναι μόνο η ζωντάνια, η κίνηση που θα προσφέρει αλλά και ένα ονόρε στο σημείο, η ιστορία της είναι συνώνυμη από τα ιστορικά καφεζαχαροπλαστεία που αποτύπωναν και καθόριζαν την ελληνική πραγματικότητα από την πολιτική μέχρι τις τέχνες και την λογοτεχνία.




Φωτογραφίες απ' το αφιέρωμα των 7 Ημερών της "Κ" στην Ομόνοια

Σχόλια

  1. Μωρέ ας κάνουν καμιά τρύπα στο μπετόν να φυτέψουν να κανένα δέντρο, που το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία της πλατείας αυξάνεται κατα 40 βαθμούς και μετά ας βάλουν όσα τραπεζάκια θέλουν.

    inwhirlofinspiration.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστος ο παραπανω!!
    Τεσπα, μαζι με τις καρεκλες θα υπαρχουν μινι καλασνικωφ για προστασια, σκονακια κοκαινης και προσπεκτους με τα πορνεια και τους πωλητες κοκας, μαυρου κλπ ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.
    Για να κάτσεις να πιείς καφέ, έστω ένα τεταρτάκι, θα πρέπει να έχεις ειδικό φρουρό να σου φυλάει τα υπάρχοντα.
    Ωστόσο μου αρέσει που γίνονται τέτοιες κινήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάπου είχα διαβάσει οτι δεν μπορούν να φυτευτούν δέντρα στην Ομόνοια. Το πάχος της οροφής του σταθμού από κάτω είναι 30-50εκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. apokliete na einai 30 me 50 kai na exei tin orofi tu stathmu mporeis na exeis blastisi stin orofi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωχ, τι είναι αυτά που γράφετε; Περνάτε ποτέ ημέρα από την Ομόνοια; Κίνδυνος περίπου μηδέν και όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα για τα μήντια και τους χρυσαυγίτες. Ακόμη και τη νύχτα η ίδια η πλατεία είναι αρκούντως ασφαλής και θα γίνει ακόμη πιο ασφαλές το μέρος με περισσότερη κίνηση...
    Και όσο για τα δέντρα: ούτε παλιά δεν ήταν ιδιαίτερα φυτεμένη η πλατεία (είναι "κούφια" από το 1932 άλλωστε), αλλά ούτε και το Σύνταγμα προς τα κάτω, εκεί δηλαδή που ήταν τα μεγάλα καφενεία. Για τη δουλειά αυτή υπάρχουν οι τέντες και οι ομπρέλες, ξέρετε.

    Εγώ πάντως (που μένω κέντρο και εργάζομαι στην Ομόνοια) επικρωτώ το μέτρο. Ποτέ δεν κατάλαβα τη μανία των αρχαιολόγων να μην θέλουν πουθενά τραπεζοκαθίσματα, όπως στο Μοναστηράκι όπου για κάποιο λόγο τα απαγόρευσαν ρητώς. Είνια δυνατόν; Σε μεσογειακή πλατεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να προσθέσω και κάτι άλλο: Στην Ελλάδα τίποτα δεν αλλάζει ακριβώς επειδή όλοι μοιρολατρικά επικαλούνται το χάλι που υπάρχει, λες και είναι νομοτελικό ("τι να κάνουμε, πάντα έτσι ήταν, το έχουμε στο DNA μας..." και λοιπές μπούρδες).

    Μου θυμίζει τους συμπολίτες (Έλληνες συχνά, μη γελιόμαστε) που πετάνε τα σκουπίδια τους δύο μέτρα από το καλάθι στο δρόμο, και όταν τους τη λες σου απαντάνε "δε βλέπεις, ρε φίλε, πως είναι εδώ γύρω", λες και δεν είνει οι ίδιοι και οι όμοιοί τους που ευθύνονται για το σκουπιδαριό που επικαλούνται.

    Μα, για να αλλάξει κάτι πρέπει να το αλλάξεις ενεργά. Από μόνο του δεν αλλάζει φσυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ σωστή η κίνηση να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα στην Ομόνοια, αρκεί όμως να μην είναι μόνο αυτή η ανάπλαση του Κέντρου που τόσο καιρό ευαγγελίζονται διάφοροι αλλά να προχωρήσουν και σε άλλες πρωτοβουλίες γενικότερης ανάπλασης! Ας ελπίσουμε δε να μην είναι η αστυνομική παρουσία ο μόνος λόγος που θα μπορεί κανείς να κάτσει άφοβα γιατί τότε... μάλλον που στην τιμή του καφέ θα περιλαμβάνεται και ο ενοικιαζόμενος αστυνομικός, τώρα που πλέον επιτρέπεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τη μέρα η Ομόνοια όντως δεν είναι επικίνδυνη, απλώς είναι παρακμιακή και μίζερη.... πώς αλλάζει αυτό; Με κόσμο φυσικά, και τέτοιες κινήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Άντε, τραπέζια, ομπρέλες, τέντες, καμμιά γλάστρα στο τσιμέντο, νέα καφέ και κάτι θα γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία... κόβεται όμορφα η ζουζού πάνω στο ξύλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σήμερα που πέρασα από κει είδα ότι γίνονται εργασίες και στο πάλαι ποτέ "Νέον".
    Ξέρει μήπως κανείς τι θα ανοίξει εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άλλο πλατεία άλλο πάρκο! Αμάν πια το ταμπού με τα δεντράκια. Έχω και μία πρόταση για δέντρα στην πλατεία catalunya στη Βαρκελώνη, στην Concorde του παρισιού ή στην el-Fna στο Μαρόκο...πολύ άδειες μου φαίνονται! Τελικά αν δε θέλουμε πλατείες να το πούμε ξεκάθαρα. Πλατεία = τσιμέντο + άγαλμα-πύργος-μνημείο στη μέση. Τα πάρκα είναι άλλη υπόθεση...τα χρειαζόμαστε και είναι απαραίτητα αλλά δεν είναι πλατείες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το κλίμα μας καθοδηγεί για το τι θα κάνουμε, και πλατείες δεν είναι αυτό που γράφεις abcdefg, αυτά είναι κλισέ που δεν ισχύουν, πλατείες είναι ανοιχτοί χώροι που λειτουργούν σαν χώροι στάσης, ανάπαυσης, συγκέντρωσης πολιτών. Οι λειτουργικές ανάγκες καθορίζουν τα συνθετικά στοιχεία στον σχεδιασμό ενός χώρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καμία αντίρρηση, αν οι λειτουργικές ανάγκες καθορίζουν ένας χώρος να δεντροφυτευτεί, να έχει παγκάκια, παρτέρια, λουλούδια και λίμνες ( δες St James' Park) τότε δημιουργείς ένα πάρκο. δε το βαφτίζεις πλατεία όμως ...Αν πάλι θες χώρο συνάθροισης για εθνικές,θρησκευτικές, πολιτικές και άλλες εκδηλώσεις ( δες Piccadilly Circus) τότε δημιουργείς πλατεία. Μη μπερδευόμαστε. βασικές αρχές πολεοδομίας είναι όχι κλισέ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η Ομόνοια είναι συγκοινωνιακός κόμβος επίγειος και υπόγειος. Και αν υποθέσουμε ότι αυτό θα αλλάξει με την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου (εφόσον γίνει) το από κάτω δεν αλλάζει με τίποτα. Άρα, πάρκο δεν πρόκειται να γίνει να το πάρουμε απόφαση! Και έχει δίκιο ο abcdfg, να βάλουμε δέντρα και στην Πλατεία Αγίου Πέτρου! Και έχει δίκιο και ο Andreas, δεν λέω ότι η Ομόνοια είναι το ασφαλέστερο μέρος αλλά δεν έχει και ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες, έλεος! Λοιπόν, θα πάμε Ομόνοια για καφέ, το κλείσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς