Bενέτης στo NEON, Bios στην Αναξαγόρα


Hi athens, again :-)
Με τα μούτρα στα νέα, γιατί ένα κομμάτι της πόλης φαίνεται να το γυρίζει.
Η απόφαση του Δήμου να βάλει τραπεζοκαθίσματα στην Ομόνοια άλλαξε την ατζέντα, και ακαριαία έστρεψε το ενδιαφέρον αλυσίδων για να πιάσουν πόστο (το πείραμα με το κιτσάκι καφέ MeetMe πέτυχε και όντως κάθεται κόσμος και πίνει τον καφέ του εκεί). Έτσι το κομβικό ΝΕΟΝ (που τόσο καιρό κάποιον κυριούλη πετύχαινα να το φροντίζει), άλλαξε ενοικιαστή και οι Φούρνοι Βενέτης θα στεγαστούν εκεί από τον Νοέμβρη. Ξύπνια κίνηση αν και έχουν κι άλλα 2 καταστήματα γύρω (απέναντι από Μινιόν και Κάνιγγος), μα οι φούρνοι είναι τα νέα έβερεστ, έχει όλα τα καλά του δρόμου σνακ, συν την πελατεία αυτού που θα πάρει το ψωμάκι του (εδώ το "Χωριάτικο" ανέστησε το καταραμένο σποτ Πανεπιστημίου&Πατησίων έτσι).
Δεν πιστεύω να κατακλυστεί μόνο από παξιμάδια, ευελπιστώ να μπολιαστεί με τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου.



Καταπληκτικό νεό, πολύ το χάρηκα! Οι άνθρωποι του Bios επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και στρέφουν στο βλέμμα τους όχι στο πολυπηγμένο πια Γκάζι αλλά στα άδεια κι έρημα κάτω στενά της Ομόνοιας. Έτσι στο μνημείο εκδοτικής παραγωγής προηγούμενων δεκαετιών, στο ιστορικό κτίριο του Ρομάντσο Βεντέτα Πάνθεον δημιουργείται ένας νέος πολιστικός χώρος που θα στεγάσει κι άλλες bios παραγωγές (δεν εγκαταλείπεται η Πειραιώς).
Πολύ το χάρηκα, ναι, το κτίριο το ξέρω (πήγαινα μικρός για δουλειές του πατέρα μου που είχε τυπογραφείο/εκδόσεις του στην Γερανίου) είναι υπέροχο, βιομηχανικό, με άπλα φουλ, η Αναξαγόρα είναι δρόμος με μηδενική κίνηση αυτοκινήτων και τον φαντάζομαι ήδη με πλήθος στο απέξω να πίνει το ποτό του. Θα αλλάξει το σύμπαν γύρω του (μακάρι την αξιολάτρευτη ΔΟΥ Α' Αθηνών ακριβώς απέναντι)!
* Καίριο: Οι ταμπέλες είναι μνημειώδεις και δεν θα αγγιχτούν, το υποσχέθηκαν οι νέοι ιδιοκτήτες.




Athens needs care! Ότι care και να 'ναι, ακόμα κι αυτές τις ζαρντινιέρες που έβαλε ο Δήμος στην Ερμού (και στην Κοτζιά) και έχει και το Βουλάκι στη μεζονέτα στις Αφίδνες. Μπορεί να μην είναι το πρωτότυπο, το διαφορετικό, το ψαγμένο σχεδιαστικά που πρέπει να 'χει η βιτρίνα της πρωτεύουσας αλλά δείχνει ότι κάποιος προσέχει αυτό την ρημαδιασμένη πόλη και τη βελτιώνει. Όχι γκρίνια, πάμε απ' τα βασικά και θα σωθεί το πράμα μας.


Δε μισώ, αρχή μου, δε μισώ. Εκτός απ' αυτό το κτίριο που εδώ μου καθόταν. Μνημείο μιας άρπαχτρας εποχής για το Ψυρρή, με κώλους που καθόντουσαν στους βελουδένιους καναπέδες κάτω από πολυελαίους και φλοράλ ταπετσαρίες των 00s, που φυσικά υπάρχουν ακόμα σε κάτι Ρουφ. Αλλά όχι στου Ψυρρή και το γκρέμισμα αυτού του μαύρου κατασκευάσματος που ξεκίνησε πριν μια βδομάδα τελειώνει οριστικά έναν κύκλο.



Το Μινιόν τον Σεπτέμβρη θα φιλοξενούσε το ΥΠΕΚΑ. Είναι Σεπτέμβρης, δεν φιλοξενείται κανείς κάτω απ' τις λινάτσες στο σίγουρο. Ούτε καν εργάτες πάρολο που το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει για τους υπαλλήλους του να μπαίνουν αρχές του 2013.
Μα πόσο για τα κέτεριγνκ τις κάνουνε τις ανακοινώσεις και τις συνεντεύξεις τύπου, αρχίζει και με κουράζει η συνειδητοποίηση αυτής της χώρας.


Έψαξα στο 30.000 φώτο αρχείο μου, αλλά είναι τόσο αδιάφορο το Μετρό, που δεν το χω τραβήξει ποτέ. Έτσι βρήκα αυτή στο νετ, που κολλά με το προηγούμενο των φιλόδοξων ανακοινώσεων για να εντάξουμε μετροειδήσεις: Θα μπούνε όπως παντού στο κόσμο μπάρες στις εισόδους, θα ρθει το ηλεκτρονικό εισιτήριο και διάφορα μπόνους για τους συνεπείς χρήστες του. Καλά όλα αυτά αλλά το 1.75 που σκέφτονται είναι εκτός τόπου και χρόνου και τ' ακυρώνει όλα. Επίσης καλή η σκέψη -πάλι όπως σε όλο τον κόσμο που τρώει βελανίδια- να υπάρχουν καταστήματα μέσα στους σταθμούς, κίνηση που θα βελτιώσει τα οικονομικά της ΑμεΛ και θα δεν πληρώσουμε το 1.75€ (πάνε καλά;)


Το θέμα
με τα ποδήλατα του Δήμου φαίνεται να προχωρά, ανακοινώθηκε για 30η φορά, άρα κάτι θα συμβεί και θα δώσει στους πολλούς να δοκιμάσουν αυτό που έζησα φέτος το καλοκαίρι, κίνηση με ποδήλατο στην πόλη, στην καθημερινότητα, στις δουλειές σου, στις βόλτες σου. Άλλο πράγμα θα ακολουθήσουν εκτενή άρθρα.

Σχολιάστε, μου λείψατε! :-)

Σχόλια

  1. Και εσύ μας έλλειψες! Πάμε γερά, και εύχομαι ένα κέντρο Αθήνας όπως το θυμόμουν από τα παιδικά-εφηβικά μου χρόνια-ζωντανό και ενδιαφέρον, να θες να το εξερευνήσεις και όχι να το αποφύγεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω διαβασει εδω και μερες για την τιμη του εισιτηριου κι εχω μεινει μπιπ!Λεφτα δεν εχει ο κόσμος,προσπαθουν να κάνουν τιμιους τους επιβάτες και το αυξάνουν;Τι να πω....

    Καλό φθινόπωρο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας έλειψες. Kαι πού βολόδερνες όλο το καλοκαίρι για να'χουμε καλό ρώτημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας έλειψες!
    Ευχάριστα νέα, ελπίζω αυτές οι κινήσεις αναβάθμισης στην Ομόνοια, να επεκταθούν... Βλέπεις βρε παιδί μου, παλιές φωτογραφίες της Ομόνοιας και σφίγγεται η καρδιά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλωσόρισες! Επιτέλους και μία καλή είδηση! Κρίμα πάντως που κόψανε αυτόν το φοίνικα μπροστά από το ΝΕΟΝ, ήταν η μόνη σκιά αυτού του μέρους της Ομόνοιας. Επίσης, με αυτό το πυροτέχνημα της δενδροφύτευσης της Ομόνοιας υπάρχει κάποιο νέο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επιτέλους! παρακαλώ μην ξαναργήσεις τόσο πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό φθινοπωρο και μας μας έλειψες! Ωραία posts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς επέστρεψες, Άθενσβιλ, κι εσύ μας έλειψες. Πολλά καλά νέα όλα μαζί, παρά λίγο να πάθω συγκοπή! Το σίγουρο είναι ότι φρέσκος άερας φυσάει ξαφνικά στην πόλη, 4 χρόνια μιζέριας και συτομαστιγώματος είναι αρκετά, η ζωή συνεχίζεται. Ζήτω η Αθήνα, ζήτω ο Άθενσβιλ, ζήτω όλοι εμείς οι Αθηνόπληκτοι αθηνολάτρες! Καλό χειμώνα νάχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αντε να αλλαξουμε και την γερανιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αχ και να ξερες!πολλοι φοινικες στην Αθηνα μαστιζονται απο ενα μικρο σκαθαρακι εξ αφρικης που μπαινει μεσα και τους καταστρεφει!και δυστυχως δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα, ειναι πολυ δραστηριο και οτι και να χουν δοκιμασει τα βρισκουν σκουρα. ριξε μια ματια σε φοινικες του κεντρου!μαλλον θα πρεπει να απολεσουμε τον οποιο "εξωτικο" χαρακτηρα αυτης της πολης!:):) καιρος για νεα ελαιοδεντρα ή μουριες για παραδειγμα!not bad!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι το ξέρω αυτό το σκαθάρι, δεν αποτελεί νέο. Καλά, και σε άλλες πλατείες εκτός Αθήνας που έχουν φοίνικες πώς καταφέρνουν και επιζούν; Προφανώς είναι θέμα πρόληψης, μπορεί να καταπολεμηθεί το σκαθάρι όπως καταπολεμόνται και όλα τα άλλα ζιζάνια αρκεί να γίνει εγκαίρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς