Pούσβελτ η Ακαδημίας, Τσώρτσιλ η Σταδίου!


Ψάχνοντας 'athens' στο αγαπημένο μου etsy.com, πέτυχα την συλλογή χαρτών από διάφορες πόλεις ενός Αμερικάνου, που τους πουλά σαν αφίσες. Όμορφος σαν object μου καλάρεσε, αλλά παρατηρώντας τον είδα κάποια περίεργα και το ερευνητικό, βοηθούντος του google, άναψε.
Αρχικά η Σταδίου και η Ακαδημίας εξαφανισμένες, στη θέση τους Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ για ονομασίες. Το ίδιο παρατηρώντας και την Βουκουρεστείου, μετονομασμένη σε Jan Smuts.
Ψάχνοντας στο νετ βρέθηκα σε ελάχιστη πληροφορία γι' αυτο το άγνωστο κομμάτι της ιστορίας. Η Ελλάδα του εμφυλίου είναι σε μια φανερά ρευστή κατάσταση που δεν ξέρει που να κοιτάξει για να στηριχτεί, Αγγλοαμερικάνους ή Ρώσους. Με την δεξιά κυβέρνηση στην εξουσία (στην πρωτεύουσα τουλάχιστον) οι συσχετισμοί είναι υπερ των δυτικών και έτσι πρέπει να δειχθεί με κάποιο τρόπο.

Στο σάιτ athinapoli.gr μου υπάρχει η μια και μοναδική πηγή που αναφέρεται στην επιλογή της ονομασία της Ακαδημίας σε Ρούσβελτ:

"Πριν από 70 χρόνια τον Μάρτιο του 1941 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ ανακοίνωνε ότι θα ενισχύσει τη μαχόμενη Ελλάδα με πολεμικό υλικό και τρόφιμα. Μόλις τα πρώτα τηλεγραφήματα έφτασαν στην Αθήνα, οι ελληνικές εφημερίδες θριαμβολογούν και ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορύζης παροτρεύνει τον δήμαρχο Αθηναίων Αμβ. Πλυτά να του αποδώσει τις ανώτατες τιμές. Αποφασίστηκαν λοιπόν ομόφωνα από το Δημ. Συμβούλιο ανακήρυξη του Προέδρου των ΗΠΑ επίτιμου δημότη, η ηαπονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Πόλεως και η μετονομασία της οδού Ακαδημίας σε Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Η μετονομασία έγινε με κάθε επισημότητα και με την παρουσία του τότε πρεσβευτή Μάκ Βέι. Μπροστό από το παλαιό υπουργείο Στρατιωτικών τοποθετήθηκε η πινακίδα "Οδός Φραγκλίνου Ρουσβελτ" και από κάτω μεταλλνική πλάκα που έγραφε "Φιλέλλην υπέροχος πρόμαχος ανθρωπίνων ιδεωδών, εκηρύχθη επίτιμος Αθηναίος δημότης. 17 Μαρτίου 1941". Ήταν μια από τις μετονομασίες δρόμων που αποκλήθηκαν "πολεμικές" επειδή κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν διπλωματικούς σκοπούς σε περίοδο πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πολλές από αυτές τις μετονομασίες καταργήθηκαν ως "αντεθνικές" από τις γερμανικές αρχές και ελάχιστους Έλληνες συνεργάτες τους. Ανάμεσά τους η Ρούσβελτ ξανάγινε Ακαδημίας. Μεταπολεμικά πολκλοί επιχείρησαν να επαναφέρουν την ονομασία χρησιμοποιώντας στην αλληλογραφία τους την ονομασία "Ρούσβελτ" ως πράξη που καταδίκαζε τις κατοχικές πρακτικές."

Με την ίδια λογική προφανώς επιλέχθηκε και το όνομα του Τσώρτσιλ που είπε απ' τα εκατομμύρια τσιτάτα που είπε στη ζωή του (άλλη δουλειά δεν είχε;) ήταν και το περίφημο "οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες...". O Jan Smuts, Νοτιοαφρικανή περσόνα, φιλόσοφος και στρατηγός(;), ήταν επικεφαλής του 'Υπουργείου Πολέμου' του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επίσης ενδιαφέρουσα η θέση της Αμερικάνικης Πρεσβείας που βρισκόταν στην παλιά πιάτσα των Πρεσβειών (εκεί που σήμερα παραμένουν η Γαλλική, Ιταλική, Αιγυπτιακή, Βρετανική), στην Ηρώδου Αττικού, η πιο κοντινή δε -και όχι σε απόσταση μόνο όπως απέδειξε ο χρόνος- σε Βουλή, Προεδρικό Μέγαρο.

Ενδιαφέρον σημείο και το Πολυτεχνείο όπου αναφέρεται σαν Εθνική Πινακοθήκη. Όντως μέχρι το 1939 εκεί ήταν η θέση της. Άλλωστε με συλλογές του Πολυτεχνείου, σε έναν μικρό χώρο εντός του, πρωτοδημιουργήθηκε η Εθ.Πιν. το 1900.

Κλείνοντας το μαράζι να μην έχουμε ποτάμι, τι όμορφος φαντάζει εκεί κάτω δεξιά ο Ιλισσός

Σχόλια

  1. Να διορθώσω κάτιΗ πινακίδα έγραφε «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΦΡΑΝΚΛΙΝ ΡΟΖΕΒΟΛΤ».Ακριβώς όπως το γράφω.Τοποθετήθηκε,ναι μεν στις 17/3/1941,αλλά η τελετή που περιγράφεται, για άγνωστο λόγο,έγινε στις 23/3/1941.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς