Στα έγκατα του Μπάγκειου, ένας συγκινητικός αθηναϊκος τόποςΑυτή η εικόνα του Μπάγκειου χτύπησε δυνατά στο μέσα δυο βδομάδες πριν. Με ζωή, φωτισμένο. Με συγκίνηση, περπατώντας χρόνια μπροστά του μη έχοντας το δει ποτέ ενεργό. Ένα αριστουργηματικό Τσίλερ κτίριο (1890) στην όψη, που μαζί με το δίδυμό του Μέγα Αλέξανδρο στην άλλη πλευρά της Αθηνάς, φέρουν το βάρος της ιστορίας πόλης και χώρας. Παρόντα σε όλες τις εικονογραφήσεις/φωτογραφήσεις στη διάρκεια του χρόνο, παρ' ολα αυτα αφημενα, δεκαετίες τώρα,   σε παραλογη εγκατάλειψη.
Η χαρά παρέμεινε με τις μέρες, μα το φως αυτό με βασάνιζε, κάτι μου κανε οικείο μιας και δεν το είχα δει ποτέ. Μετά από σκέψη ξεπροβαλε η  συνδεση, είναι αυτό το γλαρό, ήπιο, κολακευτικό για το κτίριο φως που είχε καταγράψει ο Τσαρούχης στον πίνακά του "Νέον", το θρυλικό ομονοιακο καφενείο.
Στα προκαταρκτικά πλαίσια λοιπόν της επερχόμενης Μπιενάλε -που θα 'χει βάση την Ομόνοια- το κτίριο άνοιξε για 10 μέρες, και η επίσκεψη επιβαλλόταν. 

Πρώτα βήματα στα σκαλιά και μετά σιωπή. Κυρίαρχη η βαθειά, ατόφια ομορφιά! Μπορεί η φθορά του χρόνου να 'ναι ολοφάνερη, το κρίμα στην σκέψη "τι κτίρια έχουμε στην καρδιά της πόλης παρατημένα", αλλά ο πλούτος ολοφάνερος. Στον διάκοσμο των γύψινων Ερμήδων, στους σκαλιστούς καθρέπτες, στις μαρμάρινες σκάλες με τα εξαιρετικά κιγκλιδώματα, στις καλυμμένες τοιχογραφίες που μισοαποκαλύπτονταν κάτω απ' την πρόχειρη "συγχρονη" ταπετσαρία, και πάνω απ' όλα στην αίθουσα των δεξιώσεων, εκεί που το μυαλό μπορεί να βουτήξει στη φαντασία, στο τώρα που στέκεσαι στην ερημιά της να φανταστείς, σπουδαίες βραδιές, μουσικές, σχέσεις, πάθη, όλα τα φθαρτά στον χρόνο που ... πέρασαν.

Γέλια στο διάδρομο, πάμε στο παρόν: το κτίριο ενεργό με νέους ανθρώπους, που με σεβασμό άγγιζαν και ενεργούσαν στο μέσα του. Δύο γενιές Αθηναίων  σε επικοινωνία, , σκότωναν την αδιαφορία των ενδιάμεσων δεκαετιών, και το Μπάγκειον γέμισε κι άλλο φως.

Αθηναίοι, κι όσοι σκέπτεστε τον χρόνο, αξίζει να  επισκεφθείτε αυτό το γλαφυρό 'Μουσείο' της αθηναϊκής ζωής. Φέρει κάτι βαθύ αυτή η φθαρμένη εκθαμβωτική ομορφιά.

► Ευκαιρία να δείτε το Μπάγκειον;  Ανοικτό μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο 28-29 Νοεμβρίου.


(+ κλικ σε φώτο για μεγέθυνση)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

H θλιβερή ιστορία του ιβίσκου

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς