Τα νεώτερα απ' το γκέτο


Λίγο πριν πάμε διακοπές, και μιας και πολύ μας απασχόλησε το θέμα όλη τη σαιζόν ρίχνουμε μια ματιά στα τρέχοντα των απαγορευμένων δρόμων. Εδώ και 2 μήνες λοιπόν η Αστυνομία έχει κάνει πιο έντονη την παρουσία της. Ποιά τα αποτελέσματα;

Μενάνδρου και Σοφοκλέους
Το νούμερο 1 άβατο της πόλης έσπασε. Δύο κλούβες επί 24ώρου βάσεως παρούσες, ο κόσμος σαφώς λιγότερος, μόνο μαγαζάτορες, εργαζόμενοι, πελάτες. Παρ' όλα αυτά κάθε 10 μέτρα ακόμα συναντάς κι έναν ναρκομανή κατάχαμα διαλυμένο (λογικό, εκεί βρίσκεται το καθημερινό συσσίτιο του Δήμου). Στην οδό Σαπφούς η αυτοσχέδια λαϊκή αγορά διαλύθηκε, κι επίσης κοσμοπλημμύρα δεν θα δείτε την Κυριακή, μιας και τα καταστήματα είναι κλειστά όπως τα υπόλοιπα του λεκανοπεδίου.

Ομόνοια
Τη μέρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Το βράδυ σε δύο σημεία τα πράγματα είναι χειρότερα από πριν. Στο κομμάτι από Αθηνάς μέχρι Σταδίου βρίσκονται καμιά 30αριά γνωστοί μαύροι ντήλερ, που σου προτείνουν ευθέως και σούπερ φιλικά την πραμάτεια τους. Το σκηνικό είναι ακόμα πιο σκοτεινό μιας και κάποιες λάμπες έχουν σβήσει εκεί. Ανενόχλητοι.
Μπροστά απ' το πριν 3 μήνες φωτεινό ΝΕΟΝ έχει στρατοπεδεύσει το καταναλωτικό κοινό της πρέζας σε άθλια κατάσταση με κάποια βαποράκια να στέκονται υγιέστατα και καμαρωτά.

Πολυτεχνείο-Μουσείο
Η στάση του τρόλεϊ έχει κατα κυριολεξία ακυρωθεί. Ακόμα κι εγώ που με περνάω για γενναίο των Αθηνών δεν στέκομαι, μιλιούνια βαποράκια και ναρκομανείς σ' όλο το μήκος της Τοσίτσα.

Πορνεία
Με λιγότερες εκδιδόμενες πια, μα οι γνωστές πιάτσες ισχύουν. Ζήνωνος , Πλ. Λαυρίου την μέρα, Καποδιστρίου και Σοφοκλέους/Δημαρχείο όπισθεν τα βράδια. Μερικά μαύρα κορίτσια είναι 15χρονα το πολύ.

Ληστείες (Προσωπική εμπειρία)
Στην περιοχή του Αγ. Κων/νου/Εθνικού Θεάτρου βοούν οι κάτοικοι για τις κλοπές. Τα λεγαν και δεν τα πίστευα: αρπάζουν σταυρούς και κοσμήματα μέχρι να ματώσουν οι λαιμοί. 2 φορές τον τελευταίο μήνα είδα τέτοια περιστατικά. 2 παππούδες τα θύματα, στον ένα ζήτησαν φωτιά και του άρπαξαν το πορτοφόλι και ξεσήκωσε τον κόσμο με τις φωνές, στον δεύτερο του πήραν την καδένα και του σκίσανε την φανέλα ολότελα, γυμνός και σοκαρισμένος ο άνθρωπος παραμιλούσε στα κάγκελα. Αυτό είναι το ανησυχητικό της διαφοροποίησης, γιατί στα ναρκωτικά πας και μπλέκεις, εδώ όμως πια κινδυνεύουν κι ανυποψίαστοι κάτοικοι/περαστικοί.
Επιβεβαίωση: συνελήφθη ομάδα 47 Αλγερινών για κλοπές πεζών/διαρρήξεις στην περιοχή - tanea.gr.

Κλέφτες και Αστυνόμοι
Το διασκεδαστικό της υπόθεσης είναι το χιλιοιδωμένο σκηνικό: 2-3 αστυνομικοί περνάνε στα επίμαχα σημεία, κάνουν χου, οι μαύροι ανηφορίζουν σαν τρελοί την Σταδίου, τα δε κορίτσια επιδίδονται σε τρέξιμο γαζέλας στην Αθηνάς. Μετά από 5 λεπτά είναι όλοι στη θέση τους.

Σχόλια

  1. ...δυστυχώς και στην Ευριπίδου ακόμη χειρότερα τα παράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήθελα να ήξερα σε ποιό μεγάλο μουσείο το κόσμου βρίσκεις στο πλάϊ τόση εγκληματικότητα...
    Φαντάζεσαι στο Βρετανικό, στο Λούβρο, στα Μουσείο του Καπιτωλίου να πας για επίσκεψη και τσουπ στο πλάϊ να βλέπεις και διακίνηση ναρκωτικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2 σε ένα θα βλέπεις τέχνη αλλα θα είσαι και high!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δικηγόρος ΑθηνώνΑυγούστου 03, 2010 11:01 π.μ.

    Και σε ποιού Δημαρχείου τη σκια τρυπιούνται οι ναρκομανείς του κέντρου;
    Τί να λέμε τώρα...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...και ποιος δήμαρχος έχει το θράσος να ξαναβάζει για νέα τετραετία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...και καλά να βάλει. Μην ξαναβγεί είναι το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λες και διαβάζει κανείς ανταπόκριση από πρωτεύουσα τριτοκοσμικής μπανανίας...
    Μήπως η Φώφη θα τα καταφέρει καλύτερα; Το 'χουμε ξαναπεί: η Αθήνα υφίσταται όχι μόνο τα αποτελέσματα μιας τραγικής δημοτικής διακυβέρνησης αλλά, ως υδροκέφαλη πρωτεύουσα, τις συνέπειες των στρεβλώσεων ενός ανίκανου κεντρικού "κράτους" με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ξέφραγου αμπελιού όπου μπαίνουν σκύλοι και αλωνίζουν ατιμώρητα. Πολλές φορές με την ανοχή (και τη συνενοχή) των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολλά προβλήματα παιδιά, δεν πάτε να ξεσκάσετε στο άλσος να ακούσετε και τη Ζωζώ alive! (νόμιζες ότι δεν θα το σχολίαζε κανείς athensville)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://athensville.blogspot.com/2010/03/free-press.html

    Τάδε έφη Άλκης:

    "Τι προτείνετε εσείς; Τολμάει κανείς να μιλήσει για μαζικές απελάσεις όσων μεταναστών δεν δουλεύουν (και νομιμοποίηση των άλλων); Τολμάει κανείς να πει οτι οι Αθηναίοι πρέπει να μάθουν να πληρώνουν για το πάρκιγκ τους, και εάν δεν έχουν χρήματα γι αυτο, να μην έχουν αμάξι όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη; Τολμάει κανείς να πει να συλλάβουν τους ανεγκέφαλους που γεμίζουν με tagging (πολιτικό ή όχι) όλη την Αθήνα; Τολμάει κανείς να πει να διώξουν τους ναρκομανείς από το κέντρο (να κάνουν ότι στον υπόλοιπο κόσμο, και περισσότερα κέντρα αποτοξίνωσης αλλά και να τους κρύψουν έξω από το κέντρο της πόλης. Και στο Παρίσι έχει ναρκομανείς αλλά δεν τους βλέπεις στο Champs de Elise. Και μετά να μιλάμε και για ενίσχυση του τουρισμού μας...). Τολμάει κανείς να μιλήσει για περιορισμό των διαδηλώσεων που για ψίλου πήδημα κλείνουν το κέντρο;

    Άλλα όλα αυτά είναι φασιστικά, ε; Πόσο πιο εύκολο και προοδευτικό να γκρινίαξουμε και εμείς λίγο να ξεδώσουμε. Ας κάνουμε και καμιά διαδήλωση για το θέμα αυτό γιατί μου φαίνεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα για την επόμενη Τρίτη και είναι κρίμα να μείνει ανοικτή η Πανεπιστημίου."

    Τάδε έφη ο ανώνυμος Κρητικός λαϊκός ποιητής:

    "Απού'χει άρματα ας βαστά κι απού δεν έχει ας εύρει"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε, ναι, ο Άλκης τα είπε όλα. Η κατάσταση βολεύει λίγο-πολύ όλους μας γιατί εν ώρα ανάγκης κι εμείς τη θέλουμε την ατιμωρησία μας έτσι δεν είναι; Τα υπόλοιπα είναι φασισμός - η γνωστή καραμέλα.
    Κυρίως γύρω από το Μουσείο η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου βρίσκεται σε γκέτο!! Αναμενόμενο όμως όταν απέναντι έχει ένα τρομακτικό αστικό κενό: το σπίτι της Κάλας φιλοξενεί ομάδες αντιφρονούντων (!) το Acropol Palace καταρρέει, το Πολυτεχνείο δίπλα στο όνομα της ελευθερίας έκφρασης προσφέρει συχνά-πυκνά στέγη σε άλλους αντιφρονούντες (!).
    Εν πάση περιπτώσει επειδή δεν θέλω μόνο να γκρινιάξω θα πω επίσης ότι χθες έκανα μεγάλη βόλτα στου Ψυρρή και πρέπει να παραδεχτώ ότι οι παρεμβάσεις του Δήμου είναι άκρως επιτυχημένες. Τα δρομάκια περιποιημένα, οι Σακελλαρίδου-Παπανικολάου που ανέλαβαν την ανακατασκευή ενός βιομηχανικού κτηρίου (θα γίνουν λοφτ), πολλά πολλά μαγαζάκια με άποψη, πολλά γκράφιτι βέβαια αλλά και μια αύρα πολύ πολύ θετική. Και το Μοναστηράκι μού άρεσε πολύ, που επίσης είχα να περάσω μήνες. Θα επανέλθω το Σεπτέμβρη να δω τι εντύπωση μου κάνει.
    Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και στα Εξάρχεια. Κάτι πάει να γίνει ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως και να το κάνεις το δημαρχείο και το μουσείο δεν έχουν την ίδια επισκεψιμότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φταίει και ο Δήμαρχος, αλλά δεν φταίει αποκλειστικά ο Δήμαρχος. Σε κάθε περίπτωση στη γειτονιά μου, στον Άγιο Παύλο, θα προτιμούσα να είχα περισσότερο πεζή αστυνόμευση. Αυτό που βρίσκω διασκεδαστικό εγώ είναι το δίχως αποτελεσματικότητα σμήνος αστυνομικών με τις μοτοσικλέτες και τα φωτάκια που αναβοσβήνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δικηγόρος ΑθηνώνΑυγούστου 03, 2010 5:15 μ.μ.

    Πίστεψέ με, σε πολλές πολείς το Δημαρχείο είναι επισκέψιμο... αλλά εδώ δε σεβόμαστε τα εθνικά μνημεία. Έχεις δίκιο πάντως όπως το βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν μπορώ να δεχτώ τη γενικότητα της διατύπωσης "η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και στα Εξάρχεια". Ζω και δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο εκεί και ξέρω από πρώτο χέρι τι συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι στην Πλατεία η βελτίωση είναι σημαντική. Όμως Εξάρχεια δεν είναι μόνο η Πλατεία. Στη Μεσολογγίου και τους γύρω πεζόδρομους, μόλις βραδιάσει, δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας, το χασίς μυρίζει από τη Σόλωνος και όλη τη νύχτα δεν κλείνουμε μάτι από τη φασαρία, τα σπασίματα, τους καυγάδες. Αυτοκίνητα πυρπολούνται κάθε τρεις και λίγο. Η Στουρνάρη (παρά κάποια δειλά βήματα) είναι ακόμη νεκρή ζώνη. Για το Μουσείο τα είπατε ήδη. Άλλωστε οι δυστυχισμένοι της Πλατείας δεν εξαφανίστηκαν, απλά σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους. Το αν έχει κάτι βελτιωθεί (ακόμα και επί της Πλατείας) ας το κρίνουμε σε λίγους μήνες, όταν θα βάλει κρύο και οι καταστηματάρχες δε θα έχουν πια την ίδια ζέση, γιατί δε θα έχουν τραπεζάκια έξω και οι ναρκομανείς δε θα ενοχλούν τόσο τους πελάτες τους (δεν αρνούμαι την επιτυχία τους, αλλά ας τα λέμε όλα...).
    Επειδή λίγο-πολύ οι αναγνώστες του athensville είμαστε της "περιπατητικής σχολής" και βλέπουμε ιδίοις όμμασι την κατάσταση στο κέντρο της πόλης, ας μη δεχόμαστε άκριτα όσα μάς σερβίρουν τα free press και ας προσπαθούμε να δούμε όσα κρύβουν τα μμε.
    Μακάρι σ' ένα χρόνο το "κάτι πάει να γίνει ίσως" του Μαυρίκιου να έχει αντικατασταθεί από μια φράση με λιγότερη αβεβαιότητα και αμφιβολία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "πολιορκημένος πολίτης"Αυγούστου 04, 2010 11:48 π.μ.

    Ρίξτε μιά ματιά στο "odos-exarcheion.blogspot.com"και τότε είμαι βέβαιος ότι θα αναθεωρήσετε τις απόψεις σας σε ότι αφορά τα ΕΞΆΡΧΕΙΑ.Ποιός θα βάλει τάξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το άρθρο αναπαράγεται σήμερα και στην Καθημερινή.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100003_04/08/2010_410294

    Ευχαριστώ Δημήτρη :-)

    • Επίσης διαβάστε κι αυτό
    «Πόλεμος», σε εξέλιξη, στο κέντρο
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100001_04/08/2010_410295

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο!! Να ενθαρρύνεται και να ανταμοίβεται η δημοσιογραφία στο πεζοδρόμιο (που εκών-άκων ασκείς περίφημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με ιδιαίτερο ζήλο πάντως εκτελούν τα καθήκοντά τους τις μεταμεσονύκτιες ώρες οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή του Ζαππείου. Προχτές δύο από αυτούς εθεάθησαν να μαρσάρουν τις μηχανές τους μέσα στα παρτέρια του πάρκου (!) σε αναζήτηση αδελφών που προτιμούν να κάνουν μια βόλτα στο πάρκο από το να πληρώσουν το τσουχτερό εισιτήριο μιας σάουνας. Φαίνεται ότι έχουν πατάξει πλήρως την εγκληματικότητα και το μόνο που έμεινε να τους απασχολεί είναι το σεξ ελευθέρας βοσκής...

    Αλλά φαντάζομαι ότι αυτές οι λεπτομέρειες δεν απασχολούν τα μοδάτα μπλογκ και τους "ανήσυχους" συντάκτες τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. φίλε μου το athensville παρόλο το σουξέ του παραμένει ένα προσωπικό μπλογκ και καταγράφει αυτά που βρίσκονται στον δρόμο μου. Δεν μπορώ να τριγυρίζω σ' όλη την Αθήνα καλώς ή κακώς έχω και μια επαγγελματική ζωή να τρέχω καθημερινά.

    Το μόνο που μπορώ να κάνω έιναι να δίνω το βήμα να καταγραφεί η είδηση και η γνώμη σου. Και σ' αυτό δεν μπορεί να έχει κανείς παράπονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. βασικα guest μας εχει φαει αυτος ο τσαμπα αριστερισμος, ναι και εγω ειδα ενα μπατσο να πεταει σκουπιδια κατω.

    μοδατα ειναι τα blog που διαβαζουν καποιο για μεταναστες και την (ειλικρινη) δυστυχια τους στις προστατευμενες συνοικιες του χαλανδριου φιλοθεης καντζας κλπ κλπ χωρις να εχουν περπατησει (ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ!) ουτε ενα μετρο στην ΑΘηνα, με ρωτουσαν προχθες ψαγμενα ατομα που πεφτει η μαρνης η η πλατεια λαυριου τι να πεις τωρα. να μην ηταν και το Ροδον εκει να ελεγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. α) Όταν λέει κανείς "...οι ¨ναρκομανείς"(Ο όρος αυτός μ ενοχλεί, δεν είναι ζήτημα μανίας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα) δεν έχουν εξαφανιστεί, απλά..." τι ΑΚΡΙΒΩΣ εννοούμε;
    Μήπως ότι θα έπρεπε αλλά ΔΕΝ; και
    β)Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε ποιών ακριβώς η δράση (εννοώ όλους εμάς) ματαίωσε κάθε απόπειρα αποκέντρωσης και πολλαπλασιασμού (άρα ευθυνόμαστε με μια έννοια και για τις "λίστες της ντροπής"!) των κέντρων διάθεσης των θεραπευτικών υποκατάστατων & παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας.
    Μήπως ΚΑΘΟΛΟΥ -λέω εγώ τώρα- δεν είναι άμοιρος ευθύνης και ο εγκληματικός καθημερινός "φασισμός" του "μακριά από μένα κι όπου θέλει ας είναι";

    Συμφωνώ δε 100% πως στη βάση βρίσκεται ένα παρανοϊκά πια στρεβλωμένο και παλαιϊκό & απρόσφορο & αναποτελεσματικό και...και...αναπτυξιακό μοντέλο, μπροστά στο οποίο ΚΑΘΕ δημοτική αρχή είναι τραγικά ανήμπορη;
    Και καθόλου δεν το λέω για να παραπεμφθεί η όποια λύση "στις ελληνικές καλένδες"
    Απλά,
    είναι η ώρα -νομίζω ή ελπίζω- των μικρών συλλογικοτήτων, των πρωτοβουλιών τους, και της παραδειγματικής τους δύναμης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η πορνεία στην Πατησίων πάντως καλά κρατεί. Και έχει επεκταθεί σχεδόν μέχρι το τέρμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δυστυχώς η περισσότερη αστυνόμευση δεν θα λύσει τίποτα, απλά θα χώσει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Το ίδιο και το μεταναστοκυνηγητό, το ίδιο και η "έξωση" των ναρκομανών προς τα "προάστια". Και αυτό γιατί υπάρχουν συμφέροντα τα οποία θέλουν την περιοχή να είναι έτσι. Και αυτά τα συμφέροντα είναι οι ντόπιοι νοικοκυραίοι που νοικιάζουν διαμερίσματα της κακιάς ώρας σε μετανάστες με το αζημίωτο (γι'αυτό μένουν 10-12 σε ένα διαμέρισμα), υπάρχουν οι dealer  τους οποίους η αστυνομία αφήνει να λειτουργούν όπως γουστάρουν (ποιος θυμάται την προ 20ετίας αναβολή της ανάπλασης των Εξαρχείων, που έγινε όταν υπήρξε προσπάθεια ανάπλασης, γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Αρκουδέα, η ΕΛΑΣ δεν ήθελε να χάσει τους ζωτικούς πληροφοριοδότες της για χάρη μερικών πεζοδρόμων) και βέβαια το όλο χάλι υπάρχει επίσης γιατί κάπιοι του κατασκευαστικού κλάδου θέλουν να αγοράσουν την περιοχή για ένα κομμάτι ψωμί και να την μετατρέψουν σε πολυτελή condos ή εμπορικά κέντρα που θα νοικιάζονται με το αζημίωτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η περιοχή θέλει, κατ' αρχήν, ανάπλαση. Κάθε φορά που βρέχει οι υπόνομοι ξεχειλίζουν και η περιοχή βρωμάει πτωματίλα. Επίσης χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για τα ναρκωτικά. Δεν μπορεί κοτζάμ ΟΚΑΝΑ να έχει μόνο δύο ασθενοφόρα για όλη την Αθήνα, και δεν μπορεί ένας οργανισμός τον οποίο ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας έχει τόσο μεγάλη ανάγκη, να κινδυνεύει να κλείσει λόγω υποχρηματοδότισης, ενώ η λίστα αναμονής για τα προγράμματα απεξάρτισης του να φτάνει και τα 5 χρόνια (75 χρόνια σε έτη ηρωινομάνή),απλά και μόνο γιατί δεν έχει τα χρήματα για να έχει το προσωπικό και τα μέσα για να καλύπτει αυτές τις ανάγκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς