Σαv ν' αφήσαμε μια πόλη να σκληρύνει


Η Αθήνα αλλάζει προς το σκληρότερο, πάνω απ' τα τσιμέντα ρίχνονται παντού ρολλά και σιδεριές.
Στη Μάρνη όλο το χειμώνα αυτή η χωσιά είχε γίνει κρεβάτι για έναν άστεγο. Όχι πια, αφού η Εθνική Τράπεζα σ' ένα πρωί, έβαλε κάγκελα.



Ο ΗΣΑΠ πάλι στην Αθηνάς δεν είχε μόνο άστεγους αλλα κυρίως τους ναρκομανείς ν' "αντιμετωπίσει". Η λύση δεν ήταν ένα ακόμη τηλεφώνημα στο κράτος, αλλά πιο απλή, 2 κιλά γράσο απλωμένα στο μάρμαρο.



Κι οι Κινέζοι στην Πειραιώς κουράστηκαν απ' το ναρκομάνι, και ρίξανε το πρωτόγνωρο, κάγκελα ακόμα και στο χαμηλό πεζούλι. Τόσο Mao δε που δεν αφήνουν άνθρωπο να κάτσει μπρος στην βιτρίνα.

Σχόλια

  1. Και είναι ακόμη καλοκαίρι. Το χειμώνα τι θα γίνει άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως να σκληρύναμε εμείς ίσως και όχι. Το πρόβλημα της αντιμετώπισης των αστέγων δεν είναι προσωπικό ζήτημα τους καθενός, αλλά εντάσσεται μέσα στις δομές που έχει ένα κράτος.Οι υπηρεσίες πρόνοιας θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουν δημιουργώντας ξενώνες ανάλογα με το αριθμό των αστέγων και παράλληλα θα προσπαθούσαν να τους απασχολήσουν σε διάφορες δουλειές για λίγες ώρες τον μήνα ώστε σιγά, σιγά να τους επανεντάξουν στην κοινωνία. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι ξενώνες ήδη αλλά αυτοί αποτελούν μπάλωμα σε ένα σπίτι που καταρρέει.Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους χρήστες. Αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή παρόλες τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών κανείς από αυτούς δεν δίνει δεκάρα για το αν θα δημιουργήσουν κάποιες υποδομές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Άλλωστε αν δεν το συναντάς μπροστά σου καθημερινά, είναι απλά αριθμοί σε ένα χαρτί που σου φέρνουν στο γραφείο.Ναι όση συμπόνια και να νιώθεις εσύ για αυτούς τους ανθρώπους, άλλη τόση αδιαφορία μπορεί να υπάρξει από αυτούς που τους ανθρώπους τους αντιμετωπίζουν σαν στατιστικά στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιός να το περίμενε ότι θα αντιμετωπίζονταν οι άνθρωποι σαν τα περιστέρια της Αθήνας. Καρφιά, αγκάθια και συρματοπλέγματα για να τους αποφύγεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και στο 39 της Γ Σεπτεμβρίου (το είχες και φωτό) βάλανε κάγκελα.

    @Kostas_limn "Κράτος Πρόνοιας" ?????? Για τη Σουηδία λες, έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Αθήνα γίνεται όλο και περισσότερο "Ευρωπαϊκή" πόλη. Στο Μιλάνο είδα προ ημερών να έχουν βάλει κάγκελα πάνω στα φρέατα του μετρό, για να μην κάθονται αλλά κυρίως να μην κοιμούνται το χειμώνα (όπου η θερμοκρασία εκεί πέφτει σταθερά κάτω από το μηδέν επί μεγάλο διάστημα) οι άστεγοι (νομίζω αρχικά το σύστημα εφαρμόστηκε στο Παρίσι), ενώ οι στοές της κεντρικής πλατείας μετατρέπονται με το που πέφτει ο ήλιος, σε υπαίθριους ξενώνες. Στη δε Ρώμη, ήδη πριν καμιά δεκαριά χρόνια ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός το βράδυ άλλαζε όψη και με το που έπεφτε η κίνηση του κόσμου, οι υπάλληλοι κλείνανε τις κεντρικές πύλες του κτηρίου για να μη μπαίνουν οι άστεγοι - οι οποίοι αναγκαστικά βολεύονταν στον κήπο που υπάρχει απέναντι ή στο δρόμο. Παγκόσμιο το φαινόμενο, που όταν το βλέπαμε στον κινηματογράφο, στη Νεά Υόρκη, έφτιαχνε μια urban κατάσταση, που τώρα που τη βλέπουμε από κοντά, φρίττουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πριν έστω και μερικούς μήνες, το post θα συγκέντρωνε δεκάδες σχόλια στο πιτς-φυτίλι, με πολλές κατευθύνσεις. Το ότι μιάμιση μέρα μετά έχει μόνο 5, είναι σημάδι ότι έχουμε σκληρύνει. Κι αν έχουν σκληρύνει οι αναγνώστες του athensville, φανταστείτε τι γίνεται με την πόλη ευρύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζούμε στον 21ο αιώνα ρε π** μου και είναι δυνατόν να μην έχουμε λύσει αυτά τα προβλήματα; Είναι δυνατόν να μην έχει μια στέγη και ένα πιάτο φαγητό ΟΛΟΣ ό κόσμος.

    Όχι πολλά ... ΕΝΑ κρεβάτι να κοιμάται και ΕΝΑ πιάτο φασολάδα. Είναι δυνατόν;;;; Και το δεχόμαστε;;; Να χαιρόμαστε τις κοινωνίες και τα οικονομικά συστήματα που φτιάξαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προσωπικα βρισκω τα συγκεκριμενα μετρα ευπροσδεκτα.
    Κ βλεπω οτι δεν ειναι τυχαιο ποσο θετικη αποψη εχω για τους κινεζους φιλους μας στο κεντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς