H θλιβερή ιστορία του ιβίσκου


Αυτός είναι ο ιβίσκος, τι ωραίο λουλουδικό και πόσο τραγική ιστορία του. Όταν τον έβαλα στη βεράντα μου δεν ήξερα.
Ένα πρωί λοιπόν αντίκρυσα το πρώτο λουλούδι εντυπωσιασμένος: καμαρωτό καμαρωτό με το πλατύ το εύρος του, μ' ένα ψεύτικο κόκκινο χρώμα και στο μέσον το λαμπερό κίτρινο κεντρί. Το βράδυ γυρίζοντας το βρήκα κλειστό, άααα αυτοσυντηρείται, ααα αυτό έχει ψυχή, κι ανέβηκε περισσότερο στην εκτίμησή μου. Το πρωί όμως το βρήκα στην ίδια κατάσταση, το γιατί;. Αναζήτησα, γκούκλαρα και γυρίζοντας σπίτι ήξερα την καταραμένη μοίρα του: να ανθίζει μόνο για μέρα και την επομένη να ρίχνει το άνθος του.
Να 'ναι το πρώτο κρίμα της ζωής, σαφώς και όχι. Δεν θέλω και πολύ, τον παρομοίασα με τις ζωές κάποιων ανθρώπων που ζουν μια μέρα ευτυχίας στο μακρόσυρτο της ζωής. Ακολουθεί φωτορομάντζο-ρεπορτάζ


Πόσες προσδοκίες: το μπουμπούκι έτοιμο να ξεπεταχτεί.


Απόγευμα του ανθίσματος, κουρνιασμένο περιμένει το φινάλε.



Νεκρός ανθός στο τραπέζι (ωραίος τίτλος για θεατρικό)


Έκκληση στους θεούς να ξανανθίσει.


Μέχρι και ικεσία στην κεφαλή του Βούδα. Τίποτα! (Butlers 9.90, πολύ στυλάτο έ; όσο να' ναι το γλυπτό δίνει χαρακτήρα).

Πέρα από το δράμα, σαν πρωτάρης στις βεράντες, θέλω τα φώτα σας:


Αυτό το μπούγιο το θαμνοειδές το βρήκα πεταμένο στα σκουπίδια. Να, μόνο ελάχιστα φυλλαράκια στο σπανό κορμί του. Με φροντίδα θα ανθίσει; Οι απέναντι παίρνουν συνέχεια μάτι, θέλω γρήγορα κάλυψη.



Στο μπαλκόνι εμφανίζονται και σαλιγκάρια.Να τα εξοντώσω ή είναι εξαιρετικό reminder φύσης στο τσιμεντένιο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα;



Διάβασα κάπου, ότι της πικροδάφνης, κόβεις κλωνάρι και αναπαράγεται στο νερό. Έκοψα έναν μεγάλο κλώνο από μια φουντωτή δημοτικιά στον δρόμο. Τι λέτε θα πιάσει (ενθαρρυντικό, άνθισε λουλουδάκι) ή θα μείνω με την ντροπή;



Ιδού η ελιά που αγόρασα. Να θυσιάσω και να κλαδέψω τα δύο μικρά κλαδιά για να γίνει δέντρο ή να τα αφήσω να γίνουν κάτι κοντό θαμνοειδές;

υγ. Παρόλο που χω πάρει όλο το σετ για αυτόματο πότισμα, δεν το χω εγκαταστήσει. Προτιμώ, έτσι μου βγαινει, να ποτίζω εγώ ο ίδιος τα φυτά, να τα φροντίζω. Η δραστηριότητα αυτή μου αποκάλυψε την ανάγκη να νοιάζεσαι για κάποιον άλλον πέρα απ' το εγωιστικό σου σύμπαν (και με το μεγάλο βολικό συν: τα φυτά δεν σου αντιμιλάνε, σούπερ!).

Σχόλια

  1. Άρε ρε anthensville! Είσαι δύναμη! Λοιπόν το φυτό πρέπει να το βάλεις σε μεγαλύτερη γλάστα με καλό καινούργιο χώμα, ίσως και λίγο κλάδεμα. Η πικροδάφνη ελπίζω να σου πιάσει, αν όχι είναι αρκετά οικονομικό φυτό, και πανέμορφο φυσικά. Θέλει όμως λίγο πότισμα και πολύ ήλιο. Υπάρχουν και δεντράκια, εκτός από θάμνους. Την ελιά οποσδήποτε σε μεγάλη γλάστρα. Κλάδεμα κάνεις λίγο πριν την άνοιξη κάθε χρόνο. Βέβαια τα λαίμαργα κλαδιά καλό είναι να τα κόβεις, ειδικά αυτά που είναι πολύ χαμηλά και ρουφάνε όλους του χυμούς. Την Άνοιξη και το Φθινόπορο βάζεις κοπριά ή λίπασμα σε όλα σου τα φυτά.
    Αρης
    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ από φυτά δεν ξέρω, αλλά ήταν πολύ συγκινητική η ανάρτησή σου!!! Και ενημερωτική θα την έλεγα! Σε ευχαριστούμε που μας άνοιξες το μπαλκόνι σου! Μπορείτε να περάσετε από το Eating Around να παραλάβετε το βραβείο σας! http://free-to-eat.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα athensville! (Πρώτο μου ποστ! Γιουπι!)
    Λοιπόν το φυτό που βρήκες είναι φίκος μπένζαμιν, πολύ κλασικό φυτό εδώ στην Ελλάδα. Κοίτα, όπως είπαν και πιο πάνω θέλει σίγουρα μεταφύτευση, μην το λυπηθείς και πάρτου μεγάλη γλάστρα, μιας και αυτά τα φυτά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα! Βάλτου και λίγο κομπλεζάλ (λιπασμα γενικής χρήσης, έχουν οι γεωπόνοι) και πότισμα.. χμ, αναλόγως και την ποιότητα του χώματος. 3 φορές τη βδομάδα νομίζω είναι οκ. Εσένα βέβαια θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να συνέλθει. Κάνε ένα πείραμα και σπάσε κανα δυο κλαδάκια να δεις: έχουν μέσα υγρό; Αν ναι, είσαι σε καλό δρόμο. Αν όχι δοκίμασε να κόψεις τα πολλά πολλά ξεράκια (ξέρω δεν είναι κατάλληλη εποχή..) αλλά θα ξαλαφρώσει το φυτό :)

    Eπίσης αν όντως είναι φίκος, όπως λέω, ΔΕΝ ανθίζει. Αλλά δίνει ένα υπέροχο πράσινο φύλλωμα, και είναι και σχετικά ανθεκτικό το χειμώνα (να μην το δέρνει ο βοριάς μόνο)

    Τα σαλιγκάρια μην τα εξοντώσεις καλέ!! Ομορφα είναι και δίνουν ζωή! Απο τα φυτά που έχεις αναρτήσει εδώ, μόνο - και με επιφύλαξη, το ιβίσκο μπορεί να λιγουρεύονταν! Αλλά και πάλι δεν νομίζω να σου κάνουν πια και τόσο μεγάλη ζημιά. Οταν έμενα κέντρο, μέχρι και σαύρες είχα επισκέπτες. Ανείπωτη χαρά!!

    (Aσε που τα φάρμακα κάνουν κακό και στο περιβάλλον, και σε κατοικίδια αν έχεις)

    Με τη πικροδάφνη δεν έχω δοκιμάσει να κάνω μόσχευμα απο κομμένο κλωνάρι. Πολύ πιθανόν να πιάσει. Ας το αρκετές μέρες σε νερό και θα δείς.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: η πικροδάφνη είναι δηλητηριώδης, τόσο τα άνθη της όσο και τα φύλλα της! Αν καταποθούν (λέμε τώρα....) σε στέλνουν στον άλλο κόσμο. Γενικά οταν έρχεσαι σε επαφή με το φυτό να είσαι πολύ προσεκτικός. Ανάλογα με τον άνθρωπο μπορεί να σε πιάσει φαγούρα ή και κοκκινίλα στο δέρμα.

    Με το τρόπο αυτό όμως (νερό κλπ) μπορείς να φτιάξεις και ένα "τηλέγραφο", άλλο ένα all time classic φυτουδάκι. Μπορείς να το βρείς σε πολλές περιοχές, Περισσο, Κυψέλη, Πατήσια, σε παρτέρια εξω. Δες εδώ!
    http://www.valentine.gr/tradescantia_pallida_gr.php

    Την ελίτσα εγώ θα την άφηνα να πάρει το δρόμο της. Ας μεταφυτευτεί, να εγκλιματιστεί και να "δέσει", και
    βλέπεις μετά. Δεν είναι ανάγκη να είναι οι ελιές όλες "round and neat minimalistic cliches" Lol... Δες πόσο όμορφες είναι στις [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω ότι η (ασώματος) κεφαλή του Βούδα αδυνατεί να θεραπεύσει τον ιβίσκο: αν επρόκειτο για Goji (ενδημικόν των Ιμαλαΐων), θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει, αλλά στη δική σου περίπτωση χρειάζεται άμεσο τάξιμο στον Όσιο Σεραφείμ τον εν Λιβαδεία, προστάτη των φυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ότι η (ασώματος) κεφαλή του Βούδα δεν μπορεί να βοηθήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση: αν επρόκειτο για Goji (ενδημικό των Ιμαλαΐων) ίσως να μπορούσε να κάνει κάτι, αλλά στη δική σου περίπτωση χρειάζεται άμεσο τάξιμο στον Όσιο Σεραφείμ τον εν Λιβαδεία, προστάτη των φυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Konstantinos KantakouzinosΙουνίου 25, 2010 12:06 μ.μ.

    Χμ, κάτι δεν κάνω καλά, οπότε το ξαναγράφω:
    Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι η (ασώματος) κεφαλή του Βούδα: αν επρόκειτο για Goji (ενδημικό των Ιμαλαΐων) ίσως να μπορούσε να βοηθήσει, αλλά στην περίπτωσή σου χρειάζεται άμεσο τάξιμο στον Άγιο Σεραφείμ τον εν Λιβαδεία, προστάτη των φυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. un (presque) Français à Londres,Ιουνίου 25, 2010 12:27 μ.μ.

    Ωραία όλα αυτά αλλα εμενα ένα πράγμα με ενδιαφέρει βασικά : με εκείνη την γλάστρα της Γαλανή τι έγινε, ο αγώνας δικαιώθηκε η τσάμπα τόσοι κόποι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το γατόψαρο σ' τα είπε πολύ ωραία. Αν θες βοήθεια γενικώς σε δημιουργία καινούργιων φυτών μπορείς να προμηθευτείς την ειδική ορμόνη ριζοβολίας από καλά γεωπονικά καταστήματα και να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δώσει ο γεωπόνος. Τα σαλιγγάρια είναι δείγμα υγείας του μικρο-περιβάλλοντος του μπαλκονιού σου. Αν είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις μερικά φυλλαράκια για πάρτη τους. Τον μπέντζαμιν βάλ' τον σε σημείο προστατευμένο απο τους αέρηδες και μην τον πλακώσεις στα λιπάσματα ΠΡΙΝ δείξει σημάδια ανάκαμψης. Ξύσε λίγο το φλούδι να δεις αν υπάρχει πράσινο/ζωντανό ξύλο από κάτω και κλάδεψέ τον να ξανανιώσει.
    Για τον ιβίσκο μην κλαις και μη στενοχωριέσαι. Εκείνος ξέρει ότι τα άνθη του ζουν μόνο μία μέρα και το αποδέχεται. Ίσως γι' αυτό έχουν τόση ομορφιά συμπυκνωμένη -επειδή δεν προορίζονται να διαρκέσουν.
    Πάντως την ελίτσα αν δεν την βάλεις σε πολύ μεγάλη γλάστρα για να ασχοληθεί με τη ριζοβολία αλλά σε πιο μικρή και της παρέχεις τακτικά τροφή, θα σου δίνει ελιές, ίσως και κάθε χρόνο. Το κλαδεμα δεν τη βλάπτει, αντίθετα την ωφελεί γιατί αερίζονται τα κλαδιά. αλλά βέβαια η δική σου έίναι ακόμα μικρή.
    Επίσης θα σου συνιστούσα να προμηθευτείς ένα ρυγχόσπερμα που είναι ανθεκτικό, καταπράσινο και οταν ανθίζει μοσχοβολάει ο τόπος. Θα σε κρύψει αποτελεσματικότατα και με πολύ ωραίο τρόπο από τους δίπλα.
    Καλή επιτυχία σε όλα. Αναμένουμε ενημέρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίος! Ολα τα μπαλκόνια έτσι έπρεπε να ήταν και θα είχαμε λύσει πολλά από τα προβλήματά μας... (εσωτερικά και εξωτερικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Athensville απ' ότι φαίνεται είσαι σε άψογη διάθεση!!! Συγχρόνως, φανέρωσες και μία πολύ ευαίσθητη πτυχή του χαρακτήρα σου!!!
    Αλήθεια, με πόσο απλά πράγματα μπορεί κανείς να είναι χαρούμενος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα κ από εμένα!

    Είμαι πολύ χαρούμενος... γράφω για πρώτη φορά μια τέτοια μικρή δημοσίευση κ πολύ περίσσοτερο πρώτη φορά σχολιάζω κάτι σε κοινό blog!! Επιπλέον, χαίρομαι γιατί όσο διάβαζα το post σου μου βγαίνανε πράγματα, τα έλεγα σχεδόν έξω από τα δόντια μου εκείνη τη στιγμή, τα οποία κάλυψαν όλοι οι προλαλήσαντες! Ο κάθε ένας κ από κάτι διαφορετικό είπε, κάτι που ήθελα να πω κ εγώ! Ωραίο συναίσθημα αυτό... κοινές σκέψεις, κοινά συναισθήματα από ένα "κάτι". Ο φίλος μας Αρης φυσικά, πρώτος κ καλύτερος, κάλυωε πλήρως το θέμα της κηπουρικής κ θα έρθω να συμφωνήσω μαζί του - σε όσα ξέρω δηλαδή! :-)

    ...Κάτι όμως που κανένας δεν είπε κ είναι η ώρα μου να προσθέσω το δικό μου λιθαράκι -ή μάλλον γλαστράκι εν προκειμένω- είναι πως ο Ιβίσκος είναι το εθνικό φυτό της Μαλαισίας! Ξέρω, δεν είναι πολύ athensville αυτό, είναι όμως worldville για οποιον ενδιαφέρεται. Είναι η δική μου σκέψη μόλις διάβασα για τον Ιβίσκο κ κατάφερα να έω μια πρωτοτυπία με αυτήν!! :-D Ολοκληρώνοντας λοιπόν, να προσθέσω πως ο Ιβίσκος στη Μαλαισία ως σύμβολο υπάρχει παντού στη χώρα... ακόμη και στους στήλους δημόσιου φωτισμού σε εθνικές και μη οδούς, οι οποίοι στο τελείωμά τους είναι διακοσμημένοι γύρω-γύρω με ένα μεγάλο λουλούδι ιβίσκου... σα να είσαι στη μπαλαρίνα του luna-park!! Όπως επίσης εκέι μπορείτε να τον βρείτε σε δύο χρώματα. Κόκκινο και προτοκαλί που δεν ευδοκιμεί ιδιαιτέρως στη χώρα μας... είμαστε του πάθους γι'αυτό! Καλές κηπουρικές!

    Υ.Γ. Οι φωτό-κεφαλίδες σας είναι όλα τα λεφτά... και desktop μου επίσης! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα τι υπέροχοι αναγνώστες!
    Σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο, κι εγώ και η βεράντα μου σας είμαστε τρομερά ευγνώμονες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχω και εγώ το κεφάλι του Βούδα από butlers :)
    Για τον φίκο πρόσεξε γιατί χρειάζεται φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας στις ακτίνες του ήλιου: http://www.gardencenter.gr/products/popups/01fyta/eswt/benjamin.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν θα σου γράψω πόσο ευαίσθητος είσαι κλπ, γιατί απλώς εγώ είμαι αρκετά αναίσθητη για να ασχολούμαι με τον εσωτερικό κόσμο των άλλων. (χμ.. μάλλον πρέπει να το κοιτάξω αυτό!) Αλλά όσον αφορά τις απαντήσεις, με κάλυψαν πραγματικά όλοι οι προηγούμενοι. Το μόνο που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι ότι η πικροδάφνη πράγματι μπορεί να κάνει ρίζα με αυτόν τον τρόπο, αλλά πρέπει να προσέξεις 2 πράγματα. 1) να μην αλλάξεις ποτέ το νερό, απλώς να συμπληρώνεις λίγο λίγο αν τελειώνει. (φαντάζομαι ότι το ξέρεις, αλλά το εκ του περισσού δεν έβλαψε ποτέ κανέναν) και 2) να βεβαιωθείς ότι στο βυθισμένο τμήμα του βλαστού έχει "μάτια" για να βγάλει ρίζες. Αυτά... Καλή επιτυχία κι ελπίζω να μας ενημερώσεις πώς πήγε το εγχείρημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Bάλτε το αυτόματο αγαπητέ!
    Στα φυτά αρέσει να ποτίζονται την ίδια ώρα κάθε μέρα την ίδια ποσότητα νερού!
    Οταν νιώθετε την ανάγκη φροντίδας μπορείτε να τους μιλάτε.

    Ο φίκος θέλει κλάδεμα! Και βάλτε τον στον ήλιο. Και θα συνέλθει.

    Αγωνιστικούς κηπουρικούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. συν-θλίφθηκα κι εγω τώρα που το διάβασα :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς