Kαταμεσής κλειστά περίπτερα


Αθηναϊκό περίπτερο: ναι μεν ο χαρακτήρας της πόλης, συμπύκνωση της αθηναϊκής ζωής και κουλτούρας, μα κι ένα απ’ τα πιο στρεβλά στοιχεία της πόλης η αντίληψή των ιδιοκτητών τους για τον δημόσιο χώρο: ορίζουνε μια ζώνη που φτάνει και τα 3 μέτρα τριγύρω τους, γεμίζουνε σταντς, ράφια με φοφίκο, κρεμούν κασκόλ, τσαντάκια που τα πολύ πιθανόν να σου ‘ρθουν κατακούτελα και κορυφαίο όλων τα τείχη από ψυγεία που ορθώνουν.
Την περασμένη δεκαετία της “ανάπτυξης” άρχισαν να ξεπετάγονται παντού σαν λύση εύκολων εσόδων στους Δήμους, αδιαφορώντας για το αν με την -αναγκαστική ελλείψει χώρου- εγκατάστασή τους στην μέση πεζοδρομίων δυσκόλευαν την κίνηση των πεζών.
Σήμερα, με την κρίση, τα μισά έχουν κλείσει και ν' ανανήψουν δύσκολο. Μήπως είναι τώρα ευκαιρία γι’ αυτά τα κλειστά, κι όσα είναι στο κέντρο των πεζοδρομίων μόνο, να παρέμβει ο Δήμος και να διορθώσει την λάθος πολιτική του απεγκαθιστώντάς τα;
Και btw μια άλλη καλή λύση γενικά για το θέμα της θέσης τους: ξανά-μανά σε καμία περίπτωση όλα, αλλά κάποια απ’ αυτά να χωθούν μέσα στα άπειρα ξενοίκιαστα μαγαζάκια; Μπορεί να μην είναι 2 βήματα απ’ το αμάξι σου, μα 5, αλλά σίγουρα είναι κάποια τσικ καλύτερο για την κίνηση στην πόλη ακόμα και για τους ίδιους τους περίπτεράδες, άλλο να στριμώχνεσαι σε 2 τμ και να κατουράς σε μπουκαλάκι και άλλο ν’ απλώνεσαι σε 20 και 30 με τ’ ανάλογο εμπόρευμα και βεσεδάκι.

Σχόλια

  1. και με τέτοιες τιμές θα κλείσουν κι άλλα. για τις ίδιες τσίχλες τριντεντ σε περίπτερο έξω απ'το μετρο Μεταξουργείο πλήρωσα 1.30 ενώ σε ΑΒ Βασιλόπουλο 0.97

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα ίδια ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά όλα αυτά αλλά μάλλον σε κάποια άλλη χώρα, κάποια άλλη στιγμή. Προς το παρόν το μόνο που δουλεύει είναι τα μηχανάκια της δημοτικής αστυνομίας που τυπώνουν κλήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί βρε παιδιά σε κάποια άλλη χώρα, κάποια άλλη στιγμή;
    Ίσα ίσα που θα καλυτερέψει η εικόνα της πόλης.

    Στην Κύπρο τα περίπτερα είναι "εντοιχισμένα" σε μαγαζιά, εκτός από 2-3 πολύ κεντρικά στη Λευκωσία (για τις άλλες πόλεις δεν γνωρίζω),που βρίσκονται σε πλατείες.

    Αν γεμίσουν τα άδεια μαγαζιά της Αθήνας με τα περίπτερα,ποιό το πρόβλημα;
    Θ΄αλλάξει πρόσωπο ο δρόμος,θα ελευθερωθεί το περπάτημα,θα γίνονται και πιο άνετα οι αγορές εντός του περιπτέρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια τώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν πάρει άδεια περιπτέρου δεν υπάρχουν πια. Υπάρχουν οι κόρες τους που χώρισαν από το σύζυγο για να μπορέσουν να κρατήσουν την άδεια, οι γιοι που έχουν λαδώσει για να υπάρξει μια "σιωπηρή" παράταση της άδειας. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν μπορούν να στεγάζονται τα περίπτερα σε μικρά μαγαζάκια, όπως όλα τα ψιλικατζίδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι πάντως γιατί είναι άσχημη ιδέα. Συγχωρέσέ με αλλά τέτοιες σκέψεις στη σημερινή Αθήνα είναι τουλάχιστον ουτοπικές. Αξίζει να τις συζητάμε μόνο σε φιλοσοφικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλή η ιδεά του athensville (παρεμπιπτόντως, καλώς γύρισες από τη θερινή ραστώνη, σε είχαμε πεθυμήσει) αρκεί βέβαια να μείνουν κάποια εξωτερικά "περίπτερα", τα οποία είναι για την Αθήνα ό,τι τα κόκκινα λεωφορεία και τα taxicabs για το Λονδίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

H θλιβερή ιστορία του ιβίσκου

Γέμισε μωβ η Αθηνάς