Oι καλύτεροι λουκουμάδες στην πόλη;


Λίγη λιγούρα, πολύ κρύο και μια περατζάδα απ’ της Ομόνοιας, μας οδήγησε σ’ ένα κλασικό χοτ σποτ γλύκας, που ντροπή, δεν είχε καταγραφεί στο μπλογκ. Λουκουμάδες του Κτιστάκη, οι καλύτεροι στην πόλη; Εντάξει υπερβολές ενός υπερβολικού φίλου είπα στην αρχή, αλλά αν το καλοσκεφτώ κι έχοντας ακόμα την γλυκα στο κεφάλι, ναι, πρέπει να ‘ναι: που αλλού θα βρεις τόσο ποτισμένους στο μέλι λουκουμάδες που με την ζεστασιά τους διαβρώνουν την ζύμη και γίνονται ένα ζουμερό ποίημα; Μπουκιά και χάνεσαι, και λογικά θα ‘χει να κάνει με το μέγεθός τους: μικροί-μικροί κι έτσι το μέλι εισχωρεί παντού, αφραταίνει το μέσα, διατηρώντας παράλληλα τραγανό τ’ απέξω, τέλεια η αναλογία. Η μπόλικη κανέλλα και η ιδιαιτερότητα με το σουσαμάκι από πάνω δυναμιτίζουν την γεύση.
Μ’ άρεσε εξίσου κι ο χώρος. Ρετρό αθηναϊκό καφεζαχαροπλαστείο (απ’ το 1912 δε στην γειτονιά), με τις παλιές καρέκλες και τα μαρμάρινα τραπέζια, λίγους θαμώνες να κάνουν θόρυβο ακουμπώντας τα πηρούνια τους στα μεταλλικά πιάτα και η ολόφατση τζαμαρία στην σκοτεινή και γκρίζα πάντα εκεί πολύβουη Σωκράτους. Ζεστασιά εντός και χάζι των περαστικών στην απέξω και στο βάθος μια τηλεορασούλα, που τα κάνει όλα ανακουφιστικά ήρεμα και καθημερινά.

Αν ήταν στην πάνω Αθήνα θα ‘ταν πάντα γεμάτο. Το ότι είναι άδειο συνήθως οφείλεται μάλλον στο ακριβό για την γειτονιά αντίτιμο των 3.60€, (άσε που είναι και μόλις δέκα και θες κι άλλους). Αλλά, ναι, είναι οι καλύτεροι στην πόλη, τόσο που αξίζει μια βόλτα, ακόμα και για τους φοβιτσιάρηδες, στην σκοτεινή κάτω πλατεία.
• Κτιστάκης, Σωκράτους 59, Ομόνοια












Αυτό ήταν!

Ω ρεβουάρ!

Σχόλια

  1. Κρακ, σπαει ο λουκουμάς και το στόμα γεμίζει με νέκταρ. Ποιός θυμάται τον Κτιστάκη όταν ήταν πάνω στην Αγ. Κωνσταντίνου? Επίσης απίστευτο μαγαζί, ακόμα θυμάμαι το τεράστιο μπουκάλι κονιάκ μεταξα και τις κούκλες που είχε.
    Την επόμενη φορά όμως, δοκίμασε λουκουμάδες στο Αιγάλεω, (http://www.athensmagazine.gr/portal/restaurants/businesses/3372) και μετά θα τους συγκρίνεις να μας πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ και επαυξάνω. Οι καλύτεροι. Αδικείται λίγο απο την τοποθεσία αλλά το ντεκόρ είναι τόσο ατμοσφαιρικό. Εχω καιρό να πάω κατι οι απεργίες κατι οι πορείες. Συνήθως τους παίρνω τυλιγμένους για το σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα για τους λουκουμάδες, πολύ καλοί!
    Και ωραία ατμόσφαιρα μέσα στο μαγαζί.
    Χαρακτήρισες όμως το μαγαζί "καφεζαχαροπλαστείο" μια φορά που ζήτησα και καφέ μου έριξε ένα απίθανο βλέμμα, του στιλ "εμείς λουκουμάδες έχουμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακράν οι καλύτεροι, του κέντρου τουλάχιζτον! Μην ξανακούσω για Κρίνο και Αιγαίον! Χωρίς λαδίλα, χωρίς να γίνονται πολύ γλυκοί, το δόντι δαγκώνει πεντανόστιμη τραγανή ζύμη και καταλήγει να βουτά στο κέντρο τους σε σιροπομελάκι, πώς το κάνουν?
    Πανάκριβοι όντως, 18 ευρώ το κιλό είχαν το καλοκαίρι όπου πήρα τελευταία φορά. Πιο πάνω από σοκολατάκια.
    Μην πάρετε ποτέ τη σουμάδα του σε μπουκάλι, δε λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ρετρο καφεζαχαροπλαστείο αφορά την διακόσμηση.
    Και νομίζω ότι αυτό ειναι το πρόβλημα και είναι άδειο: σερβίρει μόνο λουκουμάδες, τους τρως στο 5λεπτο, και μετα δεν έχεις τι να κανεις και φεύγεις. Έ για πέντε λεπτά μοιάζει ακριβό το 3,60€ κι έτσι το αποφεύγουνε οι γύρω μεροκαματιάρηδες. Κατι πρέπει να κάνει ο μαγαζάτορας, θα στενοχωρηθώ πραγματικά αν συμβεί το μοιραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και δεν είναι "ζαχαροπλαστείο", οπότε μάλλον είναι άδικη η σύγκριση, ΜΑΚΡΑΝ (αλλά ΜΑΚΡΑΝ!!) οι καλύτεροι λουκουμάδες που έχω φάει είναι στο διάσημο ψαροφαγικό "Παπαϊωάννου", στον Πειραιά. Οι λουκουμάδες (που ετοιμάζει η σύζυγος) είναι ένα αριστούργημα, ένα ποίημα, ανάλαφροι σαν σύννεφο, ολόγλυκοι, μικροί και τραγανοί, σερβίρονται, δε, με παγωτό βανίλια κι εκεί είναι σκέτη συγκίνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όντως από τους καλύτερους, αλλά θεωρώ (αν και έχω καιρό να αγοράσω) πως ήσαν και παραμένουν πολύ ακριβοί. Δεν τους περνά άραγες από το μυαλό μια όποια αναπροσαρμογή τιμής ήθελα να ήξερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πωπω!!!μου τρέχουν τα σάλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μελιττουτα!! ΑΝΟΙΞΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ¨Κουντουριωτου 154 ,Πειραιας παρκινγκ δικο του, σπιτικοι αγνοι λουκουμαδες με γευσεις και αρωματα Χιου!!! επισκεφθειτε το!

      Διαγραφή
  10. Μακράν οι πιο νόστιμοι λουκουμάδες.Φτιάχνει το ίδιο νόστιμους και οι γυναίκα μου (σχεδόν η ίδια συνταγή) και συνέχεια ζητάω να φτιάχνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχω χωθει εκει μια φορα παλια,90ς,με κυνηγαγανε τα ματ με μια φιλη,στραβομουτσουνιασε αλλα δεν ειπε τιποτα και δεν ειχαμε και λεφτα να παρουμε τιποτα,νομιζω ενα μικρο ελληνικο στα 2 κατι τετοιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμείς φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα τους καλύτερους λουκουμάδες, στο σπίτι, με το έτοιμο μίγμα για λουκουμάδες http://www.best-fs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το καλύτερο λουκουματζίδικο με διαφορά είναι η BouLouKa στη Πανόρμου. Είχα ακούσει από διάφορους ότι έχει καλούς λουκουμάδες αλλά αν φας θα παθεις πλάκα.. Το επισκέφθηκα μόλις χθες για τρίτη φορά μέσα σε 2 εβδομάδες.. Το προτείνω ανεπιφύλακτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μελιττουτα!! ΑΝΟΙΞΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ¨Κουντουριωτου 154 ,Πειραιας παρκινγκ δικο του, σπιτικοι αγνοι λουκουμαδες με γευσεις και αρωματα Χιου!!! επισκεφθειτε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και ο αλμυρός λουκουμάς με τυρί της αρεσκείας μας είναι ότι πρέπει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς