Επιτέλους κατεδάφιση!


Eξαιρετικό χάπενινγκ ετοιμάζεται για τον Ιούνιο στο κέντρο, πάρτε άδεια εκείνο το πρωινό, 7-10 δηλαδή τότε βολεύει τα κανάλια και τον Κακλαμάνη. Το κτίριο στην συμβολή του Βερανζέρου και Μενάνδρου, λίγο πιο κάτω από το Εθνικό Θέατρο, θα κατεδαφιστεί με ελεγχόμενη έκρηξη. Οι πυροτεχνουργοί ήδη δουλεύουν στο σημείο, και σε μόλις έξι δευτερόλεπτα χολυγουντιανού εφέ, ένα τσικ θα αφαιρεθεί απ' τον τσιμεντένιο αθηναϊκό ωκεανό. Στον ενός στρέμματος χώρο θα δημιουργηθεί μια νέα πλατεία, ο φιλότεχνος Δήμαρχος την ονομάτισε ήδη Παξινου-Μινωτή, τόνισε μάλιστα ότι είναι η πρώτη που θα δημιουργηθεί μετά από 150 χρόνια στο κέντρο. "Έργο Νικήτα" θα μνημονεύουν οι επόμενες γενιές.
Στο ισόγειο εφιλοξενείτο το ιστορικό κέντρο "Ελληνικό χωριό" της φωτογραφίας που στέγασε τα γλέντια και την νοσταλγία των μεταναστών '70 και '80, των Ελληνόπουλων μας της υπαίθρου. Κατά κάποιο τρόπο το "έξω οι βλάχοι απ' την Αθήνα" γίνεται επιτέλους πραγματικότητα!

Σχόλια

  1. Δεν είναι κακή η ιδέα, να αναπνεύσει ο πυκνοδομημένος ιστός του κέντρου της Αθήνας, αλλά δυστυχώς δεν μας πείθει κανείς οτι θα ολοκληρωθεί...μήπως είναι και δική μας υπόθεση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. elegxomenh ekrhxh se osous molynoyn to isoriko kentro tha paixei ? akougete ratsistiko to xerw alla an einai na ais8anomai meiwnotita sth polh mu tote as akoustw ratsisths.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι όμως η κατεδάφιση θα γίνει κανονικά! Να φέρουμε όλοι τα swiffer να σκουπίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλοδεχούμενη η κατεδάφιση, μια που μιλάμε για το πιο υποβαθμισμένο σημείο της Αττικής και προκειμένου να επανενταχθεί το υπέροχο urban canyon της Ξούθου στην ζωή της πόλης (ελπίζω). Από την άλλη, ας προσέχουμε όλοι γιατί το κτήριο του ΝΑΤ ήταν δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Ναι στις κατεδαφίσεις λοιπόν αλλά με μέτρο, με κριτήριο και κατά περίπτωση γιατί οι παλιές πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου μπορούν κάλλιστα να ανακαινιστούν και να προσφέρουν ποιοτική στέγη σε όσους αγαπούν το κέντρο της Αθήνας και να ζήσουν μια αστική εμπειρία με ιστορικό βάθος. Θα ήταν κρίμα να πάθουν οι παλιές αυτές πολυκατοικίες όσα έπαθαν τα νεοκλασικά (ευτυχώς πρόσφατα δεκάδες τέτοια κτήρια εντάχθηκαν στον κατάλογο των διατηρητέων κτισμάτων του Υπ. Περιβάλλοντος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαυρίκιε μιλάς σαν αρχιτέκτονας (και νομίζω ότι είσαι) αλλά που να τα καταλάβουν αυτά εκείνοι που ονειρεύονται ουρανοξύστες. Εννοώ τα παλιά κτιριακά αποθέματα (αν όχι κατοικίες, μια και λίγοι μπορούν να έχουν τόσο ραφινάτο γούστο) να γίνουν γραφεία στο κέντρο της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύμφωνω κι εγώ με τον Μαυρίκιο - είπαμε να ρίξουν, αλλα όχι τα αξιόλογα κτίρια. Μου θυμίζει η κατάσταση λίγο ο,τι συνέβη με τα προσφυγικά και τα κτίρια στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τώρα βεβαια, ο δήμαρχος μπορεί να μην είχε και πολλές επιλογές. Αυτό βρήκε, αυτό θα ρίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ζήτημα είναι να μην γίνει συνήθεια να κατεδαφίζονται οι πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου (που κάποιες ήδη έχουν χαθεί). Στην περίπτωση του ΝΑΤ εντάξει, ίσως να μην ήταν επιβεβλημένη η κατεδάφιση, από την άλλη καταλαβαίνω ότι σε ένα τόσο υποβαθμισμένο σημείο, δίπλα στην Ξούθου, ε, πρόκειται μάλλον για αναγκαίο κακό. Σε γενικές γραμμές όμως οι πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου, αν όχι όλες πολλές, είναι πολύ καλές κατασκευαστικά και αισθητικά και θα ήταν κρίμα να χάνονταν. Για αυτό η πρόσφατη ενέργεια του ΥΠ.ΠΕΡ. είναι πολύ σημαντική (42 μεσοπολεμικά κτήρια κήρυχθαν διατηρητέα στην περιοχή Εξάρχεια-Μουσείο) και ελπίζω να έπεται συνέχεια. Αγαπητέ Δ. Καννά, δεν είμαι αρχιτέκτων, ένας κάτοικος της Αθήνας είμαι με κάποια (θέλω να πιστεύω) αισθητική και πολλή αγάπη για την πόλη μας. Για τους ουρανοξύστες, στην Αθήνα, πιστεύω, χωράνε κάποια ψηλά κτήρια σε επιλεγμένες περιοχές. Τα Μεσοπολεμικά ως γραφεία πάλι δεν ξέρω: τα γραφεία αφήνουν πάντα ένα κενό το βράδυ, αν ήταν κατοικίες δεν θα ήταν καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από ότι διάβασα,νομίζω ότι το κτιρίο εμφανίζει σοβαρά προβλήματα αντοχής και για αυτό προχωράει και τόσο γρήγορα το θέμα της κατεδάφισης του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φοβάμαι πολύ ότι η συγκεκριμένη πλατεία θα είναι ένα φιάσκο. Θα είναι πιθαναότατα μια βρομερή τρύπα, σκοτεινή, ιδανική για τα πρεζόνια. Φανταστείτε, θα έχει κάτω γκαζόν και χώμα τα οποία θα έχουν ποτίσει ούρα και σκατά και θα βρομάει αφόρητα.
    Επιπλέον οι πλατείες δεν βλέπουν τους φωταγωγούς των άλλων κτηρίων και τυφλούς τοίχους αλλά περιβάλλονται από δρόμο. Θα είναι δηλαδή σαν τα οικόπεδα που έχουν γίνει πάρκιν και από πάνω τους φαίνονται οι φωταγωγοί και οι ακάλυπτοι των κτηρίων.
    Δεν θα με πείραζε και αν δεν γινόταν η πλατεία, αλλά αν γίνει φοβάμαι για την τύχη της και την περιοχή. Ελπίζω όλα να βώσι καλώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατά πάσα πιθανότητα πρεζοπλατεία θα γίνει ακολουθώντας το γύρω περιβάλλον που εκεί είναι και το πρόβλημα.
    Επίσης μάλλον άσχημη αφού θα βλέπει τοίχους απ' την πάνω πλευρά της Σωκράτους. Επί της Ξούθου οκ βλέπει παράθυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το στοίχημα είναι να μην καταντήσει πρεζοπλατεία αλλά να αποτελέσει το έναυσμα για μια αναβάθμιση του Κέντρου που επιβάλλεται για πολλούς λόγους. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να κατεδαφιστεί ολόκληρο τετράγωνο. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ‘’Τα Μεσοπολεμικά ως γραφεία πάλι δεν ξέρω: τα γραφεία αφήνουν πάντα ένα κενό το βράδυ, αν ήταν κατοικίες δεν θα ήταν καλύτερα;’’

    Μαυρίκιε, για μη αρχιτέκτονα , πολύ ΄΄διαβασμέν﨨 σε βρίσκω! Το είπα πιο πάνω ότι εγώ το βρίσκω υπέροχο για κατοικίες αλλά δεν ξέρω πόσοι είναι έτυμοι να συμφωνήσουν μαζί μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ‘’Τα Μεσοπολεμικά ως γραφεία πάλι δεν ξέρω: τα γραφεία αφήνουν πάντα ένα κενό το βράδυ, αν ήταν κατοικίες δεν θα ήταν καλύτερα;’’

    Μαυρίκιε, για μη αρχιτέκτονα , πολύ ΄΄διαβασμέν﨨 σε βρίσκω! Το είπα πιο πάνω ότι εγώ το βρίσκω υπέροχο για κατοικίες αλλά δεν ξέρω πόσοι είναι έτυμοι να συμφωνήσουν μαζί μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. pleaseeee.... όσοι γράφετε τραβάτε πριν καμιά βόλτα να δείτε το κτίριο από κοντά...
    1. το οικόπεδο είναι τεράστιο και μάλιστα με οδούς (η μία λειψή) από τις ΤΡΕΙΣ πλευρές άρα αν γίνει σωστή χωροθέτηση των διαδρόμων εριπάτου αποκλείεται να μιλάμε για πλατεία-τρύπα
    2. το κτίριο είναι στατικά-άστατο και γιαυτό δεν χρησιμοποιείται πάρα πολλά χρόνια
    3. για να κλείσει η μιζέρια... ας γίνει πλατεία και εγώ ψηφίζω να μπει στη γωνία και εικονοστάσι του Νικήτα με κεράκι... (εδώ ο Αβραμό έφτιαχνε προτομές και είχε μεγαλύτερο font το όνομά του από το όνομα του απεικονιζόμενου)
    4. αν θέλετε κατοικίες μεσοπολέμου στις περιοχές κατοικίας!!! ας σταματήσει η υποβάθμιση χιλιάδων!!! πανέμορφων διαμερισμάτων σε πατησίων-3ης σεπτεμβρίου-αχαρνών-αριστοτέλους, που ειδικά οι 3 πρώτες είναι οι πιο όμορφες λεωφόροι της Αθήνας και συζητάμε για το κτίριο της Βερανζέρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το απερίγραπτο αυτό άτομο κάνει αυτή την ενέργεια μόνο και μόνο για να μπορεί να λέει ότι ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε την γνωστή ρήση του Τσαρούχη. Η γελοιότητα του δεν έχει όρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνεχίζω. Την γελοιότητα ακολουθεί η κακοήθεια. Στο προτελευταίο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου ΤΕΕ στην Σελίδα 4 ο Γ. Καραλης (παρμένο από κάποιο δελτίο τύπου?) γράφει σχετικά με την δημιουργία της πλατείας ΄΄θα είναι η πρώτη που δημιουργείται ύστερα από 150 χρόνια΄΄ κτλ
    Ο Α. Τριτσης έκανε διαγωνισμό για την τρίτη πλατεία του Ιστορικού Τριγώνου (πλατεία Συντάγματος, Ομονοίας και τομή Ερμού με Πειραιώς) και ύστερα από πολλές δυσκολίες διαμορφώνεται σαν ένα από τα πιο ωραία σημεία της πόλης (ο πεζόδρομος της Ερμού που αρχίζει από την πλατεία). Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να έχουν άγνοια όλων όσων αναφέρω. Δεν ξέρω ποιο είναι το λιγότερο κακό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλά, ποια πρώτη πλατεία εδώ και 150 χρόνια?!? Την Πλατεία Κεραμικού που δημιουργήθηκε στη διαστάυρωση Ερμού και Πειραιώς την ξέχασαν? Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Ύστερα, όταν κατεδαφίζεις ένα κτήριο δε φτιάχνεις πλατεία αλλά πράσινη τρύπα. Πρέπει να κατεδαφίσεις τετράγωνο για να φτιάξεις πλατεία. Και τέλος, μια πολυκατοικία του μεσοπολέμου βρήκαν να ρίξουν? Τόσα άθλια '70ς κτήρια υπάρχουν.

    Τώρα, οι ουρανοξύστες πως μπήκαν πάλι στη συζήτηση?!? Ασφαλώς χρειάζονται κάποιοι, σε συγκεκριμένα μόνο σημεία σε κάποιο ή κάποια πράστια και με μικρή κάλυψη, όπως γίνεται παντού σχεδόν. Έτσι εκτονώνονται και οι πιέσεις στο κέντρο, και βρίσκουν ανταγωνιστική στέγη οι επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε καλύτερη διαφύλαξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του κέντρου, και ταυτόχρονα πιο τολμηρές λύσεις στα περιχωρα. Τώρα τα κάνουμε όλα ίδια κι όλα μέτρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άντε Α., μια φορά που συμφωνήσαμε με την πρώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπα...
    Όσο για την "πρώτη πλατεία" από το 1860, μάλλον ξλεχασε και την Πλ. Αυδή και αυτήν στα μετόπισθεν της Πλ. Μεταξουργειου (δεν ξέρω πως τη λένε) που πρέπει να έγιναν τη δεκαετία του 80 ή 90. Άσε που το 1860 η Αθήνα δεν έφτανε καλά-καλά ως τα Εξάρχεια...
    Εν μέρει, τέλος, συμφωνώ με τον Μαυρίκιο. Ήταν ωραίο δείγμα του μεσοπολέμου (αν και μάλλον δε σώζεται), το είχα προσέξει από παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς