Mηνιάτικα νέα Αθηνών
Ξεκινάμε απ' την καρδιά της πόλης. Το Υπουργείο Οικονομικών μετά από οριστική Οκτωβριανή απόφαση μετακομίζει στον Ελαιώνα στα παλιά εργοαστάσια του Κεράνη. Οι 75.000€ που θα γλιτώσει σε ενοίκια η βάση του σκεπτικού, λίγο ψιλικατζίδικη όμως αφού δεν συνυπολογίζει το πλήγμα για το μισοπεθαμένο κέντρο της Αθήνας του να κυκλοφορεί όλο και λιγότερος κόσμος και να το ενισχύει με την παρουσία και τις αγορές του. Η ίδια απόφαση ισχύει και για την δύσκολη περιοχή της Πλ. Βάθης με την επερχόμενη αποχώρηση του Υπουργείου Υγείας. Αν και υπάρχουν δεκάδες κενά κρατικά κτίρια στο κέντρο, το κόνσεπτ "ανέγγιχτο κράτος στα προάστια" υπερίσχυσε, ενδεικτικό των ανθρώπων που κυβερνούν και πόσο ανύπαρκτη σχέση έχουν με την πόλη που ζουν.
Γουώ! Σε 2 χρόνια θα έχουμε επιτέλους το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Αυτή τη φορά μοιάζει πιο πιστευτό από ποτέ, αφού επιτέλους υπογράφηκε η σύμβαση για να ξεκινήσουν τα έργα. Όμορφο μοιάζει, πάντα μ' άρεσε η δυναμική του σημείου, με το μάτι να ξεχύνεται εκατέρωθεν στην ατελείωτη Συγγρού και Καλλιρρόης. >>
Ψηφίστηκαν επίσης από την Βουλή οικονομικά κίνητρα για ανάπλαση-αναβάθμιση των Γερανίου/Κεραμεικού/Μεταξουργείου. Προβλέπουν μείωση φόρου εισοδήματος για όσους προχωρήσουν σε αποκατάσταση κτιρίων και μειωμένος συντελεστής μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες. Κρατάω μικρό καλάθι, το πλήγμα στην φήμη της ασφάλειας αυτών των περιοχών, ιδίως του Γερανίου, δεν επουλώνεται τόσο εύκολα. >>
Νέο πεδίο αντιπαραθέσεων προκάλεσε η παρέμβαση του Δήμου στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Όχι για το ότι η κηποτεχνία επιμελήθηκε κι έκανε πολύ καλή δουλειά στις πρασινάδες αλλά για την άκυρη απόφασή του να αφαιρέσει τα παγκάκια για να μην κοιμούνται οι άστεγοι. Τέτοια ευαίσθητα θέματα μόνο κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να παίρνουν, αλλά πότε τις είχαμε να τις χαρούμε τώρα; Το ρεπορτάζ και η απάντηση του Δήμου.
Στο κέντρο της πλατείας άνοιξε το πρώτο απ' τα καφέ του Δήμου, μακάρι να 'χει και δημοτικές τιμές.
Νέα σελίδα για τον Δήμο στο νετ. Πιο φρέσκια αλλά και πιο βαριά σαν σχεδιασμός, σημαντικό όμως ότι δεν ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ όπως η προηγούμενη αλλά δημιουργήθηκε, όπως αναφέρεται στο κάτω μέρος "από την ΔΑΕΜ χωρίς αμοιβή και κόστος" >>
Σε χαμηλό κόστος (-10% από πέρσι) κινήθηκε και το μπουκέτο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού για τα Χριστούγεννα, που νομίζω είναι ενδιαφέρον και στο κλίμα των καιρών. Έχει λιγότερη φανφάρα και εμπλέκει περισσότερο τους δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης με κορυφαία την ιδέα των φωτισμένων βιτρινών που τα εκτίθενται έργα φοιτητών της Καλών Τεχνών. >>
Πάμε στα του εμπορίου. Η Αιόλου είναι πια η πρωταγωνίστρια. Κάθε μήνα ανοίγουν 2 νέες επιχειρήσεις, διασκεδασοκαταστάσεις δηλαδή, με τελευταία το λιτά στυλάτο mama roux, και ένα νέο παγωτατζίδικο στην γωνιά με Αθηναϊδος. Πάμε προς νέο Ψυρρή; Ε μέχρι εκεί και σε λάιτ βερσιόν πιστεύω, Γκάζι δεν το βλέπω να γίνεται, είναι το πιο ώριμο ηλικιακά των θαμώνων που θα το αποτρέψει.
Στα κλεισίματα, το κτίριο του Μπακάκου που φάνταζε φιλέτο πριν χρόνια τώρα, αποδεικνύεται τόσο δύσφημο σημείο πια, που ακόμα μια επιχείρηση όπως ο Zara με δεδομένη πελατεία δεν μπορεί να το διατηρήσει. Οι Αθηναίοι τελικά δέχονται να πάνε μέχρι την γωνία με Σταδίου, η πλευρά Πειραιώς, Γ' Σεπτεμβρίου, Αγ. Κωνσταντίνου μοιάζει άλλος κόσμος.
Επίσης, άλλο ένα ξενοδοχείο του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη έκλεισε. Προσωρινά για λόγους ανακαίνισης αναφέρεται στο Baby Grand της Πλατείας Κοτζιά, αλλά σε τέτοιους καιρούς ποιος πιστεύει κάτι τέτοιο; Μακάρι, δηλαδή...
Επίσης όπως άφησε σαν σχόλιο αναγνώστης, έκλεισε στην Πλατεία Βικτωρίας το Flocafe. "Ε σιγά, έκλεισε και στο Παγκράτι" μου 'πανε, άρα μην το αποδώσουμε στην Βικτώρια το κλείσιμο τόσο. Μας βολεύει λίγη πλάνη έστω και κάτω απ' το χαλάκι, ας την κρατήσουμε.
Φαινομενικά άσχετο με την Αθήνα, αλλά συναντώντας τους άπειρους ρουμάνους επαίτες στην πόλη, συνδέονται όλα κανονικότατα. 436.000 παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο στην Ρουμανία, οδηγώντας τα στο προδιαγεγραμμένο μέλλον της εκμετάλλευσης. Τραγικό πραγματικά! >>
Πως να κλείσουμε το ποστ; Με την ουσιαστική αιτία και πραγματικότητα όλων ότι αυτοί που κυβερνούν, τα καλά πορτοφόλια, ζούνε πια στην Ανατολική Αττική και τα προάστεια προς τα εκεί; 60% αύξηση των κατοίκων εκεί την τελευταία δεκαετία, -20% στο κέντρο (με περσινά στοιχεία, φανταστείτε τώρα). >>
Όχι καλύτερα με κάτι φωτεινό. Το 1ο, το 2ο, να και το 3ο απ' τα πετυχημένα γκράφιτι που κάλυψαν μεγάλους εξωτερικούς τοίχους πολυκατοικιών (Φρειδερίκου Σμιθ 4 & Κασομούλη – Ν. Κόσμος). Πέτυχε, το 'χουμε, καλό να προχωρήσει κι άλλο· τέτοια πόλη θέλουμε.
Πολυ καλό post
ΑπάντησηΔιαγραφήbtw
Τεχνολογικές Α…πορίες? Στείλτε μήνυμα στο meletios.nezis@gmail.com
http://melenezis.blogspot.com/
μπα παρουσιάζεις ελληνικές επιχειρήσεις? μας σόκαρες τώρα
ΑπάντησηΔιαγραφήνομιζω οτι ο athensville παρουσιαζει καθε επιχειρηση ανεξαρτητως εθνικοτητας αρκει να το αξιζει και να εχει καλη αναλογια ποιοτητας-τιμης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις δημιουργησα ένα νέο blog το http://melenezis.blogspot.com/ με σκοπό να απαντάω και να αναρτώ πληροφορίες και απορίες πάνω στους υπολογιστές. Ειναι δοκιμαστικό. Όσοι έχετε κάποιο προβλημα ή απορία παρακαλώ να μου την κοινοποιήσετε για να βοηθήσω όσο μπορώ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://melenezis.blogspot.com/
Σχετικά με το fact ότι την τελευταία δεκαετία έχει εμφανιστεί αύξηση των κατοίκων κατά 60%, μήπως έχουμε κάποιο λινκ με αναλυτικότερα στοιχεία; Θα με ενδιέφερε αρκετά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοώ στην Ανατολική Αττική, αλλά εκ παραδρομής δεν το έγραψα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα να το καταλάβετε ότι το κέντρο της Αθήνας δεν είναι ημιθανές αλλά πια νεκρό; Μια βόλτα κατά τις 4 το απόγευμα από την Εθνική Βιβλιοθήκη ή τα Προπύλαια θα σας πείσει. Welcome to the shooting gallery!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιθέτως, εγώ δεν θεωρώ ΚΑΘΟΛΟΥ νεκρό το κέντρο της Αθήνας και μάλιστα δειλά-δειλά κάτι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο. Η Πανεπιστημίου δεν ήταν ποτέ περατζάδα ούτε παλιά, απλά τώρα μας αρέσει να το πιστεύουμε για να επειβεβαιώσουμε την καταστροφολογία των ΜΜΕ και κυρίως ένεκα κάποιο λάιφ-στάιλ της κρίσης, αντίστροφο και ανάλογο με το λάιφ-στάιλ της μη-κρίσης. Όλα εξαρτώνται από πού εστιάζεις το φακό - η Κάτω Ομόνοια π.χ. δεν ήταν ούτε πριν δέκα χρόνια καλό σημείο. Θυμάμαι που κάποια στιγμή, το 2002 ή το 2003, είχα σκεφτεί να αγοράσω ένα δυαράκι στη Βερανζέρου και όταν το είπα στην παρέα όλοι με κοίταξαν και μού είπαν: είσαι τρελός;;;;; Όσο για το Υπουργείο, καλά κάνει και φεύγει. Και για λόγους οικονομικούς και επειδή σκέφτομαι τα παράπλευρα οφέλη δηλαδή θα σταματήσουν οι καταστροφές σε εκείνο το σημείο, μπας και ανοίξει και κάποιο μαγαζί. Όσο για τα Flocafe, η αλήθεια είναι ότι κλείνουν γενικότερα. Μπορεί να φταίει η Βικτώρια μπορεί και να μη φταίει (ήταν πάντα γεμάτο όμως και δεν νομίζω ότι γίνονται κάθε μέρα ληστείες όπως επίσης αρέσει σε κάποια ΜΜΕ να επαναλαμβάνουν).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με το Μαυρίκιο. Νιώθω κι εγώ ότι κάτι πάει να αλλάξει - στο κάτω κάτω, όλο και περισσότεροι μοιάζουν να έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο κέντρο και όλα αυτά. Πριν 10 χρόνια, από παντού άκουγες (καθημερινό κόσμο εννοώ, όχι αθηναιολάτρεις δηλωμένους) για τη "Βρωμοαθήνα" και το "βρωμοκέντρο" και κάτι τέτοια χαριτωμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που όντως, μοιάζουμε να ξεχάσαμε ότι η Ομόνοια αργοσάπιζε τα τελευταία 15 χρόνια (από τα οποία έχω σαφή εικόνα της, μπορεί να είναι και πιο παλιά η κατρακύλα). Πλατεία Βάθη, Αγίου Κων/νου και πέριξ, Σωκράτους, Σατωβριάνδου κλπ ήταν μέρη βρώμικα κι εν δυνάμει επικίνδυνα εδώ και πάρα πάρα πολύ καιρό - δεν είναι καινούριο φρούτο δηλαδή.
Προσωπικά θυμάμαι το Μοναστηράκι, απέναντι από το Στρατηγό και πάνω στην παλιά πλατεία, στέκι πρεζονιών γύρω στο 2000, και τους πάντες να το θεωρούν σαν κάτι δεδομένο. Αν γινόταν τώρα, θα χάλαγε (και καλά θα έκανε) ο κόσμος.
Άσχετο με το από πάνω, σχετικό με το τελευταίο κομμάτι του post: σούπερ τα graffiti στις τυφλές όψεις, πραγματικά. Πιστεύω ότι το επόμενο σημείο που πρέπει να στολιστεί, είναι ο φριχτός τοίχος στη διασταύρωση Αιόλου και Σταδίου, διπλά στη διαφήμιση της Cooper. Ωραιά η Αιόλου, τουριστικό spot, καθημερινό πήγαινε-έλα χιλιάδες κόσμου, Ακρόπολη στο βάθος, αξίζει κάτι καλύτερο ο τοίχος από αυτή τη βρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι πως ένας αρνητισμός για το κέντρο επικρατεί και χωρίς λόγο για κάποιες φορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι φεύγει το Οικονομικών από το κέντρο δεν ξέρω γιατί θεωρείτε ότι είναι καλό. Και το Παιδείας που πήγε Μαρούσι σκότωσε όλα τα μαγαζιά που βρίσκονταν κάτω του. Μια τυρόπιτα να πάρει ο κάθε υπάλληλος να πως σώζεται η αγορά! Ακόμα ένα κτίριο φάντασμα στη καρδιά του κέντρου λοιπόν!
Το έμμεσο λιβάνισμα που κάνεις στο Δήμαρχο δε μου αρέσει. Όταν δεν έχει κάνει και κάτι φοβερό πολύ περισσότερο ενοχλεί θα έλεγα!
Το πρόγραμμα με τις τυφλές όψεις για παράδειγμα (γκράφιτι στους τοίχους) ενω θα μπορούσε να είχε αγκαλιαστεί από τον Δήμο αντιθέτως δημιουργήθηκαν και προβλήματα στην υλοποίησή του. Πάντως το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από την μακέτα που έβαλες!
George, συμφωνώ και επαυξάνω. Η πρώτη ανάμνηση μου από την Αθήνα είναι από το 1992, συγκεκριμένα θυμάμαι τον σταθμό στην Ομόνοια πριν την ανακαίνιση: παπατζήδες, άστεγοι, ναρκομανείς μέχρι κάτω στις αποβάθρες, επαίτες, βρώμα παντού. Μιλάω για πριν 20 χρόνια! Όπερ σημαίνει ότι τα πράγματα δεν χειροτερεύουν μονάχα, καλυτερεύουν κιόλας και στην περίπτωση της Ομόνοιας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλλαγή ήταν προς το καλύτερο - αλλά οι σνομπ δεν πρόκειται να το παραδεχτούν γιατί έχουν μάθει να τη μισούν την Ομόνοια, τώρα θα αλλάξουν; Και την πιάτσα στο Μοναστηράκι θυμάμαι, γύρω από τον σταθμό του τότε ΗΣΑΠ, πριν την ανακαίνιση και αυτό. Όσο για το Υπουργείο Πολιτισμού, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος. Τα τελευταία 2,5 χρόνια κάτι μαγαζιά από κάτω έκλεισαν γιατί προφανώς οι κατά τα άλλα αλληλέγγυοι-στα-λόγια-με-την-εργατική-τάξη τα καταστρέφανε κάθε τρεις και λίγο. Τώρα που θα φύγει το Υπουργείο, κάτι μου λέει ότι δεν θα κατακτήσει σαν το παλιό Παιδείας, τουλάχιστον για όσον αφορά στα μαγαζιά από κάτω. Για τις τυρόπιτες έχει δικιο ο dimokolakasathina, όμως υπάρχει και η πιθανότητα να ηρεμήσει εκείνο το σημείο και να αποκτήσει η περιοχή άλλους θαμώνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι το Κέντρο αλλάζει και προς το καλύτερο μάλιστα, το πιστεύω κι εγώ. Το γεγονός ότι δημιουργούνται καινούργια στέκια συνεχώς χωρίς ν'απαξιώνονται τα προηγούμενα δείχνει μία δυναμική και μία ζωντάνια που είναι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον. Πιστεύω επίσης ότι είναι στα χέρια μας πολύ περισσότερα πράγματα απ'ότι νομίζουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα πάντως που δεν διατηρήθηκε αυτούσιο το Φιξ (ένα πολύ ξεχωριστό - και διεθνώς - βιομηχανικό κτήριο), όπως και του Δοξιάδη και τόσα άλλα μεταπολεμικά. Κάποια μέρα θα κλαιγόμαστε και πάλι, όπως με τα νεοκλασικά (αιωνίως ανιστόρητοι καταστρέφουμε το άμεσο παρελθόν, εκθειάζοντας το απότερο, και μάλιστα εν είδει μυθολογίας, όχι ιστορίας...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το υπουργείο θα διαφωνήσω. Η απόσυρση των υπηρεσιών, πανεπιστημιακών σχολών κλπ. από το κέντρο έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις (έστω και μόνο για το εμπόριο που χάνει κι άλλους πελάτες, αλλά και για την κινητικότητα στους δρόμους, τουλάχιστον 9-17).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά το κέντρο μου φαίνεται στην κόψη του ξυριαφιού. Τα όποια μέτρα θαρείς τα παίρνουν άνθρωποι που ζουν στα προάστια και κατεβαίνουν με το αμάξι. Εμάς τους έρμους που μένουμε εδώ, κανείς δε μας ρωτάει για τα πραγματικά, καθημερινά προβλήματα (π.χ., τι τη θες την πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου, κυρά μου, όταν λείπουν τα πεζοδρόμια;).
Για το πρόσαφτο baby boom στις "αστικές" περιοχές (Εξάρχεια, Κολωνάκι, Παγκράτι κλπ.) και τα προβλήματα μεσηλικών γονιών που δε γουστάρουν να πάνε στα ΒΠ και τα άλλα Π, αλλά το θεωρούν δικαίωμά τους να μεγαλώσουν ανθρώπινα τα παιδιά τους στο κέντρο (στην Προτεύουσα, διάολε), μιλάει κανείς;
Θεωρείς τη σημερινή Ομόνοια πράγματι καλύτερη από αυτήν του 1992;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ανθρώπινης άποψης σίγουρα όχι (τα ίδια και χειρότερα). Την ίδια την πλατεία την κατέστρεψαν πολεοδομικά, και ο σταθμός κανονικά θε έπρεπε να είχε κηρυχθεί εξολοκλήρου διατηρητέος και να είχε ανακαινιστεί και το επίπεδο της διάβασης με βάση το προϋπάρχον του 1932 (πόσους μεσοπολεμικούς υπόγειους σιδηροδρομικούς σταθούς διαθέτει η Ελλάδα; - Δύο, και έπρεπε να πέσει καβγάς στο ΚΣΝΜ για να σωθούν έστω εν μέρει).
Από το 1992 έκλεισαν ΟΛΑ τα ξενοδοχεία, παραδοαισκά στέκια όπως το (παλιό, εννοείται) ΝΕΟΝ, μαγαζιά, σχεδόν τα πάντα. Τα πρεζάκια τα ίδια και χειρότερα, πολλοί περισσότεροι οι άστεγοι και φτωχομετανάστες, οι παπατζήδες και νταβατζήδες πάντα στο πόστο τους. Μόνο ο Οδηγητής δεν πουλιέται πλέον. Δεν ξέρω που την είδες τη βελτίωση.
Δεν ξέρω που τη βλέπετε τη βελτίωση στο κομμάτι Ομόνοια και πέρα. Ή για πότε μιλάτε εσείς που κρίνετε ότι στα ίδια χάλια ήταν και παλιά η Αθήνα (!).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι να πηγαίνω στο Ρόδον βραδάκια για συναυλίες και να επιστρέφω στην αφετηρία του 040 (Σύνταγμα) με τα πόδια χωρίς να φοβάμαι καθόλου και ήμουν 16 - 17 χρονών το πολύ. Να πηγαίνω στα παζάρια του Ρόδον Κυριακές πρωινά ή να περνάω από Πατησίων/Γ' Σεπτεμβρίου/Βερανζέρου πρωινά για δουλειές ή βόλτα χωρίς να κοιτάω συνέχεια αν κάποιος με ακολουθεί ή ποιος βρίσκεται δίπλα μου.
Παρατημένη και φτωχική πάντα ήταν, ψιλοβρώμικη ναι δεν διαφωνώ αλλά υπήρχε ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Δεν φοβόσουν να περπατήσεις στη Μάρνη, στην Πλατεία Βάθης, στα στενά γύρω από το Δημαρχείο (αντιθέτως συνήθιζα να κόβω δρόμο από κει μέσα για να βγω Μοναστηράκι)...
Τώρα τι να πω? Ότι πάνω στην Πανεπιστημίου μπροστά στη Βιβλιοθήκη οι Νιγηριανοί/Σομαλοί πωλούν φόρα παρτίδα? Ότι προχθές στην Ιπποκράτους το τζάνκι μπροστά στην αδερφή μου βάραγε στο λαιμό του την ένεση?
Ποτέ η Αθήνα δεν ήταν πιο βρώμικη, πιο άθλια, πιο παρατημένη, πιο επικίνδυνη, πιο κακόφημη. Πραγματικά νομίζεις ότι περπατάς σε γκέτο... Μόνη εξαίρεση τα Εξάρχεια που έστω δεν βλέπεις εμπόριο και πρεζόνια στα στενά γύρω από την πλατεία (φαντάζομαι ότι βοήθησαν οι κάτοικοι σε αυτό)...
PS Όπως βλέπω εκλεισε και το Starbucks στην Ακαδημίας... Πάει και αυτό...
Στη Στουρνάρη έχεις πάει τελεταία;
ΑπάντησηΔιαγραφή(Και από μπίχλα στα Εξάρχεια άλλο τίποτα...)
Και βέβαια δεν πατάω Στουρνάρη εξαιτίας της πρέζας. Εννοούσα από το πάνω μέρος της πλατείας (Θεμιστοκλέους, Ανδρεα Μεταξά). Η μπίχλα της πλατείας δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη από κάθε αθηναικής πλατείας που σέβεται τον εαυτό της... Και στην Πλατεία Δαβάκη (Καλλιθέα) πχ να πας την ίδια βρώμα έχει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, εκεί θα συμφωνήσω. Η πλατεία μάλιστα έχει βελτιωθεί θεαματικά τελευταία. Περιέργως, ακόμη και η "επανάστα" μεταφέρθηκε πλέον στο Μοναστηράκι και σπανίως πέφτουν χημικά ή καιγονται κάδοι πια στα Εξάρχεια. Και φυσικά η λαϊκή της Καλλιδρομίου παραμένει η ωραιότερη της πόλης.
ΑπάντησηΔιαγραφή