H κακοποιημένη Πλατεία Σανταρόζα


Κάποιος την μισεί, δεν εξηγείται αλλιώς, αυτό το κενό οικόπεδο, στο τόσο κέντρο να παραμένει στην αφάνεια, απεριποίητο και το σημαντικότερο χωρίς καμία ζωή. Τι φταίει γι' αυτό; Ο ολοφάνερος φρικτός σχεδιασμός! Τι έγκλημα έκανε ο αρχιτέκτονας; Βύθισε το κέντρο της πλατείας απαγορεύοντας ουσιαστικά την διαμπερή κίνηση. Στο φαντασιακό του προφανώς (όπως και αυτών που σχεδίασαν την Ομόνοια) το έπλασε σαν έναν βυθισμένο κήπο που κάποιος ξαποσταίνει στα παγκάκια του και διαβάζει την Le Monde. Αυτά όμως σ' ένα παράλληλο κόσμο που βρίσκεται μεν εντός Σενγκεν, αλλά όχι έξω από την πόρτα μας. Εδώ κυρίαρχη είναι η συνήθεια του Έλληνα είναι μην ξαποσταίνει πια πουθενά στο δημόσιο χώρο, να τον θεωρεί ξένο.
Έτσι περισσότερο θα είχε μια λογική να χρησιμοποιηθεί η πλατεία σαν κέντρο θέασης της αξιόλογης αρχιτεκτονικής τριγύρω της και να λειτουργούσε βολικά για τους Αθηναίους σαν πέρασμα προσφέροντας του την χαρά της σπάνιας για καράκεντρο αίσθησης άπλας.

Έτσι λοιπόν, κάθισα μια ωρίτσα και φωτοσόπιασα πως θα μπορούσε να λειτουργήσει το πράγμα.
- Πάνω βλέπετε με γαλάζιο του χώρους κίνησης και με X πως οι 2 χώροι μένουν αχρησιμοποιήτοι απ' τους διαβάτες.
- Κάτω, σχεδίασα τον όλο ενοποιημένο χώρο συμπεριλαμβάνοντας σε μια ενότητα όλο το εμβαδόν της πλατείας, την οδό Σανταρόζα και τα πεζοδρόμια των Πανεπιστημίου και Σταδίου. Πραγματικά δημιουργείται μια τεράστια άπλα απ' το πουθενά στη βεβαρυμένη πυκνοδομημένη περιοχή.



Ακολουθεί η αυτοψία στον χώρο, τα προβλήματά του και η σοκαριστική διαπίστωση της έλλειψης φροντίδας. Ο Δήμος φανερά θα πρεπε να 'χει πάρει ήδη πρωτοβουλίες, και μέχρι να τις πάρει να ντρέπεται και τίποτα άλλο.


Μόνο στην Ελλάδα αυτά, πλατειάρα, χώρος άπλετος, μα η κίνηση γίνεται μόνο περιμετρικά, στο στενό πεζοδρομιάκι.


Και παρκαρισμένα αμάξια πάνω στο στενό πεζοδρόμιο, ο πεζός στον δρόμο με το καθόλου αφύσικο ενδεχόμενο να τον πατήσουν.


Η Σανταρόζα, ένας δρόμος εντελώς αφημένος, ο μοναδικός που έχει ακόμα τσιμέντο σε όλο την πόλη! Οι δε σικ μπορντώ πλάκες σταματούν εκεί που ξεκινά.


Η διαγώνια κίνηση δε προς το εσωτερικό της πλατείας απ' την Σταδίου σχεδόν αδύνατη, όλο το μέτωπο φρακαρισμένο από αμάξια.


O χώρος του (Βασιλικού>Εθνικού) Τυπογραφείου παντελώς παρατημένος, μια μίνι χαβούζα με τα χαρτάκια κι αναψυκτικά των περαστικών


Ένας φοίνικας δεξιά, κανένας αριστερά, καμία αρμονία, ενδεικτικό της ανυπαρξίας σχεδιασμού στους αστικούς κήπους. H περίφραξη δε μπροστά στερεί απ' την πλατεία ένα άλλο κομμάτι της, παραμένοντας αδρανές και βρώμικο.


Δείτε η βύθιση του κέντρου πόσο αποτρεπτικά λειτουργεί στο να την διασχίσεις, δημιουργώντας ένα απάτητο, χωρίς καμία απολύτως ζωή, κενό.



Βρύσεις ξεδοντιασμένες που δεν λειτουργούν φυσικά.

Κορυφαίο στοιχείο το ασύλληπτο patchwork του δαπέδου, ενδεικτικότατο της ελληνικής "ικανότητας" στην διαχείριση δημόσιων χώρων, του πόσο ασήμαντους τους θεωρεί ο Έλληνας στην καθημερινότητά του. Μετρήστε λοιπόν τι συναντά κανείς:

1. Ένα ρέμα από χαλίκια κατευθυνόμενο στο κέντρο της πλατείας


2. Λίγο πιο πέρα τσιμεντωμένο βότσαλο


3. Τσιμέντο


4. χώμα στα ανοιχτά από κακοτεχνίες σημεία



5. διαλυμένο γκαζόν, σπασμένο καγκελάκι για να παρκάρουν μηχανάκια εντός (;)


6. μαρμάρινες πλάκες


και 7. το κλασσικό πρόσφατο κοκκινωπό πλακάκι των Ολυμπιακών!

Ναι, θα μπορούσε
να γίνει
τόσο ωραία πλατεία!


Φανταστείτε ένα λιθόστρωτο ενοποιημένο με την οδό Σανταρόζα πλάτωμα όλη τη πλατεία, οπτικά κυρίαρχο στοιχείο το φωτισμένο τα βράδια τυπογραφείο και παγκάκια για ξαπόστεμα...


και χάζι κι απέναντι το αριστουργηματικό κτίριο "του Ιντεάλ", το Αρσάκειο


και απ' την άλλη το αρντεκότατο Rex, και το μεγαλοπρεπές μέγαρο απέναντι.

Ουφ, είναι τόσο απλά τα πράγματα, γιατί δεν τα κάνουμε να να γίνουν;



Σχόλια

  1. πολύ ωραία ανάλυση, χρόνια περνάω από μπροστά και αναρωτιέμαι γιατί τόση αδιαφορία για την συγκεκριμένη πλατεία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά ώρες-ώρες αναρωτιέμαι τι κάνουν στο Δημαρχιακό Μέγαρο όλη την ήμερα αντί να σκέφτονται τόσο απλά και συγκρωτημένα. Αν ήμουν ψυχίατρος, θα το μελετούσα το πράγμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχεις τοσο δικιο ,ειναι πραγματι κριμα...
    Ομως προτιμω να μεινει οπως εχει απο το να γινει μια συχγρονη πλατεια σαν της Ομονοιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έγω πάλι αναρωτιώμουν πάντα πώς την λένε. :P
    Έχεις δίκιο, θα μπορούσε να ήταν ένα μικρό αριστούργημα, την είδα με άλλη οπτική από τις φωτογραφίες σου. Ωστόσο, κακά τα ψέματα, και οι αλλαγές που λές να γίνουν, όπως διαπιστώνεις και ο ίδιος δε το χουμε καθόλου με το δημόσιο χώρο, άρα θα είναι περιποιημένη κι όμορφη αλλά άδεια. Ίσως να γίνει και κανένα δημοτικό καφέ μετά τις αλλαγές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύγε για την ανάδειξη του θέματος.
    Το θέμα είναι να κατακτήσουμε την πόλη ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία θα ήταν να την ανακαινίσουν όπως λέτε. Είδα όμως και τον χάρτη της Αθήνας και έχω μια απορία. Από πότε η οδός Πανεπιστημίου βαπτίσθηκε Οδός Ηρώων Πολυτεχνείου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eleftheriou Venizelou γράφει, εκτός αν τα χω χάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τυπικά λέγεται "Πλατεία Δικαιοσύνης", όνομα που κανείς δεν χρησιμοποιεί (κατά το Εθνικής Αντιστάσεως>Κοτζιά, Εθνικής Ανεξαρτησίας>Πλ. Βάθης, Ελευθερίας>Κουμουνδούρου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θυμάσαι την κουβέντα για το "τυπώνω κι εγώ ένα μεγαλειώδες όραμα σε χαρτί Α3 ιλουστρασιόν προκειμένου (κάτά τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών δημόσιων έργων) να αναθέσω καμιά δεκαριά υπερ-μελέτες σε κολλητούς και πρώην γκόμενους καθηγητές του ΕΜΠ και γραφεία μελετών" ή αλλιώς "Αθήνα 2014";;;

    Αυτό γίνεται και με την Σανταρόζα: όταν βρεθούν καμιά 10αρια μύρια έουρος κάποιος θα την θυμηθεί και θα την αναπλάσει... μόνο γκράντε θίνκινκ υπάρχει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα πράγματα είναι απλά...οι Ολυμπιακοί τελείωσαν, "σάλιο" δεν υπάρχει....οπότε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η πλατεία έχει μπει στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και αναζητείται χρηματοδότηση για την ανάπλασή της. Έχει εκδοθεί για την μορφή της ειδικό ΦΕΚ, που προσδιορίζει τον σχεδιασμό (νεοκλασική συμμετρική χάραξη) ο οποίος ουδέποτε υλοποιήθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εργαζομενος εκει κονταΙανουαρίου 26, 2012 11:42 π.μ.

    ξεχασες να αναφερεις τα 10δες πρεζακια που χτυπανε τις ενεσεις μερα μεσημερι και τους δημοτικους αστυνομους που τους κυνηγανε γυρω γυρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το χω ξανακούσει για την πλατεία, αλλά ποτέ δεν έχω δει ναρκωμανείς εκεί, μπορεί να τυχαίνει όταν περνώ να μην υπάρχει πραγματικά ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλημερες σε ολους! αυτη η πλατεια ειδικα, θα μπορουσε πραγματικα να ειναι μια οαση στο κεντρο της Αθηνας. Μια αποψη για το πως θα μπορουσε να ειναι αν ειχαμε παιδεια δημοσιου χωρου και αρχιτεκτονικης τοπιου, μπορειτε να δειτε εδω: http://land8lounge.com/photo/dikaiosinis-square-athens/next?context=user και εδω: http://land8lounge.com/photo/dikaiosinis-squareathens-1/prev?context=user

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και να'ταν η μόνη κακοποιημένη πλατεία της Αθήνας... Το χειρότερο είναι ότι σε αυτήν τη χώρα - που θα έπρεπε κατ' εξοχήν να ενδιαφέρεται λόγω κλίματος και παράδοσης για τους δημόσιους χώρους - οι χειρότερες πλατείες είναι αυτές που τις αναλαμβάνουν οι αρχιτέκτονες εν είδη "αναβάθμισης" για να ασελγήσουν πάνω τους με τον πλέον ανελέητο τρόπο. Δείτε μόνο τις πλατείες που φτιάχτηκαν προολυμπιακά και πείτε μου ότι έστω και μία από αυτές κέρδισε από τις επεμβάσεις. Η Ομόνοια καταστράφηκε ολοσχερώς, το Σύνταγμα το έσωσε μόνο ο χαρακτήρας του ως διατηρητέας πλατείας. Στο Κολωνάκι και το Μοναστηράκι καραγιοζιλίκια, στο πρώτο μάλιστα από αρχιτέκτονες που έδωσαν σαφώς πολύ καλά δείγματα γραφής στο παρελθόν. Η Κουμουνδούρου επίσης θα ήταν πολύ καλύτερη με ένα απλώ συγίρισμα. Προφανώς και δυστυχώς οι έλληνες αρχιτέκτονες σε ό,τι αφορά το δημόσιο χώρο κοιτούν μονάχα την προβολή τους ως ... τί, αλήθεια; Ως "ποιητές"; Ως "δημιουργοί"; Πάντως η πόλη σαν οργανισμός και το κοινό που της χρησιμοποιεί δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρουν. Όσο τώρα για την επίμαχη πλατεία, έχεις απόλυτα δίκαιο είναι κρίμα και να απορείς που είναι σε αυτήν την κατάσταση. Μία έστω καφετέρια θα μπορούσε να αλλάξει όλη την εικόνα και χωρίς πολλές επεμβάσεις. Πρέπει επίσης να δούν επτέλους τι θα το κάνουν το παλιό Τυπογραφέιο (κφετέρια; γιατί όχι;...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μήπως λέγεται έτσι η πλατεία και δεν το ξέραμε; (Διότι το "Σανταρόζα" μάλλον συμβατική ονομασία είναι, από την παρακείμενη οδό.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απάντηση στον εαυτό μου: απαντήθηκε ήδη πιο πάνω από τον athensville ("Δικαιοσύνης" λεγεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ας βρούν σπόνσορες (και @ Διμοκόλακας). Ας βρούν σπόνσορες για την πλατεία, για καμιά 20αριά παιδικές χαρές (γεννοβολούν τελευταία οι μεσήλικες Αθηναίοι) και για ένα κάρο άλλα κονοφελή. Η ταμπέλα της εταιρίας μας μάρανε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η αλήθεια είναι ότι λίγα χρόνια παλιότερα, η πλατεία είχε αρκετές παράξενες φάτσες, ναρκομανείς κατά κύριο λόγο. Όλως περιέργως, τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν έχω δει κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η αλήθεια είναι ότι λίγα χρόνια παλιότερα, η πλατεία είχε αρκετές παράξενες φάτσες, ναρκομανείς κατά κύριο λόγο. Όλως περιέργως, τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν έχω δει κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. κι εγώ όποτε έχω περάσει πάντως είναι φουλ στην πρέζα... φυτρώνουν παράλληλα με τα σκαλιά της βιβλιοθήκης οπότε (με πάσα επιφύλαξη) εξαρτάται από το πότε γίνεται ντου της αστυνομίας κάπου αλλού και οι πιάτσες μεταφέρονται στην πανεπιστημίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. poly kalo post. mpravo! h athina exei anagh apo tetoies syzhthseis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στη φώτο με τον φοίνικα...σε εκείνα τα σκαλάκια συνήθως χτυπάνε ομάδες χρηστών. Εχω δει αρκετές φορές (μιλάμε για ώρες τύπου Σάββατο μεσημέρι που η πόλη σφύζει από ζωή, όχι τη μάυρη νύχτα). Εχω λίγο καιρό να περάσω πάντως από κοντά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μια καλή ευκαιρία για δράση των Atenistas, για συντήρηση-βελτίωση-ζωντάνεμα μέχρι να υλοποιηθεί (αν υπάρχει) το όποιο σχέδιο "ανάπλασης" από το δήμο. Να γίνουν φυτεύσεις με λουλούδια, να καθαριστούν τα δάπεδα, να πέσει λίγο καθαρό χαλίκι σε κάποια σημεία, να τοποθετηθούν μερικά συμπαθητικά παγκάκια, να σουλουπωθεί γενικά μαζί με το βάθρο του γλυπτού στο κέντρο που προσωπικά (αν και εδώ θα ξεσηκωθούν όλοι μάλλον) πάντα μου άρεσε. Είναι και εμβληματικό-συμβολικό το σημείο, όπως και ο κήπος πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη και το μισό Πάρκο Ριζάρη, ό,τι πρέπει για Atenistas-concept, σκεφτείτε το, δεν καταλαβαίνω πως δεν το πρότεινε κανείς ως τώρα. Αν και η λέξη κλειδί όπως πάντα είναι "συντήρηση" (και τα δύο αυτά σημεία μετά τις δράσεις είναι τώρα πάλι έτσι κι έτσι).
    Και μια κουβέντα για την κακόμοιρη πλατεία Μοναστηρακίου (ή "Μπαϊρακτάρη" όπως μάλλον θα έπρεπε να λέγεται). Πάλι στα σχόλια κάποιων βλέπω πως την θεωρούν "καραγκιοζιλίκι". Για μένα η καλύτερη ίσως "Ολυμπιακή" ανάπλαση της ΕΑΧΑ, άσχετα αν ολοκληρώθηκε μετά και την...επόμενη Ολυμπιάδα (του Πεκίνου). Αλλά και μόνο η ακατανίκητη "α-πολιτισιά" (για να μην επαναλάβω την μισο-ρατσιστική λέξη "γυφτιά") των υπέρ-μαγκών νεο-Ελλήνων θα έφτανε για να την κακοποιήσει, και θαύμα ομορφιάς να ήταν. Από τους "αγανακτισμένους", "επαναστάτες" και "εξεγερμένους", που το θάρρος τους φτάνει μέχρι το σπάσιμο, κάψιμο και βάψιμο της ανυπεράσπιστης Αρχιτεκτονικής, μέχρι τη βρωμιά και την ξεφτίλα του κάθε σουβλακοφάγου χλαπακιαστή χλαπατσο-νεοΈλληνα που μέσα στον αυθορμητισμό της αγνής λαϊκής ψυχής του αφήνει σιχαμένα χαρτιά τυλίγματος και το μισό περιεχόμενο του αγαπημένου του εδέσματος στο μωσαϊκό, με μια ωραία ευωδιά τζατζικιού να πλανιέται στον αέρα, δίνοντας τον τόνο. Καραγκιοζιλίκια όντως... Μήπως να γινόταν κάτι από τους Atenistas και εκεί; Πονάει το μυαλό μου κάθε φορά που την αντικρίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πιθανον να υπηρχε και αλλος φοινικας και τον ρημαξε το κοκκινο σκαθαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αντί σχολίου ένα τραγουδάκι!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=cHGgM95vXC4
    Οι πιο παλιοί θα το θυμούνται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πραγματικα ο δημος θα πρεπε να διαβαζε το μπλογκ σου μηπως και του ανοιγαν τα ματια..

    αλλα τα πραγματα ειναι απλα,ολοι οσοι παιρνουν καιριες θεσεις και αξιωματα σε αυτη τη χωρα νοιαζονται ΜΟΝΟ για τον εαυτο τους.ουτε η πολη τους νοιαζει ουτε τιποτα που να κανει την κοινωνια μας λιγο πιο πολιτισμενη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό το άρθρο θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο Δευτέρας σε εφημερίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

H θλιβερή ιστορία του ιβίσκου

Γέμισε μωβ η Αθηνάς