Έκθεση βιβλίου στην Κλαυθμώνος


Κατεβαίνοντας και υποφέροντας μέσα στο χθεσινό τσουχτερό κρύο της Σταδίου, οι τέντες της Κλαυθμώνος με τις σομπάρες και το ανθρωπομάνι φάνηκαν σαν σωτηρία. Αλλιώς δεν έμπαινα, την καθιερωμένη εκεί έκθεση δύσκολα θα την επισκεπτόμουν, θα 'ταν πριν χρόνια όταν την καταχώρισα μέσα μου σαν κατιμά που μαζεύει ότι περίσσεψε από κάθε οίκο, πραγματικά δεν είχε κανένα ενδιαφέροντα τίτλο.
Έσφαλα όμως. Χαζεύοντας τους πάγκους βρήκα πραγματικά ενδιαφέροντα βιβλία, απ' αυτά που είχα λαχταρήσει σε βιβλιοπωλεία και δεν θέλησα να χαλάσω λεφτά. Και το πιο δελεαστικό της υπόθεσης ότι οι εκδόσεις είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία της τελευταίας δεκαετίας, μην πούμε και για πολύ φρέσκα, διετίας. Οι δε τιμές καταπληκτικές: τα περισσότερα κοστίζουν 3.50€ ως 5€, ενώ βρίσκεις πολυτελή λευκώματα και με 10€/15€.
Πολύ μ' άρεσε λοιπόν, η κάμερά μου ενθουσιάστηκε εξίσου και δες τι κατέγραψε σε 99 φωτογραφίες.

Ξεκινάμε με το φαν
Χαζεύοντας του πάγκους είναι ένα on/off. Βρίσκεις τίτλους που κοιτάς το οπισθόφυλλό τους για περισσότερα, αλλά και διασκεδαστικές εκδόσεις που ξέμειναν και προκαλούν μεγάλο κέφι με τους τίτλους/φωτογραφίες μιας άλλης, σήμερα κουλής, εποχής.


Η μοντέρνα μάνα των 80s ακούει με την κόρη Mιχάλη Τσαουσόπουλο στον Antenna.


Ο σοσιαλισμός στα φόρτε του, ο σούπερ σταρ Ζιβκοβ ξεπουλά πόσο μάλλον με πρόλογο του σοσιαλιστικότερου (με αποδείξεις) ΓΑΠ. Εκδόσεις "Ειρήνη", σινιέ με το Πασοκ.


Τα ριάλιτυ ανοίξανε δουλειές, η "τι σου κανα και πίνεις" Ρέα του BigBrother, σε συνταγές πολίτικες.


H δε Γιάννα του Πρωινού Καφέ έβγαλε βαρύ τόμο!


Οκ, respect1!


Ελλάδα των 90s , η Παλλήνη έχει ξεσηκώσει το ενδιαφέρον του βιβλιόφιλου κοινού


Σεξοκαταπιεσμένη Ελλάδα των 80s, και τα σεξοχιουμοριστικά σκετσάκια του Μητρόπουλου ξεπουλάνε


Όσο να' ναι με λίγο δέρμα είναι πιο πειστικός ο ρομαντισμός


Μη κοιτάς το προφανές, "Αξιοτέλης" το καταπληκτικό όνομα του οίκου.


Ήταν μερακλής ο κυρ Πολιουδάκης.


Ρόδα, τσάντα και δολοφονίες από ανηλίκους.


Αγαπημένα 70s, με το κλασσικό λόγκο adidas.


Το συγκεκριμένο ξεπούλησε στην Λεωφόρο Καβάλας


Ο θρήνος του ερχομού του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία απ΄τον Νίκο Δήμου


Απ' την παρακμή στα σκληρά χρόνια, πότε θα ευτυχήσει αυτό το κόμμα;


Κουκλί τον δώσαμε στην Νατάσσα


Όποιος αναγνωρίσει τι απεικονίζεται στη χούφτα, κερδίζει.


Ήτανε όμως θεές...


Όχι δεν είναι για κορίτσια, το άνοιξα, το Men's Health της εποχής.



Αψογο εξώφυλλο


Κι αυτή 500 σελίδες, τόσος κόπος για ένα σεξάκι; Ήμαρτον!


Και στο παρελθόν κόπιασαν κι άλλοι, με περισσότερη επιστημοσύνη δε.


RESPECT!!!!!!!!!!!!!!!

Τα βιβλία που θα βλέπεις μια ζωή μπροστά σου!
Αυτές οι εκδόσεις σε έχουν σημαδέψει, ήταν απ' τις πρώτες που αντίκρυσαν από παιδί τα μάτια σου, και ακόμα κυκλοφορούν, μα πόσα τυπώσανε επιτέλους;







Αρκετές άψογες εκδόσεις
Πέρα απ' τα lol, στους πάγκους υπάρχουν και πολύ ωραίες εκδόσεις: πρόσφατες, 5ετίας, με τέλεια εκτύπωση, χοντρά εξώφυλλα, καλά χαρτιά, πιο ανάλαφρη τυπογραφία και prof φωτογραφίες. Τίγκα η έκθεση στα λευκώματα, με 5 και 10 ευρώ, τα περισσότερα κοσμηματάκια στην βιβλιοθήκη σου.














Τεύχη της ιστορικής έκδοσης, το ενδιαφέρον είναι ότι τα φύλλα αποσπώνται και μπορείς να καδράρεις έργα άνετα.





Ωραίες, στυλάτες, ελαφρών θεμάτων εκδόσεις


Αμα είναι καλοφτιαγμένο το βιβλίο τρελαίνομαι, όπως αυτά τα μικρούλια με υποδειγματικές εικονογραφήσεις, όση πληροφορία χρειάζεται, αεράτη τυπογραφία. Τα βλέπω σαν αντικείμενα μερικά βιβλία, είναι άψογα και μπαίνουν στην καρδιά άμεσα.


Μια πολύ ενδιαφέρουσα γωνία με πολλά θεατρικά.


Τα κλασσικά μικρά του Ζαχαρόπουλου στα 3-4€


Αρκετά και τα κόμικς


Λιβάνης, Μεταίχμιο και Πατάκης έχουν στο ξεπούλημα άπειρη (μέτρια μάλλον) λογοτεχνία στους πάγκους (αλλά βλέπω και τις "Ωρες" δεξιά, ε, εξαίρεση)


Οδός Πανός: μεγάλη συλλογή του εναλλακτικού οίκου.


Για τους ιστοριολάτρεις μεγάλη η συλλογή της "Βιβλιοθήκης Ιστορικών Μελετών"


Βιβλία τέχνης άπειρα, εξαιρετικές σειρές όπως η Πινακοθήκη Διάσημων Ζωγράφων


αυτά τα πολύ πρόσφατα στα 3.5€, τσίμπησα έναν Hopper


κι αυτή με τα σπουδαία Μουσεία του κόσμου.


Ωραίο λεύκωμα Lonely Planet αψεγάδιαστο στα 10€


Ενδιαφέρουσα αυτή η σειρά βιογραφιών 3.50€


Δεκάδες βιβλία απ' τον φευγάτο οίκο των 90s OΞΥ<


Πολύ μεγάλη η συλλογή από παιδικά βιβλία



Καταπληκτική αυτή η σειρά του Καστανιώτη με εθνικές κουζίνες μόλις στα 5€


Πολλά γενικά, βιβλία μαγειρικής, σίγουρα θα βρεις κάτι να καλύψεις και μαγειρικά το ράφι σου.


Βιβλία με εξειδικευμένο θέμα αλλά δοσμένο με τέλεια αισθητική, αδυναμία!


Ωραίοι τουριστικοί οδηγοί και για Ελλάδα, με φρέσκια αισθητική dk.

H καλλιτεχνική αξία
Βιβλία που θα σ' αρέσει το θέμα τους πολύ πιθανόν να βρεις, αλλά υπάρχουν κι άλλα που ακουμπάνε στο πιθανό σου χούι του συλλέκτη. Πρόκειται για αυτά πολύ περασμένων δεκαετιών (μέχρι και του 50 βιβλία είδα), που είναι αξιολάτρευτα όχι μόνο για την παλαιότητα, το πολυτονικά και την τεχνική εκτύπωσης, όσο για τις καταπληκτικές εικονογραφήσεις που φιλοξενούν και την αισθητική τους αξία.


Βιβλίο πρώτων Αγγλικών του 1955, 2€.


Απ' τις εκδόσεις Cacoulides πάλι, αγγλόφωνοι οδηγοί του '50 περιγράφουν μια διαφορετική Ελλάδα, καταπληκτικές δε οι μελάνι εικονογραφήσεις.


Πολύς Βερν στην παιδική ηλικία όλων μας, πολύ εντυπωσιακός ο μαξιμαλιστικός σχεδιασμός τους, γενικά παράδεισος για γραφίστες και εικονογράφους η έκθεση.









Μ΄άρεσε η πολύ δυνατή bauhaus τυπογραφία αυτού του βιβλίου





Εξαιρετικές εικονογραφήσεις των παιδικών βιβλίων. Σκέφτομαι πάντα τη δουλειά που ρίξανε οι σχεδιαστές, τι κρίμα να βρίσκεται μη ορατή, καταχωνιασμένη σε πατάρια και βιβλιοθήκες σκονισμένες.








Η κλασσική σειρά ο θαυμαστός κόσμος των ζώων, εκδοτικό θαύμα για την εποχή, άπειροι τόμοι, ποιο κακόμοιρο παιδάκι εξαναγκάστηκε να τους διαβάσε όλους.

Οι προσωπικές αδυναμίες
Αγαπημένος εκδοτικός οίκος που άλλαξε το βιβλίο ο DK (Dorling Kindersley). Σε έναν καμβά λευκών δισέλιδων ενέθεσε αντικείμενα μόνο με το περίγραμμά τους (πρωτοπόρο), επεξηγήσεις τους και μόνο όσο απολύτως κατανοητό κείμενο χρειάζεται, και όλα αυτά με την φροντίδα τοπ επιστημόνων, κάνοντας προσιτή την γνώση σε όλους. Ένα πραγματικό web 2.0 πριν καν το ιντερνετ, εκδόσεις που με την επιτυχία τους άλλαξαν τον κόσμο του βιβλίου και του design του. (Στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν από τους "Ερευνητές" και την "Καθημερινή") <





Το ίδιο και σε βιβλία τέχνης, κάνοντας το δυσνόητο που πασάρανε τα βιβλία τέχνης μέχρι τότε εύκολο, και οπτικά λαχταριστό για το μάτι.

Στο φινάλε έφυγα με 2 γεμάτες τσάντες, και να το βιβλίο που χάρηκα περισσότερο απ' όλα: "Η πρώτη μου μαγειρική" Χρύσας Παραδείση, έκδοση μάλλον για παιδιά, αλλά με τόσο άψογη εικονογράφηση, που λειτουργεί σαν μάθημα του πως επικοινωνείς ένα πράγμα, πως να μεταφέρεις εύκολα (αυτό ζητεί η ανθρώπινη φύση) την πληροφορία. Less is more (+ουσιώδες) ακόμα και σ' ένα βιβλίο που θα λεγαν όλοι ασήμαντο.





Η Έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι και την Τρίτη 8 Φλεβάρη, 10 πρωί - 10 βράδυ.


Σχόλια

  1. Ευτυχώς που δεν είμαι Aθήνα γιατί θα είχα φάει όλο το δώρο χριστουγέννων! Βλέπω εξαιρετικούς θησαυρούς.

    Στην ...παλάμη, ο "Έρωτας, Αφροδίτη, Xρόνος και Αφροσύνη", του Agnolo Bronzino.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Venus,_Cupid,_Folly,_and_Time

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εδώ κ χρόνια κατέβαινα σ αυτη την έκθεση και δυστυχώς πήρα πολλή κακιά λογοτεχνία που ακόμα πιάνει χώρο εδώ γιατί δε μου κάνει καρδιά να τα στείλω γι ανακύκλωση. Κάτι 70s εκδόσεις είναι νόστιμες για τις εικονογραφήσεις / φωτογραφίες τους αλλά πολλή πολλή σαβούρα (που επίμονα εμφανίζεται κάθε χρόνο) και συνωστισμός με τεράστια ουρά στο τέλος για να πληρώσεις. Φέτος όμως που θέλω να ψαχτώ με μαγειρική ψήνομαι να κάνω μία επίσκεψη (ειδικά αυτή που έχεις εδώ της Παραδείση είναι και πολύ ωραία σαν ρετρό έκδοση κι ας μη βράσεις ούτε αυγό). Ελπίζω να μην απογοητευθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πηγαίνω στο παζάρι βιβλίων ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι έχει συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στην αρχή ενθουσιαζόμουν, τώρα πλέον το βαριέμαι. Παρ' όλα αυτά τσίμπησα και δύο βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ ανελλιπώς το επισκεπτόμουν, μέχρι φέτος που δεν μπόρεσα λόγω του μωρού. Η φωτογράφησή σου με ενθουσίασε γιατί έγινε για μένα η βόλτα που δεν έκανα. Κι επιπλέον είδα το παζάρι από την πλευρά του γραφίστα που παρατηρεί στην εκδοτική παραγωγή άλλα πράγματα από ό,τι μία απλή αναγνώστρια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανελλιπώς την επισκέπτομαι, σταδιακώς αυξάνει όμως η βαρεμάρα ... πρέπει να κάνεις πολλές ασκήσεις υπομονής πριν πας για να βρεις τα 2-3-5 ωραία βιβλία ανάμεσα στην ίδια ετήσια σαβούρα... γιατί πέρα από το γραφικό του πράγματος, υπάρχει πολύ σαβούρα ή βιβλία που δεν θα τα έπαιρνες αν υπήρχε κάτι καλύτερο στους πάγκους...

    στα σοβαρά μείον το ότι το υλικό αλλάζει με τις μέρες και θεωρητικά ένα junkie του βιβλίου πρέπει να πάει τουλάχιστον 2 φορες για να πετύχει όλους τους εκδότες... βάλε και την ανοργανωσιά στο ταμείο...
    και του χρόνου εκεί θα είμαι αλλά ας προσπάθήσουν λίγο οι διοργανωτές να βελτιώσουν αυτό που κάνουν... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είχε κανείς χρόνο να ξεφυλλίσει το βιβλίο του Πιατά? Ο τίτλος μου θυμίζει ένα απόσπασμα από την ταινία άρπα κόλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σου ξέφυγε η γωνιά του Ζήτρου (είναι καλά κρυμμένη είναι η αλήθεια και εγώ από σπόντα έπεσε το μάτι μου). Από 20-30 ευρώ που έχει τα βιβλία 5-7 ευρώ. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. an k h ekthesh exei poly saboura, ta mikra tou zaxaropoulou ta systinw anepifilakta. exw perasei thn efhbeia mou me euta! :)

    exoun kales metafraseis kai o sxediasmos twn ekdosewn einai prosegmenos. malista se periodo krishs osoi thelete na diabasete alla den exete 20eura (toulaxisto) na skate sta bilbiolopeia gia ena biblio, auth einai mia kalh eukairia!!!

    X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=441794

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλή η σαβούρα, πράγματι, πλην όμως όλο και κάτι βρίσκει - χώρια βέβαια η χαρά που προσφέρει το παζάρι, το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Πέρσυ πάντως βρήκα την άψογη "Ανθολογία του Ελληνικού φανταστικού διηγήματος" από τις εκδόσεις Αίολος (δυστυχώς λείπουν δύο τόμοι) και φέτος το δοκίμιο "Γάμοι μεταξύ ανδρών" από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος (η τελευταία δυστυχώς έχει αρκετά τυπογραφικά λάθη, μάλλον για αυτό κατέληξε στο παζάρι). Τέλος πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς