Νέο μνημείο Αντίστασης


Ο γνωστός αεραγωγός στο Μοναστηράκι. Γράφουν σπρέι τα βλαμμένα, ο Δήμος το καθαρίζει. Επιμένουν στην τζάμπα μαγκιά τους τα κακομαθημένα, κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι τα ξημερώματα του μεροκάματου θα ναι εκεί για μας να καθαρίσουν. Το ίδιο και το ίδιο εκατοντάδες φορές. Στάθηκα και το σκέφτηκα: έχουμε ένα σημείο σύγκρουσης, ένα τρέχον σύμβολο αντίστασης του πολιτισμού απέναντι στην καφρίλα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στις Δημοτικές υπηρεσίες που δίνουν απτόητες την συγκινητική μάχη. Οι υπόλοιποι, ώρα να πάρουμε ξεκάθαρη θέση με πράξεις, έστω και το άκοπο, λέγοντάς την σε όποιον σηκώνει σπρέι.

Σχόλια

  1. poly swsta!ayth thn epimonh twn kakoma8hmenwn xwris kamia ais8htikh a3ia k "a3ia"genikotera sthn tsampa magkia,pote den thn katalava!Allo h texnh tou graffity k allo ,pairnw ena spray k kanw oti na nai opou na nai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να τις φάει κιόλας. Στον ΗΣΑΠ τα γνωστά βλαμμένα στήνμουν ικριώματα, σταματούν το συρμό, "επιτίθενται" να τον μπογιατίσουν και σε διαμαρτυρία των οδηγών τους ψέκασαν και έναν από αυτούς τον προπηλάκισαν. Αν επιχειρήσεις να συζητήσεις σοβαρά αυτό το αντιαισθητικό πρόβλημα θα έρθεις αντιμέτωπος με την "ελευθερία της έκφρασης", την "εξωκοινοβουλευτική αριστερά" και το κακό συναπάντημα (κυριολεκτικά προφανώς)....

    Όσοι από εσάς έχουν εμπειρίες διαμονής από το εξωτερικό μήπως γνωρίζουν πώς αντιμετωπίζονται σε άλλες πόλεις αυτά τα φαινόμενα;

    (athensville, κάτι πρέπει να κάνω, με παθιάζουν τα θέματά σου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνω απολυτα με την Ιφιμεδεια, και επειδη εχω ζησει στο Μανστεστερ σε εποχη με φτωχια και κοινωνικα προβληματα οπως εμεις τωρα , εχω να πω οτι εκει υπαρχει αστυνομια εκπαιδευμενη με τροπο (οχι να πυροβολουν ετσι για χαβαλε οι αντρακλες) και διχνει με τροπο πως να μην εισαι βρωμιαρης και πως να σεβεσαι την πολη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο εξωτερικό δεν το αντιμετωπίζουν ακριβώς αλλά το μεταφέρουν το πρόβλημα εκτός βιτρίνας. Όποιος έχει περπατήσει στα περίχωρα του Παρισιού, σε γειτονιές του Βερολίνου (συνήθως "ανατολικές"), στην "νέα" Ρώμη θα έχει προσέξει ότι δεν υπάρχει σπιθαμή τοίχου άβαφτη καθώς τους αφήνουν και εκτονώνονται..

    Από την άλλη όμως είναι αμείλικτοι στις περιοχές βιτρίνες, συνεχές κυνηγητό από αστυνομία, άμεση αποκατάσταση ζημιών, τσουχτερά πρόστιμα. Χαρακτηριστικό το περιστατικό με τους 4 Έλληνες προχτές στο Μιλάνο που τους έπιασαν και έφαγαν από 500 ευρώ πρόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το χειροτερο ειναι οτι, εκει που υπαρχει πιθανοτητα να μην παρατηρησεις τον απαλευτο (κατ'εμε) αεραγωγο, με ολα αυτα τα tags και τα συνθηματα χτυπαει στο ματι στανταρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει να τους την λέμε, και τα αποτελέσματα ίσως φανούν αργότερα. Η διαφορά με τις πολιτισμένες κοινωνίες είναι ότι στην Ελλάδα δεν πέρνουμε σοβαρά το ρόλο μας ως συνυπεύθυνοι πολίτες. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να αρχίσουν όλοι να φωνάζουν να ψύλλου πήδημα......... εκεί μπαίνει ο ρόλος της εκπαίδευσης και της διάκρισης.
    Αλλά σε όποιον καταστρέφει/ αλλοιώνει την δημόσια περιουσία......ξεκάθαρα "ΤΗΝ ΛΕΜΕ "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίφι μου, ναι πρέπει να κάνεις κάτι κι εσύ και όλοι σας:
    κάντε τον κόπο και στείλτε μου κειμενάκια με ότι σας απασχολεί/ενοχλεί/συναντάτε στην πόλη.
    Όλοι πια τα θέλετε όλα έτοιμα, άντε δείξτε την αγάπη σας για την Αθήνα, Στειλτο στο Athensville.
    Αυτό θέλω αυτόοο :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνη λύση πιστεύω είναι τα πρόστιμα. Και για τα παράνομα γκράφιτι και για την παράνομη αφισοκόλληση. Έχει κυκλοφορήσει κανείς πρόσφατα στην Κηφισίας? Το χάλι στις κολόνες της ΔΕΗ στη νησίδα το έχετε δει? Ο καθένας βάζει ό,τι θέλει, όπου θέλει. Για να μην πω για την αφισορύπανση άνευ προηγουμένου της ξεχασμένης στα 70's αριστεράς στην πλατεία Συντάγματος και τα πέριξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κατάσταση χειροτερεύει λόγω των κινητοποιήσεων των ημερών. Σπασμένες βιτρίνες, το Τιτάνια θωρακισμένο λες και είμαστε στη Βόρεια Ιρλανδία (ανοιχτή πόλη, σου λένε: η Αθήνα που αγάπησα ήταν η πιο ανοιχτή πόλη που υπήρχε, κάποιοι θεωρούσαν όμως ότι δεν ήταν αρκετά ανοιχτή οπότε την διεκδίκησαν πιο ανοιχτή με αποτέλεσμα να είναι πιο "κλειστή": κάτι δεν παέι καλά), γκράφιτι, στην Τοσίτσα προχθες πυρπόλησαν 4 Ι.Χ., έτσι για πλάκα (πλουσιόπαιδα; το πιθανότερο).
    Πρόσεξα όμως ότι η επιμονή επιβραβεύεται: υπάρχουν μικρές νησίδες καθαριότητας στα Εξάρχεια, εκεί όπου οι κάτοικοι μια φορά την εβδομάδα πιάνουν μπογιά και πινέλο και καθαρίζουν τον τοίχο. Πρόσεξα ότι μουντζουρώνουν λιγότερο όσους τοίχους καθαρίζονται επίμονα. Και το Κολωνάκι είναι πιο καθαρό φέτος. Να κάτι καλό που μπορούν να κάνουν οι πολίτες με τα κτήριά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η λογική "Τα βλαμμένα" & "Εμείς οι φυσιολογικοί άνθρωποι" δεν θεωρώ πως ανοίγει τα μάτια κανενός σε οποιαδήποτε μορφή διαμάχης/ρήξης. Σκέψου πως για ένα "βλαμμένο" εσύ και εγώ είμαστε οι γιάπιδες ξενέρωτοι που δεν καταλαβαίνουν την δική τους αισθητική. Δεν γίνεται λοιπόν να κάνουμε διαχωρισμούς. Αν θελεις καθαρούς τοίχους φρόντισε τα "βλαμμένα" να μην σκεφτούν να τους βάψουν με tags αλλά να τους ζωγραφίσουν (υπάρχουν και τέτοια "βλαμμένα", όπως και άλλα που χρησιμοποιούν το σπρέυ σαν μέσο πολιτικής έκφρασης) και μην ψάχνεις την λύση σε μια δημοτική αρχή που γίνεται ακόμα ένα πιόνι σε έναν άδοξο πόλεμο. Θυμίζω και το πετυχημένο "Μην βάφετε τους τοίχους, είναι φρεσκογραμμένοι".. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ayti i poli den pasxei apo kratika organwmena xespasmata texnis, alla apo pnevmatikotita k idiwtiki prwtovoulia. i egatastasi den m aresei katholou, alla fysika den tha ginomoun bandalos. apo ti mia katalabainw pws boroun na exorgizoun megali merida kosmou (me tin opoia symfwnw se polla simeia) antidraseis tetoiou eidous, eidika panw se erga texnis. apo tin alli prospathw na katanoisw giati lambanoun xwra tetoia peristatika. ormwmenos ap to sxolio gia tis perioxes twn exarheiwn pou einai sto apyrovlito, tha elega pws akoma ki enas bandalos antilambanetai poia einai ta oria tou, ekei prepei na egypsoume gia na antilifthoume poies einai oi proypotheseis, eidika gia ena ergo texnis, apotelesmatikis enswmatwsis sto astiko perivallon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mihat den eimai tou koubenta na ginetai.
    to na mountzouroneis (kai oxi ta grafitti) einai katadikasteo.
    Apla kai starata!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. an disoume ti ka8imerinotita mas me apostiromenous xorous, an kanoume ti zwh mas ena mousio, tote kalista mporoume kai na ti kidepsoume k na metatrapoume se agalmata!
    to oreo dn ine to ka8aro ine auto p s pernaei minimata...anoi3te ta matia sas aderfia..3ipniste!
    iparxi k t VIETNAM (k t ka8e vietnam) opos leei k sti "moutzoura" k oxi mono i volta savatovrado st monastiraki opou 8eloume ola na lampoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αυτό με τα σπρέι έχει παραγίνει το κακό. Κρίμα να μην σέβονται την όποια προσπάθεια να ομορφύνει αυτή η πόλη :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. mihat,

    les malakies. stelexos tou tsipra eisai?

    i/g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε δεν είμαι στέλεχος κανενός Τσίπρα και δεν αντιμετωπίζω όλους όσους με τους οποίους διαφωνώ ως μαλάκες -παρόλο που σε μερικές περιπτώσεις θα έπρεπε. Τα επειχηρήματά σου θα ήθελα να ακούσω, αλλά προφανώς νομίζεις πως τεκμηρίωσες πλήρως τον λόγο σου, ε;

    athensville είσαι του κουβέντα να γίνεται γιατί δεν αρκείσαι μόνο στο να μην ζωγραφίζεις εσύ με σπρέυ αλλά ανοίγεις θέμα στο blog που προφανώς δεν έχει τη μορφή ανακοίνωσης, ούτε και περιμένεις να χειροκροτήσουμε φαντάζομαι, αλλά περιμένεις να το συζητήσουμε. Απλά και σταράτα, έχουμε τους τοίχους που μας αξίζουν, λεω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Σκέψου πως για ένα "βλαμμένο" εσύ και εγώ είμαστε οι γιάπιδες ξενέρωτοι που δεν καταλαβαίνουν την δική τους αισθητική.": γουστάρω μεταμοντέρνο σχετικισμό (χωρις να δηλώνω αν είναι λάθος ή όχι) - μεγάλο θέμα!

    Αν και με το παραπάνω μπορω να συμφωνήσω από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω πως τα βρώμικα πεζοδρόμια, οι εγκατελειμένες στο ελεος του οργανωμένου εγκλήματος(οταν εκμεταλλεύεται λαθρομετανάστες και όχι την νύχτα γιατί τότε είμαστε εναντίον) ή του μικρο εγκλήματος γειτονίες η βρωμιά και η εγκατάλειψη έχουν οχι μονο απενεχοποιηθεί αλλά εισαχθεί σε ένα παράδειγμα οριενταλιστικής αντίληψης του κέντρου της Αθήνας από τους προσωρινά παροικούντες σε αυτό κατοίκους Χαλάνδρι και βόρεια...

    Η λογική "εχουμε αυτο που μας αξίζει" έχει σαν λογικό συμπερασμα "για αυτό μην κάνεις τίποτα - μην βελτιώνεις τίποτα". Σε αυτή την λογική ο athensville θελει να αξίζει κάτι καλύτερο λοιπον - και ασχετα αν συμφωνώ μαζί του εχω να δώσω μόνο συγχαρητήρια γιατι δεν μασάει τα λόγια του και όταν έχει να πει κάτι που αντικειται στην lifo αισθητική για το down town το γράφει χωρίς να υπολογίζει τα εύκολα στερεότυπα που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια.
    (αν και η κατάσταση είναι τόσο τραγική που η σύγκρουση με την πραγματικότητα και η οπισθωχώρηση τους έχει αρχίσει)

    Πάντως το συγκεκριμένο "grafiti" πες με στενομυαλο η οχι ειναι ΧΟΝΤΡΟ ΜΑΛΑΚΕΙΑ!

    Μεγαλύτερη αισθητική αξία θα έβλεπε αν το δεις σαν performance ανάμεσα στην καθαριοτητα και την βρωμιά (δεν γράφω τάξη - αταξία γιατίν ούτε ως εκεί δεν πιάνει ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. MiHat για να στο κάνω ακόμα πιο ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται.

    Πριν 3-4 μήνες, περίμενω σε στάση, φθάνει λεωφορείο, πετάγεται ένα 15χρονο και κάνει στο γρήγορο μια μουντζούρα στην πλάτη του λεωφ.
    "Γιατί το κανες αυτό;" του λέω (ο μόνος που αντέδρασε από 30 άτομα, φαντάζει γραφικό να πεις το αυτονόητο πια)
    και μου απάντησε με ένα ντροπαλό χαμόγελο, μπόμπ σφουγγαράκης τελείως.

    Στο προκείμενο: είναι η νέα μιμητική τρεντιά/μαγκιά των εφήβων να μουντζουρώνουν με το ψευδώνυμο τους, τους τοίχους. Αυτό, τίποτα παραπάνω! Όσο περισσότερο, τόσο πιο άρχοντας. Μάλιστα θυμάμαι ένας ΤΑRAS είχε ανέβει στον σταθμό του Μοναστηρακίου κι έγραψε το όνομα του. Φαντάζεσαι τι ρεσπεκτ απέκτησε στα ουφάδικα, έγινε όνομα θρύλος.
    Υπάρχει κάποια πολιτικό μήνυμα που δεν μπορώ να συλλάβω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραία, χαίρομαι που το βάζουμε σε πιο στέρεες βάσεις το θέμα. Κατ'αρχήν να πω πως και εγώ βρίσκω αποκρουστικό το μουτζούρωμα της φωτογραφίας αλλά και κάθε παρόμοιο καθώς επίσης και εκείνα τα "θρύλε γερά μας παίρνεις τα μυαλά" κλπ. Ενοχλήθηκα όμως από την τοποθέτησή σου, δεν είναι politically correct. "Τα βλαμμένα" είναι έφηβοι και στο προσωπικό τους σύμπαν που όσα πιο πολλά ψευδώνυμα έχεις γραμμένα τόσο πιο "άρχοντας" είσαι. Τα ίδια παιδιά μπορεί να χτυπάνε τα κουδούνια των πολυκατοικιών και να τρέχουν ή να πετάνε νεράτζια στα μπαλκόνια για να σπάσουν πλάκα. Αυτή είναι η ζωή της πόλης. Δεν λέω πως δεν πρέπει να μην κάνουμε τίποτα για να την κάνουμε πιο καλαίσθητη αλλά δεν πιστεύω πως ο διαχωρισμός σε "βλαμμένα" και μη, σε κακά και χωρίς αισθητική παιδιά και καλούς μεροκαματιάρηδες μπογιατζήδες οδηγεί κάπου. Ούτε σίγουρα το να "την πεις" σε έναν πιτσιρικά θα έχει αποτέλεσμα. Και αν θέλετε να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, οι αντιαισθητικοί αεραγωγοί στη μέση της πλατείας, οι γεμάτες διαφημιστικές αφίσες στάσεις λεωφορείων και όλη αυτή η ανακόλουθη αισθητική της πόλης μας δεν θα μπορούσε να έχει άλλο αποτέλεσμα από πιτσιρικάδες συμφιλιωμένους με αυτή την εντροπία να βάζουν τις πινελιές τους στο χάος που μεγάλωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Mihat μέτρο!
    Η υπερανάλυση εξοντώνει την αλήθεια που αυτή ζητάμε ε?

    Απλά, ΑΠΛΑ, τα πράγματα: η μουντζούρα είναι καφρίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. [Μουτζούρα είναι καφρίλα -> Δεν θέλουμε μουτζούρα -> Πιτσιρικάς είναι "βλαμμένο" -> Τη λέω σε πιτσιρικά.] Ουγκ!

    Αν στα αλήθεια πιστεύει κανείς πως αυτό δεν είναι υπεραπλούστευση τότε τι να πω... Σηκώνω τα χέρια ψηλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. btw, όπως ο mihat θεωρεί αναμενόμενο στη χαοτική ζωή της πόλης να τυχαίνει να "συμβαίνουν αυτά"... ΘΕΜΙΤΟ

    άλλο τόσο και ο athensville τυχαίνει να θέλει να τα πει "βλαμμένα" και όχι "αποπροσανατολισμένη νεολαία που εκφράζει τα αδιέξοδά της"... ΘΕΜΙΤΟ επίσης

    άρα 1-1.. :-)

    κατά τα άλλα και προσωπικά τοποθετούμενος νοιώθω αφόρητη δύσπνοια σε μία πόλη όπου όλοι (σε τελική ανάλυση) τιμωρούν την μανούλα και τον πατερούλη τους γαμώντας οτιδήποτε κοινόχρηστο και σε κοινή θέα... σπίτι και κλάμα στο μαξιλάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεν υπάρχει η έννοια δημόσιου χώρου για τον νεοέλληνα. Δυστυχώς...Είτε 'γουρουνιάζει' στους τοίχους υπέροχων και άρτι αναστηλωμένων νεοκλασικών, είτε 'γκαρίζει' στο κινητό μέσα στο αυτί σου σε μέσο δημόσιας συγκοινωνίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. mihat,

    signwmi. otan de me empneei kapoios, de mpenw kan ston kopo na epixeirimatologisw. den einai i swstoteri stasi auti, alla etsi tin exw dei. oute politikos eimai allwste, oute blogger.

    i/gl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ρε συ Mihat, έλεος! Προφανώς υπάρχουν ένα σωρό ψυχολογικές, κοινωνικές και πολιτικές εξηγήσεις και αιτίες γιατί μας έχουν πνίξει τα tagging και τα graffiti αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πρακτική αυτή είναι αποδεκτή. Προβλήματα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο αλλά σε λίγα μέρη έχει γίνει αυτό που γίνεται εδώ.

    Συμφωνώ ότι ορισμένοι δεν θέλουν να ζουν σε μια αποστειρωμένη disneyland αλλά συγνώμη, η Αθήνα σου κάνει για disneyland???? Είναι που είναι το απόλυτο μπάχαλο, το μουτζουρόνουμε και από πάνω. Και όχι μόνο αμφιβόλου αισθητικής αεραγωγούς. Και νεοκλασσικά, και ότι άλλο βρουν.

    Δεν καταλαβαίνω ακριβώς με το τι διαφωνείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. wraia re paidia...sumfwnw apolita me ta perissotera apo ta opoia lete....alla den blepw kanena na sxoliazei tin aisthitiki tou aeragogou.......tha proteimousa 5 dendra....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. σ'εμενα και αγραφο την ιδια καταθλιψη προκαλει,αν οχι χειροτερη.φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αρκετά ενδιαφέρουσα η συζήτηση, αλλά θα προτιμούσα αντί της απολυτότητας και της ελληνικής προσέγγισης του "τα γνωρίζω όλα, έχω άποψη για τα πάντα, έτσι γίνεται στο εξωτερικό, δέντρα στην πόλη, πράσινη ανάπτυξη, πράσινη Αθήνα,αντίσταση, κ.λ.π ", μια ειλικρινή κουβέντα με διάθεση να ακουστούν και να προβληθούν όλες οι απόψεις ισότιμα..για παράδειγμα τι είναι δημόσιος χώρος(Ελλάδα και εξωτερικό) και κατά πόσο μας ανήκει, ποιός επιβάλλει και σε ποιόν την αισθητική της πόλης, ποιός κρίνει και γιατί ενέργειες και άτομα χωρίς να αναλύσει σε βάθος τα φαινόμενο tag-graffiti, έκφραση-καταστροφη κ.α.
    (Απλά εκφράζω μια γνώμη για να κάνω το δικήγόρο του διαβόλου στα βλαμμένα..ίσως κάποια απο αυτά να έχουν κάτι να πούν, γι'αυτο... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς