Blog Widget by LinkWithin


Κουβέντες πολλές ρίξαμε στα ποστς, το ζητούμενο πια οι προτάσεις. Ας τολμήσω (απολογούμαι εκ προοιμίου, δεν έχω και τις γνώσεις, απλούς συλλογισμούς μου καταθέτω) να κάνω το ξεκίνημα με μια σκέψη στο πως μπορεί να αλλάξει η πραγματικότητα στην παρατημένη Ομόνοια.

Ένας και βασικός λόγος της παρακμής της: δεν υπάρχουν κάτοικοι να την υπερασπιστούν! Μην το μεταφράσουμε με ευκολία σε έλλειψη ψηφοφόρων και οι κακοί πολιτικοί αδιαφορούν. Την περιοχή κατοικούν αποκλειστικά πια μετανάστες, περαστικοί απ' την περιοχή λογικό ν' αδυνατούν να ταυτιστούν με τον τοπο, διαβιούν ανά πεντάδες-δεκάδες στα διαμερίσματα σε συνθήκες εξαθλίωσης και έχουν ουσιαστικά ζητήματα επιβίωσης να επιλύσουν. Στο παραγόμενο, η εικόνα τριτοκοσμική: κουρελούδες στους δρόμους, παρεμπόριο, κάτουρα, ορδές πόρνες, ναρκωτικά σε κάθε γωνιά. Δεκάδες οι εθνικές ομάδες στον μικρόκοσμό τους, επόμενο η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη ανύπαρκτη.
Αυτή η περιοχή απεικονίζεται με την λευκή απόχρωσή στον χάρτη, και είναι μακράν η πιο παρακμιακή του λεκανοπεδίου. Κύριες αρτηρίες είναι η Ζήνωνος που είναι η εμπορική καρδιά του παζαριού, η Μενάνδρου και η περιοχή πίσω απ' το Εθνικό Θέατρο ως την Πλατεία Βάθης.

Το ευτύχημα
Αυτό το κομμάτι είναι που θεωρώ το πιο κρίσιμο στο να αλλάξει άρδην η περιοχή. Μια τέτοια προοπτική ευνοείται από ένα ευτυχές γεγονός: η πλειοψηφία των κτιρίων είναι πολυκατοικίες διαμερισμάτων (εδώ περιλαμβάνονται και οι περιοχές με κίτρινη απόχρωση). Κτισμένες την δεκαετία του 70 δεν διακρίνονται μεν για το κάλλος τους, αλλά είναι πολυόροφες, έχουν δεκάδες διαμερίσματα μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες κόσμο. Η περιοχή άλλωστε ήταν γειτονιά μέχρι και το 70, και παρά την ανέγερση κτιρίων γραφείων παρέμεινε έτσι μέχρι και αρχές 90.

Πως;
Με κυβερνητικές αποφάσεις, -
κι επιτέλους ένα ενδιαφέρον του Δήμου-, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα να ξανακατοικηθεί η περιοχή από μη εξαθλιωμένους κατοίκους. Τα εύκολα, έχουν άλλωστε ακουστεί πολλάκις: επιδοτήσεις ενοικίασης/αγοράς κατοικίας σε νέους, επιδοτήσεις/ελαφρύνσεις σε νέες επιχειρήσεις, κίνητρα ανάπλασης εγκαταλελειμένων.
Να προσθέσουμε και το σημαντικό της αλλαγή εικόνας ότι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη αθηναϊκή γειτονιά σε ξενοδοχεία, τον τουρισμό έχει η πόλη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος, το φρικτό σημερινό σκηνικό ισοδυναμεί με χειροπιαστή απώλεια εσόδων.

ΥΓ. Οι ντεμί περιοχές
Τα κομμάτια με την κίτρινη απόχρωση: αυτό του Μεταξουργείου καταδικάζεται από τον παράδεισο των ούρων και των οίκων ανοχής στην Ιάσωνος (αδύνατον να κατοικηθεί η γειτονιά) το πράγμα φτιάχνει όσο πλησιάζουμε την Πλ. Αυδή, το άλλο κομμάτι προς Μουσείο σώζεται κάπως απ' τις μεικτές δραστηριότητες των πολυκατοικιών που στεγάζουν γραφεία δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών κλπ

Σχόλια
blog comments powered by Disqus