Πάσχα vs Αθήνα
Μένοντας το Πάσχα στην πόλη ίσως και να 'ναι τραγικό, κάπως λειτουργεί σαν ακριβής μετρητής της κοινωνικοποίησής σου τη σαιζόν και μετάνοιας για μερικούς που δεν ακολούθησαν το μονοπάτι της οικογένειας και να λοιάζονται με φιλικά ζευγάρια στις εξοχές. Παράλληλα κυκλοφορούν και τα καταπραϋντικά άρθρα για τις επιλογές που έχεις αν θες να κυκλοφορήσεις στους έρημούς μας δρόμους.
Το Athensville ανακηρύσσει, ύστερα από μελέτη και ανάγκη για ανανέωση μετά από τόση Πλάκα χρόνων, σαν φετινό χοτ την Μονή Πετράκη που είναι φάμπιουλους με τόσο πράσινο ολόγυρα, κι εκεί θα παραβρεθεί με ανύπαντρους φίλους για ντοκιμαντερίστικους λόγους (και βιοποριστικούς, γιατί όχι, δικτύωση στο Κολωνάκι το απωθημενο του). Επίσης η καλύτερη ανάσταση που θυμάται και συστήνει ανυπερθέτως είναι στον Άη Γιώργη στο Λυκαβηττό. Η θέα των έρημων γνώριμων δρόμων απο κάτω και τo παναττικό υπερθέαμα των πυροτεχνημάτων προσφέρουν μαγική αποζημίωση για τα ιδρωμένα μπούτια στην ανηφόρα.
Αν εμπιστεύεστε τα μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα περισσότερο, ακολουθουν επιλογές από το Βήμα.
Ως τότε Καλό Πάσχα, και παράπονο, μην αμελήσετε τους εορτάζοντες. :-x
ΑΡΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ
Η Αγία Ειρήνη στην Αιόλου προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όσους παραστούν στην Ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης Ακόμη και αν δεν είστε θρησκευόμενος, η εμπειρία της Μεγάλης Εβδομάδας σε ορθόδοξη εκκλησία είναι μοναδική. Αν λοιπόν θέλετε να ζήσετε την κατάνυξη των ημερών, η Αθήνα, από το κέντρο ως την περιφέρειά της, προσφέρει επιλογές, σε πανέμορφες εκκλησίες και μοναστήρια.
Τη Μεγάλη Τρίτη όσοι διαμένουν κοντά στο κέντρο μπορούν να παρακολουθήσουν την Ακολουθία στον Ιερό Ναό της Αγ. Ειρήνης στην οδό Αιόλου και στην εκκλησία της Παναγιάς της Χρυσοκαστριώτισσας στην οδό Θρασυβούλου στην Πλάκα. Και στους δύο ναούς οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το τροπάριο της Κασσιανής ψαλμένο από χορωδίες, ενώ στη Χρυσοκαστριώτισσα οι μελωδίες συνοδεύονται από αρμόνιο- γεγονός πρωτότυπο για το ορθόδοξο λατρευτικό τυπικό. Επίσης μπορούν να επισκεφθούν τη ΜονήΠετράκη που βρίσκεται μόλις δύο βήματα από την κοσμική πλατεία Κολωνακίου, στην οδό Ι. Γενναδίου 14. Η γαλήνη που αποπνέει το περιβάλλον έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άγχος της πόλης, γεγονός που κάνει πολλούς Αθηναίους να έρχονται εδώ προκει μένου να παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες των Παθών.
Τη Μεγάλη Τετάρτη μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή Νταού Πεντέλης, που βρίσκεται στον δρόμο προς την Καλλιτεχνούπολη, όπου οι μοναχές, χωρίς την παρουσία ιερέα, τελούν το Μεγάλο Ευχέλαιο, ενώ το βράδυ ψάλλουν την Ακολουθία του Νιπτήρος. Τη Μεγάλη Πέμπτη στη μονή μπορείτε να παρακολουθήσετε την αναπαράσταση των Παθών του Θεανθρώπου. Γίνεται η αναπαράσταση της Σταύρωσης πάνω σ΄ έναν τεχνητό λόφο που αναπαριστά τον Γολγοθά.
Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα και στη Μονή της Οσίας Φιλοθέης που βρίσκεται στην Εκάλη, στην οδό Πεντέλης, και στην οποία οι λιγοστές μοναχές ψάλλουν τα τροπάρια και τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας υπό το φως των κεριών.
Πολύ συγκινητική το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είναι και η ατμόσφαιρα στη Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης στη Ροδόπολη, η οποία είναι χτισμένη μέσα στο δάσος και όπου μετά την Ακολουθία οι μοναχές στολίζουν τον Επιτάφιο ψάλλοντας τα Εγκώμια.
ΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ
Oι κάτοικοι του κέντρου μπορούν να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου στη Μητρόπολη, η οποία διακρίνεται για τη θρησκευτική της λαμπρότητα. Η περιφορά ξεκινάει συνήθως στις 21.00- 21.15 και τον Επιτάφιο συνοδεύει μεικτό άγημα οπλιτών, προσωπικότητες της πολιτικής και πλήθος κόσμου.
Μια από τις πλέον γραφικές περιφορές Επιταφίου στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτή του Ναού του Σωτήρος στην Πλάκα, η οποία ξεκινάει από την οδό Κυδαθηναίων και ακολουθεί τα στενά δρομάκια της «συνοικίας των θεών». Εδώ θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην Αθήνα και θα πιστέψετε ότι είστε σε κάποιο χωριό. Πολύ ξεχωριστή είναι και η περιφορά του Επιταφίου της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα, με τα αρχαία ερείπια να δίνουν έναν άλλον τόνο στην ατμόσφαιρα.
Ακόμη μπορείτε να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου στο παλιό, μικρό εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , στα Τουρκοβούνια, όπου λειτουργούν από το 1989 οι Αιθίοπες που ζουν στην Αθήνα.
Στις 12 το μεσημέρι τη Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή Καισαριανής προκειμένου να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου μέσα στο καταπράσινο μαγικό τοπίο, ακριβώς στους πρόποδες του Υμηττού.
Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ αξίζει να κάνετε μια βόλτα ψηλά στον Λυκαβηττό. Θα δείτε ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς, καθώς πολλοί από τους Επιταφίους της πρωτεύουσας είναι ορατοί από εκεί.
Η εικόνα των πιστών να ακολουθούν τους Επιταφίους κρατώντας αναμμένα κεριά θα σας μείνει αξέχαστη.
Οσο για το Μεγάλο Σάββατο, σε όποια εκκλησία της Αθήνας και αν βρεθείτε, από τη Μητρόπολη ως τον πιο απλό συνοικιακό ναό, το μήνυμα της Αναστάσεως θα είναι εκεί για να μας θυμίζει το «αγαπάτε αλλήλους».
Βήμα 28/3/2010, Δημήτρη Γαλάνη, Πλήρες άρθρο
8-)
ΑπάντησηΔιαγραφή;)
ΑπάντησηΔιαγραφήAααα κι εσείς εδω?
ΑπάντησηΔιαγραφή<span>Yπαρχουν κι αλλα μυστικα για το Πασχα στην πολη... Διόλου mainstream και πιο ατμοσφαιρικά. Όπως η μονή στην Καισαριανή, όπου τη Μεγάλη Παρασκευή μπορείς να ολοκληρώσεις το πνεύμα κατάνυξης με μια αστακομακαροναδα στης Μπομπαινας. Χαιρετώ</span>
ΑπάντησηΔιαγραφή:-P
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά χχχχ
petrito
Έχετε αναρωτηθεί γιατί η ανάσταση του ιησού ειναι κινητή εορτή; Ο Ιησούς χριστός συγκεκρι-
ΑπάντησηΔιαγραφήμμένη ημερομηνία δεν σταυρώθηκε; Μήπως οι¨
Έλληνες γιορτάζουμε την ανάσταση της Φύσης;
Καθώς Ανάσταση έχουμε πάντα μία εβδομάδα
μετά την 1η Πανσέληνο που λαμβάνει χώρα μετά ακριβώς απο την εαρινή ισημερία που είναι το εναύσμα της φύσης για αναγέννηση μετά τον Χειμώνα; Μήπως τελικά ο πάντα περίεργος καιρός της μεγάλης βδομάδας έχει
σχέση με την πανσέληνο που προηγείται; Όπως
και νάχει το πράγμα πάντως είναι ότι την Άνοιξη γιορτάζει η μητέρα μας η φυσική η μητέρα μας η φύση και ο ανίκητος εις την μάχην τους αιώνες των αιώνων μέγας Έλλην
ΕΡΩΣ. Η απόλυτη δύναμη της δημιουργίας.
Ολοι θάχετε διδαχθεί απο τους πρεσβύτερους
για τον ερωτικό όρο "φουσκοδενδρειές".
Ευχαριστώ με τιμή ΑΓΓΕΛΟΣ.