Mια πολύ υποδειγματική αvακαίνιση


Μια αδιάφορη εμπορική ιστορία: Τα H&M εγκατέλειψαν την Κολοκοτρώνη και κατηφόρισαν στην όσο πάει και πιο σουλουπωμένη (έχει θέμα με τις προσόψεις η κακομοίρα) Ερμού, στο πιο όμορφο κτίριο του δρόμου. Η αρχική ανακατασκευή του είχε γίνει βέβαια απ' τα Sprider αλλά τότε δεν μου 'χε κάνει καμία εντύπωση. Κάτι αναμενόμενοι πολυέλαιοι, ανυπαρξία σωστού φωτισμού, τα ρούχα τα γνωστά %^&, -χωρίς την σφραγίδα του Σάκη ακόμα πιο %^&*. Το '08 κάηκε ολοσχερώς, μετά από 2 χρόνια επαναλειτούργησε, για να φύγει ένα χρόνο μετά.
Τέλος πάντων έπεσε σε καλόγουστα χέρια, και παρουσιάζουν μια μερακλίδικη, γεμάτη σεβασμό στην παλιά Αθήνα, ανακαίνιση που καθιστά το κατάστημα ένα απ' τα ωραιότερα της αλυσίδας παγκοσμίως και υπόδειγμα πως πρέπει το ιστορικό κέντρο της πόλης να δείξει την φινέτσα του σε αντίστιξη με το άχαρο φουλ πλακάκι των προαστειακών μωλ.
Έχουμε ιστορία εδώ κάτω παιδιά!



Μπαίνεις και κυρίαρχο στοιχείο στον χώρο οι σειρές φωτιστικων σε απρόσμενους δυναμικούς διαγώνιους και καμπυλοειδείς σχηματισμούς.


Κι απ' το ρετιρέ


Γυάλινη γέφυρα, έξτρα στοιχείο στον τότε σχεδιασμό, γυάλινη κι ανάλαφρη, αναπαράγει το φως.


Πολύ ωραίο το παιχνίδι φωτός σκιάς, που αναδεικνύει τις κοπελιές.



Διακριτικά τα λευκά καλώδια δίνουν την εντύπωση της αιώρησης των φώτων.


Κι όμως, η αυστηρή γραμμή του καλωδίου, όχι μόνο δεν κλέβει απ' την χάρη αλλά και προσδίδει στο κλασσικό.


Δυναμικές γραμμές που μπλέκουν, όπως και οι αντακλάσεις τους.


Ωραίο ζεστό κεχριμπαρένιο φως




Το καρό οπτικά συνδεκτικός κρίκος, κλασσικό στοιχείο απ' το παρελθόν, επαναχρησιμοποιείται με ποπ διάθεση εδώ και συνδέει τους δύο χρόνους.


Χωρίς προσπάθεια κάλυψης, συνειδητά γυμνή η σιδεριά του ασανσέρ κάνει ωραιότατο mix and match επίσης με το παλιό.

Μ' άρεσε που τιμής ένεκεν κράτησαν το μονόγραμμα της επιχείρησης που πρωτολειτούργησε τον χώρο.


Ωραιότατατα τα μπαστούνια στη σιδεριά πάνω απ' την είσοδο.



Ένας Ερμής, πως αλλιώς!


Μάρμαρο στην είσοδο, τερακότα σαν χρώμα έτσι να αρχαιοελληνίζει


Πολύ ωραίες οι τοιχογραφίες, δείγμα σεβασμού του χώρου. Όχι δεν είναι γύψινα αλλά ζωγραφισμένα που δίνουν μια τρισδιάστατη ψευδαίσθηση.



Από 'πα κυρίαρχη η τοξοειδής οροφή, άλλη χάρη το φυσικό φως.



Όλολευκα τα έπιπλα για να μην φορτώνουν τον χώρο με οπτική πληροφορία, και έντονα πολύχρωμα στοιχεία αραιά και που για λίγη ένταση...


...και μοντερνιά που εισάγεται απ' την handmade γραφιστική ματιά, που είναι όσο ακραία χρειάζεται για να ισορροπήσει. Τα άκρα επικοινωνούν καλύτερα τελικά, έχουν το αβαντάζ μια ξεκάθαρης, τίμιας ματιάς, "αυτό είμαι" και αυτή την ειλικρίνεια την αποδέχεσαι χωρίς πολλή σκέψη, όπως σε όλα στο ζωή.





Εις το επανιδείν!



Σχόλια

  1. τίποτα, απλά μ' άρεσε.
    σου 'χει τύχει ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό κτίριο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oso skeftomai oti etsi itan h palia athina kai thn gremisane, trelenomai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά πολύ καλή ανακαίνιση! Μακάρι να μιμηθούν το παράδειγμα κι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και δεν τρελλαίνομαι για την εξάπλωση των αλυσίδων, είναι γεγονός πως συνήθως σέβονται την τοπική αρχιτεκτονική και την πολεοδομία.
    Μπράβο στο ποστ σου,
    περιμένω περισσότερες τέτοιες δουλειές στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χα, χα, χα... Υποδειγματική, ε; Έχεις ποτέ προσπαθήσει να μπεις εκεί μέσα με καρότσι ή σκέφτικες τους ανάπηρους και τις μαμάδες; Μάλλον όχι. Ε, λοιπόν, είναι εντελώς, μα εντελώς ακατάλληλο το κτήριο. Η - μοναδική - ράμπα στην είσοδο άχρηστη καθότι πολύ απότομη. Πιο μέσα σκαλιά χωρίς ράμπα. Τα ασανσέρ σε λάθος θέση (στριμωγμένα κάτω από τη σκάλα). Σόρρυ, αλλά οι υποδειγματικές ανακαινήσεις δεν αρχίζουν και τελειώνουν στον διάκοσμο (τα φουρούσια μας μάραναν...), αλλά στη χρηστικότητα και στη φιλικότητα ειδικά προς τους χρήστες με προβλήματα κινητικά κλπ.

    Προσωπικά, ήδη επί Sprider δεν μου άρεσε επίσης ότι κλέισανε τη στοά και την έκαναν εσωτερικό χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΓ: ΟΚ, ίσως να ήμουν λίγο υπερβολικός, αλλά τσαντίστηκα όταν προσπάθησα να μπω με καροτσάκι. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από πολλές άλλες ανακαινήσεις, όπου κατεδαφίζουν το εσωτερικό και το αντικαθιστούν με ό,τι νάναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πανέμορφη ανακαίνιση και πανέμορφη αναμετάδοση!
    Ευχαριστώ από Λονδίνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται πολύ πετυχημένη ανακαίνιση και δείχνει να χει γίνει με σεβασμό στο κτίσμα που προυπήρχε-μου άρεσε που κράτησαν το μονόγραμμα των πρώτων ιδιοκτητών σα να εξευμενίζει τα καλά φαντάσματα του παρελθόντος. Τέτοιες δουλειές "διακαιολογουν" κάπως τις πολυεθνικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αναρωτιέμαι τι το τόσο διαφορετικό έχει γίνει σε σχέση με την πρώτη ανακαίνιση από το Sprider. Οι άλλαξαν οι πολυέλαιοι και κάποιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες; Αν θέλετε σας ανεβάζω φωτογραφίες από τότε - ήταν πρακτικά το ίδιο με σήμερα!

    Ή μήπως απλά γουστάρετε H&M αντί για Sprider;

    Και είναι κρίμα γιατί τουλάχιστον η Sprider είναι ελληνική αλυσίδα (ξέρω, ούτε εμένα αρέσουν τα ρούχα τους, αλλά το θέμα είναι να βελτιωθούμε εμείς και όχι να χαιρόμαστε που μας εκτοπίζουν οι πολυεθνικές).

    Κίτρινη κάρτα λοιπόν εδώ, αν και γουστάρω τρελά την οπτική σου και τη δουλειά που γίνεται εδώ. Ελπίζω να συνεχίσεις στο ίδιο ρυθμό.

    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς