Blog Widget by LinkWithin

Nέα κτίρια στηv πόλη


Nέα κτίρια ξεπήδησαν στην πόλη. Αρχικά ολοκληρώθηκε ο "πολυχώρος" Απόλλων στην γωνία Περσεφόνης και Πειραιώς. Βέβαια πολυχώρος δεν έγινε ακόμα αλλά λανσαρίστηκε σαν μπουζουκλερί , έστω ήπια (aka Οnirama), Gazoo το κάπως ξύπνιο όνομα. Στα της αρχιτεκτονικής, η ολοκλήρωση του έργου το πρόσφερε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον και ανάλαφρο σαν όγκο. Έφυγε η λαμαρίνα τριγύρω (που έκανε την στάση του λεωφορείου στενή και πραγματικά επικίνδυνη, έτρεμε το φυλλοκάρδι μου πάντα) και αποκαλύφθηκε το κτίριο που σαν να αναπνέει καλύτερα. Η κορυφή του τριγώνου οικόπεδου προς Περσεφόνης έμεινε κενή και έδωσε μεγαλύτερη άπλα στον όλο χώρο, ενώ θετικό το χορταστικό πεζοδρόμιο κάτω απ' την στοά στο μέτωπο της Πειραιώς. Το κάτω μέρος είναι όλο επενδεδυμένο με πέτρα, ίσως σαν αναφορά στο παλιότερο γκρεμισμένο κτίσμα στην ίδια θέση που ήταν πέτρινο. Οι φωτισμοί μωβ και ροζ ξεπηδούν από τις σχισμές, θεωρούνται λίγο κιτς σε φωτισμό χρώματα, αλλά προσφέρουν μια οπτική εκπληξη που μου καλάρεσε.3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, σχεδόν ολοκληρώθηκε το εμπορικό κέντρο Athens Capitol. Εμπορικό κέντρο τώρα, υπερβολές, επειδή το εξερεύνησα μέσα μου φάνηκε λίγο μικρό. Και δεν θα 'χει ούτε το εύρος καταστημάτων αφού τους 1.5 από τους 3 ορόφους καταστημάτων κατέλαβαν ήδη τα Sprider Stores. Στο υπόγειο υπάρχει Carrefour Μαρινόπουλος που εξασφαλίζει επισκεψιμότητα στον χώρο, στο ισόγειο everest, imaginarium και κάτι κρέπες.
Ως προς τα αρχιτεκτονικά, είναι πραγματικά ενδιαφέρων ο τροπος που ο αρχιτέκτονας δούλεψε στο σπαζοκεφαλιά οικόπεδο (το κτίριο αγκαλιάζει μια πολυκατοικία κυριολεκτικά, και επρεπε να χειριστεί και τις πίσω όψεις των τριγύρω), και νομίζω παίρνει καλό βαθμό.
Οπτικά, το όλο συνολο ξαφνιάζει στο μάτι, (ιδίως το βράδυ με τον εντυπωσιακό φωτισμό), σπάει το συνεχές τσιμεντένιο μέτωπο μεσοτοιχιών των δύο πολυσύχναστων δρόμων. Εύσημα στον "κύλινδρο" μπροστά που κάνει την έκπληξη, τόσο παράταιρος που σε κερδίζει και γίνεται σημείο ενδιαφέροντος. Εντός του κύλινδρου φιλοξενούνται ρόδες, σε μια ιστορική συνέχεια από αυτές κάρου μέχρι ferrari ενώ στο τέλος της εκθεσιακής "σπείρας" θα βρίσκεται το μουσείο αυτοκινήτου που θα ξεκινήσει την λειτουργία του τον Μάρτη, όπως και το σινεμά στον 4ο όροφο. Στο πίσω μέρος του υπάρχει αίθριο με μελλοντικά καφέ απ' όπου διασφαλίζεται πρόσβαση στο κέντρο και από δύο μικρά στενάκια της Πατησίων.
Διφορούμενα συναισθήματα μου άφησε, είναι πολύ τουρλού οι χρήσεις του, δεν μπορώ να καταλάβω αν θα πιάσει και πόσο θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο της περιοχής. Θα εξαρτηθεί πολύ απ' το πόσο ενδιαφέρον θα 'ναι το Μουσείο Αυτοκινήτου και το νέο σινεμά. Ιδωμεν.
Τέλος στο Μοναστηράκι ολοκληρώθηκε το σαν γεφύρι Άρτας κτίριο στην γωνία με την Ερμού και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Είμαι οπαδός της μίξης κτιρίων και αυτό το πανόραμα αρχιτεκτονικής (Ακρόπολη, εκκλησίες, τζαμί, νεοκλασσικός σταθμός) που προσφέρει μια γύρα 360 μοιρών από το κέντρο της Πλατείας είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Επίσης το διπλανό του κτίριο καλύφθηκε με όψεις μαρμάρμου, χωρίς ταμπέλες, που λειτουργεί τέλεια έτσι αφαιρετικά και το κάνει να μοιάζει σχεδιαστικά μέχρι και ...συμπαθές.

Σχόλια
blog comments powered by Disqus