Buried words: σκέψεις στο χώμα


Σπέρνει λέξεις. Σπέρνει τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες μας, στον δημόσιο χώρο που προσπερνάμε βιαστικά. Και αυτές οι λέξεις ξεπετάγονται μετά από λίγες μέρες από τη γη, με την δροσιά και την φρεσκάδα του γρασιδιού. "Buried Words" το προτζεκτ της Βαρβάρας Παπαδοπούλου που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, όπου και πρωτοεφάρμοσε την ιδέα της το περασμένο καλοκαίρι. Έχει κάνει αρκετά ταξίδια φυτεύοντας, σειρά μέσα στο καταχείμωνο που πέφτουν και οι απαραίτητες βροχές είχε και η Αθήνα.
"Απλόχερα", "Ρωγμή", "Ορμή", "Ανασαίνω", "Μαζί", μερικές από τις απλές και τόσο δυνατές λέξεις που φύτευσε σε διάφορα σημεία της Αθήνας επί ένα δεκαπενθήμερο. Προσωπικα επιλέγω το "Άφοβα" στον Άγιο Παντελεήμονα, δείτε πιο κάτω τα δύο μεταναστόπουλα που με την άγνοια της βλακειας/μίσους των μεγάλων, συμμετέχουνε εγκάρδια στο ξεχασμένο αστικό παιχνίδι του φυτέματος..
Απαραίτητοι υπήρξαν και οι επιμελητές, συμπολίτες μας που είχαν την ευθύνη να ποτίζονται οι λέξεις καθημερινά. Απρόσμενος παράγοντας αποδείχτηκαν τα πουλιά που τρώγανε μερικούς σπόρους, αλλά η Βαρβάρα έχει μεγάλο πείσμα επανερχόταν στα σημεία και διόρθωνε. Όχι παίζουμε.
Γιατί η Βαρβάρα, που είχα την χαρά να την γνωρίσω, είναι ακριβώς το είδος του καλλιτέχνη που αγαπώ: δυναμική, προσγειωμένη χωρίς καμία έπαρση ελληνάρα εικαστικού, αλλά με ουσιαστική, δημιουργική τρέλα. Τι ωραίο να 'χαμε περισσότερους τέτοιους στην Αθήνα; Απ' ότι ξέρω της άρεσε τόσο η τωρινή ενέργεια της Αθήνας, που σκέφτεται να περνά περισσότερο χρόνο εδώ. Ναι, ναι, Βαρβάρα σε χρειαζόμαστε, Βαρβάρα έλα "για να νικήσουμε τον κυνισμό, να κυνηγήσουμε τo momentum ότι κάτι τρέχει στην πόλη μας".

Eξάρχεια
ΟΡΜΗ ΡΩΓΜΗ ΘΑΥΜΑ






Κυψέλη
ΧΑΙΡΟΜΑΙ



Ίλιον
ΦΩΣ, ΑΝΑΣΑΙΝΩ





Άγιος Παντελεήμονας
ΑΦΟΒΑ




Κεραμεικός
ΜΠΟΡΩ, ΔΕΣ, ΤΩΡΑ, ΑΠΛΟΧΕΡΑ






Πλατεία Βικτωρίας
ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς