Λείπει μια ανθαγορά


Ξεκίνησε την Παρασκευή η Ανοιξιάτικη Ανθοκομική του Δήμου. Πάλι στην Πλατεία Κοτζιά, τι κι αν δίπλα την λαχταρά πως και πως η τσιμεντοκαυτερή Ομόνοια, ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού θα 'ταν εξαιρετικό να ταν γεμάτη λουλούδια και φυσικά κόσμο. Παρ' όλα αυτά το σκηνικό στην Κοτζιά είναι ωραίο, είναι η εποχή που όλα είναι ολάνθιστα κι οι μυρωδιές έντονες, πραγματικό πανηγύρι.
Έτσι μου 'ρθε η σκέψη πως λείπει απ' την Αθήνα μια ανθαγορά. Από μόνη της θα 'δινε χρώμα σε ένα σημείο στην πόλη, την χρειαζόμαστε αυτή την πηγαία χαρά που προκαλεί το λουλούδι από μόνο του. Επίσης θα γινόταν άλλο ένα μικρό τουριστικό σποτ, είμαστε αρκετοί οι τουρίστες που αναζητούμε μια περιπλάνηση όχι στα γνωστά αξιοθέατα, αλλά και στην καθημερινότητα της πόλης. Έτσι οι ανθαγορές σε όλες τις πόλεις (υπέροχες αυτές που πέτυχα σε Παρίσι, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη) αποτελούν ένα μικρό σημείο απ' αυτά τα παράπλευρα που προσφέρουν στο τσακ-μπαμ αυτή την αύρα "ποιότητα ζωής" στον επισκέπτη και τον κάνουν τελικά να δεθεί με έναν τόπο .
Παλιά υπήρχε η γνωστή της Αγίας Ειρήνης, τώρα θα 'ταν πολύ εύκολο να γίνει στον κενό χώρο της Βαρβακείου, στο ύψωμα πάνω απ' την φρουταγορά, ή σε ένα πεζοδρομημένο δρόμο εκεί γύρω προς Ψυρρή, ή και προσωρινά μέχρι να φτιαχτεί η Ομόνοια να την στήνανε εκεί, θα γέμιζε κόσμο.


Άλλη μια ιδέα που μου ρθε είναι θεματικοί κήποι. Αντί για τους generic αθηναϊκούς κήπους, λίγο αυτό, λίγο εκείνο, και καθόλου χαρακτήρας θα ταν πολύ εύκολη μια εφαρμογή "Κήπος με τα τριαντάφυλλα", όπως αυτόν τον παραδεισένιο που πέτυχα στην Βιέννη, και ήταν στα must του οδηγού όταν επισκέφτηκα την πόλη. Είναι τόσο εύκολο Κηποτέχνες του Δήμου μας, τόσο...


Anyway, αυτά δεν θα γίνουν λογικά ποτέ. Προς το παρόν σκεφτείτε την πάρτη σας, το μπαλκόνι σας και κατεβείτε μέχρι 5 Ιουνίου στην Ανθοκομική. Οι τιμές είναι εξαιρετικές, όχι οι σουπερμαρκετίσιες κλεφταράδικες: τα αρωματικά φυτά με 1-2 ευρώ, γιασεμιά, ριχόσμερμο, μοκαμβίλιες με 5-8, και φανταστικές τριανταφυλλιές με τεράστια άνθη με 5-7 ευρώ.







Σχόλια

  1. Είναι αλήθεια ότι κάθε δήμος θα έπρεπε να έχει μία ανθοκομική αγορά, αντί ας πούμε να υπάρχουν δέκα φυτώρια, σκορπισμένα σε όλο τον δήμο. Θυμάμαι την πλατεία Κοτζιά πρίν την ανάπλαση σαν μία πλατεία πλημμυρισμένη από λουλούδια εξαιτίας των μαγαζιών που έφτιαχναν στεφάνια για κηδείες. Πάντως τους τελευταίους μήνες βλέπω όλο και περισσότερες γλαστρούλες στα μπαλκόνια ή έξω από μαγαζιά που κάνουν πιο όμορφη τη διαδρομή σε ορισμένους Αθηναϊκούς δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2.  Μυρωδιές και χρώματα. Βασικό στοιχείο που λείπει από την πόλη. Μακάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. melkal@dsa.gr melkal@dsa.grΜαΐου 23, 2011 11:06 π.μ.

    Οι θεματικοί κήποι και οι ιδιωτικοί κήποι που ανοίγουν άπαξ μηνιάιως για το κοινό είναι ακόμη πολύ μακριά ναπό την αθηναϊκή πραγματικότητα.
    Ας αισθανθούμε ευγνωμοσύνη που, επιτέλους, συντηρείται ο Εθνικός Κήπος.
    Η πολιτεία δεν δίνει κίνητρα κι όταν το κάνει, το κάνει αποσπασματικά. Αλλά και χωρίς κίνητρα, πρέπει να εκπαιδεύσει τον κόσμο στην καθαριότητα και στη χαρά του πράσινου. Λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τάσο σε παρακολουθώ από την αρχή σχεδόν του blog και πρώτη φορά ακούγεσαι απαισιόδοξος (''αυτά δεν θα γίνουν ποτέ'').

    Δεν θέλω να πέφτεις! Αν και οκ είναι δυσκοίλια όλα εδω πέρα που ζούμε, τουλάχιστον να μην χάνουμε τον ενθουσιασμό μας!

    ps. όντως οι τιμές στην Κοτζιά είναι οι καλύτερες από παντού 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μόλις έλεγα να βάλω κάποια λουλούδια στο μπαλκόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει ανθαγορά στην Αθήνα, απλά όχι μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

    Είναι δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό, στην οδό Ανθέων (τυχαίο το όνομα; Δε νομίζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτοί οι  επαγγελματίες δουλευούν εις βάρος των μονίμων κατοίκων , προκαλώντας όχληση πέραν κάθε ορίου, με διπλοπαρκαρισμένες νταλίκες που κλείνουν τα αυτοκίνητα των κατοίκων, τις εισόδους των πολυκατοικιών και ασφαλώς μη σεβόμενοι τις ώρες κοινής ησυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή στις ανθαγορές (όπως στου Προμπονά) εργάζονται κυρίως μετανάστες από το Πακιστάν, νομίζω πως η Κοτζιά δεν είναι καλή πρόταση, γιατί εσχάτως ανθίζουν εκεί άλλα μπουμπούκια.

    Ανάποδα διαβάζοντας, αν σκεφτώ την Κοτζιά και το μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί για τον κοινό μας βίο στο κέντρο της Αθήνας, δεν νομίζω ότι αυτό που λείπει ακριβώς είναι μια ανθαγορά... Κατ'αρχήν, βέβαια, μας λείπουν τα άνθη. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και για αγορές, έχει ο θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή ιδέα, athensville! Πόσες φορές ό,τι λείπει από την Αθήνα, υπάρχει (χωρίς να πάμε μακριά) στη Θεσσαλονίκη. τα λουλουδάδικα της συμπρωτεύουσας είναι από τους λόγους που αξίζει μια επίσκεψη επάνω. Όσο για τους ιδιωτικούς κήπους που ανοίγουν, από πέρσυ ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει για το κοινό κάθε Κυριακή πρωϊ, μη το χάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χάρηκα πολύ με τις φωτογραφίες σου, από τα μέρη που χιλιο-περπάτησα και είδαν τα μάτια μου επιτέλους λίγο χρώμα μέσα στην Αθήνα.
    Πέρασαν τόσα χρόνια που ζω στο Τορόντο και ακόμη τίποτα δεν έχουν κάνει. Εαν διοργάνωναν διαγωνισμούς πάρκων μεταξύ Δήμων, ίσως να κατόρθωναν κάποια δραστηριότητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους!
    Επίσης θεωρώ οτι λείπει και ένα post σχετικά με τη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα - μιας και είναι μη κομματικοποιημένη , θεωρώ οτι θα ήταν καλό να ταχθεί υπέρ της το blog αυτό!
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε μου γειά,

    τις τελευταίες 20 ώρες το blogger έχει πρόβλημα και δεν μπορώ καν να κάνω log in και να δημοσιεύσω οτιδήποτε. Ελπίζω να λυθεί σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε μου γειά,
    τις τελευταίες 20 ώρες το blogger έχει πρόβλημα και δεν μπορώ καν να κάνω log in και να δημοσιεύσω οτιδήποτε. Ελπίζω να λυθεί σύντομα.http://knownissues.blogspot.com/2011/05/were-investigating-issue-which-is.html 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Παλιά υπήρχε η γνωστή της Αγίας Ειρήνης, τώρα θα 'ταν πολύ εύκολο να γίνει στον κενό χώρο της Βαρβακείου, στο ύψωμα πάνω απ' την φρουταγορά, ή σε ένα πεζοδρομημένο δρόμο εκεί γύρω προς Ψυρρή..."

    Λογικά στην Αγ. Δημητρίου, ως προέκταση των υφιστάμενων "λουλουδάδικων" της Ευριπίδου. Ή και πάλι στην Αγ. Ειρήνης (όπου έχουν μήνει και κάποια καταστήματα). Πολύ καλή μου φαίνεται και η ιδέα σου της Βαρβακείου, η οποία στην ουσιά ως πλατεία είναι ανύπαρκτη (μεγάλη πολεοδομική κουλαμάρα μου φαίνεται η εν λόγω υπερυψωμένη πλατεία).

    "...θα ταν πολύ εύκολη μια εφαρμογή "Κήπος με τα τριαντάφυλλα", όπως αυτόν τον παραδεισένιο που πέτυχα στην Βιέννη..."

    Υπάρχει στο Πεδίον του Άρεως (ροδώνας), αλλά και στον Εθνικό Κήπο (νερατζιώνας κ.α.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι κατοικώ δίπλα στην ανθαγορά και σκέφτομαι να μετακομίσω. Ο θόρυβος, και η έλλειψη σεβασμού από την πλευρά των εμπόρων της ανθαγοράς είναι ανεκδιήγητη. Αλλά και η αδρανεια του Δήμου Αθηναίων που ενώ γνωρίζει την κατάσταση δεν κανει απολύτως τίποτε για αυτό, είναι εξοργιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπάρχει και το πάρκο του Προμπονά που έχει προσφάτως αναπλαστεί (στάση Περισσός με τον ηλεκτρικό). Πάντως καθημερινά πολλοί κάτοικοι του Προμπονά πηγαίνουν άυπνοι στις δουλειές τους λόγω της όχλησης της ανθαγοράς κατά της διάρκεια της νύχτας. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν κάνουνε τίποτα για να το καλύψουν επειδή όπως λέγεται την ανθαγορά στα Πατήσια την "καλύπτουν" βουλευτές που έχουν σχέσεις με τους εμπόρους εκεί μέσα. Η πλάκα είναι οτι η λειτουργία της ανθαγοράς είναι παράνομη (έχει χτιστεί σύγχρονη ανθαγορά στην Αμυγδαλέζα με εγκαταστάσεις αξιοζήλευτες και με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους. Οι έμποροι των λουλουδιών ωστόσο δε θέλουν να φύγουν από την Προμπονά, διότι δεν υπάρχει φορολογικός έλεγχος (ή οποιουδήποτε άλλου είδους έλεγχος πχ ωραρίου, κοινής ησυχίας, δημόσιας ασφάλειας κλπ). Έτσι ανοίγουν οτι ώρα θέλουν και βγάζουν μαύρα λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς