Γέφυρες Σχεδίασμα 1.4


• Γράφει ο Mahler


Η Αθήνα (μια και γι' αυτήν μου ζητήθηκε να μιλήσω) μου δίνει την εντύπωση μιας πόλης σταθμού παρά προορισμού. Ίσως γι' αυτό οι κάτοικοί της χτίζουν σε αυτήν τόσες πολλές γέφυρες. Γέφυρες με το ένδοξο αρχαίο παρελθόν, γέφυρες με τα ειδυλλιακά "Αρκαδικά τοπία" της βιολογικής ή πολιτισμικής τους μνήμης, γέφυρες με τους Κήπους της Εσπερίας που τόσο πολύ επιθυμούν να επισκεφτούν, γέφυρες επάλληλες με άλλους χώρους και χρόνους, την μία πάνω στα ερείπια της άλλης.

Οι νέοι της κάτοικοι
, στήνουν τις δικές τους γέφυρες, ψηφιακές αυτή την φορά, με τις πατρίδες που άφησαν, στις οποία είναι τόσο σίγουροι πως θα επιστρέψουν. Αν όμως έκαναν τον κόπο να κοιτάξουν τα χαλάσματα πάνω στα οποία έφτιαξαν τις δικές τους γέφυρες, θα καταλάβαιναν ίσως πόσο απελπιστικά καταδικασμένοι είναι να μην τις διαβούν ποτέ, και να μείνουν (όπως και όσοι προηγήθηκαν αυτών) για πάντα σε μια πόλη που δεν αγάπησαν ποτέ.

Σχόλια

  1. χαχαχα, βασικά ξέχασες να βάλεις την φωτογραφία πάνω στην οποία είναι γραμμένο το σχόλιο για την Αθήνα. Thanks για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα διαφωνήσω εν πολλοίς μαζί σου.
    Είναι ένας γενικότερος τρόπος διαβίωσης/συμβίωσης/εξοικείωσης ακόμη που τον ονομάζω "με το ένα πόδι μέσα".

    Σε ένα παλιό μου κείμενο είχα γράψει κάτι που νομίζω ταιριάζει με αυτό που θέλεις να πεις για αυτού του τύπου την διαβίωση στην Αθήνα
    (http://iphimedea.blogspot.com/2006/09/blog-post_06.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ιφιμέδεια
    Ναι όντως ταιριάζει κάπως. Πιστεύω πως η Αθήνα είναι μια τόσο "άσχημη" πόλη διότι κανείς δεν την αγαπά, κανείς δεν την θεωρεί πραγματική του επιλογή και άρα κανείς δεν την κάνει σπιτικό του.

    Το κανείς φυσικά με την όποια υπερβολή αυτό περιέχει. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι γέφυρες πιστεύει ο καθένας ότι μπορούν να βοηθήσουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ η Αθήνα όπως και να τη δεις είναι όμορφη!
    Φιλιά mahleraki ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι έπιασες τι ρίζα του προβλήματος! Όλοι στην Αθήνα - ή τουλάχιστον οι περισσότεροι - νιώθουν απλά επισκέπτες. Κι ένας επισκέπτης ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει μια καλώς εννοούμενη αστική συνείδηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Hfaistiwnas
    to θέμα είναι να σε βγάζουν και κάπου, αλλιώς παραμένουν διακοσμητικές. Φιλιά αγορίνα.

    @DaisyCrazy
    όμορφη ναι, άλλα ζωντανή είναι? την καλησπέρα μου

    @Zero Point
    έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητικό το πόσο με καταλαβαίνεις, μάτς μούτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αγροτική αρχικά πρωτεύουσα έτσι κι αλλιώς ξεκίνησε από μια μη αστική συνείδηση. Αλλά δε νομίζω ότι είναι πρόβλημα που πολλοί νιώθουν/νιώθουμε επισκέπτες. Έτσι κι αλλιώς αυτό γίνεται στις μεγάλες πόλεις!

    mahler, πολύ ωραία φωτογραφία! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @satellite
    φοβάμαι όμως πως οι περισσότεροι δεν νοιώθουμε απλά επισκέπτες αλλά περαστικοί (ψευδαίσθηση φυσικά) και γιαυτό συμπεριφερόμαστε στην πόλη με αυτό τον τρόπο. Αστικότητα πάντως αμφιβάλω αν υπάρχει πραγματικά στην Αθήνα. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που υπάρχει σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Α thanks και για το σχόλιο για την φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H Φωτογραφία είναι εξαίρετη, παρακάμπτοντας την αρχική μελαγχολία που αναδύει, μπορείς να δεις την ανάγκη για το χρώμα και την ζωή πλάι σε ερείπια. Θα μπορούσε να είναι από οποιαδήποτε άλλη πόλης της ελλάδας. Θυμίζει το κείμενο... συνύπαρξη, μωσαϊκό διαφορετικών ονείρων και αναγκών ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ
    το κείμενο προέκυψε από την φωτογραφία ή αν θέλεις ουσιαστικά την επεξηγεί. Ή απλά τράβηξα μια φωτογραφία που οπτικοποιούσε αυτό που σκεφτόμουν, πάντως και τα 2 είναι αλληλένδετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα. Δεν ήθελα να φανώ επιπόλαιη ούτε να εγκρίνω τις καθημερινές φριχτές συμπεριφορές των Αθηναίων (και μη).

    Μάλλον να διαφωνήσω με τη/το Zero Point, ότι το πρόβλημα δεν είναι όταν νιώθεις επισκέπτης, γιατί και ένας επισκέπτης πάντα μπορεί να είναι πολιτισμένος. Ίσως να είναι και το αντίθετο ακριβώς, η υπερβολική οικειοποίηση.

    Κι αν με τον όρο αστικότητα εννοείς (και) την κοινωνική ευαισθησία και ευγένεια τότε συμφωνούμε μια χαρά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @satellite
    με τον όρο επισκέπτης δεν εννοώ του επισκέπτη σε ένα σπίτι που είναι κάποιος καλεσμένος οπότε θα δείξει ευγένεια και σεβασμό, αλλά του περαστικού ουσιαστικά από κάπου που νομίζεις πως δεν θα καθίσεις πολύ, και κανείς δε σε βλέπει. Αυτό νομίζω κάνει τους περισσότερους κατοίκους της πόλης να μην ενδιαφέρονται να προσφέρουν σε αυτήν και να μην νοιώθουν πως και αυτή τους προσφέρει.

    Φυσικά και με τον όρο αστικότητα εννοώ και την κοινωνική ευαισθησία και γενικά τον τρόπο που αρθρώνονται και βιώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα στο αστικό (απο πολεοδομικής μεριάς) περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δες αν έχεις χρόνο και το 2ο σχόλιο μου σε αυτό το πόστ
    http://highvoltagepress.blogspot.com/2009/11/4o.html

    Εκεί τα λέω λίγο πιο "χύμα" λίγο πιο mahler lololol

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

H θλιβερή ιστορία του ιβίσκου

Τέλος 15' και τι κατάλαβες; 56 ματιές διμήνου