Τα επερχόμενα της Αθηνάς


Αν και θα 'πρεπε να 'χει ήδη ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο πεζοδρόμησης της Αθηνάς, έμποροι και κτηματομεσίτες κάνουν ήδη τις κινήσεις τους στον πιο χοτ δρόμο της επόμενης δεκαετίας. Στο νούμερο 21, κατάστημα με εργαλεία μετακόμισε στην Μεταμόρφωση και στην θέση του κάτι λαμπερό θα ανοίξει, σε λίγες μέρες θα ξέρουμε.
Δεν στενοχωριέμαι που φεύγουν τα εργαλειάδικα (τα επί της οδού). Τα μεγαλοπρεπή νεοκλασσικά σε όλο το μήκος, κραυγάζουν ότι η Αθηνάς δεν φτιάχτηκε για δρόμος μαχαλά (και πως να είναι άλλωστε όταν έχει ορίζοντα την συγκλονιστικότερη θέα στην Ακρόπολη). Έχει ιστορία, κομψότητα, αρχοντιά. Περπάτα στο κέντρο της τα άδεια μεσάνυχτα και θα το καταλάβεις.

Σχόλια

  1. ίσως ο δρόμος με τη καλύτερη θέα στην Αθήνα, όντως παρατημένος και με πολύ βαβούρα τα τελευταία χρόνια. Στα παλιά χρόνια πρέπει να ήταν πολύ όμορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι εξαιρετικός δρόμος, με πολλή ενέργεια, πολύ χάζι, και βάθος ιστορίας. Γενικώς στο κέντρο κάτι κινείται. Πέρασα σήμερα από την Ομόνοια και καθόντουσαν κάτι γερόντια στην πλατεία (κανονικά γερόντια) που απολάμβαναν τη λιακάδα. Ταυτόχρονα, κάτι φτιάχνουν στην πλατεία των Εξαρχείων εκεί όπου παλιά ήταν ο Γρηγόρης. Επενδύσεις στην πιο αφιλόξενη γωνιά των Εξαρχείων; Και όμως! Θα σας κρατάω ενήμερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...εμείς το έχουμε καταλάβει...αυτοί που διοικούν τόσα χρόνια αυτήν την πόλη δεν θέλουν να το καταλάβουν και το μόνο που κατάφεραν είναι να την καταστρέψουν...μα ούτε ένα όραμα, ούτε ένα σχέδιο?...μια ανάσα από τον ιερό βράχο και όλα είναι τόσο άναρχα, τόσο βρώμικα, τόσο άσχημα...η επερχόμενη δημοτική αρχή, που πρέπει να είναι νέα γιατί αυτή χρεωκόπησε, θέλω να ελπίζω ότι θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο δράσης που θα ξαναδώσει την ελπίδα σ΄αυτήν την περιοχή και δεν εννοώ μόνο την εμπορική της χρήση...και ούτε ασφαλώς τις κάθε είδους ανασηκώμενες μπάρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είτε είναι μεσημεράκι με λιακάδα κάθε εποχής, είτε βράδυ με κατάφωτη την Ακρόπολη μπροστά μου, η Αθηνάς με ηρεμεί απίστευτα όταν την περπατάω και αισθάνομαι την Ιστορία και τις ιστορίες που κουβαλάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εμενα γιατι μου αρεσουν κατά κάποιο τρόπο τα εργαλειάδικα και τα αλλα εξειδικευμένα; (η αν οχι αυτα που ειναι πανω στην αθηνας η εννοια οτι τα βρισκεις στο κεντρο και οχι στην μεταμόρφωση whatever)
    μικτές χρήσεις μη το κάνουμε ολό καφέ και ρούχα - btw δεν μπορεί να φανταστεί κανείς την ποικιλία που έχουν αυτά τα εξειδικευμένα μαγαζιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τραγωδία. Αυτό λέω μόνο. Όχι μόνο θα χαθεί ένα λειτουργικό και ζωντανό κομμάτι της πόλης αλλά θα γίνει ένα φρικτό νεοπλουτιστικο περιβάλλον. Θέλω να πιστεύω ότι καλοπροαίρετα κάνετε θετικά σχόλια. ΄΄Τα λεφτά είναι πολλά΄΄ όμως ,όποτε ο καθένας δικαιούται να κάνει και δεύτερες σκέψεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τραγωδία να χαθεί η παρούσα κατάσταση στην Αθηνάς;
    Πόση δηθενιά , ΠΟΣΗ???!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βαλε το ονομα σου και μετα μιλα για ΄΄δηθενιά΄΄ Ο Καννάς, για οποιον είναι στο αρχιτεκτονικο και πολεδομικο χωρο, μονο αυτό δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διόρθωση
    ΄΄Τα λεφτά είναι πολλά΄΄ όμως ,οπότε ο καθένας δικαιούται να κάνει και δεύτερες σκέψεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. an einai na ginei opws ola ta alla meri sto kentro kalitera na meinei opws einai .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η Αθηνάς ήταν αυτό που ήταν συνδυάζοντας χρήσεις και χρήστες. Το να παραδοθεί στην Νεοπλουτίστικη γκλαμουριά δεν ξέρω πόσο μπορεί να ωφελήσει την πόλη. Ελπίζω μόνο το πάθημα της "ανάπλασης" των γύρω περιοχών να έχει γίνει μάθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ti akribws ennoeite me ton oro "neoploutistikh"?
    Dhladh na anakainistoun ta neoklassika, na ginoun pezodromoi, na yparxoun katasthmata me kosmo pou mpainobgainei ?
    AN EINAI ayto NAI protimw ton "Neoploutismo"!!!
    Ferte mou thn enallaktikh kiolas...

    Ta ergaleiadika mporoun na mpoune sta mesa stena, ki ekei mporei na yparxei to xrwma sthn polh. Den einai i athinas o dromos gi ayth th xrhsh. Deite ti koykles ktiria exei.

    Ok, katalabainw, katatasesai amesa stous cool skeptomenous na ta briskeis ola xalia, na sai kata twn trapeziwnn, cafe, katasthmatwn, emporikhs drasthriothtas.
    Alla ti kalo eixe prin pou katastrafhke h perioxh tou Psyri apo ta mezedopwleia, cafe, bar? Thn eixate perpathsei pote thn perioxh prin 10 kai 15 xronia.


    H to gkazi pou ki ayto "katastrafike"? Peite aplws den einai tou epipedou sas o kosmos pou mazevei pia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λοιπόν, θα φανεί σαν πανεπιστημιακό μάθημα αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς
    Έχω εξετάσει τη συγκεκριμένη περιοχή σε επίπεδο διδακτορικού στον Τομέα Πολεοδομίας του ΕΜΠ πριν δεκαπέντε χρόνια. Οι πολεοδόμοι, μια και αυτό είναι το αντικείμενο τους, διαβλέπουν το τι θα γίνει μελλοντικά και προτείνουν διορθωτικές λύσεις. Στη περιοχή του μεγάλου και του μικρού τρίγωνου είχε εντοπισθεί ότι έπρεπε να επιστρέψει η λειτουργία της κατοικίας η οποία είχε εξοβελιστεί. Στην αρχική της μορφή η περιοχή είχε καταστήματα και κατοικίες ταυτόχρονα. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούσε σωστά ο κοινωνικός ιστός.
    Δεν θα συνεχίσω. Οποίος μπορεί να καταλάβει θα καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κ.Καννά, το ότι είχες κάνει διδακτορική διατριβή για αυτην την περιοχή ΠΡΙΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ με κάνει να αναρωτιέμαι... αν έχει ΛΗΞΗ η εργασία σου.
    Πριν ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ δεν υπήρχε μετρό, δεν υπήρχε πεζόδρομος στην ερμού, δεν υπήρχε πλατεία σοβαρή στο Μοναστηράκι, δεν υπήρχε η ανάγκη για αυτό το έργο γιατί δεν υπήρχε τόσο μεγάλο κυκλοφοριακό.
    Τώρα η Αθήνα έχει ανάγκη από πεζόδρομους. Από χώρους για τους πολίτες. Φαντάζεστε έναν πεζόδρομο σαν την Ερμού να ξεκινάει από το Μοναστηράκι και να φτάνει στην Ομόνοια. Πόσο πιο όμορφη θα ήταν η πόλη μας.
    Και όσο για το αντικείμενο των πολεοδόμων..η δουλεία τους μάλλον είναι να λαδώνονται. Και να καθυστερούν μελέτες και άδειες. Λαμόγια.
    Μηχανικός είμαι και γω κ. Καννά. Δεν ξέρω το ονομά σας αλλά πολύ θα ήθελα να ακούσω την αντι προτασή σας για την οδό Αθηνάς. Και μην μου πείτε ότι είναι πρόταση να επιστρέψει η λειτουργία της κατοικίας. Προτιμώ να μένω σε άλλες περιοχές από τις οποίες απέχω μόλις 20 λεπτά με το μετρό.

    Κάτι άνθρωποι 'μορφωμένοι' είναι που καθυστερούν όλα τα έργα σε αυτήν την χώρα.

    υ.γ. δεν σας έχουν πει πως δεν είναι καλό να βάζετε το επιθετό σας στο δίκτυο; Εκτός και αν θέλετε να πουλήσετε μόστρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κατανοώ την άγνοια του ασχέτου με το αντικείμενο και συμπονώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το βάζω για να μη μου πουν ότι είμαι ΄΄ εξωτικό ομιλών πτηνό ΄΄ όπως σας λέω εγώ τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μάλλον εσύ εισαι το εξωτικόν πτηνόν αφού αυτό που ζητάς για την Αθήνα είναι εντελώς εξωτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Νικος
    όχι αρχιτέκτων. Και δεν είπα πως ε΄μαι κατά, απλά είμαι κατά με όρους Ψυρρή και Κωστοπούλειου lifestyle.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Mahler exhghse mou tous orous "neoploutismos" "kwstopoulos" me apla paradeigmata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα προσπαθήσω να πώ κάποια πράγματα πολύ σύντομα αν και ήδη ήμουν σαφής νομίζω.

    ήδη είπα πως δεν εννοώ να μείνει ως έχει, αλλά δε συμφωνώ και με τις βίαιες αλλαγές χρήσης γής που σκοπό έχουν μόνο τον γρήγορο πλουτισμό όσων ασχολούνται με το εμπόριο γής. Κατά την γνώμη μου οι πόλεις είναι ζωντανές όταν υπάρχει μείξη χρήσεων και άρα και χρηστών.
    Το υπερτοπικό εμπόριο της οδού Αθηνάς αποτελεί μιας ήπιας μορφής οικονομική δραστηριότητα (δεν είναι βιομηχανία να ενοχλεί τόσο) και θα μπορούσε κάλλιστα να επιβιώσει μαζί με την έλευση νέων κατοίκων στην περιοχή. Οι περιπτώσεις του Ψυρρή και του Γκαζιού με την "ταβερνοποίηση" και την "loftοποίηση" είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που το lifestyle και η μόδα αντικατέστησαν την αστικότητα του χώρου. Αν υπάρξει μέριμνα αυτό δεν θα συμβεί και στην Αθηνάς. Αυτό είπα. όχι να παραμείνει ως έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. i Athinas einai apo ti fysh, thesi tou, einai dromos Emporikos.
    den prokeitai na allaxei.
    tabernes, kafe, kai loft den shkwnei.
    aplws nomizw tha ginei h synexeia ths Ermou, ayto to yfos th' akolouthisei ek twn pragmatwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. στεφανος αλεξιουΦεβρουαρίου 02, 2010 11:50 μ.μ.

    ειναι πρωτη φορα που επεμβαινω, αν και διαβαζω ανελλειπως τον ιστολογιο. Παρατηρηση προς τον αξιαιπενο συντακτη: γιατι οποτε καποιος κανει αντιθετης αποψης σχολια απαντατε τοσο επιπολαια?

    Για να ξεκαθαρισω πριν τοποθετηθω, το 99% των αναρτησεων του συντακτη με ωρισκουν συμφωνο, και ακομα και η πεζοδρομηση της αθηνας αν και επιπολαια και τσατρα πατρα δε μου ηχει ασχημα. Ασχημα μου ηχει η περιθωριοποιηση των εργαλειαδικων..στο τροπο γραφης σας, που υποδυκνυει μαλλον αδιαφορια για τον χαρακτηρα μιας περιοχης...

    Ναι σε μια πεζοδρομηση αναβαθμιση του πιο ενδιαφεροντος σημειου του εμπορικου τριγωνου, αλλα για χρηση πεζων (εξου και πεζοδρομος) οχι παρκαρισμενων αυτοκινητων για γυρω κεντρα διασκεδασης (πασης φυσης), πεζοδρομος για να περαταει ο κοσμος ανεμποδιστος και οχι να καταληφθει απο τραπεζοκαθησματα τυπου αποστολου παυλου, ηρακλειδων, γκαζι, αδριανου και οποιον αλλον πεζοδρομο υπαρχει. Το νοημα των πεζοδρομων ειναι να εχουν λειτουργικοτητα, να επιτρεπουν την εξυπηρετηση του πολιτη και να μην ειναι απλως μια επιφαση για νεα κιτς καφε-μπαρ (γιατι ναι, το γκαζι εχει γινει ενα κιτς κακεκτυπο σοχο, οπως εγινε και του ψυρρη και οπως θα γινει και το μεταξουργειο και καθε περιοχη που "αναβαθμιζεται").

    Πεζοδρομηση της αθηνας προκειμενου να γινει μια γειτονια κατοικιων ναι. Εστω και στα ηδη δοκιμασμενα προτυπα του παγκρατιου και του κολωνακιου (περιοχες μεσοαστικες και μεγαλοαστικες που συμβιωνουν με τα + και τα - ολοι οι τομεις της αστικης ζωης.

    Και κατι ασχετο προς το θεμα, ποτε επιτελους θα αρχισουν να εφαρμοζονται περιορισμοι στην ανεξελεγκτη χορηγηση αδειων που το μονο που οδηγουν ειναι να γεμιζουν περιοχες με πιατσες για λιγα χρονια και μετα να μενουν αδεια κουφαρια...(ποσοι πανε πια στου ψυρρη, και ποσοι θα πηγαινουν του χρονου στο γκαζι?) γιατι να μιν εχουμε ηπια αναπτυξη διασκεδασης σε ολες αυτες τις περιοχες ταυτοχρονα και με διαφορετικο χαρακτηρα η καθε μια?

    οσο για οσους αντιδρουν στον σχολιαστη με επωνυμο καλυτερα να σκεφτουν λιγο πρωτου ξαφνιαστουν για ενα διδακτορικο 15 ετων. αν πανε στην βαρκελωνη θα δουν ενα παραδειγμα πολεοδομικης επεμβασης ηλικιας τουλαχιστον 15 ετων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. στεφανος αλεξιουΦεβρουαρίου 02, 2010 11:58 μ.μ.

    τα εργαλειαδικα οσο και αν δεν ειναι σικ ειναι στοιχειο της ιστοριας της περιοχης, οπως και η δημοτικη αγορα λιγο πιο κατω...το λαθος της αθηνας ηταν οτι δε σεβαστηκε την ιστορια της και περασε την εποχη της αντιπαροχης και της αναρχιας. μια πολη με μελλον ειναι μια πολη που στηριζεται στην ιστορικη της μνημη. Πεζοδρομηση λοιπον της αθηνας με ολοκληρωμενη μελετη για την περιοχη γυρω απο αυτην (προσωπικα ειμαι υπερμαχος πεζοδρομησης ολου του τριγωνου με βελτιωση των αστικων συγκοινωνιων, τροφοδοσιες μπορουν να γινονται νυχτερινες ωρες μη αιχμης) ... οχι απλα γιρλαντες προς το τελος μιας τετραετιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μαριλένα ΣυνοδινούΦεβρουαρίου 03, 2010 1:11 π.μ.

    Έχοντας μείνει για κάποιο διάστημα στην περιοχή του ψυρρή, λέω είναι υπέροχη-μ...το πρωί.

    Το βράδυ αρχίζουν τα φάλτσα μπουζουκια με μικροφωνο και κράχτες απέξω ή το ανελέητο μπιτ. Η πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή δεν βάζουν ηχομόνωση. Αντίθετα, τρομοκρατούν τους λίγους κατοίκους που παραμένουν: να κλείσουν τα παράθυρά τους, να τους κεράσουν ένα ρακί για να πάψουν να διαμαρτύρονται, να τους αγοράσουν αιρ κοντίσιον κλπ ευτράπελα. Έχουν συμβεί και πολύ βίαια περιστατικά.

    Αυτού του είδους η χρήση, αποφέρει 'διασκέδαση'και κέρδη για κάποιο χρονικό διάστημα,απομακρύνει την κατοικία και την ζωή της, δίνει χώρο στο μαρασμό. Πιθανά, μετά από καιρό να προσφέρει ιδανικό χώρο για επενδυτές, ώστε να ανοίξουν άλλου είδους επιχειρήσεις- και να έχουμε άλλον ένα δρόμο με πολυκαταστήματα ρούχων και καφέ.

    Παρεπιπτόντως, από ψωνίζετε εσείς εργαλεία?

    Ακούω και πως και στο ρουφ δεν ανανεώνονται οι άδειες για επιχειρήσεις που δεν είναι καφέ, εστιατόρια,κλπ επαγγέλματα 'αναπλαστικά'. Πχ βουλκανιζατερ-καπούτ.Μόνο φραπουτσίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ενδιαφέρουσα δημοσίευση μα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η πολεμική από ανθρώπους που ανακάλυψαν την Αθηνάς τα τελευταία χρόνια.

    Συμφωνώ με την πεζοδρόμηση, μακάρι να γίνουν και παρεμβάσεις στα κτίρια αλλά οι ενστάσεις μου είναι πολύ συγκεκριμένες: γιατί να φύγουν τα εργαλειάδικα; και μάλιστα κραυγάζοντας από ανθρώπους που προφανώς ΠΟΤΕ δεν έχουν ψωνίσει από το κέντρο της Αθήνας ούτε καρφίτσα;

    Είμαι κάτοικος (και λάτρης) του κέντρου και βαρέθηκα να χρησιμοποιούνται όλες οι ιστορικές του γειτονιές ως άλλοθι διασκέδασης των προαστίων. Η χρήση της ΗΜΕΡΑΣ είναι που κάνει μία περιοχή ζωντανή όχι της ΝΥΧΤΑΣ!!! ΚΑι για όσους χλευάζουν, τραβάτε Βαρκελώνη (το σύγχρονο alter ego του κάθε Έλληνα μετά το Παρίσι και την Πράγα) να δείτε πως παρεμβάσεις 20-30 ετών λειτουργούν τώρα υπέρ της πόλης. Γιατί έμεινε η αγορά στο κέντρο της Las Ramblas, γιατί δεν άλλαξαν χαρακτήρα τα Barrios δεξιά και αριστερά... γιατί κάπου πρέπει να εξυπηρετούνται όλες οι λειτουργίες της πόλης!!!

    και για όσους είναι έτοιμοι να χλευάσουν, να προσθέσω: δείτε τι έχει πάθει το Κολωνάκι μόλις μετακινήθηκε ο κόσμος, τα Εξάρχεια το ίδιο (για όσους μπορούν και θέλουν να συγκρίνουν τις περιοχές αυτές με πριν από 10-20 χρόνια), το Ψυρρή πνέει τα λοίσθια (εκτός, πάλι το λέω, αν κινείστε εκεί παρασκευή-σάββατο 9 το βράδυ με 3 το πρωί), το δε Γκάζι, συγγνώμη, αλλά λειτουργεί εις βάρος όλης της περιοχής... ξέχασα, δεν μένετε εκεί!

    φυσικά φαίνονται υπερβολές όλα αυτά και σε κανέναν δε χτυπάει καμπανάκια το ότι ήδη από πέρσι (όπως κάθε χρόνο) ο χάρτης μεταβλήθηκε... που πήγαν τα hot spots του Ψυρρή;;; όχιιιι, πέρσι τα ψάχναμε στην Καρύτση και την Αβραμιώτου, στην ανανεωμένη Σκουφά κτλ κτλ, τα ίδια Παντελάκι μου, τα ίδια Παντελή μου...

    η αλήθεια φαίνεται να είναι ότι κάποιοι βαριούνται φρικτά τη ζωή τους και κάθε χρόνο πρέπει να έχουν νέες παραστάσεις και φυσικά οι επιχειρηματίες της νύχτας είναι πρόθυμοι να καλύψουν το κενό...

    Προσωπικά, δεν αγοράζω εργαλεία από την Αθηνάς, αγοράζω όμως μπουκάλια, βίδες που δεν βρίσκω αλλού, καφέ από το Mocca, μπαχαρικά και αλλαντικά από την Ευρυπίδους και είμαι σίγουρος ότι όταν η Αθηνάς εκκαθαριστεί, θα ακολουθήσουν και οι γύρω δρόμοι, συνεπώς πάπαλα! το τελευταίο κύτταρο πραγματικού και υγιούς εμπορίου σε μία πόλη 4,5 εκ. ανθρώπων. Εκτός αν εμπόριο είναι τα τζιν και τα παπούτσια μόνο, οπότε πάλι μιλάμε λάθος άνθρωποι εδώ γύρω...

    Κατακλείδα: με γοητεύει το ότι το ιστορικό τρίγωνο κατάφερε μέσα από εποχές απαξίωσης, γκετοποίησης, εγκατάλειψης να κρατήσει μια υγεία και ζωντάνια και να αποτελέσει την πραγματική ! αγορά της πόλης. Ούτε σφαγεία έχει η Αθηνάς, ούτε πουτάνες, ούτε εξατμισάδικα... ναι λοιπόν στις παρεμβάσεις αλλά κοντά λοιπόν τα χέρια από τις δήθεν εκκαθαρίσεις... και για όσους η θέα της Ακρόπολης δεν περνά από εργαλεία και χαοτικές χρήσεις πόλης υπάρχει λύση: καρτ ποστάλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η Αγορά σαφώς και να μείνει, όπως και τα μπαχάρια, τα λουλουδάδικα.
    Τα μπλακ εντ ντεκερ, κι οι μπότες στο νεοκλασσικό δεν στέκουν! Δες στην Αθηνάς στην ομόνοια όλες οι προσόψεις καλυμμένες με τσάντες και ρούχα! Όχι ωραίο ε?

    Βάση της άποψης μου είναι ότι ο δρόμος δεν έχει φτιαχτεί (μιλώ για τα κτίρια) για τέτοιες χρήσεις, αυτές μπορούνε να πάνε αλλού.
    Σαν να μου λέτε ότι πρέπει να μείνει το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ πάνω απ' το νεκροταφείο του Κεραμεικού.

    Έτσι τα εργαλειάδικα μπορούνε να πάνε κάλλιστα πιο μέσα. Αν έχω κάτι ωραίο σαν πόλη κοιτώ να το αναδείξω.
    Η Αθηνάς έχει φινέτσα. Ας την αποκαλύψουμε!

    Αρχιτέκτονας δεν σπούδασα για να μπορώ να αιτιολογήσω με πειστικά τσιτάτα.

    Κριτήριο μου είναι η ομορφιά χωρίς επεξηγήσεις.
    Είναι όμορφο; Τέλος, δεν υπάρχει μα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. κι εγώ μαζί σου athensville!!! αλλά please και λίγο προσοχή: το ότι έχει επιτραπεί αυτό το ανεξέλεγκτο γυφταριό στα μαγαζιά της Ομόνοιας δεν έχει να κάνει με τα μαγαζιά αλλά με ότι τους επιτρέπουν αυτό το χάλι!

    Και το βαρούλκο να ανοίξει στην Αθηνάς, αν του επιτραπεί να βγάλει έξω γυάλες με ψάρια, σχάρες, καρέκλες και γεμίσει και το νεοκλασικό από πάνω με πινακίδες και διαφημίσεις... για κλοτσιές θα είναι!!!

    Για την ιστορία, όταν ρώτησα στέλεχος γνωστής τράπεζας με γυάλινο στο κέντρο: "σαβούρα μεν το γυάλινο κτίριό σας αλλά γιατί έχετε γεμίσει και την πρόσοψη με αυτήν την άθλια διαφήμιση δανειου; δεν σας βάζει κανείς χέρι;" η απάντηση ήταν "ναι βέβαια, έχουμε φάει πρόστιμο, αλλά είναι μικρότερο από το να αγοράζαμε διαφημιστικό χώρο"!!!

    με το συμπάθιο, τα άλλα τα βρίσκω παραπειστικά... ουρλιάζοντας να φύγει ο ΗΛΠΑΠ, να απαλλοτριώσουμε και καμιά 10ρια τετράγωνα στο κέντρο για δημόσιους χώρους, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με τον κατά το δοκούν βιασμό της πόλης...

    Ούτε εγώ είμαι αρχιτέκτονας, αλλά δεν είμαι και φαν του ανάπτυξη = καφέ + τράπεζες + ρούχα! η πόλη μπορεί να ομορφαίνει χωρίς να σκουντάμε και να ποδοπατάμε και όποιον ήταν πριν εκεί!

    και για το γραφικό του ποστ: είδαμε τι έγινε ακόμη και όταν το μουσείο της ακρόπολης απέκτησε εστιατόριο! πάλι καλά που δεν έχει ράμπα για τα προπύλαια και τον βράχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συμφωνώ με mahler, nkonti, και στέφανο αλεξίου. Επίσης δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα μου φτάνει μία Ερμού με τα 150000 μαγαζιά ρούχων, όταν λέμε εμπόριο θα λυπόμουν πολύ να αναφερόμαστε μόνο σε αυτό.

    Να αναδείξουμε το δρόμο, ναι, αλλά να μην ξεχνάμε την ιστορία του και τη σημασία του στην Αθήνα σήμερα.

    Πάρτε ένα ωραίο λινκ επί του θέματος:
    http://www.monumenta.org/article.php?perm=1&IssueID=4&lang=gr&CategoryID=20&ArticleID=439

    Γιατί δεν είναι καθόλου εύστοχο να κρίνουμε τους αρχιτέκτονες λέγοντας ότι μιλάνε με τσιτάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. satellite oraio to link sou
    na prosthesw otii o Xatzidakis ymnouse kai ta mpourdela tis odou Athinas.

    Nomizw oti prepei ki ayta na epistrepsoun,
    gia na mh xalastei to orama tou Agiou Manou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αν οι λέξεις ΄΄καλοί τρόποι΄΄ σου λένε κάτι, να θυμάσαι ότι ο ΄΄οικοδεσπότης΄΄ δεν ειρωνεύεται ποτέ τους ΄΄καλεσμένους΄΄ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. nomizo eironeyetai tous syntaktes tis epistolis, oxi tin satellite.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χμμ, η ειρωνία είναι και αυτή ένας τρόπος τοποθέτησης.

    Παρόλ' αυτά θα ήταν τουλάχιστον αφελής η πλήρης απουσία δυσπιστίας σε πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αθήνα, αφού όλοι γνωρίζουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργεί η πολεοδομία στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

    Και τονίζω ότι δεν είμαι ενάντια -απλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη και τι προβλέπει για τα μαγαζιά που είναι εκεί τώρα και για αυτά που θα έρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. στεφανος αλεξιουΦεβρουαρίου 06, 2010 1:12 μ.μ.

    δυστυχως φοφουμαι πως οσο σαν λαος (και επομενως και σαν πολιτικοι εκπροσωποι του) επιζητουμε το βραχυπροθεσμο οφελος απο το μακροπροθεσμο, θα ανακυκλωνουμε "ανανεωσεις" με ημερομηνια ληξεως συντομη. το ασχημο του σημερα ηταν το ομορφο του χτες... καποιοι πολιτικοι ζησαν για την υστεροφημια τους...καποιοι αλλοι για τα 70 προσδοκιμα ετη τους εν ζωη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ποιος στ' αληθεια πιστευει οτι οταν χτιστηκαν τα κτιρια της οδου αθηνας στις αρχες του προηγουμενου αιωνα, η χρηση τους ηταν πολυοροφα καταστηματα?

    Πολυ ωραια η βολτα στην Ερμου μετα τις 9 το βραδυ? Τι σας θελγουν τα αμερικανικα προαστεια - υπνουπολεις οπως τα ονομαζει και ο Τομπαζης!

    Φυσικα και πρεπει κατα τη γνωμη μου να επανελθει η μεικτη χρηση κατοικιας-εμποριου! Και δεν καταλαβα ειναι "δευτρατζα" τα εργαλεια? Η μηπως τωρα η Αθηνας δεν εχει και κατστηματα αλλων χρησεων, εως και ρουχων. Και ας μη λησμονουμε οτι προκειται για εναν κατ' εξοχην λαικο δρομο. Δηλαδη για το ευρυ κοινο: Δημοτικη αγορα..!

    Πεζοδρομηση ναι, κατοικιες παλι, εμποριο στα ισογεια στην κλιμακα ομως των κτιριων και του υπαρχοντος ιστου!
    Και φυσικα πρεπει να υπαρξει εξοραισμος στον τροπο προβολης των προιοντων και αφαιρεση των ακαλαισθητων πινακιδων.
    Αλλα μην τα ισοπεδωνουμε ολα στο βωμο του εκσυγχρονισμου και του δηθεν (αυτο ειναι δηθεν) εξευρωπαισμου.

    Καθε τοπος εχει μια ιστορια την οποια πρεπει να σεβομαστε και να διαβαζουμε καλα πριν επεμβουμε και ναι λυπουμαι που το λεω, θα περιμενα λιγο μεγαλυτερο σεβασμο προς τους αρχιτεκτονες και πολεοδομους που δεν υιοθετουν ακριτα τις τασεις και τις μοδες καθε εποχης.

    Αλλωστε ολοι ξερουμε οτι ακομη κι οταν η αρχικη ιδεα μιας τασης ειναι υγιης, εκφυλιζεται πανευκολα απο καιροσκοπους...βλεπε περιπτωση loft!!!

    Στ' αληθεια οταν ενα παλιο βιομηχανικο κτιριο μετατρεπεται σε πολυτελεις σουιτες και πολυ περισσοτερο οταν ενα νεοκτιστο κτιριο "μοιαζει" με παλιο βιομηχανικο, εξακολουθει να αποπνεει κατι απο την εικονα της παλιας του λειτουργιας?
    Ας μην ξεχναμε οτι τα loft πρωτοκατοικηθηκαν τη δεκαετια του 70 απο παμφτωχους καλλιτεχνες στη Νεα Υορκη που εκμεταλλευοντουσαν την ευρυτητα του χωρου για τις εγκαταστασεις τους, εναντι χαμηλων ενοικιων. Και το 2010 ονομαζουμε loft καθε ενοποιημενο χωρο που ουδεμια σχεση εχει με βιοτεχνικο η βιομηχανικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δηλαδη δεν ειναι ωραιο που μεσα στο ζωντανο ιστο του κεντρου, υπαρχουν χρονια τωρα πιατσες με συγκεκριμενα ειδη? Ξερεις οτι στην Αθηνας εχει εργαλεια, στην Ιερα οδο ειχε συνεργεια κι αποθηκες, στου Ψυρρη βυρσοδεψεια. Οσο για την Ερμου ηταν παντα εμπορικος δρομος ενδυματων. Αναρωτιεμαι τι θα θυμιζει απ' ολα αυτα το νεο προσωπο
    της πολης σε λιγα χρονια.

    Οχι τιποτα αλλο, αλλα και τα λαικα τυροπιταδικα που μας προτεινεις δεν ειναι καθολου σικ και μηπως θα πρεπε κι αυτα να αντικατασταθουν απο αλλα διεθνων αλυσιδων? Για σκεψου το κι ετσι.

    Στο κατω κατω αρκετα καφε και καταστηματα ρουχων υπαρχουν σε αποσταση αναπνοης απο την Αθηνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. στεφανοσ αλεξιουΦεβρουαρίου 13, 2010 3:38 μ.μ.

    PEZODROMISI ATHINAS ME GRAMI TRAM KYKLIKI: ATHINAS, ERMOU, ASOMATON, PEIRAIOS, ATHINAS.... ETSI KAI DE THA XEI AYTOKINITIA KAI DE THA MPOROUN NA VALOUN TRAPEZOKATHISMATA (aFOU AN KAI THA PERPATAS STIS GRAMMES TOU TRAM OTAN AYTO THA ERXETAI THA PREPEI NA PAS PAREKEI...ENO AN YPARXOYN TRAPEZOKATHISMATA DE THA EXEIS POY NA PAS.....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Οράμα, ιδέες.
    Αυτό χρειάζεται.
    Στέφανε είναι τέλεια η πρότασή σου.
    Μακάρι μακάρι μακάρι
    (αν και ο σύγχρονος ο μλκς έλληνας δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτόκίνητο, λες και η ανθρώπινη ιστορία ξεκίνησε απ' τον Φορντ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ Μ...ΚΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΑΚΡΙΑ.
    ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. tigxanei na exei o antras mou magazi me ergaleia panw stin athinas. pros agnoia sas...mia pezodromisi tha prokalesei megalo oikonomiko kai oxi mono provlima se olous autous tous emporous eite einai ergaleiwn, eite allou antikeimenou....kalo tha itan prwtou grapsete oti grapsete, na xerete ti tha prokalesei mia pezodromisi. den lew...wraio einai na perpatas sto kentro tis athinas, xwris dipla sou autokinita alla...kalo tha itan na skeftoume kai toso kosmo pou tha xasei tis douleies tou....kai kyriws...pollwn xronwn zwes sto istoriko kentro....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Η Αθηνάς και οι κάθετοι σε αυτή δρόμοι, με τα ζωτικής σημασίας καταστήματα, είναι ότι ποιο πολύτιμο έχει η Αθήνα. Στην αρχή της Αθηνάς ήταν το Σταροπαζαρο, όταν έγινε η Αθήνα πρωτεύουσα, και σηματοδοτούσε το κέντρο του οικισμού. Δεν μπορούμε να πούμε της πόλης γιατί τότε ήταν ένα ασήμαντο χωριό. Πολύ παλιότερα όμως, μην ξεχνάμε, δίπλα ήταν η Αγορά της Αρχαίας Αθήνας.
    ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς