Το απόλυτο πεϊνιρλί στο κέντρο!


Την τελευταία δεκαετία κάθε γωνιά και καπουτσινοτυροπιτάδικο, όλα τα καλά, μα σπάνια βρίσκεις πεϊνιρλί. Μπελαλίδικα στην ετοιμασία τους; Θα 'χαν μεγαλύτερη επιτυχία αν λεγόντουσαν "oriental cheese and ham buttered twist"; Τέλος πάντων, ανόητες σκέψεις που ξεχνώ όταν γεύομαι το αγαπημένο στην πόλη. Παράδοση σχεδόν πενήντα χρόνων, που ανακάλυψα πριν μια δεκαετία και είναι "εκ των ων ουκ ανευ" στα περάσματα μου στη Ζήνωνος. Μεγάλη παραγωγή, πάντα φρέσκο, έξτρα μέγεθος: βουτυρωμένη ζύμη, ζαμπόν, πλούσιο τυρί κι έφυγες. Ο ηπειρώτης κοντός κυριούλης το πούλησε το μαγαζί και τώρα το δουλεύει μια ευγενέστατη ρωσίδα που το ΄χει τηρήσει, διαβεβαιώ, πιστά το iso, για όσους ενστικτωδώς ρατσιστές ξινίσουν. Γιαμ!
• "Τα Γιάννενα", Ζήνωνος 14, Ομόνοια

Σχόλια

  1. Αυτά είναι τα αγαπημένα μου τιπς!

    (από τότε που πήγα στην Στάνη σε εμπιστεύομαι απολύτως!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A Ιφι μου αυτο με συγκινεί.
    Κάτι που έγραψα εδώ, να το συναντάτε στην καθημερινότητά σας και να σας θυμίζει το μπλογκ.
    Έστω ότι το νιωσε ένας, μου αρκει. Σνιφ :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και γω και γω...
    τίμησα την Στάνη,δοκιμάζοντας αγαπημένο ρυζόγαλο -που είχα να φάω από παιδί μάλλον-!!!!
    όσο για το πεινιρλί,θα φροντίσω να με φέρει ο δρόμος μου από τη Ζήνωνος :-)
    Δόξα και τιμή στα γευστικά tips του blog!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μμμ πεϊνιρλί ε;
    έχω να φάω χρόνια γιατί συνήθως είναι από μέτριο μέχρι απαράδεχτο, γι αυτό θα εμπιστευτώ την κρίση σου και θα φροντίσω να το δοκιμάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια!
    Δεν ξέρω τις σχέσεις σας με τα πιροσκί, αλλά εσχάτως ανακάλυψα αυθεντικό, ποντιακό και τέλειο, στη γειτονιά μου στην Καλλιθέα, Σόλωνος και Δημοσθένους γωνία. Στάνιαρα το Βορειοελλαδιτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Litanie des Saints
    έφαγα εκεί την προηγούμενη βδομάδα το εντελώς παραδοσιακό τους με πατάτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μμμ...τέλειο ακούγεται, περιμένω ποστ και για την καλύτερη τυρόπιτα. Για να δούμε, θα γράψεις γι' αυτή που νομίζω? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα γράψω για την τυρόπιτα αλλά για να μην είναι το προφανές θα βάλω άλλα δύο τρία μαγαζιά που έχουν την ίδια 'άριστη' παραγωγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρακαλουθώ ε΄δω και λίγο καιρό το γ***το αυτό μπλογκ και έχω πάθει μια μικρή ταύτιση! προσφέρω ευγενικά τη νέα μου ανακάλυψη! Πεινιρλί φρέσκο, το φτιάχνουν επί τόπου, και αφού διαλέξεις το πεϊνιρλι που αχνίζει κάτω από τη μύτη σου, σου λένε πακέτο ή σο χέρι κύριε; στο χέρι τους λες, βούτυρο κύριε; κοιτάζεις λίγο πιο προσεκτικά και βλέπεις το μπολάκι με το φρέσκο βούτυρο και το κουτάλι, ξεροκαταπίνεις και λες όχι, φεύγεις και το μεανοιώνεις
    (αλλά η υπόσχεση του γυρισμού αντικατοπτρίζεται στα γεμάτα συγκίνηση μάτια σου..., πάντα ήθελα να το γράψω κάπου αυτό, ευχαρσιτώ!)

    http://www.agorainfo.gr/peinirli-ionias/images.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. update Αυγ2010: o ιδιοκτήτης άλλαξε και η ποιότητα έπεσε κατάκορυφα. Δεν συστήνεται για κάτι σπέσιαλ πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πεϊνιρλί ε; Πολλές θερμίδες το άτιμο άλλα από τα αγαπημένα μου. Μεταξύ πολλών έχω διαλέξει το πεϊνιρλί του evest https://www.everest.gr/sulloges/lunch-break/paradosiako-peinerli/ . Είναι πεντανόστιμο! Τις Κυριακές που καλώ φίλους στο σπίτι είναι σίγουρα μια από τις επιλογές κερασματός μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς