Εκλεισε το 'Νέον'!


Περνώντας απ' την Ομόνοια με παραξένεψε που δεν έβλεπα κεφάλι πίσω απ' τις βιτρίνες του Νέον, θα κλεισε για Πάσχα υπέθεσα στα γρήγορα. Ένα δεύτερο μετά, παρατήρησα ότι λείπαν οι καρέκλες. Κοίταξα παγωμένος μέσα. Δεν υπήρχε τίποτα, τα μάρμαρα αντανακλούσαν την ερημιά. "Έκλεισε το Νέον" ρώτησα την περιπτερού; "Και πολύ κράτησε, πφφφ πως ν' άντεχε". Γύρω το γνωστό οικοσύστημα της Ομόνοιας είχε ήδη οικειοποιηθεί το χώρο μπροστά: "Μαύρο, ύπνος, μπούμπλε".
Πριν ένα χρόνο, η επανέναρξη μετά από τόσα χρόνια σιωπής του ιστορικού καταστήματος, υπήρξε η ελπίδα για το νέο στην περιοχή. Τόσα λεφτά ρίχτηκαν, το μαγαζί-γωνία, λουκούμι με τόση κοσμοπλημμύρα ολόγυρα. Κι όμως, είναι τόσο βαθειά η σήψη, η φτώχεια, η εξαθλίωση στην περιοχή που ακόμα και οι πιο γεροί επιχειρηματίες ηττώνται κατά κράτος.
Θλίψη βαθειά. Ξέρω, δύσκολο για τους περισσότερους να τη συμμεριστούν, κανείς μας δεν μένει εκεί. Μα η Ομόνοια δεν είναι οι βόλτες μας, τα φροντιστήριά μας, οι πανηγυρισμοί μας, τα ψώνια μας, οι δουλειές μας; Είναι η καρδιά της πόλης της ζωής μας, αυτή πρέπει πρώτα να σωθεί.



Σχόλια

  1. Παλιά το Νεον (και ειδικά ένας συγκεκριμένος μάγειρας στο Κολωνάκι) έφτιαχνε την πιο τέλεια Αματριτσιάνα E B E Ρ. Έβερ λέγω. Για το Νέον στην Ομόνοια, γιατί να πήγαινε κάποιος εκεί; 
    Άραγε το ξενοδοχείο διαμετρικώς απέναντι, πως να τα πηγαίνει;

    Για να σωθεί η Ομόνοια πρέπει εκτός από μας να νοιαστούν κι άλλοι. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν το ήξερα ότι έκλεισα, είχα δει ότι ξανάνοιξε. Πολύ κρίμα, αρκετός κόσμος δούλευε εκεί, το άλλο του Συντάγματος υπάρχει ακόμα? Θυμάμαι πόσο ωραία γλυκά μπορούσες να φας εκεί, όλος ο κόσμος έδινε ραντεβού στο Νέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αισθηματική ηλικία"Απριλίου 07, 2010 12:10 μ.μ.

    Τι να σωθεί , να παραμείνει ανοικτό σε μια πόλη που οι ιδιοι της οι κάτοικοι εγκαταλείπουν?
    Πίσω απο το κλείσιμο μιας εμπορικής επιχείρησης δυστυχώς ενυπάρχει το απο καιρό κλείσιμο της κοινωνικότητας μας σαν ανθρώπινα όντα σε αυτοκίνητα, σε σπίτια προαστίων και στο φόβο μας για οτιδήποτε νέο η διαφορετικό. Κλεινόμαστε δηλώνοντας τον επαρχιωτισμό μας, την ανασφάλεια μας και κυρίως τον ΦΟΒΟ μας.
    Η πλατεία Ομονοίας είμαστε ΕΜΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tι συστήματα νέα είναι αυτά;

    Έγραφα..ότι η roadartist έχει γράψει ένα πολύ καλό ποστ για την κατάσταση στην Ομόνοια..αξίζει να διαβαστεί..
    http://roadartist.blogspot.com/2010/03/blog-post_08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη μας παρασύρει η κατάσταση στην Ομόνοια σε εύκολα συμπεράσματα. Το υπόλοιπο κέντρο της πόλης τελικά είναι σε καλή κατάσταση. Τις μέρες του Πάσχα έκανα μεγάλες βόλτες με μουσαφίρια από την Ιταλία και η Αθήνα ήταν σκέτη απόλαυση. Βέβαια, την περιοχή Σοφοκλέους-Ομόνοια-Μενάνδρου-Ευριπίδου-Βάθης κδσ. την αποφεύγεις με άκρα προσοχή, το πολύ-πολύ φτάνεις στο Μοναστηράκι μέσω Αθηνάς. Και είναι έγκλημα κανείς να μην ασχολείται εκτός κι αν είναι αυτό το σχέδιο: περιορισμός της σήψης σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πόλης, λίγο-πολύ ελεγχόμενο, με αντάλλαγμα το υπόλοιπο κέντρο "καθαρό". Όσο για αυτό που ακούγεται (υποβάθμιση-πλούσιοι αγοραστές-κερδοσκοπία) είναι προφανώς αστικοί μύθοι. Στο κάτω-κάτω, το συγκεκριμένο σημείο της πόλης πολλά χρόνια αποτελεί περιθώριο, τι περιμένουν οι κερδοσκόποι να βάλουν εμπρός τις επενδύσεις τους; Τη Δευτέρα Παρουσία; Από κει και πέρα, κι εμένα με στεναχώρησε, πολύ, το κλείσιμο του "Νέου" στην Ομόνοια. Αλήθεια, με το Μινιόν τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αχχχχ πάει το απόλυτο στέκι ψωνίσματος φανταρων των 90s...από όλες τις αδερφές 30+ ετών ένα μεγάλο R.I.P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. <span>Φίλε Μαυρίκιε δεν μπορεί να ναι το σημείο ελεγχόμενης σήψης και συγκέντρωσης παρακμιακών η Ομόνοια.  
     
    Έχει πολύ κόσμο, πολλές υπηρεσίες και το σημαντικότερο άπειρα Ξενοδοχεία. Συν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της περιοχής προς ανάδειξη.  
     
    Αν πρέπει να υπάρξει ένας τέτοιος χώρος φιλοξενίας της φρίκης, τον κάνεις στα απέξω (όπως κάνουν στα εξωτερικά)</span>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχετε καταλαβει οτι πλεον το κεντρο/ομονοια θεωρειται απο τις ποιο επικυνδυνες περιοχες ειδικα καποιες συγκεκριμενες ωρες...!!!!
    Σαφως θεωρω εγκλημα αυτο που γινεται αλλα εμεις ψηφισαμε αυτους που μας κυβερνουν και το δημαρχο που μας αξιζει....!!!
    Σε ξενα σαιτ που μπαινω η Ομονοια θεωρειται απαγορευμενη περιοχη οποτε απορω πως δουλευουν τα ξενοδοχεια διπλα....απο εδω καταλαβαινετε την πολιτικη του κρατους για τον τουρισμο...ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ...κλεβουν και χτυπουν τουριστες στο κεντρο και το κρατος κοιμαται...κατα τα αλλα σχεδιαζουν αναπτυξη της Ελλαδας(καταστροφη ηταν οσοι περασαν απο το ελληνικο κοινοβουλιο και το χειροτερο τους δινουμε και συνταξη και πληρωνουμε και τα ιδρυματα των φοβερων πρωθυπουργων μας....).Εγω δεν βλεπω ελπιδα απο κανεναν...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κριμα ηταν ενα σημειο αναφορας μιας εποχης που εκλεισε κι αυτη
    τωρα διπλα πεθανουν τζανκια, κατι μαυροι πουλανε κοκα και τα λοιπα που ξερουμε
    η ομονοια πρεπει ν αλλαξει αλλα ξερετε κατι αυτοι που μπορουν να την αλλαξουν δεν κανουν τιποτα , 2 τετραγωνα πιο κατω ,ο δημαρχος βγαινει σε πρωινες εκπομπες με το καρω πουκαμισακι του και κανει οτι ολα πηγανε καλα σαυτη τη πολη
    μια ομονοια που πεθανε ενα πεδιο αρεως που ηταν σημειο πρασινου σαυτη τη πολη εχει γινει γεματο μπαζα και ακομη να φτιαχτει και αλλα πολλα σημεια μια αθηνας που εζησε την χρυση χρονια της το 2004 και μετα....???
    ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μαυρικιε η αθηνα ολοκληρη και οχι μονο η ομονοια ειναι σε τραγικη κατασταση, απο το παζαρι ΠΑΝΤΟΥ της ωρες που δεν δουλευουν τα μαγαζια (ναι αυτο που τα πεζοδρομια τα φτιαξαμε για να πουλαμε τη πραματεια ανευ φπα φορου μου σου του) ως τις παρανομα διπλαπαρκαρισμενες μερσεντες στα ξενοδοχεια του συνταγματος.
    Ειναι μια σκια ενος παλιου ευατου που δεν ηταν ο καθαροτερος η ο ασφαλεστερος ποτε (η ομονοια ποτε δεν ηταν στα χαλια που ειναι τα τελευταια 5 χρονια) αλλα τουλαχιστον μπορουσες να κυκλοφορησεις.
    απορω με το θρασος του κακλαμανη παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...το κέντρο πάει από το κακό στο χειρότερο...λίγο πιο κάτω, κάποτε η Ευριπίδου και η πλατεία θεάτρου ήταν γεμάτη κόσμο τώρα έχουν κλείσει τα πάντα, χωρίς φώτα η περιοχή  και σε κάθε γωνία κυκλοφορούν ελεύθερα ναρκωτικά και εγκληματίες, όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λυπηρό...
    Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας.
    Ο Τσαρούχης το ζωγράφιζε στα έργα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ τεστ, το ξέρω ότι η πόλη έχει πολλά προβλήματα και εκτός "τριγώνου", εγώ μιλούσα μόνο για την ασφάλεια. Το παζάρι είναι χάλια αλλά δεν είναι επικίνδυνο, τα διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ είναι παράνομα αλλά δεν σε ληστεύουν. Αυτό εννούσα, δεν το παίζω Κακλαμάνης. Προφανώς δεν πάνε όλα καλά!!!

    Αγαπητέ athensville (αλήθεια, ευχαριστώ για την φιλοξενία) προσπαθώ να εντοπίσω κάποια έστω αρρωστημένη λογική στην κατάσταση που επικρατεί στην Ομόνοια χρόνια τώρα. Φυσικά και δεν επιτρέπεται το κεντρικότερο σημείο της πόλης να είναι γκέτο και θα συμφωνήσω 100% μαζί σου. Από την άλλη όμως το σκηνικό παίζεται εδώ και χρόνια και κανείς δεν κάνει ποτέ τίποτα, άρα συμπεραίνω ότι το αρρωστημένο σχέδιο των αρχών είναι αυτό για κάποιο λόγο. Και ακριβώς επειδή πρόκειται για σχέδιο, και όχι για φυσική καταστροφή, η αντίδραση της κοινωνίας αλλά και θα έπρεπε να είναι πιο έντονη και αποτελεσματική ενώ δεν είναι. Εδώ δεν συγκινούνται που στην περιοχή υπάρχει ολόκληρο Εθνικό Θέατρο! Πώς να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιο αρρωστημένο σχέδιο; 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γράφει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος στην Καθημερινή επί του θέματος:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_08/04/2010_396693


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μετα το μινιον παει και το νεον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ..H A9ina twn paidikwn mas oneirwn paei pia..terma i odos oneirwn tis paidikis a9wotitas..terma kai i odos fylis..opws tin kserame..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όταν ήμουν φοιτήτρια καθόμασταν με τις ώρες μιλάγαμε, γελούσαμε, τρώγαμε, πίναμε καφέ στο Νέον. Όταν είδα ότι έκλεισε λυπήθηκα ειλικρινά. Και δεν πρόλαβα να μάθω ότι ξανάνοιξε αλλά έμαθα καπάκι ότι ξανάκλεισε... Κρίμα!

    Όσο για τα ξενοδοχεία στην Ομόνοια είχε μείνει η αδελφή μου σε ένα το 2002 και ήταν πολύ όμορφο μέσα και είχε αρκετό κόσμο. Φυσικά από τότε πέρασαν κάμποσα χρόνια. Πάντως προτιμώ που φτιάχτηκαν τα ξενοδοχεία παρά πριν που ήταν σαν τρώγλες. Δεν ξέρω αν θυμάστε πως ήταν το '94 αλλά εγώ θυμάμαι καλά. Τώρα υπάρχει μεγάλη βελτίωση.

    Εγώ είχα στεναχωρηθεί που έκλεισε το Μινιον. Τώρα το χρησιμοποιεί η Αστυνομία; Ή κάποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. To Μινιόν βρίσκεται εδώ και αιώνες σε ανακαταστκευή. 'Ενας μαυρος, σκοτεινός όγκος μέσα στην Πατησίων. Αλήθεια, ας μου λύσει κάποιος την απορία: στο όνομα ποιας "επαναστατικής" ιδεολογίας κάηκε το μινιόν; Και τι ακριβώς πρόσφερε η "πολιτική" αυτή ενέργεια στο κοινωνικό σύνολο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς