Χώματα στη γυμνή πλατεία
Οι Άγγλοι λένε "μια κακή απόφαση είναι καλύτερη από τη μη απόφαση". Έτσι για να προλάβω όσους αντιδράσουν στο άκουσμα της δράσης του Δήμου Αθηναίων που το Σαββατοκύριακο ξήλωσε απ' την Ομόνοια θάμνους και δεντράκια, (σε καλυμμένες γλάστρες ήταν φυτεμένα άλλωστε, δεν κόπηκαν). Υπήρχαν μηνύσεις απ' το Μετρό πως στάζανε νερά, και σημαντικό οι θάμνοι ήταν απλησιαστοί γεμάτοι κόπρανα και ούρα, λειτουργούσαν μάλιστα και σαν εξαιρετική καβάτζα για ναρκομανείς να τρυπιούνται, συν το ότι είχε γεμίσει ο τόπος κατσαρίδες και ποντίκια!
Η πλατεία είναι πια γυμνή, όπως αποτυχημένα είχαν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες σε μια πόλη με 6 μήνες λιοπύρι και μ' ένα δεδομένο προβληματικό μελίσσι τριγύρω. Και μπορεί η εικόνα να παραμένει ίδιο κακή αλλά το ότι ενεργοποιήθηκε κάποιος πάνω απ' το ημιθανές κουφάρι μου προκαλεί μεγάλη χαρά.
Eπιτέλους λίγα φώτα στην πλατεία, παντού για αναπλάσεις ακούμε τίποτα για την βαριόμοιρη κυρία "Ο". Που στα 60s έζησε μεγαλεία, τις δυτικές μοντερνιτέ, το μετρό, τα βερμούτ, την νέα αρχιτεκτονική, τα σινεμά, τα θέατρα. Και αφού την έχουμε κάνει ρημαδιό, ας πειραματιστούμε εδώ σ' αυτό το πεδίο του τίποτα, εδώ να σηκωθεί το αεράκι για νέο ξεκίνημα που 'χει ανάγκη η πόλη μας.
Δυστιχώς δεν μου φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν πολλά σε αυτή την άμοιρη πλατεία, εκτός ίσως εάν πεζοδρομήσουν την Πανεπιστημίου και αφαιρεθεί μια από τους δύο λεωφόρους που την διασχίζουν. Τότε ίσως μπορούμε να την βελτιώσουμε λίγο. Έτσι κι αλλιώς το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Αστυνόμευση. Έλεος πια με τους ναρκομανείς και τους μετανάστες μπροστά σε τόσα ξενοδοχεία. Πόσο δύσκολο είναι;
2. Καθαριότητα. Και αυτό πόσο δύσκολο είναι; Να έχουν κάποια άτομα (φτηνούς πακιστανούς!) να καθαρίζουν συνέχεια. Τι δικαιολογία είναι αυτή ότι τα παρτέρια είναι γεμάτα κόπρανα; Ας τα καθάριζαν.
3. Πράσινο. Ας ξαναφτιάξουν τα παρτέρια με σωστή μόνωση και να μην στάζουν. Ποτέ η Ομόνοια δεν θα έχει 10-μετρα μπαομπαπ εκει λόγω του μετρό από κάτω αλλά ας ξαναβάλουν τουλάχιστον τα παρτέρια.
4. Ας αφαιρεσουν το γλυπτό του Ζογγολόπουλου από εκεί. Είναι προφανές ότι ΔΕΝ κολάει στην πλατεια αυτή. Μειάζει με σκαλωσιές και ενισχύει το γενικότερο μπάχαλο.
Κάθε φορά που αναφέρεται η Ομόνοια, κάποιοι ποστάρουν φωτογραφίες από το 1920 και λένε να την ξανακάνουμε έτσι. Αλλά αυτό δεν γίνεται αρα παρακαλώ ας το αποφύγουμε εδώ. Δεν γίνεται (πέρα από τα κολήματα των εγχώριων αρχιτεκτόνων) για ένα σωρό λόγους μεταξύ των οποίων των αυτοκινήτων, της διαφορετικής κοινωνικής διαστρωμάτωσης της εποχής, του μετρό και των υπάρχουσων κτηρίων γύρω από την πλατεία.
Ειναι απιστευτο και σοκαριστικο οτι εγινε διαγωνισμος για να καταντησουν την ΟΜΟΝΟΙΑ ετσι....συγχαρητηρια...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΟΨΗ ΜΟΥ-
Δεν πρεπει να υπαρχει τιποτα στην πλατεια που να βοηθα καποιον να κατσει(οποτε παλι θα μαζευτουν οι ναρκομανεις κ.τ.λ)πρεπει να βαλουν καποια ΑΡΧΑΙΑ στο κεντρο τα οποια τα τα φωτισουν καταλληλα και δεν θα μπορει καποιος να ακουμπησει και απλως τα πλαινα της πλατειας να ειναι ανοικτα να περνουν οι πεζοι ΑΛΛΑ οχι να καθοντε.....τοσα αρχαια εχουμε φτιαξτε κατι εντυπωσιακο που να το βλεπουν και απο τα αυτοκινητα που περνουν και να χαζευουν...αναβαθμιστε την πλατεια...και αυτο θα γινει αν καποιος δεν μπορει να κατσει αλλα απλως να περασει..!!!
Εγω πιστευω οτι πραγματικα κανεις τους δεν εχει οραμα και ορεξη για δημιουργια μονο τις θεσεις κοιταζουν και τι θα τσεπωσουν.....!!!!!
Συμφωνώ με τους Άγγλους και με τον Athensville, αρκετά με την αδράνεια. Δεν ξέρω όμως τι άλλο να προτείνω για την πολύπαθη πλατεία. Πολύ πράσινο, λένε, δεν μπορεί να υπάρχει λόγω υπόγειου σιδηροδρόμου, το τσιμέντο δεν μας αρέσει, η μοντέρνα αρχιτεκτονική απέτυχε. Ποιος μπορεί να σώσει την ιστορική πλατεία Ομονοίας, το χιλιόμετρο μηδέν της χώρας (από εδώ μετριούνται οι αποστάσεις προς ολες τις κατευθύνσεις) αν και κανείς δεν θα τολμούσε να πει ότι αυτή είναι η κεντρική πλατεία των Αθηνών;
ΑπάντησηΔιαγραφή'Αρα για να σωθεί η κυρία "Ο" χρειάζεται τόλμη και φαντασία, καθαρό βλέμμα και πνεύμα ελευθεριότητας. Διαθέτει κανείς;
Προς υπεράσπιση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών να σας πληροφορήσω ότι οι αρχιτέκτονες που κατέθεσαν πρόταση και επιλέχθηκαν από επιτροπή είχαν βγει και φωνάξει ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είχε μικρή σχέση με αυτό που είχαν προτείνει..Από ό,τι θυμάμαι λείπει μια κερκίδα να κοιτάει την Ακρόπολη, ένας καταρράκτης κα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος υπεράσπιση της πλατείας ως φορέας αστικής ζωής δε χρειάζεται να είναι μια μικρή όαση ή ενα επαρχιακής λογικής αλσύδιο, αλλά σημείο αναφοράς, χώρος επικοινωνίας και πολεοδομική ανάπαυλα. Τα δάση στα δάση και οι πλατείες στις πόλεις
Προς υπεράσπιση της κάθε ελπίδας...έρχονται εκλογές (διφορούμενο). Για αυτό ανέβηκαν τα bobcat στην πλατεία, για αυτό ασφαλτοστρώνεται το κέντρο, για αυτό εξαγγέλονται καταδεφίσεις...Εσύ τι θα ψηφίσεις?
to syntribani den itan ka8olou kako wstoso
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασα τον Απρίλη και όντως βρωμοκόπαγε ο τόπος. Κάτι έπρεπε να γίνει αν και πλέον μοιάζει έρημος. Δεν την δίνουν στα παιδιά που έφτιαξαν το Μοναστηράκι, μήπως και δούμε τίποτα της προκοπής;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ σωστος ο Luc...Κατα την γνωμη μου,η λεξη που χαρακτηριζει καλυτερα απο οποιαδηποτε αλλη την πλατεια Ομονοιας,ειναι η λεξη καταντια...
ΑπάντησηΔιαγραφήθα κανω δυο αντικρουομενα σχολια...
ΑπάντησηΔιαγραφή1. η Alexanderplatz στο βερολινο δεν εχει ουτε ενα δεντρο
2. ο δημαρχος μ θυμισε τον αθωο (?) στα ρουχα του αυτοκρατορα που φωναξε στο φαντασμενο πληθος: Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ (=πλατεια) ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ!
Στέφανε άλλες οι κλιματικές συνθήκες του Βερολίνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ ο δικός μας ήλιος, καλή ώρα σήμερα, είναι εξοντωτικός και αντανακλά απίστευτη θερμότητα σε τσιμέντα και άσφαλτο. Τα δέντρα είναι απαραίτητα για την σκια που δημιουργούν, φαντάσου το Σύνταγμα χωρίς δέντρα, δεν θα στεκόταν άνθρωπος.
Να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου; (στην προκειμένη περίπτωση των αρχιτεκτόνων).
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν κάτω από τον χώρο της πλατείας υπάρχει ηλεκτρικός και μετρό, ποιες ακριβώς ήταν οι δυνατότητες για φυτεύσεις ψηλών δέντρων; Στην ανάλογη περίπτωση στο Μοναστηράκι μπήκαν μερικά δεντράκια περιμετρικά, κοντά στα μαγαζιά. Ακόμη και οι ελιές που μπήκαν αργότερα αν δεν κάνω λάθος ήταν σε γλάστρες. Το εναλλακτικό θα ήταν να μπαζωθεί ώστε να υπαρχει χώρος για την ανάπτυξη των ριζών αλλά αυτό δεν είναι λύση. Και για να πω και το κρίμα μου, μου άρεσαν κάποια στοιχεία της μελέτης των παιδιών, άσχετα αν στην υλοποίηση έγιναν τα όργια.
Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα όλων με το πράσινο. Ήδη από το 1932 από κάτω έχουμε τη διάβαση και άρα δέντρα (φοινικές) μόνο περιμετρικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διαγωνισμός του 99 ήταν πάντως φιάσκο, και όποιος είδε τα αποτελέσματα στην ΑΣΚΤ τότε, είδε πολύ καλύτερες προτάσεις από τη βραβευμένη (αφήστε που η εφαρμογή ήταν για κλάματα - με υλικά τόσο φθηνά που αμέσως χαλάσανε). Το μόνο καλό με τη νέα κατάσταση είναι ότι είναι προσβάσιμο το κέντρο της πλατείας.
Αν βέβεια δεν θέλουμε να καθίσει εκεί κανείς, ας αποκατασταθεί και πάλι η κυκλική κυκολφορία. Ούτως ή άλλως η παλιά πλατεία με το συτριβάνι του Ζογγολόπουλου ήταν πολύ καλύτερη από την τωρινή.
Με τη πεζοδρόμιση της Πανεπιστημίου διαφωνώ πάντως κάθετα (βλεπε το σχετικό μπλογκ για το σχέδιο Αθήνα-Αττική 2014), όσο και με αυτήν της Αθηνάς.
ΥΓ: Πλάκα πλάκα, χθες που περνούσα μου φάνηκε τελικά πιο ωραία χωρίς τα φυτά, κάπως μεγαλειώδεις και ευρυχωρή, όσο αποτυχημένη κι αν είναι κατά τα άλλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήκι όμως, δεν τολμούσα να το πω, αλλά όντως έιναι καλύτερη χωρίς φυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και πάλι είναι πλήρως ακατάλληλη για το σημείο!
Μήπως ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί η αρχική μελέτη των αρχιτεκτόνων; Με τα συντριβάνια (που δεν είχαν ποτέ νερό και κατέληξαν ζαρντινιέρες), τον διάφωτο κάναβο στο δάπεδο που δεν λειτούργησε ποτέ, την οθόνη προβολής που επίσης δεν τοποθετήθηκε ποτέ. Τι θα μπορούσε πραγματικά να γίνει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα το πρόβλημα είναι ότι "δεν λειτούργησαν ποτέ" και χάλασαν και πολύ γρήγορα, λόγω ακαταλληλότητας υλικών και σχεδιασμού. Καλύτερα μια απλή, αλλά ρεαλιστική κι ανθεκτική λύση, παρά οι εγκεφαλικότητες των αρχιτεκτόνων, η οποίοι στην πλειοψηφία τους, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες πολεοδόμοι και συκινωνιολόγοι, φαίνεται να ζουν σε άλλη χώρα (ενδεχομένωνς στον τόπο των σπουδών ή μεταπτυχιακών τους).
ΑπάντησηΔιαγραφή(Ο ήλιος της Ελλάδας όλα τα ντύνει και τα γδύνει, είπε κάπου ο Καζαντζάκης - κι άρα το ψευτικό δεν στέκει σε αυτόν τον τόπο και το πληρώνουμε ακριβά.)
ΥΓ: Μόλις ξαναπέρασα κι όντως ενεδεικνύεται ο χώρος πολύ πιο ωαραία με την πλατεία γυμνή...
ΑΝΑδεικνύεται, εννοούσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα πάμε είτε για δεύτερο διαγωνισμό είτε για πρόχειρα μπαλώματα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον θα ξαναγίνει από την αρχή. Μακάρι ο παντοδύναμος να φωτήσει αυτή τη φορά τα μυαλά τησ κριτικής επιτροπής και να επιλέξουν κάτι λιγότερο επιτιδευμένο και πιο ανθεκτικό και κυρίως κάτι που εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης στο συγκεκριμένο σημείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να μείνει γυμνή και επίπεδη η πλατεία Ομονοίας. Η να βάλουν μεταλλικούς φόινικες που να λάμπουν με φώτα νέον τα βράδια (τους είχα δει κάποτε σε κατάστημα στην Εθν. Οδό). Αφού δεν μπορούμε να βάλουμε μεσογειακό πράσινο, ας το κάνουμε λίγο Λας Βέγκας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις φιέστες (συναυλίες & εκθέσεις) που κάνουν στην πλατεία Συντάγματος να γίνονται πιά στην Ομόνοια. Τουλάχιστον εδώ δεν θα εμποδίζουν την πρόσβαση στο Μετρό, αφού οι εισόδους είναι τοποθετημένες περιμετρικά.
Μπορούμε να την ξανακάνουμε όπως το '30: είχε ήδη σταθμό μετρό από κάτω, αλλά είχε και καλαισθησία! Τα μαρμάρινα περίπτερα με τις μούσες ξένισαν με την αρ-ντεκό αισθητική τους, τους Αθηναίους που είχαν συνηθίσει στα νεοκλασικά. Αν τα είχαμε αφήσει ήσυχα, θα ήταν σήμερα ένα αρ-ντεκό μνημειο που θα θαυμάζαμε, όπως το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου (που εξ' ίσου είχε ξενίσει τότε). Κάποιες από τις Μούσες υπάρχουν στην επαρχία, οπότε ρεπλίκες μπορούν να γίνουν, φωτογραφίες έχουμε άφθονες, μέχρι και τα φανάρια στις μαρμάρινες σκάλες εισόδου υπάρχουν στο σιδηροδρομικό μουσείο! Αρκετά πια με τον κάθε κομπλεξικό βλάχο που θέλει να "αφήσει το σημάδι του" (βλέπε την κουτσουλιά του) στο ιστορικό κέντρο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή