Εξάρχεια μόνο για σήμερα


«Πρέπει να γράψεις για τα Εξάρχεια» επέμενε προχθές μια φίλη μου. Δεν θέλω, δεν μου βγαίνει. Μηχανικά πια την αποφεύγω την περιοχή, ένταση, πίεση, με βήμα ταχύ όταν περάσω. Τοίχοι αφημένοι σε εξωφρενικούς βανδαλισμούς, ‘γκράφιτι’, τόνους αφίσες, λουκέτα σε μαγαζιά. Βλέπω φόβο στους κατοίκους: ένας δεν βρέθηκε να πάρει ένα σφουγγάρι να καθαρίσει την είσοδο του απ’ τις μουντζούρες; Στα 20 μου φάνταζε ιδανική γειτονιά για το πρώτο μου σπίτι: θέατρα, βιβλιοπωλεία, ωραίες μουσικές, πνευματικότητα, ζωντάνια. Σήμερα φευγιό: όλος ο δημιουργικός κόσμος έχει διαχυθεί σε νέες περιοχές Γκάζι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ψυρρή, ιστορικό κέντρο. Δεν είναι θέμα αστυνομίας, ούτε πολιτικών ομάδων, είναι στο χέρι των κατοίκων: θέλουν να ζουν σε ένα πολιτισμένο, καθαρό περιβάλλον ή ικανοποιούνται με τον αυτιστικό ρόλο του ασυμβίβαστου; Αθήνα 2009

Σχόλια

  1. Και όμως ακόμα και τo γκράφιτι θα μπορούσε να δώσει μία διαφορετική χρωματική νότα σε αυτές τις γειτονιές.
    Δες εδώ :
    http://www.cartridgesave.co.uk/news/the-50-most-stunning-wall-murals-from-around-the-world/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. dialymenh geitonia einai. grafiti leme twra tis mountzoures?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βρίσκω λίγο υπερβολικό αυτό! ΔΕν είναι τα εξάρχεια όπως παλιά, τα παλιά καλά χρόνια, κάθε πέρισυ και καλύτερα κλπ. Φοβούμαι πως δεν είναι πολύ παραγωγικά όλα αυτά. Και παλιά τα Εξάρχεια ήταν γεμάτα από παιδιά που έχουν χάσει το δρόμο τους και σέρνονται αναξιοπρεπή στα πεζοδρόμια (πόσο ρομαντικά μπορείς να το δεις αυτό;- κι όμως τό' βλεπες-) και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν βιβλιοπωλεία και βόλτες on foot και αλισβερίσι πνευματικό...
    Παρεμπιπτόντως πράγματι το Μεταξουργείο αλλάζει πρόσωπο, αφού ανοίγω καφενέ εκεί, εγώ! Σας περιμένω, όταν ανοίξουμε με το καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ligo aploiko to vrisko to "είναι στο χέρι των κατοίκων" ti akrivos proteineis? Giati zoun kai kanonikoi anthropoi sta exarxeia (ergazomenoi,sintaxiouxoi ktl) ektos apo autous pou "ικανοποιούνται με τον αυτιστικό ρόλο του ασυμβίβαστου".
    Ef oson apofeugeis mixanika na peraseis apo tin perioxi den xero an to "είναι στο χέρι των κατοίκων" mporeis na to gnorizeis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. apofeygw na perasw thn perioxh pia. thn exw zhsei omws, opws kai tous katoikous ths oi opoioi areskontai na thewroun eaytous airetikous kai diaforetikous (galates kalh wra, kai palaistinious pio prosfata).
    Ayth toys h antilhpsh exei threpsei thn anarxia poy thn louzontai sthn kathimerinothta tous kai den antidroun (epanalambano to aplo: enas na katharisei enan toixo, kaneis?).
    (Ta post thelw na nai mikra kai oxi kourastika gi' ayto den analyw parapanw, den einai kai nomizw toso dyskolo o anagnwsths na katalabei ti ennow).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λυπάμαι που το λέω αλλά τα Εξάρχεια είναι η ποιο αλλοτριωμένη (που την θυμήθηκα αυτή την λέξη η οποία είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες παλαιότερα…) περιοχή της Αθήνας . Κατά βάθος ζηλεύει του ΄΄αριστοκράτες΄΄(με πολλά εισαγωγικά…) γείτονες και για αυτό κάνει τα πάντα για να δείχνει διαφορετική. (φριχτό σχόλιο αλλά από καιρό ήθελα να το κάνω!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και όμως εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας. Γειτονιά με χαρακτήρα. Το ότι συνεχώς την γκετοποιούν είναι άλλο θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελάτε τώρα! Για τα Εξάρχεια μιλάμε! Φυσικά και είναι κούκλα! Αν δεν είναι αυτή η περιοχή βιώσιμη τότε ποια είναι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι όμως είναι από τα πιο "ανθρώπινα" σημεία της Αθήνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι λεγόμενοι "διαφορετικοί" δεν έχουν καμιά σχέση με τα Εξάρχεια. Οι κάτοικοι της συνοικίας είναι στη συντριπτική πλειοψηφία "κανονικοί" άνθρωποι, που κάνουν επανάσταση βιώνοντας μια δύσκολη καθημερινότητα. Δυστυχώς, για διάφορυς λόγους διάφοροι δήθεν επαναστατημένοι (ουκ ολίγοι εκ των οποίων με βίλα στα ένδοξα ΒΠ - ρωτάτε τους κατοίκους να σας πουν) την έχουν μετατρέψει με την ανοχή της Πολιτείας σε disneyland του απροσάρμοστου. Πολλοί κάτοικοι σφουγγαρίζουν συνέχεια τους τοίχους, αλλά ούτε μια ώρα μετά είναι χειρότερα από πριν... Παρ'όλα ταύτα, είμαι αισιόδοξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. disneyland του απροσάρμοστου
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περνώ απά τα Εξάρχεια πάρα πολύ συχνά. Δεν μιλάμε για γκράφιτι, μιλάμε για μουτζούρες ανύπαρκτης αισθητικής, έργα χουλιγκάνων. Κατ΄ αρχήν, αυτά τα γκράφιτι δεν βγαίνουν με σφουγγάρι, ο τοίχος θέλει βάψιμο και το μάρμαρο θέλει τρίψιμο (γιατί είδα και μάρμαρα γραμμένα, όπως και κάσες σπιτιών). Γνωρίζεις πόσα χρήματα κοστίζει αυτό; Και έστω ότι το κάνεις, ποιός σου εγγυάται ότι σε μία μέρα δεν θα ξαναβρεις την ίδια κατάσταση; Οπότε παραιτείσαι. Τα Εξάρχεια έχουν καταντήσει -όχι από τους κατοίκους τους, έχω γνωστούς και φίλους που μένουν εκεί, γέννημα θρέμμα - "θεματικό πάρκο" περιθωριακών της άκρας Αριστεράς. Εκεί είναι η ουσία του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ με το Μάρκο. Ποιος θα ασχοληθεί με την καθαριότητα, όταν όλοι ξέρουν ότι την άλλη μέρα θα είναι πάλι τα ίδια σκα... Άσε που βολεύει και την πολιτεία να μείνει η περιοχή έτσι. Που να βρει λεφτά για αναμόρφωση της περιχής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. παντως στον τοιχο αυτο υπηρχε ενα εξαιρετικο γκραφιτι με τα πουλια του ΑΡΚΑ!Τι καταλαβαν ετσι που τον εκαναν;Εκαναν μηπως κι αυτοι την επανασταση τους:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βρωμιά, δυστυχία κι εγκατάλειψη...
    Κάποτε έβγαινα στα Εξάρχεια, τώρα τυχαίνει να περάσω γιατί δουλεύει η γυναίκα μου στην Στουρνάρη και ψυχοπλακώνομαι...

    Ωραίο άρθρο, ωραίο blog... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μα η "παρακμη" των εξαρχειων ειναι που τα κανει τοσο ομορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κοιτα τα εξαρχεια και κοιτα την ερμου.που υπαρχει μεγαλυτερη δυστυχια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νομίζω οτι έχουν μια αυρα απιστευτη παρ'΄ολα αυτα... θα έμενα ήθελα να έμενα εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς