Πεζοδρομήσεις στου Ψυρρή

Φρέσκα κουλούρια και όχι μόνο στην Καραϊσκάκη. Τα έργα στου Ψυρρή προχωράνε ολοταχώς και, ω χαρά, στην σωστή κατεύθυνση. Είχαμε αφήσει την Αγίας Θέκλας στα χώματα και με μια πληροφορία για πεζοδρόμια μικρά και άσφαλτο ξανά. Ευτυχώς δεν ισχύει. Είναι μια κούκλα στρωμένη με τα τσιμεντοτουβλάκια! Το ίδιο συμβαίνει και σ' άλλα γειτονικά στενάκια (Μίκωνος, Λεπενιώτου κ.α.). Στη μεγάλη φώτο βλέπουμε το στενίνι Λουκά Νίκα δρόμος που μας έχει χαρίσει όχι μόνο το Θέατρο Ήβη αλλά και το μοναδικό/ιστορικό μπουρδέλο με τραβεστί στην Αθήνα. Κοιτάξτε ομορφιά: ανάσα στα μάτια, χαρά να περπατάς. Πόσο αλλάζει ένας δρόμος, πως αναδεικνύονται τα νεοκλασσικά, χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα και με ένα περιποιημένο παρκέ. Φωνάζει μόνο του: ασυζητητί πεζόδρομοι όλο του Ψυρρή και το Ιστορικό Κέντρο!

Σχόλια

  1. "Φωνάζει μόνο του: ασυζητητί πεζόδρομοι όλο του Ψυρρή και το Ιστορικό Κέντρο!"
    Πεζόδρομοι Ψυρρή και όλο το ιστορικό κέντρο οκ
    Αλλά ξεχνάς κάτι σε όλη αυτή την ομορφιά που ξεχύνεται στα μάτια σου.
    Ότι η περιοχή του Ψυρρή ερήμωσε αρχικά από τα μαγαζιά που είχε παλιότερα(δεν μπαίνω σε μεγάλη ανάλυση, υποτίθεται το ξέρουμεόλοι), αφού την θέση τους κατέλαβαν τα μπαρ. Αφού λοιπόν για πάνω από 10 χρόνια τα κονομούσαν τα μπαρ, άρχισε σιγά σιγά να φεύγει ο κόσμος γιατί έγινε γκέτο(συμμορίες, ανήλικες πόρνες,πώληση ναρκωτικών,χρήση ναρκωτικών,πώληση κλεμμένων αντικειμενων). Αυτή η κατάσταση του γκέτο(που εμένα προσωπικά καθόλου δεν με ενόχλησε ποτέ), διατηρήθηκε τα τελευταία 4-5 χρόνια χωρίς κανένα μέτρο καταστολής, χωρίς την παραμικρή και ουσιαστική λύση. Μέχρι φυσικά που η κατάσταση έφτασε σε κάποια όρια, ο κόσμος άρχισε να μην βγαίνει πια Ψυρρή και κάποια ιστορικά παλιά μπαρ άρχισαν να κλείνουν όπως το Guru(ένα πρεζάκι κάρφωσε μια ένεση στο λαιμό ενός τρομπετίστα μιας τζαζ μπάντας που έπαιζε και κάποια άλλη φορά ένας άλλος τύπος με την απειλή όπλου οδήγησε την σερβιτόρα στο αυτοκίνητό της το οποίο τελικά το πήρε κι έφυγε).
    Έτσι λοιπόν άρχισαν να κλείνουν ένα-ένα τα μπαρ και να σπάει η φάση. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ όμως κατά τη διάρκεια αποχαρακτηρισμού της περιοχής άρχισαν να πέφτουν και οι τιμές των ακινήτων, κάτι το οποίο ισχύει και σήμερα. Και ποιός ήρθε να αγοράσει όλα αυτά τα ακίνητα και κτίρια(με έντονες πιέσεις για την αγορά ολόκληρου του κτιρίου και όχι μόνο κάποιων ορόφων) για ένα κομμάτι ψωμί?? Ο Μπάμπης Βωβός...
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ μετά από τόσα χρόνια ψηφίστηκε και η απόφαση(και ο Κακλαμάνης μέσα) για την τελική εφαρμογή πεζοδρόμησης της οδού Αθηνάς και των γύρω δρόμων.

    1. Ο Μπάμπης Βωβός φτιάχνει μόνο εμπορικά κέντρα
    2. Ο Βωβός έχει ακίνητα στου Ψυρρή
    3. Αθηνάς και Ψυρρή θα πεζοδρομηθούν

    Τα είπα όσο πιο απλά μπορούσα, δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας, μπορείς να ψάξεις αρθρα. Δεν θέλω να χαλάσω τα χαρούμενα σου σκιρτήματα για την πεζοδρόμηση όλου του ιστορικού κέντρου, αλλά είσαι πραγματικά σίγουρος-η 'οτι θ'ελεις να περπατάς μέσα σε εμπορικά πεζοδρομημένα κέντρα τύπου Ερμού?
    Δεν τα καταρρίπτω όλα, απλά διακρίνω μια έντονη αφέλεια στο συγκεκριμένο ποστ(και σε άλλα παλαότερα) κι ένιωσα την ανάγκη να γράψω γιατί ΔΕΝ συμφωνώ καθόλου μαζί σου εγώ και πολλοί άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ!!!!!!!!!

    Υγ. Προς θεού μη διαταραχθεί η σημερινή τελειότητα. Σαφώς προτιμώ τα αυτοκίνητα να καβαλάνε πεζοδρόμια. Απαίσιοι σιχαμένοι πεζόδρομοι!
    υγ2. στείλε μου άρθρο για αγορές βωβού στου ψυρρή. προς το παρόν ο 'πανίσχυρος' βωβός δεν μπορεί να χτίσει στον Ελαιώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμένα προσωπικά δεν μ' ενδιαφέρει αν έχει ακίνητα ο Βωβός εκεί. Αν κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα είναι καλό. Η πολλή ανάλυση δεν βοηθάει πάντα και μπορεί να φέρει και αντίθετα από το επιθυμητό αποτελέσματα. Αν είναι να γίνει κάτι καλό δεν θα ωφεληθεί μόνο ο Βωβός αλλά και οι υπόλοιποι δημότες. Αυτή η αριστερίστικη και επομένως συντηρητική κατ' εμέ νοοτροπία πρέπει επιτέλους να εκλείψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι το θέμα ότι όλα είναι μαύρα, ούτε τίθεται θέμα πολλής ανάλυσης, ούτε τίθεται κάποιο θέμα περί αριστερίστικης νοοτροπίας.
    Το θέμα είναι να είμαστε ενήμεροι για όλες τις διαστάσεις των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας. Αν αυτό ακούγεται ως "πολλή ανάλυση", επειδή κάποιος δεν είναι ενημερωμένος και οι πληροφορίες ακούγονται ως αναλυτικές μιας κατάστασης, τότε αυτός οφείλει να ενημερωθεί, αλλιώς είναι έρμαιο καταστάσεων και αποφάσεων που δεν μπορεί να έχει άποψη όταν τα γεγονότα τον προλαβαίνουν. Δεν θέλω να προκαλέσω διαμάχη, τα λέω με ήρεμο τόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανεξάρτητα από το αν αυτά που αναφέρει ο Fade μπορεί να έχουν ή όχι κάποια βάση (πάντως θα άξιζε ένα ειδικό post με αυτά τα στοιχεία), το οπτικό και αισθητικό αποτέλεσμα με τους κυβόλιθους σίγουρα είναι πιο ωραίο από τα μικρά πεζοδρόμια και την άσφαλτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσχετα αν όσα ανέφερε ο Fade αληθεύουν, σίγουρα στο κέντρο πρέπει να ενισχυθεί η κατοικία και όχι μόνο το εμπόριο. Όσο για τα μπαρ, αν υπάρχει έλεγχος είναι μια χαρά. Μπαρ (ή περίπτερο ή μαγαζί)=φως και κόσμος=ασφάλεια σε μια γειτονιά.
    Κατά τα άλλα, το αισθητικό αποτέλεσμα στου Ψυρρή είναι καταπληκτικό (συμφωνώ με το Vassilis), θα λείπω λίγες μέρες από το κλεινόν άστυ, στην επιστροφή θα τρέχω να δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια μικρή παρατήρηση, είναι λιγότερο από 10 χρόνια που άνοιξαν τα πρώτα μπαρ στου ψυρρή (σκέψεις για τη διάρκεια ζωής αυτών των περιοχών και για την εξέλιξη του Γκαζιού στο μέλλον μπλα μπλα μπλα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αλήθεια αυτό το μπουρδέλο έχει τραβεστί? WOW!!!
    Βασικά κούκλα δείχνει η Λουκά Νίκα αν και θέλει κάτι για να ζωντανέψει λίγο ως δρόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ναι είχα κρυφακούσει απ' το παραθυράκι μια φορά. ιδού και ρίβιου
    http://www.bourdela.tv/content/view/633/225

    Είναι περίεργο στενάκι, πολύ στενό και οδηγεί σε αδιέξοδο απο τη μια και ένα φουλ εγκαταλειμένο δρόμο (αλλά με ωραία νεοκλασσικά) από την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τον ξέρω τον δρόμο για΄τι έχω κάνει εργασία εκέι για την Σχολή. είχα δεί και το μπουρδέλο άλλα δεν ήξερα ότι έχει τέτοιο τάργκετ γκρούπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλά σε όλους μας αρέσουν οι πεζόδρομοι αλλά ο μόνος είμαι που δεν με ενθουσιάζει το αποτέλεσμα;

    Εντάξη είναι στανά αλλά τόσο δύσκολο είναι να βάλουν ένα δεντρο, ένα θάμνο βρε παιδί μου; Άλλο που τα δέντρα εμποδίζουν και τα αυτοκίνητα να μπαίνουν.

    Γιατί χωρίς καν πεζοδρομια, τίποτα δεν εμποδίζει τον πεζόδρομο αυτόν να γίνει όλος πάρκιγκ. Εκτός εάν έχουμε εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς μας οι οποίοι κάθε σάββατοβράδυ θα βρίσκονται εκεί με τους γερανούς τους να μαζεύουν τα παράνομα αυτοκίνητα. Ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οι πεζοδρομοι αυτοι ειναι μικτοι, λέγονται οδοί ήπιας κυκλοφορίας, θα κυκλοφορούν και αυτοκίνητα...
    λειτουργούν και παρκινγκ μέσα στα στενα, δε μπορούν να κλείσουν αυτά...
    Υ.Γ.1 Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που πεζοδρομήθηκε η μιση λουκά νίκα, (σε αυτό το κομμάτι λειτουργεί το μπουρδελο και η έξοδος από το θέατρο ήβη)η άλλη μισή είναι παρκινγκ αυτοκινήτων
    Υ.Γ.2)το αποχετευτικό της αγίων αναργύρων (μικτής κυκλοφορίας και αυτός) είναι απαράδεκτο, σε κάθε βροχή είναι γεμάτες οι εσχαρες πλημυρίζουν κάπου είναι έχει βουλώσει και αυτό για πάνω από 2 χρόνια.., επίσεις κάποια τουβλάκια έχουν ξεκολήσει και όταν τα πατάς με το νερο σε κάνουν μούσκεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δίκιο έχεις αλλά ένα δεντράκι θα μπορούσαν να το χορέσουν. Ή τουλάχιστον μια λίγο πιο ενδιαφέρουσα πλακόστρωση με κάποιο σχέδιο ή κατι. Ή έστω λίγο καλύτερο φωτισμό.

    Αλλά ας μην γκρινιάζουμε συνέχεια. Είναι καλύτερα από ότι ηταν πριν. Αν και λίγο περισσότερο μεράκι οταν τα σχεδιάζουν αυτά δεν θα πείραζε, αφού τα ξοδεύουν που τα ξοδεύουν τα χρήματα (μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ πολύ φοβάμια ότι με τις πεζοδρομήσεις θα χάσει εντελώς τον χαρακτήρα του το κέντρο και θα γίνει το έρμαιο των μεγάλω αλυσιδών και των ξενυχτάδικων (το real estate άλλωστε αυτό έχει ατά νου). Λένε βέβαια ότι η περιοχή είναι κορεσμένη από μπαράκια (ήδη από τα μέσα του 90), αλλά πόσω ενδιαφέρει αυτό σε μια χώρα όπου η διαφθωρά χτυπάει κόκκινο;
    Η Αγορά όμως, αλαφρόμυαλοι φίλοι μου, είναι από τα λίγα αληθινά ατού της Αθήνας, κάτι που πρώτοι και καλύτεροι το γνωρίζουν οι τουρίστες. Εγώ πάντως θα προτιμούσα να διατηρηθεί ο πολλυσυλλεκτικός της χαρακτήρας και απλά να μπει απλώς η τάξη (και καθαριώτητα) που αρμώζει σε μια ευρωπαϊκή προτεύουσα.
    Η Κηφισιώτες ας βγαίνουν στην Κηφισιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχεις δίκιο, όπως έχασε παντελώς τον χαρακτήρα τής η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Από τότε που τής τελειωσε το παρκάρισμα και τα αμάξια πέρα-δώθε, ένα χαλι έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Fade (to black?): η πεζοδρόμηση από μόνη όπως λες πράγματι δεν φέρνει σπουδαία αποτελέσματα, όμως αν συνοδευτεί από παράλληλες ενέργειες όπως η δενδροφύτευση, καθαρισμός-εκσυγχρονισμός υπονόμων κτλ αν μη τι άλλο λύνει προβλήματα σχετικά με την ποιότητα ζωής των εκεί κατοίκων. Αν, ακόμα καλύτερα, γίνει στα πλαίσια μία ολοκληρωμένης μελέτης ανάπλασης του κέντρου (ορθολογικότερο χωροταξικό σχέδιο) τότε θα μπορούμε να δούμε αποτελέσματα σε όλο το ιστορικό κέντρο.

    Κακά όμως τα ψέματα, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου δεν γίνεται αν τη σκυτάλη των επενδύσεων δεν την λάβει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα κληθεί να επενδύσει συμπληρώνοντας το έργο της δημόσιας δαπάνης. Για καλή ή κακή μας τύχη μεγάλος stakeholder του ιδιωτικού τομέα είναι ο Μπάμπης Βωβός (όνομα κι αυτό...). Όπως όμως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις, ο δημόσιος μπορεί να μειώσει τεχνητά την γαιοπρόσοδο τμήματος της περιοχής προς αποφυγήν φαινομένων gentrification.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς