Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας


Βιβλιοθήκη στον καιρό του Google; Πασέ, και δεν θα διαφωνήσω. Μα παραδεχτείτε, έχει κάτι γοητευτικό μια επίσκεψη εκεί. Όχι ότι θα συναντήσετε μυστηριώδεις αναγνώστες του άλλοτε αν βρεθείτε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, σχεδόν πάντα άδεια είναι και στα ξύλινα πατώματα αντηχεί μόνο το της καθημερινότητας κουβεντολόι των υπαλλήλων. Το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη βρίσκεται στην πληρέστατη συλλογή βιβλιών με θέμα την Αθήνα, πολλά του 18ου αιώνα μάλιστα.
Στα τυπικά, φιλοξενεί 55.000 τίτλους, μπορείτε να τους ψάξετε εδώ, δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι εν Αττική, δανείζεστε για 2 βδομάδες (και στις 3 δεν λένε τίποτα).
• Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών, Δομοκού 2, Απέναντι από Σταθμό Λαρίσης, 210-8846011, Καθημερινές 9-7μ.μ., (Τετάρτη ως 3μ.μ.)

Σχόλια

  1. Αγαπητέ φίλε,
    κατά την ταπεινή μας γνώμη, οι βιβλιοθήκες δεν είναι καθόλου πασέ. Πασέ είναι ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και ενδεχομένως πασέ να είναι και η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη για την οποία κάνεις λόγο!
    Να σας ενημερώσω πάραυτα ότι πολλές βιβλιοθήκες έχουν ενσωματώσει το Google, αλλά και πολλές υπηρεσίες Web 2.0 στις υπηρεσίες τους. Ένα επιτυχημένο παράδειγμα θα βρειτε εδώ (liblivadia.wikidot.com),
    Επιπλέον, έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι οι βιβλιοθήκες προυσιάζουν άνθηση σε καιρούς χαλεπούς, όπως αυτοί που διανύουμε, γιατί παρέχουν τις (όποιες) υπηρεσίες τους δωρεάν. Μπορείς να σερφάρεις στο διαδίκτυο, να δανειστείς dvd και βιβλία εντελώς δωρεάν! Και φυσικά συναντάς κόσμο από τη γειτονιά σου, γεγονός που προσφέρει δυνατότητες κοινωνικοποίησης, ενδεχομένως και συσπείρωσης.
    Η βιβλιοθήκη ως χώρος και θεσμός δεν εντάχθηκε ποτέ στα ελληνικά δεδομένα, αλλά νομίζουμε ότι έχει θέση σε ένα blog σαν το δικό σας που και "διαβασμένο" είναι και ενδιαφέρουσες απόψεις κομίζει.
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.
    Βιβλιόφιλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν πας εκεί θα καταλάβεις το απαρχαιωμένο της υπόθεσης.
    Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού, έχει μάλιστα ένα εξαιρετικό αίθριο ταμάμ για εκδηλώσεις συναυλίες.
    Αλλά που μυαλό. Μια ακόμη δημόσια υπηρεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tι σύμπτωση! Την επισκέφτηκα πρόσφατα, για έρευνα, αλλά δυστυχώς έτσι όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή, δεν μπορείς να την εκμεταλλευτείς πλήρως. Παρατημένη την έχουνε κι αυτή, όπως παρατημένη είχανε και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Κρίμα. Γιατί τις χρειαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άλλο ένα μαγαζί που χτίσαμε στα νιάτα μας τότε που δεν είχαν καν υπολογιστές και η αναζήτηση γινόταν σε καρτέλες 50ετίας με καλλιγραφικά γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kati prepei na ginei me tis bibliothikes tis xwras. exoun kalo yliko, kales ypodomes oi perissoteres, kai briskontai se poly kala, kedrika simeia.

    alla gia na baleis ton ellhna se bibliothiki kai na ton piseis na danistei biblio (eukolotera dvd) einai poly dyskolo. xreiazetai politiki kai eksipi diaxeirisi. poios tha ta kanei auta? Dimosies epixieiriseis einai! Kserete pws leitourgoun autes sti xwra mas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Βιβλιοθήκη στον καιρό του Google; Πασέ, και δεν θα διαφωνήσω."
    Εγώ όμως θα διαφωνήσω κάθετα. Μάλλον δεν έχεις κάνει ποτέ σου σοβαρή επιστημονική μελέτη, για να το λες αυτό. Ούτε θα είσαι του βιβλίου, υποθέτω. (Μήπως πιστέυεις και ότι στην εποχή του kindle και του i-pod ξεπεράστηκε το τυπωμένο βιβλίο; - Μέγα λάθος.)

    Όσο για την συγκεκριμένη, δεν ξέρω, δεν την έχω επισκεφτεί (ελληνικό δημόσιο είναι στο κάτω-κάτω). Καλές βιβλιοθήκες στην Αθήνα πάντως υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συναυλίες σε βιβλιοθήκη. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Ελπίζω όχι την ώρα της λειτουργίας, πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπάρχει λόγος εντάσεων και διαφωνίας νομίζω. Ο Athensville σχολίασε τα κακώς κείμενα του χώρου και πολύ καλά έκανε. Τώρα εντάξει, αυτό τον αφορισμό της πρώτης πρότασης θα του τον συγχωρήσουμε με τα τόσα ενδιαφέορντα που μας λέει κατά καιρούς!
    Αν πάντως μπορώ να μιλήσω ως εκπρόσωπος του κόσμου των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, θέλω να σας πω ότι η κακοδαιμονία μας είναι όπως πάντα αμφίδρομη. Δεν έχουμε καλές βιβλιοθήκες γιατί δεν έχουμε υψηλού επιπέδου προσωπικού για να τις στελεχώσει. Δεν έχουμε καλές βιβλιοθήκες γιατί δεν έχουν κοινό που πραγματικά να τις χρειάζεται είτε ως αναγνωστήρια είτε για την πρόσβαση στο υλικό τους. Δεν έχουμε καλές βιβλιοθήκες γιατί το εκπαιδευτικό μας σύστημα βασίζεται στο ένα και μοναδικό εγχειρίδιο και όχι στην έρευνα. Στη συνείδησή μας η κουλτούρα του βιβλίου έχει ταυτιστεί με την ύπαρξη ενός διόλου ευκαταφρόνητου κεφαλαίου που θα στηρίζει την αγορά αντιτύπων. Το πρόβλημα λοιπόν δεν έγκειται στην απουσία τεχνολογίας στις βιβλιοθήκες, οι οποίες παγκοσμίως πρωτοστάτησαν στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αλλά στο πώς έχει διαμορφωθεί το ελληνικό τοπίο δίχως σπόρο αγάπης και ανάγκης για επαφή με το βιβλίο και την πληροφόρηση γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kάτι τέτοια κάνεις, και θα γεμίσουν οι βιβλιοθήκες κόσμο! Βιβλιοθήκη και πολύς κόσμος δεν μου αρέσει γιατί δεν μπορείς αν συγκεντρωθείς όταν ο ένας ξεχνάει να βάλει σε σίγαση το κινητό, ο άλλος προσπαθεί να φάει σάντουιτς με αλουμινόχαρτο (χρατσα-χράτσα) ενώ δεν κάνει, κτλ. Αλλά θα το καταπιώ αν είναι να αγαπήσει ο κόσμος τα βιβλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι Βιβλιόφιλες είναι καίριες, όπως και η σκέψη του andreas. Βιβλιοθήκες στην Αθήνα υπάρχουν και είναι υποδείγματα οργάνωσης και συλλογών. Λέω τυχαία: Γεννάδειος, Βουλής, Μουσείου Μπενάκη.
    Έχω επισκεφθεί τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη και ομολογώ ότι οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες από την προηγούμενη στέγαση του υλικού της (αν θυμάμαι καλά κάπου στην Αθηνάς...). Η Βιβλιοθήκη αυτή διαθέτει μία πάρα πολύ καλή σειρά εφημερίδων των τελευταίων δεκαετιών, και άλλα καλούδια που πρέπει να τα ανακαλύψει κανείς.
    Όσον αφορά το θέμα του διαδικτύου, ενώ έχουν αυξηθεί απίστευτα οι ποσότητες των βιβλίων που κυκλοφορούν ψηφιακά δεν μπορούν να αντικατασταθεί η έρευνα σε μια βιβλιοθήκη. Το θέμα είναι πώς εκπαιδεύεται κάποιος να ψάχνει. Εκεί βρίσκεται η ουσία. Εάν γνωρίζει πού και πώς να εντοπίσει κανείς τη βιβλιογραφία του και τις πηγές του, πολύ γρήγορα θα διαβεί το κατώφλι μιας βιβλιοθήκης και δεν θα περιοριστεί σε πληροφορίες από δεύτερο και τρίτο χέρι, που μπορεί να κριθούν από τον ειδικό ως σκουπίδια.
    Θα ήθελα ακόμη να προσθέσω το εξής στην ιδέα για τις συναυλίες. Οι βιβλιοθήκες μπορεί πραγματικά να είναι κάτι εξαιρετικά δυναμικό. Και εάν δεν έχουν κοινό να το αναζητήσουν. Ή να προσελκύσουν αναγνώστες. Φαντασία χρειάζεται. Και όρεξη για δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά, ίσως να αρπάχτηκα λίγο από την εισαγωγή...
    "Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βασίζεται στο ένα και μοναδικό εγχειρίδιο και όχι στην έρευνα." Και να'ταν μόνο αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θυμίζω ότι ένα από τα πρώτα μέρη που δέχτηκαν φωτιά από τους προστατευομένους τού συστήματος "σκεπτόμενους νέους" τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν η Εθνική Βιβλιοθήκη. Χτύπημα και συμβολικό και πραγματικό αν σκεφτή κάποιος τί έχει μέσα η εν λόγω βιβλιοθήκη και τις συνέπειες αν καιγότανε.

    Πρέπει να κάνουμε εμείς τον αγώνα μας λοιπόν να αυτοαφυπνιστούμε από την καφετέρια και να πάμε πίσω στο έντυπο βιβλίο.

    Όλη η υπόθεσις είναι να κρατήσης το βιβλίο στο χέρι και να δης την κιμωλία να γράφη στο πίνακα.Αυτά τα δύο προσπαθούν να καταργήσουν με μανία και απροκάλυπτα πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. lete na peirazei an arghso na epistrepso ena vivlio oloklhro ton augousto?gt thelo na figo gia diakopes shmera kai tha guriso telh augoustou.kai shmera einai kleista gia na paro thlefono.an exei kaneis kamia idea an prepei na perimeno mexri thn deytera gia na to epistrepso h etsi ki allios den tha m poune tipota,as m steilei ena mail st tethpsarrou@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. και εγώ θα συμφωνήσω με όλα όσα έχουν ειπωθεί.εγώ έχω μέχρι στιγμής δανειστεί 6 βιβλία που έξω στην αγορά δεν τα έβρισκα ή αν τα έβρισκα η τιμή θα ήταν απαγορευτική οπότε και εγώ θα θεωρήσω εξαιρετικά σημαντικό το ρόλο της δημοτικής βιβλιοθήκης η συμπεριφορά των εργαζομένων είναι άψογη οποιαδήποτε απορία αν έχεις στην λύνουν και δεν το λέω κοροιδευτικά.εγώ δώρισα 2 βιβλία τα οποία τα έιχα διαβάσει και δεν τα χρειαζόμουν οπότε από να τα πετάξω προτίμησα να τα χαρίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

H θλιβερή ιστορία του ιβίσκου

Γέμισε μωβ η Αθηνάς