Άδεια κτίρια! Να τα κάνουμε λόφτ;


Προσπερνώντας συχνά τους πολύ κεντρικούς δρόμους χαζεύω ψηλά τα κτίρια, βλέπω τα σκονισμένα ή και σπασμένα τζάμια, ορόφους ολόκληρους τα χειμωνιάτικα απογεύματα χωρίς φως αναμμένο. Οδυνηρή η διαπίστωση πως η ιστορική καρδιά, το παλιό δυναμικό κομμάτι της πόλης που έσφυζε από ζωή, εκεί που χιλιάδες επαγγελματίες είχαν το μικρό τους γραφειάκι δεν υπάρχει πια και μάλιστα ανεπιστρεπτί. Το εργατικό δυναμικό λιγόστεψε, η πελατεία το ίδιο, οι μεγάλες επιχειρήσεις οριστικά μεταφέρθηκαν εκτός, καλόμαθαν πια σε γκαράζ, ανέσεις, κι εν μέρει τα δίκια τους τα έχουν μα άφησαν πίσω τους έρημα κουφάρια.
Τι να τα κάνεις όμως; Γκρεμίζονται; Αδύνατον, δεν βοηθά και η πολυιδιοκτησία. Καταλήγουμε στον πολυπόθητο στόχο της κατοίκηση της περιοχής, να ζωντανέψει ξανά το ιστορικό κέντρο. Θα 'ταν λύση η μετατροπή τους σε οικίες/λοφτ, και κατά πόσο είναι αυτό εφικτό; Ρίχνω το σπόρι της κουβέντας, υπάρχουν πολλοί σχετικότεροι με το αντικείμενο αναγνώστες, που μπορούν να βοηθήσουν. Τι κάνουμε με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου λοιπόν;

Σχόλια

 1. Τα συγκεκριμένα κτήρια είναι αρκετά άσχημα, είτε εγκατελελειμμένα είτε χρησιμοποιούνται.
  Το άσχημο είναι που βλέπουμε στο κέντρο αρκετά παρατημένα νεοκλασικά που θα μπορούσαν να δίνουν μια όμορφη εικόνα στην πόλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όχι, έχει δίκιο ο athensville. Πρέπει και αυτά τα κτήρια να ζωντανέυσουν. Να γίνουν lofts είναι ωραία ιδέα, αλλά όχι να κοστίζουν όσο μία βίλα! Για παράδειγμα, δεν θα έδεινα 300 χλκ για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στα thission lofts που βρίσκονται ακριβώς πάνω από την Πειραιώς! Πρέπει να είναι πιο προσιτά.
  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είμαι υπέρ της άποψης του athensville. Κανένα κτίριο δεν είναι άσχημο έναντι κάποιου άλλου καθώς όλα τα κτίρια έχουν την δυνατότητα να αναβαθμίζονται και να έρχονται σε όσο το δυνατόν σύγχρονο αισθητικό, περιβαλλοντικό και λειτουργικό βαθμό. Το πρόβλημα όμως είναι οι κανόνες της αγοράς. Σαφώς το καθεστώς που επηρεάζει αυτό το φιλόδοξο όραμα είναι αυτό που έχει οδηγήσει το κέντρο της Αθήνας να γεμίσει με φαντάσματα τα οποία τα διατηρεί για τους ευνόητους λόγους. Το οικοδομικό εμπόριο καθώς και τα συμφέροντα πίσω από την οικοδομική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας είναι πέραν για πέραν δύσκαμπτα. Το λοφτ-ινκ σαν νοοτροπία είναι υγιές σε επίπεδο πολεοδομίας καθώς είναι ένα μέτρο άσκησης πίεσης υπέρ του πολίτη και των συνθηκών διαβίωσης. Ωστόσο πληρεί το κέντρο της Αθήνας τις υποδομές για επανα-κατοίκηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα Θησείον lofts είναι φτιαγμένα για να δώσεις 300 χιλ για 80 τμ για να αγοράσεις ένα προκατασκευασμένο, καλογιαλυσμένο και στρογγυλεμένο προκατασκευασμένο προϊόν, που χαϊδεύει την ωραιοπάθεια και την μοδομανία σου. Δεν είναι φτιαγμένα για να εκμεταλλευτούν τους υπάρχοντες αστικούς χώρους, με τον εναλλακτικό, εύκολο, γρήγορο και φθηνό τρόπο απ' τον οποίο γεννήθηκε το concept των lofts

  Το πρόβλημα με τα κτήρια αυτά, όπως καλά γνωρίζεις athensville, δεν είναι ότι δεν σκέφτηκε κανείς να τα κάνει σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία, ή lofts, αλλά ότι ελάχιστοι αντέχουν να ζήσουν ή να εργαστούν, στο κέντρο μιας πόλης που δεν υποβαθμίζεται μονάχα απ' αυτούς που φυτοζωούν στα ερημικά σοκάκια του, αλλά κι απ' αυτούς που το εγκατέλειψαν για τα προάστια, και κατεβαίνουν τώρα να το γεμίσουν θόρυβο και ρύπους απ' τις μηχανές των τζιπ τους, και να το βρίσουν κι από πάνω, επειδή δεν ήξερε να τους περιμένει με άδειους δρόμους και ανοιχτές θέσεις παρκαρίσματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @verbal Συμφωνώ!
  Οφείλω βέβαια να παραδεκτώ πως εξωτερικά το κτήριο των thission lofts είναι εξαιρετικό.
  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αλλαγη χρησης τωρα! Κριμα που καθε εξυπνη και δημιουργικη προταση στην Ελλαδα πρεπει πρωτα να περασει απο το σπηλαιο της αδιαφοριας, να διασχισει τη ζουγκλα της νομοθεσιας, να αποφυγει τις συμπληγαδες των οργανωσεων και των συνδικαλιστων κι αν δεν βουλιαξει στον βαλτο της γραφειοκρατίας να πρεπει να θυσιαστει στο βωμο της πολιτικης σκοπιμοτητας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιατί όμως τα Thission Lofts παραμένουν άδεια? Μήπως γιατί είναι υπερβολικά ακριβά γι' αυτό που προσφέρουν? Μπορούν άραγε να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι χώροι όπως έχουμε δει να γίνεται στην ΝΥ? Μπορεί το εδώ ιστορικό κέντρο να μην ειναι Meetpacking District αλλά σίγουρα κάτι θα μπορεί να γίνει. Με τι κόστος βέβαια δε ξέρω, γιατί σίγουρα αυτά τα κτίρια θα παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις και βλάβες σε υποδομές (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανση κλπ.). Οπωσδήποτε το θέαμα των ερειπωμένων κτιριών, μέρα ή νύχτα, είναι θλιβερό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συμφωνώ χίλια τα εκατό με το athensville άλλωστε πριν χρόνια που έκλεισε στην Ομόνοια το ξενοδοχείο La Mirage σε μια κουβέντα με φίλους είπα ακριβώς το ίδιο, ας γίνει κτήριο με λοφτ το κουφάρι! Στην Ομόνοια προσφέρεται και το γυάλινο Σταδίου γωνία. Φαντάζεστε λοφτ στην Ομόνοια, που νάναι και προσιτά; Ένα σπίτι όλο τζαμαρίες, με τη βουβή κίνηση από κάτω (έχεις διπλά τζάμια φυσικά) κι εσύ επάνω να εργάζεσαι, να μαγειρεύεις, να κοιμάσαι, να κάνεις έρωτα. Τέλεια!!! Και από κάτω η πόλη!! Πόσο θα βοηθούσε μια τέτοια κίνηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το κέντρο της Αθήνας δυστυχώς αργοπεθαίνει και κανείς αρμόδιος δεν ασχολείται σοβαρά μαζί του. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε όλοι αυτοί που, όπως έγραψε ο verbal, το εγκατέλειψαν για τα προάστια και κατεβαίνουν τώρα να το γεμίσουν θόρυβο και ρύπους απ' τις μηχανές των τζιπ τους. Πλεονάζουν μόνο μεγαλόπνοα σχέδια που είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι δε θα υλοποιηθούν. Στη γειτονιά μου, τα Εξάρχεια, τα διαμερίσματα αδειάζουν καθημερινά (http://odos-exarcheion.blogspot.com/2010/07/blog-post_12.html ).
  Αν δεν επιστρέψουν οι κάτοικοι, δε νομίζω ότι μπορεί κάτι να αλλάξει. Σίγουρα τα οικονομικά lofts είναι μια καλή ιδέα, ιδίως για να έρθουν στο κέντρο νέοι άνθρωποι, όμως δε φτάνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ακούγεται ότι πολλά από αυτά τα κτίρια έχουν αμίαντο, οπότε δεν ενδείκνυνται όχι για κατοικία, αλλά ούτε και για χρήση (π.χ. το Ειρηνοδικείο που αδειάζει σύντομα). Οι ειδικοί τι λέτε επί τούτου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ verbal: όντως έτσι είναι, στην Ελλάδα το κίνημα των lofts δεν έχει καμία σχέση με τη κατάληψη άδειων βιοτεχνικών-βιομηχανικών κτηρίων στο Soho της Νέας Υόρκης, ελλείψει χώρων διαμονής των καλλιτεχνών της εποχής. Ήρθε πολύ μετά και είναι μάλλον έκφανση του νεοπλουτισμού. Και στην Αμερική βέβαια αλλοτριώθηκε με τον καιρό το κίνημα, και τώρα ειρωνικά ο δήθεν εναλλακτικός τρόπος ζωής στα lofts λέγεται "cappuccino and loft". Μάλλον σε αυτό το στάδιο είμαστε και εμείς...

  Χρειαζόμαστε lofts με την γνήσια, πρωταρχική έννοια του όρου, όχι την νεοπλουτίστικη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. In Los Angeles' historic downtown district many of the old buildings have been converted to lofts, with tax incentives from the City and the State (which reduced proporty taxes on a history structure to 25% of the normal tax). Small Businesses are also taking advantage of the tax incentives and Downtown LA is now a vibrant, liveable residential area.

  http://www.downtownlaretail.com/downloads/New%20Brochure.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. I live in just such a loft in NYC, and it is a well-known FACT:

  -first come the ARTISTS who fix up the empty lofts and make them hip,

  -next come the GAYS who seem to be adventuresome and on the cultural forefront,

  -and then come the "HIP" yuppies, who appreciate (?) the edgy ready-made.

  After that, gentrification either completes itself, or the neighborhoods continue on a nice stasis.

  Empty, cheap real-estate in the center of the city sounds like a wet-dream to a New Yorker, a romantic impossibility.

  Athenians: take advantage while you can!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. θεωρητικά ναι όλα γίνονται,
  ρεαλιστικά κανένα απο αυτά τα κτίρια δεν έχει την υποδομή για να διαχωριστεί σε διαμερίσματα, μιλάμε για ξεχωριστά ρολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, νεες σωληνώσεις σκάψιμο, νέους τοίχους, νέα κουφώματα, νέα πατώματα.
  Κανείς κατασκευαστής δεν θα ρίξει τόσα λεφτά γτ απλά δεν αξίζει, δεν θα έχει κανένα κέρδος παρα μόνον εαν πουλήσει τα lofts (εαν δημιουργηθούν).
  Αλλα απο την στιγμή που το κόστος αγγίζει αυτό μια πολυκατοικίας δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε μονοδιάστατη λύση είναι βιώσιμη. Πρέπει να διατηρηθούν οι μικτές χρήσεις. Θα προτιμούσα τα παλιά κτίρια γραφείων να παραμείνουν κτίρια γραφείων, αφού εκσυγχρονισθούν ως προς την ενεργειακή τους απόδοση (υπάρχουν κίνητρα). Αν δεν κάνω λάθος το κτίριο στη φωτό είναι στη Χαλκοκονδύλη, στο ύψος της πλατείας Βάθης. Μένω κοντά, εκεί υπάρχουν κτίρια διαμερισμάτων, ας επικεντρωθούμε στη διατήρηση αυτών, όσον αφορά σε κατοικία. Ας πάρουμε το παράδειγμα από Η.Π.Α. και δυτική Ευρώπη και αποφύγουμε τη gentrification που είναι εχθρική στους παλιούς μόνιμους κατοίκους των περιοχών που «αναβαθμίζονται». Αυτούς πρέπει να κρατήσουμε και όχι να τους διώξουμε, είτε αφήνοντας τη ζωή τους να υποβαθμιστεί, αναγκάζοντάς τους έτσι να εγκαταλείψουν τη γειτονιά τους, και μετά να μην μπορούν να επιστρέψουν αφού οι καπάτσοι θα έχουν αγοράσει φθηνά και θα έχουν χρυσοπουλήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. και τι θα κάνουμε με τα ανακαινισμένα κτίρια; Αφου έχουν δημιουργηθεί καινούργιες επιχειρηματικές πιάτσες εκτός, με γκαράζ, ανέσεις, περισσότερη ασφάλεια.
  Και αυτοί δεν επιστρέφουν κέντρο με τίποτα.
  So, τι κάνουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. για πιο μικρές επιχειρήσεις και γραφεία υπηρεσιών - δικηγόροι, μελετητικά κλπ, η περιοχή είναι κατάλληλη. Στα προάστια η κλίμακα ευνοεί περισσότερο επιχειρήσεις μεγέθους πολυεθνικών. Καλό επίσης είναι ο κόσμος ν' αγκαλιάσει περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες. Στην περιοχή συγκλίνουν μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός – τρία μέσα σταθερής τροχιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Λοφτ, τι άλλο (και μικρότερα διαμερίσματα, βεβαίως). Άλλωστε συμβαίνει ήδη εδώ και χρόνια με αιχμή του δόρατος του Ψυρρή και επέκταση προς εμπορικό τρίγωνο μεριά. Μακάρι να πιάσει και περιοχές γύρω από την Ομόνοια (τέλεια κτήρια υπάρχουν π..χ. στη Λυκούργου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μπορεις να τα κάνεις πιο προσιτά, με το να αγοράσεις έναν όροφο και να τον φτιάξεις μόνος σου. Χωρίς κυριλίκια και πολυτέλειες, εννοείται. Σε πολύ καλύτερες περιοχές από την Πειραιώς, αν κινηθείς σωστά, καθαρίζεις με 200 χλκ. (ίσως και πολύ λιγότερα) - αλλά για 150-180 τερ. μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Θα συμφωνήσω με τον athensville και τον andreas. Ακριβώς το ίδιο σκέφτομαι και εγώ κάθε φορά που τα βλέπω.
  Αναμφίβολα θα θέλουν αρκετή δουλειά για να γίνουν κατοικήσιμα αλλα προσωπικά δε θα με χάλαγε καθόλου.
  Τώρα η τιμή είναι σαφώς ένα θέμα.

  Δε διάβασα όλα τα σχόλια γιατί είναι αρκετά αλλά δε ξέρω αν παίζει κάτι με τη Χρήση Κτιρίου. Χμμμ, θα ρωτήσω στη δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

H θλιβερή ιστορία του ιβίσκου

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς