H σημασία της ζαρντινιέρας


Μια ιδέα. Να βάψουμε τις ζαρντινιέρες. Εννιά άνθρωποι που την ακολουθούν και την κάνουν πράξη. Δεκάδες που περνούν, δίνουν τα συγχαρητήρια αλλά και αναθαρρεί κάτι μέσα τους. Ένας μήνας μετά: μια γειτονιά που έχει πάρει υπό την προστασία της τις ζαρντινιέρες της Σατωβριάνδου.
Αυτό και το μήνυμα της δράσης των atenistas, να μολύνουμε με δημιουργικότητα τους απλούς ανθρώπους, να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους στα πράγματα, και τώρα πια όσο ποτέ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Δείτε ανα βδομάδα τα ενθαρρυντικά μηνύματα:


2 μέρες μετά: κάποιος άφησε ένα τριαντάφυλλο!


Μια βδομάδα μετά πήγαμε για να ποτίσουμε. Έκπληξη βρίσκαμε τα φυτά, πρωί-πρωί ήδη ποτισμένα! Αυτό επαναλαμβανόταν και σε άλλες μας επισκέψεις.


Μέρες μετά, συγκίνηση δεμένη σε μια κορδελίτσα . Κάποιος είχε την ευαισθησία να βάλει ένα στηριγματάκι και να δέσει την ελιά!


Ακολούθησε κι άλλο: κάποιος πολίτης, ίσως ο Δήμος (που του στείλαμε επιστολή να φροντίζει κι αυτός το σημείο), άπλωσε χώμα για να υποταχθεί η βρώμα απ' το σημείο που λειτουργεί ως δημόσιο ουρητήριο της γειτονιάς, τουρλού με πεταμένες σύριγγες βέβαια.


Και πριν μια βδομάδα: είδαμε 3 νέα θαμνοειδή λουλουδάτα φυτεμένα στις περίφημες ζαρντινιέρες!

Στο τέλος Σεπτέμβρη έστεκαν βρωμερές, παρατημένες, εντελώς κενές. Μια ώρα δουλειά για 8 ανθρώπους ενα σαββατικο μεσημέρι έδωσε μια όμορφη γωνιά στη γκρίζα γειτονιά και το σημαντικότερο ενεργοποίησε άνθρώπους που δεν έβρισκαν μια άκρη να πιαστούν και να ελπίσουν.
Connected!Συμβαίνει: ένα δίκτυο ανθρώπων παραδειγματίζεται, σηκώνει μανίκια και εξαπλώνεται!

Σχόλια

  1. Ναι η ευαισθησία βρίσκεται εκεί έξω και σιγά, σιγά ανατέλλει. Ο παλιός κόσμος καλά κρατεί φυσικά, αλλά οι ισορροπίες όπως φαίνεται θα αλλάξουν. Το μόνο θετικό της κρίσης που περνάμε είναι ότι αρκετοί άνθρωποι πια διαπιστώνουν, ότι πέρα από τους θεσμικούς φορείς που αποδεικνύονται συνήθως αδιάφοροι ή ανεπαρκείς, υπάρχει και ο ίδιος ο ρόλος του πολίτη που μπορεί να δραστηριοποιηθεί και να αλλάξει το άμεσο περιβάλλον του.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άρα καλά φαίνεται να ξεκίνησε το εγχείρημα... εμπρός για επιπλέον ιδέες... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ομορφιά καλεί την ομορφιά, η ασχήμια την ασχήμια ... Ύψιστο παράδειγμα στην πόλη μας, το Μετρό. Το σεβόμαστε γιατί το σέβονται, το κρατάμε όμορφο γιατί είναι όμορφο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην ομορφιά! Η πορεία από το άσχημο στο όμορφο είναι δύσκολη, όχι όμως και ακατόρθωτη...

    Μπράβο, athensville και atenistas, ακόμα μια φορά μας συγκινήσατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. i8ela na se rotiso ti apeginan ekeines oi zardinieres. De to perimena...koita na deis pou 8a allaksei i A8ina!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβομαστε να κάνουμε την αρχή γιατί έτσι μας έχει μάθει το σύστημα.

    Αλλά πιστεύω ότι το μάθημα απ΄αυτή τη δράση είναι ότι στην Αθήνα μια βουβή πλειοψηφία είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί αν της δωθεί η ευκαιρία για να σώσει την πόλη από τον κατήφορο και να βελτιώσει την ίδια της τη ζωή.

    Ας ελπίσουμε να συνεχιστούν και να πληθύνουν αυτές οι δράσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πωπω! με συγκίνησες παλιό-athensville! φαντάζομαι τη περηφάνια σας!
    μακάρι όλες οι δράσεις έτσι να καταλήξουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα! Να ευαισθητοποιηθούμε όλοι. Αρχικά ας φτιάξουμε γύρω μας και μετά επεκτεινόμαστε.
    Τα λέμε αύριο ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. nai mallon na xriazetai apla kapoios na kanei tin arxi. isws pali h skepsi mou na einai poly aploikh. tha dixei. analoga me to pws tha exelixthoun ta pragmata me th drash twn atenistas.
    xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

H θλιβερή ιστορία του ιβίσκου

Γέμισε μωβ η Αθηνάς