Οι παπαρούνες του Σοπέν


Οι Πολωνοί της Αθήνας: ήσυχοι, συμπαθείς, τυλιγμένοι με μια ολοφάνερη κουλτούρα και καλλιέργεια είναι ίσως η πιο συμπαθής ομάδα μεταναστών στους παππούδες που τους φταίνε για όλα οι ξένοι. Απ' την άλλη δεδομένη και η εσωστρέφεια τους, δικά τους σχολεία, δικά τους μαγαζιά, και το ένα και μεγάλο τους "κακό": πολύ πολύ μπύρα, λιώμα στα τσιμέντα τα ξημερώματα στην Αχαρνών, τι πληγές καλύπτουν μ' αυτήν την μπύρα, πάντα αναρωτιέμαι: να 'ναι το δυσβάσταχτο στρίμωγμα από Ρώσους και Γερμανούς, το κρύο της πατρίδας τους, ε ας χαλαρώσουν επιτέλους, αυτός ο ελληνικός ήλιος, τα νικά τέτοια πάθη. Αρχές Μιχαήλ Βόδα ξεκινά o μικρόκοσμός του, με τα μπακαλικάκια, τα βίντεο κλαμπ, τα καφέ τους, και επί του προκειμένου, μετά την άχρηστη εισαγωγή, τα γλυκά τους.
Στρίβοντας στην γωνία με την πολύ θορυβώδη Ιουλιανού χώθηκα σ' ένα ζαχαροπλαστείο πολονέζ. Πρώτη φλάσι ματιά οι πάστες και τα γλυκά όπως τα ανατολικοευρωπαϊκά: έντονα χρώματα, καρδούλες, ντόμινο, τρυφερά σχεδιάκια κατάλοιπα του αφελούς ή ευτυχούς κομμουνισμού. Την προσοχή μου τράβηξαν κάτι σαν τσουρεκάκια που στοιβάζονταν ζεστά-ζεστά σε ένα καλάθι. Γλυκιά ζύμη, πασπαλισμένα με καραμελωμένη ζάχαρη, και στο κέντρο γέμιση με κρέμα ή κάτι μαυράκια. "Τι είναι αυτά" ρώτησα, παπαρούνες η απάντηση. "Ένα απ' αυτό" ζήτησε αναψοκοκκινισμένος ο γκουρμέ και λίγο ψωνάρα εξερευνητής της πόλης. Κεφάλι δεν έφτιαξα απ' τα σποράκια της οπιούχου παπαρούνας, αλλά απόλαυσα ένα γλυκάκι με πολύ ξεχωριστή, ξεκάθαρα γλυκιά γεύση που προτείνεται ανεπιφύλακτα. Πριν φύγετε πάρτε και μια βιομηχανοποιημένη μεν, αλλά πολύ πιο γαλακτερή απ' τις δικές μας, σοκολάτα, θα 'χει να κάνει με τις αγελάδες ίσως ακούνε πολύ Σοπέν. Mπόλεκ, Λόλεκ και Σοπέν, δεν αρκούν αυτά για ν' αγαπάς την Πολωνία;
• ¨Ptys", Kukiernia Polska, Ιουλιανού 78

Σχόλια

  1. Πείνασα! Θέλω ένα πολονέζ γλυκό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγο πιο κάτω, είχε γωνιακά ένα παραδοσιακό πολωνικό μαγειρείο, ισόγειο χαμηλοτάβανο και ξύλινο, με πάγκους και τραπέζια ξύλινα και μικρή πορτούλα είσοδο και κουρτινούλες στα παράθυρα. Δυστυχώς έκλεισε, είδα ταμπέλα ενοικιάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καφέ με Σοπέν... μπράβο παιδιά! Να είχα κι'ένα τέτοιο "παπαρουνάκι", είναι τέλεια!
    Συστήνω και το φούρνο-ζαχαροπλαστείο "Szarlotka" Λιοσίων και Μαμούρη ή Χωματιανού. Δοκιμάστε το πολωνικό cheesecake (sernik).
    Και πράγματι, αυτό το αλκοόλ.... (*~*)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ποιό λόγο θεωρείς ότι δε γράφεις καλά αδυνατώ να καταλάβω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aχ μας ανοιξατε την ορεξη πρωι πρωι .... και εχετε δικιο τα γλυκα τους ειναι πολυ ωραια..ειχα πολωνο συναδελφο και παντα μας εφερνε χειροποιητα και πραγματικα ηταν πολυ ωραια...και σαν λαος ειναι ειλικρινης και ευγενικος (προ μπυρας βεβαια ολα αυτα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το γλυκάκι που πήρατε λέγεται Μακόβιετς και ναι έχει μισό κιλό παπαρουνόσπορο στο κιλό ζύμης.
    Είναι το πλέον διαδεδομένο γλυκό τους και είναι γευστικός δυναμίτης στο ορίτζιναλ.
    Τώρα αυτό που παίζει εδώ δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To exw dokimasei ki egw to glyko tous, para poly kalo! Mia paromoia version bgazoun kai oi Skandinaboi - poioi ap' oloi tha sas gelasw!

    Kalh synexeia ston ''γκουρμέ και λίγο ψωνάρα εξερευνητή της πόλης'', theloume ki alla tetoia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το "Μακόβιετς" (Makowiec) είναι τύπου cake με παπαρούνα σε ταψί ή φόρμα και αναλογίες αυτές που γράφεις. Πράγματι δυναμίτης! Αυτό εδώ στην φώτο είναι σε στύλ μικρό τσουρεκάκι-γλυκό ψωμάκι με μικρότερη αναλογία παπαρούνας. Είναι ένα από τα κλασικά snacks για πρωϊνό και πρόγευμα στην Πολωνία. Υπάρχουν και με τυρί, μαρμελάδα, σκέτα κτλ. Μνιάμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. InTheMooDisease

    μου αρέσει πολύ το blog σου. έχει άποψη, στυλ, φαντασία ☺ και χρειάζεται και κότσια.
    μα πάνω απ’όλα έχει συνέπεια. και νομίζω ότι η συνέπεια έχει να κάνει με πολλά πράγματα.
    ας πούμε αναρωτιόμουνα με ποιό τρόπο θα μπορούσαν να ενταχθούν οι μετανάστες στην κοινωνία μας και στο χώρο της αθήνας. η αφορμή ήταν ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ στην tv για το LA που παρουσίαζε όλες τις μικρές πόλεις μέσα στην πόλη: Chinatown, γειτονιές της Κορέας, του Βιετνάμ, κλπ κάθε μια με το δικό της αυθεντικό χαρακτήρα και αγορά. σκεφτόμουνα λοιπόν πόσο ουτοπικό είναι να δημιουργηθούν –αν και σε μεγάλο ποσοστό έχει ήδη γίνει- τέτοιες γειτονιές ή να “νομιμοποιηθούν” δίνοντας και άλλα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας ώστε να καταπολεμηθεί το παρεμπόριο. να αποκτήσουν όλοι τα μαγαζιά που θέλουν και να εμπορεύονται προϊόντα από τη χώρα τους. πολύ θα ήθελα να επισκέπτομαι μια υγιή γειτονιά μεταναστών π.χ. από την Ουκρανία και να απολαμβάνω ότι έχει να μου παράσχει πολιτιστικά και εμπορικά. έτσι, μπορεί να έχουμε και μια υγιή ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τα ελληνικά μαγαζιά και υπηρεσίες.
    ας γίνει μια χωροταξική απογραφή μεταναστών και ας προταθούν γειτονιές κατοίκησης για κάθε εθνότητα, προαιρετικά. ή αν δεν θέλουμε το κέντρο να κατοικείται από μη Έλληνες ας δοθούν συγκεκριμένες περιοχές προς κατοίκηση εκτός Αθηνών.

    αυτή ήταν δική μου έκλαμψη συνειδητότητας και υπευθυνότητας για σήμερα. και συνέβη όχι γιατί είμαι ένας υπεύθυνος και καλός άνθρωπος αλλά γιατί έτσι… διάβασα το άρθρο του athensville, εμπνεύστηκα και είχα διάθεση να ασχοληθώ. και χρόνο φυσικά. αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. έπειτα μάλιστα και από μια πρωϊνή λογομαχία με το ταίρι μου διαπίστωσα ότι τελικά αυτό που μου λείπει είναι η συνέπεια. όχι στα ραντεβού μου. σε αυτά είμαι συνεπής. συνέπεια σε άλλα πιο σοβαρά ζητήματα όπως π.χ. να νοιάζομαι κάθε μέρα για το τί γίνεται γύρω μου, συνέπεια στη σκέψη, συνέπεια στη συμμετοχή. καθαρή προσπάθεια δηλαδή και εμμονή σε αρχές. αντ’ αυτού ασχολούμαι όποτε εμπνευστώ από κάποιον για τα κοινά ή από κάτι. έχω επίσης την ψευδαίσθηση ότι η ασυνέπεια μου [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετικό το σχόλιο σου, όπως και η γραφή σου. Πραγματικά πλούτισες το μπλογκ. Σ' ευχαριστώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και στη γαλλια καταναλωνουν μαυρακια που τα λενε pavot στολιζουν συνηθως το ψωμι οπως εμεις βαζουμε το σουσαμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. poppy seeds!

    Lemon poppy seed cake!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καθε πρωί για ένα χρόνο ξυπνούσα και πριν ανοίξει το μάτι είχα ήδη αγοράσει μια τσάντα τσουρεκάκια και ντόνατς ( αυτό με τη γέμιση βατόμουρο και την crispy λευκή επικάλυψη... ).
    Η γειτονιά διαθέτει και πολωνικό σολάριουμ παρακαλώ καθώς και πολωνικά dvdαδικα και gourmet μαγαζάκια με σαλάμια, τυριά και σάλτσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχω την εντύπωση ότι το Ptys έχει γίνει τώρα "Χωριάτικο". Ωστόσο, ανακάλυψα πολωνικό ζαχαροπλαστείο Ptys στο Βοτανικό, Κορυτσάς και Χαλκιδικής γωνία (σχεδόν). Είναι άραγε το ίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οχι, το ptys λειτουργεί ακόμα. Χωριάτικο υπάρχει στην πιο κάτω γωνία, με Μιχ. Βόδα νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δυο φορές πέρασα και δεν το βρήκα, ήμουν σίγουρος ότι ήταν εκεί που είναι το χωριάτικο. Ωραία, θα ξαναπεράσω λοιπόν, με βολεύει γιατί είναι και κοντά μου. Αν περάσω ωστόσο κι από αυτό του Βοτανικού, θα αφήσω ανταπόκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. λοιπόν , αυτά τα ψωμάκια τα πουλάνε και υπό μορφή cake σε ένα πολωνικό σούπερ μάρκετ στην αλεξάνδρας, απέναντι από το τηνιακό.

    βρε athensville, πώς μπορείς και οργώνεις αυτές τις περιοχές?

    εγώ μακάρι να μπορούσα, αλλά και μόνο στη σκέψη να πάω μόνη μου εκεί, τρεμω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς