Σημάδια μιας επώδυvης αλλαγής


Η κρίση φέρνει αλλαγές, πολλές μαζεμένες και δυστυχώς επώδυνες. Τα άφθονα λουκέτα αλλάζουν το πρόσωπο του κέντρου, μια ολόκληρη γενιά καταστημάτων χάνονται και μαζί τους κι η μνήμη της πόλης. Είναι πια φανερό ότι όταν η κρίση περάσει (μακάρι δηλαδή), θα βρεθούμε σε μια άλλη πόλη.< Ένα οδοιπορικό λοιπόν στα χνάρια της κρίσης, αλλά να υπάρχει κι ένα άνοιγμα και μ' αυτό ξεκινάμε. Ο Τερκενλής είναι πια και Αθήνα εντελώς, πέρα απ' το αεροδρόμιο. Έλαβε την θέση του παλιού καφέ πάνω στην Πλατεία Συντάγματος. Έξυπνη κίνηση, η μακροημέρευση εγγυημένη, το προιωνίζουν τα αθηνέζικα σακ βουαγιάζ που έχουν μεταφέρει άπειρους τόνους γεμιστού τσουρεκιού απ' την Θεσσαλονίκη.


Τα ΜcDonals στο Σύνταγμα ανακαινίζονται και το πιο πετυχημένο κατάστημα της ατυχήσασας αλυσίδας θα μοιάσει κάπως στης Ομόνοιας στο design (κι αυτό είναι καλό). Μ' αυτά και μ' εκείνα συνειδητοποίησα επίσης ότι λειτουργεί πια σαν σημείο συνάντησης των Αθηναίων, ο Μπακάκος του σήμερα, κι είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης πια.


Στην Ομόνοια τώρα, τα δύο ξενοδοχεία Fashion και Αcropol έκλεισαν, περισσότερο λόγω των διαμαχιών των Δασκαλαντωνάκηδων λένε κάποιοι, αλλά οκ, δεν λειτουργούσαν και σ' ένα περιβάλλον που τα ευνοούσε. Τα ρολά κι εδώ θλιβερά, αλλά σαν σημείο ζωής έχουν κρατήσει ακόμα φωτεινή εκεί ψηλά την επιγραφή του Fashion.
O Δήμαρχος προτείνει στα κλειστά ξενοδοχεία της περιοχής, αυτών συμπεριλαμβανομένων, να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες. Τέλειο θα 'τανε, μόνιμοι κάτοικοι να την υπερασπιστούν, αυτό λείπει στην γειτονιά πέριξ της Ομόνοιας και τι πιο ζωντανό από φοιτητές.


Στο παλιό κτίριο του "Μεγάλου Αλεξάνδρου" στην γωνία με την Αθηνάς, τα ρολά παραμένουν κατεβασμένα μήνες τώρα χωρίς κάποιο νέο. Το παράξενο στην περίπτωση είναι ότι έκλεισαν ταυτόχρονα και Κατσέλης και Goody's, ακούστηκε ότι τους ζητήθηκε αύξηση στο ενοίκιο, αλλά και πάλι δεν φαίνεται σόι η πληροφορία, τα μαγαζιά είχαν κόσμο, λογικά ήταν κερδοφόρα άσε που δεν θα εγκατέλειπαν ένα τέτοιο πιασάρικο σημείο έτσι. Ίδωμεν.




Το καταραμένο κτίριο. Ότι κι αν άνοιξε έκλεισε, Wendys, ΚatiPouXehnao, Patsis, και τώρα η Puma που πέρα από δεισιδαιμονίες πλήρωσε μάλλον την γειτνίασή της με το Glou του ιδίου ομίλου, που πουλούσαν τα ίδια πάνω κάτω. Επίσης από κει περνάνε όλες οι πορείες και όσο να 'ναι τα ρολά είναι από τα τοπ πιο βασανισμένα της πόλης, δεν θα λειτουργούσε και ενθαρρυντικά στην ψυχολογία των ιδιοκτητών.


Τόσα χρόνια το φασιστάκι του ντιζάιν που είμαι ώρες-ώρες, έλεγε "που πας ρε Καραμήτρο", αλλά να, τώρα μου λείπει. Ο Παγκράτης που διατηρούσε την 60s επιγραφή της Σταδίου έκλεισε ακολουθώντας μια προδιαγεγραμμένη πορεία αρνούμενο να ενταχθεί στο σήμερα, πόσο μάλλον με Zara, Sfera, Notos, H&M τριγύρω.


Ακριβώς απέναντι η τουρκική αλυσίδα Koton ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει το σημείο, και καλά κάνει. Είναι η πιο χωμένη γωνία της Σταδίου (πολύ σκοτεινό στις σκιάσεις του το σημείο), άλλωστε σ' αυτή την πλευρά της προς Ομόνοια τίποτα δεν ευδοκίμησε, πέρα από το Bershka.


Λίγο πιο πάνω στο ίδιο πεζοδρόμιο λοιπόν, πάει και η Wind, ένα απ' τα πρώτα εν Ελλάδι καταστήματα κινητής τηλεφωνίας που άνοιξαν στα 90s, τότε Telestet βέβαια (αχ, εκεί η πρώτη μου σύνδεση, πάγιο 6.000 δρχ).


Άλλη μια βινταζιά που θα λείψει, το μέγαρο του Athenee που πάντα απορούσα ποιες παλιομοδίτισσες μαντάμ ψώνιζαν από κει. Ναι αλλά κοίτα τι ωραία επιγραφή, νομίζω πάντως ότι κάτι με το άδειο διπλανό οικόπεδο ετοιμάζεται, και τα δύο έχουν ενιαία λαμαρίνα.


Αυτά τα καταστήματα του Αρσακείου πάντα νόμιζα ότι θα ναι εκεί αιωνίως, να τα επισκέπτοναι συνταξιούχοι Επιθεωρητες Εκπαίδευσης για τη νέα καπαρντίνα τους. Πάνε κι αυτά (με τους Επιθεωρητές το πιθανότερο).


Οκ, ας κλείσουμε με κάτι όχι θλιβερό, τα Starbucks εγκατέλειψαν το νεοκλασσικό της Μητρόπολης, κατηφόρισαν στα παλιά Fnac και καλά έκαναν. Ο χώρος τους ταιριάζει υπερβολικά πολύ, πρέπει να 'ναι τα πιο όμορφα Sb της Αθήνας. Είναι η τεράστια τζαμαρία, είναι η άπλα του χώρου, είναι οι μοντέρνες ξύλινες πολυθρόνες και πάνω απ' όλα οι εξαιρετικά ατμοσφαιρικοί φωτισμοί. Το μαράζι μου βέβαια είναι η εκπληκτική βεράντα στον 4ο, πρέπει οπωσδήποτε κάπως να ξαναλειτουργήσει.


(Χα! ωραία γλιφιτζούρια, μόνο που τρώγονται)

Σχόλια

  1. Ωραίο οδοιπορικό. Η πόλη αλλάζει, πότε προς το καλύτερο πότε (συνήθως) προς το χειρότερο. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παρόμοιο σκηνικό στη Κηφισσίας από Αμπελοκήπους μέχρι Κηφισσιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια νότα αισιοδοξίας μου έρχεται (δε ξέρω από πού).
    Η Αθήνα θα αλλάξει είτε το θέλει είτε όχι, και όποιος πουλάει λουκέτα κάνει χρυσές δουλειές. Ίσως όταν τα ενοίκια πέσουν κατακόρυφα, νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες και όρεξη και όχι απαραίτητα με πολλά λεφτά, φτιάξουν κάτι όμορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. isos prepei na ksanagenithei apo tis staxtes tis ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα Goody's και ο Κατσέλης έκλεισαν λόγω διακίνησης ναρκωτικών και ναρκωμανών που ήταν από έξω και από τη μία ζητούσαν από τον κόσμο λεφτά κ τσιγάρα, με αποτέλεσμα πολλοί να αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν το πεζοδρόμιο αυτό, από την άλλη έμπαιναν μέσα στα μαγαζιά για να ζητήσουν νερό ή καμια κόκα κόλα.

    Σίγουρα τα ενοίκια πρέπει να έπαιξαν κάποιο ρόλο. Πολλά από τα μαγαζιά στην πλ. ομονοίας ανήκουν στην εκκλησία. Γνωρίζω για μαγαζί 25τμ πάνω στην πλατεία με ενοίκιο 5000 το μήνα. Φαντασου τι πλήρωνε ο κατσέλης πχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ καλή ιδέα να γίνουν φοιτητικές εστίες τα ξενοδοχεία, κρίμα να μην έχουμε εστίες όπως τα πανεπιστήμια του εξωτερικού

    στον Τερκενλή στο Σύνταγμα προβλέπεται πανικός :-) Θεσσαλονικιώτικη κατάληψη

    Όσο για τα ενοίκια που λες, πολλοί ιδιοκτήτες, κυρίως μεγαλοιδιοκτήτες προτιμούν να μένουν άδεια από το να αφήσουν στα ίδια επίπεδα. Γνωρίζω από πρώτο χέρι για μαγαζί σε παράλληλο της Ερμού που ο ιδιοκτήτης ζήτησε 50% αύξηση και ο μαγαζάτορας, που ήταν τόσα χρόνια εκεί προτίμησε να φύγει αντί να πληρώνει τζάμπα. Τώρα το μαγαζί παραμένει άδειο το τελευταίο εξάμηνο, αυτό όπως και πολλά άλλα... :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. είναι εντυπωσιακά λυπηρό πόσα καταστήματα είναι κλειστά στην Κηφισιά! Αλλά και στη Μεσογείων, μαγαζιά και άπειρα γραφεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χα, τώρα το παρατήρησα, εμφανίζομαι για πρώτη σε φώτο στο μπλογκ μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άντε να αρχίσει να γράφεται άυτη η αλλαγή που το νιώθεις να έρχεται αλλα δεν ξέρεις τι να περιμένεις... Αλήθεια μόνο εμένα ενοχλούν τα άδεια καταστήματα πχ στην Ιπποκρατους και οι σκυθρωπες φάτσες - τόσο μέσα αλλα κυρίως έξω απο αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα πέριξ της Ομόνοιας σημεία, και κυρίως η Σταδίου μέχρι τη Στοά του Βιβλίου, είναι αλήθεια ότι άλλαξαν αλλά ποτέ ραγδαία και ποτέ αυτή η αλλαγή δεν ολοκληρώθηκε. Τώρα ήρθε και η κρίση δεν φταίει όμως μόνο αυτή - δηλαδή, μαγαζιά σαν το Παγκράτη και το Athenee ήταν θέμα χρόνου να κλείσουν. Απλά τώρα οι χώροι μένουν στα αζήτητα, αλλά όχι για πολύ. Το κέντρο μιας μεγαλούπολης σαν την Αθήνα μπορεί να κοιμάται για ένα διάστημα δεν υπάρχει όμως περίπτωση να πεθάνει, οπότε έχω μεγάλη περιέργεια να δω τι θα προκύψει, είμαι σίγουρος, πολύ σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφη η πινακίδα του Athenee. Αφού υπάρχον δύο, πολύ θα ήθελα την μία.
    (wishful thinking)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τωρα που πηγα νεα υορκη συνειδητοποιησα ποσο μου λειψαν τα wendys! Η αθηνα αλλαζει συνεχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως τα είπαν κάποιοι από τους παραπάνω. Τα ενοίκια δεν πέφτουν γιατί κάποια στομάχια έχουν συσσωρεύσει πολύ λίπος, από την άλλη η κατανάλωση-δίχως-αύριο στέρεψε τώρα που τα δανεικά λεφτά επιτέλους τελειώνουν και πρέπει και να επιστραφούν με τόκο... Οπότε; Οπότε υπομονή μέχρι να βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας. Γενικά και πριν από όλα, εσωτερικά. Τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους και χειρότερα (από πλευράς νοοτροπίας) από το πώς πήγαινε το καράβι...ΔΕΝ ΠΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου θύμισες την... κλασσική, μνημειώδη πινακίδα του Ελμαλόγλου, πίσω από τη τζαμαρία των Starbucks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1)τερκενλης εκτος απο αεροδρομιο υπηρχε και στο χαλανδι κανα χρονο τουλ.οι τιμες ειτε εκει ειτε του αγαπητου ειναι υπερβολικες για ενα τσουρεκι σοκολατας ~12-14ε.καπου ακουσα οτι το max perry εχει καλυτερες τιμες αλλα πλεον σχεδον ολοι(ζαχαροπλαστεια,φουρνοι) φτιαχνουν τσουρεκια γεμιστα με σοκολατα...
    2)οι ιδιοκτητες των μαγαζιων,ξενοδοχειων που ειναι κλειστα εχουν φτιαξει τοσα λεφτα που ζουν και τα εγγονια τους απο τους τοκους της τραπεζας.
    οποιος θελει να δει οτι δεν ριχνουν τιμες ενοικιων ας παρει τηλ.σε ενα ενοικιαστηριο και ας γελασει με τις τιμες που θελουν.
    3)καποια μερα θα γινει το μπαμ και θα βαλουν ολοι μυαλο και οι ιδιοκτητες οικηματων και επιχειρησεων.μεχρι τοτε δεν θα αλλαξει τιποτα στην ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμ, κι εσυ δεν πηγες λίγο πιο πλάγια να φτιάξεις γωνία με την πόρτα... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το Athénée δεν έκλεισε. Μετακόμισε στο ισόγειο του διπλανού τετραγώνου, Σταδίου 29, νομίζω, σε μικρότερο χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. σ'αυτους τους καιρους θα επιβιωσει ο καλυτερος, ακομα κι αν πατησε επι πτωματων (πολυ μελο το ξερω)
    πιστευω κι εγω ομως οτι ολο αυτο θα βγει σε καλο γιατι στους χωρους που τωρα κλεινουν μαγαζια καποτε θα ανοιξουν καινουρια δεν μπορει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς