Tαξίδι στα Τίρανα


Τίρανα; Ναι, γιατί όχι, μου μπήκε η ιδέα βλέποντας τα μπάνερ των εταιρειών λεωφορείων στο Μεταξουργείο, και ένα άδειο ΠΣΚΔ στάθηκε η αφορμή. Διακοπές ιδανικές: ξένη χώρα, καμία πληροφορία από την τρέχουσα κουραστική ζωή στην πόλη, τι καλύτερο.
Βέβαια πριν αμφέβαλα για το ταξίδι: μήπως είναι πολύ μίζερο, τι πάω να κάνω εκεί, αλλά τελικά σκέφτηκα το δίδαγμα που σου χαρίζει πάντα στο τέλος ένα ταξίδι. Τελικά ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου: συνάντησα μια πόλη πολύ πιο όμορφη απ' ότι φανταζόμουν, με εξαιρετικά θετική ενέργεια, cool και εξωστρεφή. Ναι αυτά είναι τα απρόσμενα Τίρανα, ιδού πως ξετυλίγονται σε 100 φωτογραφίες.

Ο πηγαιμός
Μπαίνοντας στην Αλβανία σε πιάνει μια κατάθλιψη: έχεις να κάνεις με την βαθιά επαρχία, με χωριά, μια εγκατάλειψη παντού, στο κάθε τι ολόγυρα. Ταξίδι πραγματικό στον χρόνο, ένας φωτογράφος θα αποτύπωνε συγκλονιστικά στιγμιότυπα. Όταν φτάνεις στο κέντρο της χώρας, στην πόλη Fier η κατάσταση αλλάζει. Μεταφέρεσαι, στο σήμερα: δρόμοι ασφαλοστρωμένοι, φανάρια, σπιτια σοβατισμένα. Μπαίνοντας απ' το παραλιακό Δυρράχιο (η Ριβιέρα της χώρας) στα Τίρανα, λες οκ θα παραμείνω στο σήμερα: συναντάς ολοκαίνουργια μεγάλα κτίρια, τη γνωστή δυτική αρχιτεκτονική της Λεωφ. Κηφισίας στο πιο ενδιαφέρον, μεγάλες ρεκλάμες, τελείως Ευρώπη. Μεγάλο όμως το ταξίδι, γερό βράδυ, κατευθείαν για ύπνο.


Ξημερώνει. Αρχή και κέντρο όλων η Πλατεία ΣκεντερΜπεή (Skenderbeg). Το αγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη (το πραγματικό του όνομα, βυζαντινός αξιωματούχος γαρ), εθνικού ήρωα των Αλβανών, δεσπόζει στο κέντρο. Τριγύρω το γνωστό Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της χώρας με το χαρακτηριστικό ψηφιδωτό, το κτίριο της Οπερας, την Εθνική Τράπεζα της χώρας που χτίζει εντυπωσιακό νέο κτίριο.


Στην βόρεια πλευρά της Πλατείας βρίσκεται και το μοναδικό ιστορικά "αξιοθέατο" της πόλης (άλλωστε τα Τίρανα είναι νέα πόλη), το τζαμί του EtHem Bey. Μικρό, αλλά όμορφο ιδίως οι τοιχογραφίες ολόγυρα.


Κι επειδή οι Αλβανοί δεν έχουν καμία θρησκεία κορώνα στο κεφάλι, ούτε τον μουσουλμανισμό που ιστορικά απεκόμισα την εντύπωση ότι τον θεωρούν (βάσει αυτών που είδα στο Μουσείο) σαν λάθος επιλογή να τον ακολουθήσουν, χτίζουν στην άλλη πλευρά της πλατείας μια νέα ορθόδοξη εκκλησία, πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά.


Ξεχωρίζει το βράδυ το καμπαναριό που σχεδιαστικά θυμίζει κεριά αναμμένα, φωτίζοντας με ένα ακόμη landmark των ουρανό των ολόφρεσκων Τιράνων.


Μπρος και πίσω εκτείνεται η Deshmoret e Kombit ο κεντρικός δρόμος της πόλης, απ' τους ωραιότερους που έχω περπατήσει. Φτιαγμένος από Ιταλούς το 18ο αιώνα, είναι απολαυστικά πλατύς, λιθόστρωτος σε όλο του το εύρος. Εκατέρωθεν τεράστια δέντρα κάνουν τους περιπάτους υπέροχους, συν του ότι εκεί βρίσκονται τα ωραιότερα κτίρια της χώρας, κι αυτά ιταλικής επιρροής, που στεγάζουν κυβερνητικές υπηρεσίες, μουσεία, ακαδημία τεχνών, πολυτεχνείο.


Στον δρόμο πάνω υπάρχουν 2 εξαιρετικά πάρκα που πραγματικά τα χαζεύεις, αυτό λέγεται ποιότητα ζωής στην πόλη. Κόσμος ξένοιαστος να διαβάζει, παιδιά με μαμάδες να παίζουν, και όλα αυτά στην απόλυτη γαλήνη.





Το πάρκο Tajvani με τα πασέ αλλά τόσο χαλαρωτικά συντριβάνια του· χαρά θεού να τρως σποράκια στα παγκάκια του.


Η γωνία του Υπουργείο Αμύνης στη γωνία με το πάρκο, ναι, εικόνα από το καράκεντρο της πόλης. Οι γύρω παράδρομοι δεντροσκεπασμένοι και πανέμορφοι.





Η πυραμίδα, το πιο χαρακτηριστικό κτίριο των Τιράνων, στέκει εγκαταλελειμένο σήμερα. Σαν τιμωρία για το σύμβολο του καθεστώτος (ολοκληρώθηκε το 1987 σε σχέδια της κόρης του Χότζα για να φιλοξενήσει Μουσείο στην μνήμη του). Προσεχώς θα αξιοποιηθεί, και μάλιστα πάλι η κόρη θα βάλει το χέρι της. Βαλκάνια οικογενειοκρατία...


Η πλαινή πύλη του Προεδρικού Μεγάρου: εδώ τον περασμένο Γενάρη, 3 διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για μίζες και διαφθορά Κυβερνητικών στελεχών, έχασαν την ζωή τους από πυρά φρουρού. Περισσότερα σ' αυτή την εκπομπή της "Έρευνας"


Το Πολυτεχνείο, στο τέλος της Deshmoret, αρχικά κτίριο των ιταλικών δυνάμεων κατοχής. Πίσω του εκτείνεται το υπέροχο μεγάλο πάρκο.

Η Αρχιτεκτονική
Τα Τίρανα είναι μια πόλη που φτιάχνεται σχεδόν απ' το μηδέν κι αυτό είναι φανερό παντού. Ξεπετάγονται νέα κτίρια στο κέντρο και σε μαχαλάδες, τα γνωστά μοντέρνα σαν τα δικά μας, αλλά και μερικά ακόμη πιο τολμηρά, όπως ο ντομινο πύργος που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία, ενώ τίποτα δεν αναπαλαιώνεται εκτός από μερικά, ελάχιστα, δείγματα της ιταλικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.







Blokku

H πιο νεανική γειτονιά
των Τιράνων, κόσμος ξεχύνεται τα απογεύματα για καφέ και φαγητό, είναι το απόλυτο μέρος της πόλης. Ο Δήμαρχος, γνωστή ιστορία, έχει βάψει με γκράφιτι, όχι τόσο εντυπωσιακά, τις παλιές σοβιέτ πολυκατοικίες. Το πιο ενδιαφέρον απ' όλα; Το όνομα, προέρχεται από την περίοδο Χότζα, που ήταν απαγορευμένη η κυκλοφορία σ' αυτά τα τετράγωνα, εκεί μένανε μόνο κυβερνητικά στελέχη απομωνομένα απ' την υπόλοιπη πόλη. Που να το ξεραν ότι θα γινόταν το πιο μοδάτο μέρος...




To ποτάμι
Ναι, έχει και ποτάμι. Στα πλαίσια της αναβάθμισης της πόλης, η Δημοτική αρχή απόφασισε πριν λίγα χρόνια να αναδείξει το ποτάμι, που κι οι ίδιοι είχαν ξεχάσει ότι είχαν. Απομάκρυναν παράγκες και παραπήγματα, και προχώρησαν στην διαμόρφωσή του, χαρίζοντας μια ακόμη όμορφη εικόνα/ανάσα στην πόλη.





Μας δείχνεις την Βιέννη;
Όχι τα Τίρανα, δεν είναι μόνο έτσι αλλά το κόμμάτι τους αυτό είναι όντως καταπληκτικό. Αρκεί να μπεις κυριολεκτικά δύο στενά μέσα, ιδίως στην περιοχή της Πλατείας Σκεντερμπεη, για να δεις την πραγματική, λαϊκή Αλβανία, τα σπίτια τα ασοβάτιστα, τα σοκάκια τα χωμάτινα, τον δημόσιο φωτισμό σχεδόν ανύπαρκτο. Αλλά και πάλι, δεν είχες την αίσθηση της φτώχειας, οι άνθρωποι δεν ήταν μίζεροι. Και με τους ξένους (σπάνιο είδος), πολύ φιλικοί.





Τυροπιτάδικο, ταβερνάκι



Δίπλα στο χαμόσπιτο, μια νέα πολυκατοικιάρα. Μια πόλη ατέρμονο εργοτάξιο...


Σαν να μου 'ρθε κάτι απ' την Ελλάδα του 80


Η λαϊκή αγορά, μια μικρή ανοιχτή πλατειούλα, καθόλου οργανωμένη αλλά και χωρίς κάποια γοητεία ανατολίτικη. Σοκαριστικό, οι δεμένες χειροπόδαρα ζωντανές κότες, πάπιες, κόκκορες, (πλατεία Skenderbeg>Gurakuci str.)

Το Μεγάλο Πάρκο
Το οπωσδήποτε. Ένα τεράστιο πάρκο στο τέλος του μεγάλου δρόμου, πίσω απ' το Πολυτεχνείο. Και όχι πάρκο, δάσος, με πανύψηλα δέντρα, πυκνή αλλά περιποιημένη βλάστηση και στη μέση, μια τεράστια τεχνητή λίμνη. Και όλα αυτά 10 λεπτά ποδαράτο απ' το κέντρο της πόλης. Ποιότητα ζωής που χαίρονται οι Αλβανοί πρωτευουσιάνοι, αφού το μέρος έχει πάντα κόσμο που ρχεται να ρηλαξάρει, να αθληθεί, να βολτάρει με τον σκύλο. Σιωπή Αθήνα, αυτά είναι!











Μ' άρεσε που σαν σνακ είχαν φρούτα και όχι γκοφρέτες.


Κόσμος που χαίρεται την πόλη του...


Υπάλληλοι κηποτεχνίας του Δήμου. Μ' άρεσε που βλεπα γυναίκες να φροντίζουν το δάσος με φροντίδα μαμαδίστικη.



Έχει κι άλλα, δες στο προσεχές μέλλον. Στην τσιμεντένια όχθη όπου στέκει το φράγμα της τεχνητής λίμνης, θα δημιουργηθεί το φουτουριστικό συγκρότημα, βασισμένο σε σχέδια ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου που κέρδισε τον διαγωνισμό το 2008. Περισσότερα εδώ.


Μουσείο Εθνικής Ιστορίας

Το κτίριο με το γνωστό ψηφιδωτό, πάνω στην μεγάλη Πλατεία. Ένα απ' τα Μουσεία που 'χω απολαύσει περισσότερο: όχι επειδή ήμουν ο μοναδικός του επισκέπτης εκείνο το απόγευμα, παρέα με τις υπαλλήλους που έπλεκαν για να περάσει η ώρα, αλλά γιατί πραγματικά συμπληρώνει την εμπειρία της επίσκεψης στην χώρα, γνωρίζεις την ιστορία των Αλβανών και του πανάρχαιου αγώνα τους για ανεξαρτησία (από τους Ιλλυρίους μέχρι τους Παρτιζάνους της Γερμανικής κατοχής). Τα εισαγωγικά κείμενα ανά περίοδο είναι και στα αγγλικά και έχεις μια καλή εικόνα του τι βλέπεις. Όσο δε πλησιάζουμε στη νεότερη ιστορία, τόσο βλέπεις πως είναι ο πιο κοντινός μας λαός, στα μισά και βάλε ονόματα αναγνωρίζεις σύγχρονα ελληνικά επώνυμα, όπως επίσης και κοινά λαογραφικά στοιχεία (από ένδυση μέχρι διάκοσμο σπιτιών). Ενδιαφέρον επίσης να γνωρίσεις και την αλβανική ματιά σε πολυσυζητημένες περιοχές όπως η Ήπειρος / Τσαμουριά, καθώς και την προσφορά των Αρβανιτών ηρώων στην Ελληνική Επανάσταση.
Αυτό που κράτησα ήταν η φράση-κλειδί της ιστορίας της χώρας: "Θρησκεία του Αλβανού, είναι να είναι Αλβανός", για το μικρό έθνος που υιοθέτησε τον μουσουλμανισμό, σε μια αμιγώς χριστιανική γειτονιά και τράβηξε πολλά γι' αυτό.
• 9.00-17.00 καθημερινά, ως 14.00 Σάββατο, είσοδος 200Lek (1.40€), 1.5/2 ώρες με νορμάλ προσοχή οι 3 όροφοι.





Η φουστανέλλα, χαρακτηριστική όμοια φορεσιά και Ελλήνων και Αλβανών, τότε που τα έθνη ήταν μια ανύπαρκτη έννοια.

Εθνική Πινακοθήκη

Εκεί που μετά το Μουσείο είχα ένα κενό, και τα lek μου δεν τελειώνανε, αποφάσισα να κατηφορίσω στον γνωστό κεντρικό δρόμο λίγο πιο κάτω και να επισκεφθώ την Εθνική Πινακοθήκη. Το κτίριο πιο μοντέρνο απ' το Εθνικό Μουσείο (ανακαίνιση γαρ), φιλοξενεί την αλβανική εικαστική ιστορία που ξεκινά απ' τον 18ο αιώνα ουσιαστικά και καταλήγει στο 3ο όροφο με τωρινούς (ψιλοδήθεν) ζωγράφους. Στον μεσαίο όροφο βρίσκεται η συλλογή με έργα της σοσιαλιστικής περιόδου που είναι και εξαιρετική. Όχι μόνο ως προς την τεχνική των ζωγράφων, αλλά περισσότερο απ' το μήνυμα που έφεραν αυτά τα έργα. Λαμπερές γυναίκες, εργάτριες, με το χαμόγελο στα χείλη και με την τσάπα στον ώμο να τρέχουν χαρούμενες στην δουλειά. Παλικάρια αγέρωχα να δουλεύουν σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Οκ, δεν μπορεί να ήταν τόσο κεφάτοι, γαργάλαγε τον κυνισμό σου το θέαμα, αλλά μετά από λίγο έμεινα αποσβολωμένος: κι αν ήταν έτσι, αν το καταφέρναμε, αν σαν άνθρωποι φτιάχναμε αυτή την τέλεια κοινωνία; Δεν ξέρω αν ήταν εφικτό, μάλλον όχι, αλλά τουλάχιστον οι άνθρωποι αυτοί πιστεύαν στο καλό. Βέβαια μ' επανέφεραν λίγο πιο κάτω σημάνσεις σε έργα που οι δημιουργοί τους μπήκαν στην τότε black list και φυλακίστηκαν. Πραγματικά ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφθείς, με μια πολύ καλή συλλογή.


• 9.00-17.00 καθημερινά, ως 14.00 Σάββατο, είσοδος 200Lek (1.40€)










Η Μητέρα Ελλάδα

Μαμά της Αλβανίας, την έχουν στην καρδιά τους, την αγαπάνε, είναι η Ιταλία: βλέπουν καμπιονάτο φανατικά, η πρεσβεία και η κατοικία των Ιταλών είναι στα κεντρικότερα σημεία σε εντυπωσιακά κτίρια, ψιλομιλάνε όλοι ιταλικά. Βέβαια ιταλικές επενδύσεις δεν βλέπεις πουθενά. Αυτά τα έχει αναλάβει η μητέρα Ελλάδα: οι Ελληνικές Τράπεζες είναι όλες παρούσες, με κυρίαρχη την Tirana Bank, λέγε με Τράπεζα Πειραιώς που πρέπει να 'ναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, απ' τις δεκάδες διαφορετικές που μέτρησα. Η Cosmote λέγεται AMC, τα κρουασάν είναι 7days, πολλά-πολλά Γιώργο μου, είμαστε δύναμη σου λέω.






...κι υπάρχει και η καλή μητριά, η προστάτιδα Αμερική, μέχρι και ταγάρια με αμερικάνικη σημαία είδα. Είπαμε οι Αλβανοί νιώθουν ορφανοί, κι ανυπεράσπιστοι μέσα στην χριστιανική γειτονιά, (αν και δεν είναι και τόσο μουσουλμάνοι, αλλά μάλλον ο πιο ανεξίθρησκος λαός της Ευρώπης).
2 χαρακτηριστικά παραδείγματα: κεντρικός δρόμος φέρει το όνομα του George Bush, ενώ στο Πολυτεχνείο γράφει President Obama i Love you!



Γεύσεις

Eθνική κουζίνα; Χμμμ δεν θα το λεγα, εστιατόρια άλλωστε δεν υπάρχουν πολλά. Κυριαρχούν γεύσεις απλές, είτε εισαγόμενες από Ελλάδα/Ιταλία.



Sufflaqe: Ναι, σουβλάκι. Κάνει θραύση, στη δε μοδάτη γειτονιά Bloqqu είναι πολλές οι σουβλακερί. Κυρίως προτιμάνε τον γύρο κοτόπουλο, και διαφοροποίηση ότι ρίχνουν την σως από πάνω, και το τρως με το πηρουνάκι. 100 lek (0.70€)


Γλυκά πολλά, πολύ καλό το παγωτό. Το συγκεκριμένο προφιτερολοειδές 50lek (0.35€). Μα είναι δυνατόν;


10 καστανάκια ζεστά-ζεστά, τυλιγμένα σε άσχετες τυπωμένες κόλλες αναφορών με 100 lek. Αυτός που πουλά τα κάστανα, έχει συνήθως και μια ζυγαριά, για να ζυγίζεται ο κόσμος και να παίρνουν έξτρα φιλοδώρημα.


H ιταλική πιτσέικη επιρροή, calzone με εξαιρετικό όμως τυρί, 140 lek


Oι φούρνοι δεν είναι τα δικά μας μέγαρα, αλλά πολύ μικροί που δίνουν το ψωμί πίσω απ' τα αχνιστά τζάμια. Μεγάλες χορταστικές πίτες και φρεσκότατα μπουρέκια.


Κι αυτά...

Όχι μόνο αρβανίτικα επώνυμα, αλλά και ελληνικά ονόματα παντού. Ναι τόσο κοντά...
Σημαντικό: δεν υπάρχουν αριθμοί ακόμα (σε 3 μήνες το βλέπουν) στα κτίρια και ακόμα χειρότερα μόνο στο πολύ κέντρο υπάρχουν πινακίδες με τις οδούς. Αλλά και πάλι δεν χάνεσαι...


Ρεύμα: ακόμα και σε καλές γειτονιές έβλεπες το θέαμα των χιλιάδων καλωδίων στους στύλους. Όποιος τολμηρός, συνδέει το καλώδιο, ο θεός βοηθός, και έχει ρεύμα. Πως χρεώνονται απόρησα...


Αυτοκίνητα πριν το 90 δεν υπήρχαν στην Αλβανία. Αυτό κάπως εξηγεί την περίεργη οδική συμπεριφορά. Ναι, μας ξεπερνάνε: τα φανάρια δεν σημαίνουν και πολλά, ο πεζός ναι μεν δεν τα υπολογίζει, αλλά ούτε και οι οδηγοί που δεν σταματούν στο κόκκινο, άσε που μπορεί να σου ρθουν με αντίθετη φορά. Μύλος, κι όμως όλα λειτουργούν...
Αξιοσημείωτο επίσης ότι 2 στα 3 αυτοκίνητα είναι Mercedes.


Τα καλά τα δυτικά χτυπάνε ανενόχλητα κι εδώ, τα ουφάδικα, καζίνο, ανοίγουν αβέρτα και παντού, ακόμα και στις πιο άσχετες γειτονιές.


Άλλο εντυπωσιακό τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Είναι άπειρα, στεγάζονται στα πιο εντυπωσιακά κτίρια, κι έχουν και περίεργα ονόματα, ιδού το κεντρικότατο UFO University.



Απ' τα μικρά και πιο ουσιαστικά: τα περίπτερά τους δεν πουλούν το "Άστρα και όραμα", αλλά βιβλία και μόνο.


Γκράφιτι: υπήρχαν αλλά λίγα, tags καθόλου και πόσο οξυγόνο η απουσία τους.


Οι άνθρωποι

Οι Αλβανοί με εντυπωσίασαν, και πόσο λάθος εικόνα έχουμε: εξωστρεφείς, γελαστοί, λένε συνέχεια δικά τους αστεία, θέλουν να σου πιάσουν κουβέντα, να μάθουν ουσιαστικά για σένα, να σε βοηθήσουν από μόνοι τους. Κι είναι ευγενικοί, πάντα μ' ευχαριστούσαν με το πιο ζεστό χαμόγελο, κι ας μην ξέρουν γρι αγγλικά, που ψώνισες από το μαγαζί τους. Μάλλον δεν έχω γνωρίσει πιο αγαθούς ανθρώπους, και όλα αυτά πρέπει να 'χουν να κάνουν μάλλον με τον σοσιαλισμό που τους πρόσφερε μια ουσιαστική καλλιέργεια. Εμφανισιακά επίσης, οι Αλβανίδες (ένα τσικ πιο ψηλές) είναι ολόιδιες οι Ελληνίδες: στα πρόσωπα, στην περιποίηση, στο ντύσιμο, στα γέλια στις κοριτσοπαρέες.

Η Αλβανική ενδοχώρα

• Το ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας είναι κάπως σοκαριστικό. Τα Τίρανα μοιάζουν Γενεύη, μπροστά στις λοιπές μικροπόλεις Ελμπασάν, Αργυρόκαστρο, Πόγραδετς: εκεί ακόμα κυκλοφορούν κάρα με άλογα, αγρότες σε γαϊδούρια, και σαν σκηνικό την απόλυτη φτώχεια: σπίτια φτιαγμένα από λαμαρίνες, μουσαμάδες, ξύλα, ρόδες ποδηλάτων, πραγματικά ότι βρεθεί στα σκουπίδια. Αντίφαση: σε όλα τα "σπίτια", ακόμα και τις παράγκες, έβλεπες την κεραία της δορυφορικής τηλεόρασης DigitAlb.
• Παντού, σε ραχούλες, μέχρι στις ακροθαλασσιές, υπάρχουν τα bunker: αυτά τα τσιμεντένια igloo που γέμισε ο Χότζα 70.000 από δαύτα για να αμυνθούν οι Αλβανοί σε περίπτωση εισβολής.
• Η Αλβανική φύση είναι μοναδική: πανύψηλα βουνά με χιονισμένα κορφές, και ατελείωτα ποτάμια. Αλλά με μεγάλο πρόβλημα: όλα μα όλα είναι γεμάτα με εκατομμύρια πλαστικές σακούλες και σκουπιδολόι στις όχθες τους. Το θέαμα είναι αποκαρδιωτικό και δεν μπορώ να φανταστώ πως θα σωθεί η κατάσταση. Τεράστιο κρίμα.


Φινάλε

Σε κάτι τέτοια ταξιδιωτικά, σκέφτομαι συχνά, και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το φινάλε, το συμπέρασμα, τη γεύση που θα μείνει. Μια ώρα μετά το ξεκίνημά μου απ' την Αθήνα, νόμιζα ότι το χα: αποτύπωσα αυτή την εικόνα με την Αλβανίδα γιαγιά με το τσεμπέρι που δεν τράβηξε τα μάτια της απ' την Ελλάδα των μεγάλων δρόμων που ξετυλιγόταν στο παράθυρο. Θα παρουσίαζα τον βασανισμένο λαό που ξενιτεύτηκε για να ζήσει, αυτού που είχα χτίσει με τις ελληνικές αναφορές στο μυαλό μου, σαν αυτό να είναι η Αλβανία. Τρεις μέρες μετά καμία απ' αυτές τις προκαταλήψεις δεν έστεκε.





Χμμμ. Μήπως αυτές; Εντυπωσιασμένος από την ανάπτυξη των Τιράνων, σκέφτηκα ότι πρέπει να 'ναι κάτι δυναμικό σαν τους νέους της που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, να 'χει κάτι απ' την μοναδική ενέργεια της πόλης, που είναι σε έξαψη, που βρίσκεται στην αρχή κάτι καινούργιου και πρωτόγνωρου. Έτσι όταν είδα αυτα τα μπάνερ εορτασμού των 20 χρόνων δημοκρατικού πολιτεύματος στην χώρα και της προσέγγισης με την Ευρώπη τα θεώρησα ιδανικά. Αλλά και πάλι κάτι έλειπε...


Έλειπε, γιατί η πόλη, η χώρα, είναι πάνω απ' όλα οι άνθρωποι της, αυτοί κάνουν έναν τόπο όμορφο, γαλήνιο, τρυφερό. Τελικά αποφάσισα να τελειώσω, με την εικόνα του αργού τρένου μιας άλλης εποχής που ταξιδεύει στην αλβανική ύπαιθρο. Εκείνης της άλλης εποχής που έπλασε αυτούς τους ανθρώπους, παρά την σχετική φτώχεια, να ζουνε, ήρεμοι, να χουν καλλιέργεια, ευγένεια και παιδεία, αξίες που φάνηκαν τόσο έντονα, ερχόμενος από μια χώρα που η μόνη συζήτηση είναι το χρήμα, τα τζίπ, τα δάνεια. Αυτό που γράφεται κι υπάρχει μέσα σου τελικά μετρά, κι ας μην τρέχει τόσο γρήγορα το τρένο ...



Οδηγός για Τίρανα
  • Πώς θα πας: με αεροπλάνο μέσω Ολυμπιακής, είτε με ένα από τα πάμπολλα λεωφορεία που ξεκινάνε απ' την Δεληγιάννη, στο Μετρό Μεταξουργείο. Οι τιμές εξαιρετικές 30€ ο πηγαιμός, 50€ το αλέ ρετούρ. Ταξίδεψα με την Alba trans, (9.30/19.30 κάθε μέρα 210.5246715), ενώ στις 20.00 φεύγουν οι Andeisa (2105220354) και Papadakis (210.5202551) καθώς και μερικές άλλες. Μέσω Κακαβιάς είναι 13 ώρες ταξίδι, μέσω Κρυσταλλοπηγής (Kapstice) 15. Από Θεσ/νίκη, 9 ώρες, λεωφ. απέναντι από ΟΣΕ. Visa δεν χρειάζεται, διαβατήριο ναι.
  • Νόμισμα: το Lek. 1€ = 140 Lek. Συνάλλαγμα θα βρείτε γύρω απ' την Πλατεία Skenderbeg, και ATM επίσης. Μην σηκώσετε πολλά, είναι εξωφρενικά φτηνή η ζωή στην Αλβανία.
  • Τα Τίρανα είναι η πιο ασφαλής πόλη που έχω πάει ποτέ, δεν σου περνά απ' τον νου ότι κάτι μπορείς να πάθεις.
  • Οδηγός: Τirana in your pocket, δωρεάν online pdf, υπερχρήσιμο πλήρες. Αν θελήσετε έντυπη έκδοση, θα την βρείτε στο μεγάλο βιβλιοπωλείο του κτίριου Opera στην Κεντρική πλατεία (600Lek). Επίσης εκεί θα βρείτε χάρτη και άλλους οδηγούς.
  • Ο καιρός είναι ίδιος σαν της Αθήνας, ήπιος μεσογειακός. H ώρα, αυτή της κεντρικής Ευρώπης, 1 ώρα πίσω.
  • Διαμονή: Δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, δεν υπήρχαν παλιά οι ανάγκες. Τώρα υπάρχουν τα γνωστά ακριβά, τα μεσαία που ξεκινάνε από 35€ και είναι γύρω απ' την πλατεία προς τον Σιδ. Σταθμό. Υπάρχουν τα ακόμη φθηνότερα πανσιόν, τύπου χόστελ που είναι μικρά οικογενειακά σπιτάκια. Μπίνγκο πέτυχα και προτείνω τα διαμερίσματα του albaniantrip.com λ.χ. σε κεντρικότατο δυάρι με a/c, wifi, tv, ψυγείο, πλυντήριο, πάντα ζεστό νερό μόνο με 20€/βράδυ.
  • Συγκοινωνίες: ε δεν χρειάζονται, όλη η πόλη περπατιέται, έχοντας σαν κέντρο πάντα την πλατεία SkenderBeg, τον κάθετο άξονά της και το ποτάμι. Δεν μπορεί να χαθείς στα Τίρανα.
  • Υπεραστικές συγκοινωνίες: κυρίως λεωφορεία, γρήγορα με βιρτουόζους οδηγούς και ασφαλή. Υπάρχει και το τρένο που είναι υπερβολικά αργό, αλλά και πολύ παλιό, σοβιετικού τύπου, ίσως το μοναδικό σωζόμενο στην Ευρώπη και αξίζει σαν εμπειρία για τους λάτρεις του σιδηροδρόμου. Τα ελάχιστα δρομολόγια εδώ.
  • Πολύ κοντά, μισή ώρα με το λεωφορείο βρίσκεται το Δυρράχιο (Durres), η μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλη της χώρας, με γερές υποδομές στον τουρισμό και μια τεράστια παραλία. Μια πολύ καλή βόλτα.
  • Τέλος, τα Τίρανα είναι ιδανικά για ένα Σαββατοκύριακο. Δεν έχουν τα μνημεία, αλλά είναι μια κουλ, χαλαρή, χαρούμενη πόλη που χαίρεσαι να την περπατάς κι έχει και πράγματα να κάνεις. Κι άφησε σπίτι τις προκαταλήψεις.
  • Xάρτης, τα σημεία που επισημάνθηκαν στο ποστ. Κλικ για μεγαλύτερη και εκτύπωση:


Διάβασε επίσης:
Ταξίδι στο Κάιρο
Κωνσταντινούπολη σε οργασμό

Σχόλια

  1. Πω! πω! έριξες μαχαιριά στην καρδιά με αυτό που είπες περί ομοιότητας ελληνίδων και αλβανίδων... ούτε ψύλλος στο κόρφο σου :) Θα βγουν οι αρβανίτες τώρα και θα σε κυνηγάνε χα! χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον κείμενο, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι φωτογραφίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν ζήλεψα απλά στεναχωρήθηκα γιατί και η Αθηνά θα μπορούσε να ήταν μία από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις. Δυστυχώς μεταπολεμικά αγνοήθηκαν παντελώς ο όποιος πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης όπως επίσης και οι προτάσεις ανάπτυξης της από τους πολεοδόμους της εποχής. Είναι κρίμα που μια πόλη που κάποτε την διέσχιζαν εκατοντάδες ρέματα, αυτή τη στιγμή να μην έχει ούτε μία υδάτινη επιφάνεια διαμορφωμένη. Στη φωτογραφία που έχεις αποτυπώσει το ποτάμι φαίνεται ξεκάθαρα η ατμόσφαιρα που προσδίδεται στην πόλη. Κρίμα επίσης γιατί την Αθήνα την ξεχειλώσαμε με αυτόν τον τρόπο. Θα έπρεπε να ήταν μία πόλη του ενός εκατομμυρίου τη στιγμή που είναι των πέντε. Ποτέ δεν είναι αργά, να αλλάξει πρόσωπο η πόλης μας, αλλά πολύ φοβάμαι ότι εκτός από τον όποιο σχεδιασμό άποφασίσουν κάποτε οι φορείς, σημαντικό στοιχείο όπως άλλωστε συνέχεια επισημαίνεις στο κείμενο σου είναι και οι άνθρωποι. Δύσκολα να αλλάξουν νοοτροπία και να αγαπήσουν αυτή την πόλη, όσο για θετική ενέργεια αυτή τη στιγμή μάλλον μόνο αρνητική εκπέμπεται από αυτούς.
    Χάρηκα που πέρασες καλά, και ακόμη περισσότερο χάρηκα με το φωτογραφικό σου αφιέρωμα στα Τίρανα που για μένα ήταν μία μεγάλη έκπληξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό κείμενο και φωτό.

    Πήγα το καλοκαίρι, δυστυχώς έκατσα μόνο λίγες ώρες στα Τίρανα αλλά ήταν αρκετές για να επιβεβαιώσω όσα γράφεις. Στην επαρχία πάντως η κατάσταση είναι πολύ καταθλιπτική - πέρασα νύχτα από τα Σκόδρα και ήταν σαν ταινία του Ροσελίνι, απίστευτη φτώχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγκινητικό! Ήμουν στα Τίρανα για 10 μήνες το 1997 δουλεύοντας στην Tirana Bank που αναφέρεις στο κείμενο σου. Τί μου θύμισες...εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν πιο βιαία (έζησα πολλές βομβιστικές ενέργειες, δολοφονίες και διαδηλώσεις) όμως η ομορφιά που περιγράφεις ήταν και τότε φανερή. Χάρηκα για το σχόλιο σου ότι τα Τίρανα πλέον είναι από τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο και ακόμη πιο πολύ που βλέπω πόσο έχουν ομορφύνει...Με συγκλόνισε και με ταξίδεψε...Ευχαριστώ, κι ευχαριστώ και τη φίλη που μου το έστειλε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό οδοιπορικό σε μια πόλη που, ειλικρινά, λιμπίστικα! Μπράβο, Άθενσβιλ. Γι' άλλη μια φορά έβαλες τα γυαλιά στους πιο έγκυρους ταξιδιωτικούς οδηγούς με τη ζωντανή ματιά σου.
    Όσο για το σχόλιο της ομοιότητας μεταξύ Ελληνίδων και Αλβανίδων, ας μην ξεχνάμε τις ανθρωπολογικές μελέτες που εχουν αποδείξει πόσο συγγενικοί είναι αυτοί οι δύο λαοί, όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους. Τι να κάνουμε...
    (Παρεμπιπτόντως, θενς για τη συμβουλή. Έπρεπε να το είχα φανταστεί ;-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο το κείμενο σου.
    Μου έφερες πολλές μνήμες καθώς πριν από κάποια χρόνια είχα την τύχη να επισκεφτώ για επαγγελμτικούς λόγους 2 φορές τα Τίρανα και είχα βγάλει ακριβώς τα ίδια συμπεράσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το καλύτερο ταξιδιωτικό ποστ που χω διαβάσει.
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολύ ενδιαφέρον, πολύ! να σε πω την αλήθεια, πάντα είχα την απορία τι λέει η αλβανία. μακάρι να με φέρει ο δρόμος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιότητα ζωής χωρίς ζωή...! Ιταλικές ''βάσεις'' στα κτήρια και στους δρόμους!Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο-Σ για άλλη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά με ταξιδεύεις κι εμένα με τις φωτογραφίες σου! Ανυπομονώ να επισκεφτώ κι εγώ την γείτονα χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίο το άρθρο σου , μπράβο σου! θα θέλαμε και απο άλλες τέτοιες (outsider) πόλεις αρθράκια, αν σου κάνει κέφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολυ ωραιο αρθρο :) Ειχα διαβασει περσυ το αρθρο σου για το Καιρο πριν παω και ειχα εντυπωσιαστει οποτε ισως ακολουθησω τη συμβουλη σου φετος και παω Τυραννα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έρχεται κι άλλη γειτόνισσα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ρε παιδια θα τρελαθουμε τελειως!!! και πριν προλαβετε να με καταταξετε σε τιποτα οπαδους λαος και χρυση αυγή έρχομαι να εκφράσω την απόλυτη αντίθεσή μου σε αυτό το φιλοαλβανικό παραλήρημα....έλεος!! περπατουν και διαβάζουν με ηρεμία!! σαφώς αφού φρόντισαν να στείλουν όλα τα αποβρασματα της χώρας τους στην Ελλάδα. επίσης το οτι ο βασικός αιμοδότης της αλβανικής οικονομίας είναι η Ελληνική οικονομία αυτό το ξεχνάμε? το ότι το καλοκαίρι του 2010 στάλθηκαν 100 εκ ευρώ από αλβανούς στην Ελλάδα σε Αλβανικές τράπεζες, για το φόβο να μην ελεγχθούν οι καταθέσεις που ήταν ανακόλουθες με αυτά που δήλωναν ή δεν δήλωναν καθόλου δεν σε ενοχλεί προσωπικά? σε διαβάζω ανελλιπώς από την αρχή αλλά σήμερα με ξενέρωσες απίστευτα ΛΥΠΑΜΑΙ
    Ας αγαπήσουμε πρώτα τη χώρα μας και ας κάνουμε μετά τους κράχτες για τις υπόλοιπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαντάσου τι θα λεγε ένας Γερμανός που θα ερχόταν στην Αθήνα: "Τα ρεμάλια, που τους ταΐζουμε, που δεν δουλεύουν, που είναι άχρηστοι κλπ".
    Έτσι θα θελες λοιπον να κριθείς από έναν ξένο, να σου φορτώσουν όλες τις αμαρτίες των Ελλήνων;
    Πρέπει να έχω όλα αυτά στο κεφάλι μου πριν συναναστραφώ έναν άνθρωπο;

    Εγώ πήγα, εσύ όχι, μην κρίνεις χωρίς να ξέρεις.
    (Κι άλλοι σχολιαστές απ' ότι βλέπεις την ίδια αίσθηση αποκόμισαν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στείλανε τα αποβράσματα στην Ελλάδα? Τραγικό.

    Τα αποβράσματα μάθανε οτι υπάρχουν τρομερές βάσεις για βρώμικη κονόμα σε αυτό το πράμα που ονομάζεται Ελληνικό κράτος και μαζευτήκανε μόνα τους από όλα τα Βαλκάνια.

    Επίσης οτάν όλοι οι αγρότες έγιναν αφεντικά γιατί βρήκαν υπαλλήλους για μεροκάματα-ξεφτίλα, πάλι δεν είδα κανέναν από αυτούς να στεναχωριέται αν χρηματοδοτούσε την Αλβανία.

    Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και των επιλογών που κάνουμε τόσα χρόνια.

    @athensville
    Γενικά δε βλέπω πολύ σκουπίδι στην πόλη. Είναι όντως έτσι? Επίσης, συνάντησες καθόλου ρακοσυλλέκτες, ναρκομανείς, και άστεγους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είχαν καθόλου αλβανούς στις πλατείες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αληθεια που ακριβως μενεις στην Ελλαδα? Μου φαινεται περιεργο αυτο που ειπες, τοσο για τα κτιρια (εχω την εντυπωση οτι ειναι τυπικα κτιρια ανατολικης Ευρωπης, οχι δυτικης) οσο για τις γυναικες (δυο ισπανιδες φιλες που ηταν στην Αλβανια ειχαν φρικαρει, το μονο πραγμα που επαναλαμβανανε ηταν son todos feos. Και το ελεγαν στην Αθηνα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό λένε, ούτως ή άλλως. Και εδώ αλλά και στην πατρίδα τους. Και έχουν δίκιο. Και όχι, δεν θα βγάλω την ουρά μου απ' έξω, ασχέτως του ότι είμαι ιδιωτικός υπάλληλος όλη μου τη ζωή και έχω δώσει (μάλλον) πάνω από 100 χιλ. ευρώ σε ΙΚΑ και ΦΜΥ. Ας πρόσεχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το κομμάτι αυτό της πόλης, είναι καθαρό, Ευρώπη εντελώς. Έξω στις γειτονιές, υπάρχουν κάποιες εστίες (παρατημένα οικόπεδα) που έχει μπάζα, οι δρόμοι και πάλι είναι καθαροί, ευθύνη της κάθε νοικοκυράς να καθαρίσει μπροστά στο σπίτι της.

    Ναρκομανείς καθόλου, ζητιάνοι όχι αλλά είναι πολύ διαδεδομένο να δεις φτωχούς μικροπωλητές, να πουλάνε από χαρτομάντηλα μέχρι την υπηρεσία να ζυγιστείς σε ζυγαριά (πολύ διαδομένο αυτό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Athensville πρωτοπορείς,
    ιδού το 'Lonely Planet’s top 10 countries for 2011' συμπεριλαμβάνει την Αλβανία στην πρώτη θέση.
    http://www.lonelyplanet.com/albania/travel-tips-and-articles/76164#

    1. Albania
    Not so long ago, when the Balkans were considered an ‘only for the brave’ travel destination, only the bravest of the brave trickled into Albania. Since backpackers started coming to elusive Albania in the 1990s, tales have been told in ‘keep it to yourself’ whispers of azure beaches, confrontingly good cuisine, heritage sites, nightlife, affordable adventures and the possibility of old-style unplanned journeys complete with open-armed locals for whom travellers are still a novelty. Sick to death of being dismissed with blinged-up crime-boss clichés, Albania has announced ‘A New Mediterranean Love’ via its tourist board. The jig is almost up – Albania won’t be off the beaten track for much longer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θεωρώ ότι η λεκτική σου περιγραφή λιγάκι υπερεκτιμά την πραγματικότητα τουλάχιστον έτσι όπως μας την παρουσιάζεις στις φωτογραφίες.
    Δεν εντυπωσιάστηκα με κανένα κτήριο γιατί κανένα δεν μου θύμισε δυτικού τύπου σύγχρονη αρχιτεκτονική, τα γκράφιτι λίγο ντεμοντέ και άτεχνα και εννοείται ότι η παραμικρή σύγκριση έστω και στην παραποτάμια περιοχή με τη Βιέννη είναι εντελώς άστοχη.
    Δεν έχω πάει Τίραννα, ό,τι βλέπω από τις φωτογραφίες σου κρίνω. Κι ευτυχώς που υπήρχαν γιατί τόσο ξεσηκωτικά ήταν τα λόγια σου που θα με έπειθαν να παω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. πρέπει να κρινεις με βάσή το μπακγκραουντ ενός τόπου, στη συγκεκριμένη μιλάμε για την πιο φτωχή χωρα της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Tάσο πολύ καλό το οδοιπορικό σου.
    έρχομαι να προσθέσω πως όσους αλβανούς έχω γνωρίσει(και είναι πολλοί)πράγματι ήταν πάντα πολύ χαμογελαστοί κ εξωστρεφείς άνθρωποι.Ακόμα κ το 1999 που ήρθε το μεγάλο ρευμα κ γνώρισα πολλούς ως εργάτες στην επαρχεία που ζούσα,είχαν πάντα μια παράξενη αίσθηση αξιοπρέπειας...Φυσικά κ η ελλάδα έχει γίνει χορηγός στην Αλβανία.Όταν τα αλβανικά φθηνά χέρια βγάζαν πέρα τις καλλιέργειες των ελλήνων δεν ήταν χορηγοί μας?
    Είναι πια εξωφρενικός ο ελληνικός ρατσισμός.Έλεος αδέρφια..έρχεται μεγαλύτερο τσουνάμι οικονομικής κρίσης κ όταν θα βρεθούμε μετανάστες θα εισπράξουμε τα ανάλογα.
    ψηνομαι τρελλά για τυραννα σου λέωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γουστα είναι αυτά! εμένα πάντως μου αρέσει πάρα πολύ η "παρωχημένη" αρχεκτονική ανατολικου τυπου μάλλον γιατί ζω πάρα πολλά χρόνια σε πόλη δυτικού τύπου κι έχω σκυλοβαρεθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τώρα αν συγκρίνεις την Αθήνα με αυτό το σοβατισμενο παραγκέ τι να σου πώ...μου φαίνεται χρειάζεσαι οφθαλμίατρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είναι δεδομένο Athensville πως μιλάμε για μια φτωχή χώρα άρα και οι λέξεις που περιγράφουν την κατάσταση και οι συγκρίσεις που γίνονται πρέπει να είναι του αντίστοιχου μεγέθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. "son todos feos"...τι γελοίο ως δήλωση, μα τι Θεά!
    μ' αρέσει που είχαν πάει για εθελοντική εργασία
    τα τσοκαράκια.
    όσο για την αρχιτεκτονική και βλέποντας τις φωτό, υποθέτω ότι υπάρχουν "δυτικά" και "ανατολικά" και μεταμοντέρνα και kitsch και απλά κουτιά και πιο πολύπλοκα κ.λπ...so what?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. για να τα βαλουμε τα πραγματα με καποια ακριβεια οι υπολοιποι βαλκανιοι δεν τους την ειχαν στημενη τοσο αδικα των μουσουλμανων αλβανων μιας και επι οθωμανικης κατοχης (ναι κατοχης θα γραψω οχι κυριαρχιας οπως ειναι το πολιτικαλι κορρεκτ γιατι οταν ο τοπικος πασας εχει δικαιωμα ζωης και θανατου, οταν το παιδομαζωμα για γενιτσαρους και για χαρεμια ειναι θεσμος ειναι προφανες οτι δεν μιλαμε για μια απλη κυριαρχια) ηταν οι "μπατσοι" των τουρκων.

    τωρα αυτο για τα εθνη σηκωνει μεγαλη κουβεντα, τι πιο απλο οτι υπηρχαν εθνη και εθνοτητες (αυτο δεν σημαινει απαραιτητα αντιπαλοτητα αλλα και συμβιωση) απο την βορεια ηπειρο (και την ηπειρο)αλβανοι και ελληνες ζουσαν διπλα χωρις κανενας να εχει αμφιβολια για το τι ειναι.
    για τις εθνολολικες συγγενειες πιθανως οντως οι αλβανοι ειναι οι πλεον κοντινοι συγγενεις μας στην περιοχη, η γλώσσα τους ειναι ανεξαρτητο παρακλαδι της ινδοευρωπαικης οπως και η δικη μας (χωρις να εχουν σχεση μεταξυ τους) και μεχρι να αποφασισουν (ορισμενοι) να το γυρισουν στον μωχαμετη τα πηγαιναμε μελι γαλα (ας πουμε λιγο πολυ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τα πραγματα ειναι απλα. Ο φιλος μας εγραψε αυτο που ενιωθε και καλα εκανε. Οποιος ψηνεται να παει, θα το ψαξει και αν του κανει ή εχει την περιεργεια να δει περι τινος προκειται θα παει. Οποτε τσαμπα ολη αυτη η γκρινια και ασκοπη η ανασφαλεια τους. Γουστα ειναι αυτα

    ΥΓ
    Οι ιστορικες αναφορες-(βεντετες) απο καποιους ειναι για τις βρουβες, λες και η σταση των αλβανων επι οθωμανικης κατοχης ευθυνεται για την δικια μας τωρινη συμπαθεια η αντιπαθεια. Απορω ποτε θα καταλαβουν οτι πρεπει να παμε μπροστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. παρα πολυ ωραιο αρθρο!! ψηθηκα πολυ για ενα ταξιδακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. μπορει να μην ειναι πολιτικα ορθο αλλα δεν ξερω για τις καθιστα "τσοκαρακια".

    Περι αρχιτεκτονικης, απλα ρωταω, στις ιδιες γραμμες με την Βικυ πιο κατω. Αν διαβαζα το κειμενο θα περιμενα κατι μεταξυ Βαρκελωνης και Βουδαπεστης, ενω οι φωτογραφιες δειχνουν σχεδον ακριβως αυτο που περιμενει κανεις απο την πρωτευουσα της Αλβανιας, δευτερης φτωχοτερης χωρας στην Ευρωπη που εχει περασει κομμουνισμο (τουτεστιν σχετικα επαρκεις υποδομες και παρκα, μεγαλα σοβιετικα κτιρια, κακη αρχιτεκτονικη, κακο γουστο, φτωχεια κτλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. πάρα πολύ όμορφο.Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Via buzz:

    “Ισπανιδες φιλες που πηγαν στην αλβανια για εθελοντισμο ηρθαν στην Αθηνα για ΠΣΚ γιατι ειχαν φρικαρει με την ασχημια των ανθρωπων”.

    ROTFL Συγνώμη κιόλας,….Ήρθαν στην Αθήνα γιατί είχαν φρικάρει με την ασχήμια;

    ΤΣΟΚΑΡΑ ΟΛΚΗΣ, ήθελα να πω.

    [Plus: Έχει διαφορά, νομίζω, το «να σου περάσει κάτι από το μυαλό», μέχρι να το διατυμπανίζεις (όπως έκαναν οι...φίλες σου) ή να το...αναπαράγεις (όπως κάνεις εσύ)].


    Όπως είπα για την αρχιτεκτονική: "Tirana has a mix of oriental, Italian and communist architecture as well as many recently built modern buildings, combining Albanian and foreign architectural styles".
    Δεν τραβάω κάνα ζόρι really, απλά δεν καταλαβαίνω γιατί ένα άτομο –δεδομένου του ότι δεν έχει διαβάσει «διαγώνια» το κείμενο- μπορεί να το θεωρήσει τόσο παραπλανητικό, πια!

    Άραγε, επειδή ο γράφων αναφέρει ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχουν κτήρια τύπου «δυτικής αρχιτεκτονικής της Λεωφ. Κηφισίας» ή επειδή υπάρχουν κάποια ιταλικού στυλ κτήρια ή καλοδιατηρημένα πάρκα;
    Μήπως δεν αναφέρονται και οι σοβιέτ πολυκατοικίες ή η υποτιθέμενη λαϊκή Αλβανία με «τα σπίτια τα ασοβάτιστα, τα σοκάκια τα χωμάτινα, τον δημόσιο φωτισμό σχεδόν ανύπαρκτο» ή τα «χαμόσπιτα δίπλα σε πολυκατοικιάρες» κ.λπ;
    Εντάξει, προφανώς είναι μία πρώτη εντύπωση, αλίμονο αν γίνεται κάποι@ ειδικ@ σε μία επίσκεψη των 2 ημερών. Geez!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. αναφερεται συγκεκριμενα στο σχολιο περι μουλμανισμου κλπ στην περιοχη των βαλκανιων και οχι στην καχυποψια, ας την πουμε εξω, προς τους αλβανους ανεξαρτητα θρησκειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Εξαιρετική η ανάρτηση, μπράβο! Κα για να απαντήσω σε όσους αρχίζουν με τα ελληναράδικα, το ότι επισκεπτόμαστε άλλες χώρες και πόλεις δε σημαίνει ότι δεν αγαπάμε την πατρίδα μας. Την αγαπάμε πιο πολύ από εσάς γιατί έχουμε επίγνωση των δυνατών της σημείων αλλά και των αδυναμιών της και θέλουμε να τις ελαχιστοποιήσουμε.
    Οσο για τα Τίρανα και την Αλβανία, ταξίδεψα εκεί το 1997 και το 1998. Τότε τα Τίρανα είχαν, στα μάτια μου, τη γοητεία μου του πρωτόγονου με τα ξύλινα παραπήγματα για μαγαζάκια και μόλις ένα γρανιτένιο ψηλό κτήριο τράπεζας να προμηνύει το μέλλον. Ομως είχαν υποδομή που ελλείπει από την Αθήνα, ήτοι το ρυμοτομικό σχεδιασμό με μεγάλες πλατείες, με μεγάλους δρόμους και πάρκα, αυτά που φαίνονται στην ανάρτηση.
    Η υποδομή είναι το ήμισυ του παντός γιατί εκεί βασίζεται η ποιότητα ζωής και η ευελιξία για να δώσει πνοή στην πόλη. Οσο για τα κτίρια, είναι ατόφιος σοσιαλιστικός ρεαλισμός και μπράβο στον Εντι Ράμα που έδωσε με αυτήν τη φθηνή και εύκολη λύση μια άλλη πνοή.
    Και από τη μία χαίρομαι που βλέπω πώς έγινε το ποτάμι, με τις πρασιές του, έτσι κυριλέ, από την άλλη τα ξύλινα παραπήγματα είχαν τη γοητεία μιας άλλης εποχής... Αλλά πάμε μπροστά.
    Θυμάμαι ότι ο χειρότερος εσπρέσσο και η χειρότερη πίτσα ήταν σαν τα αντίστοιχα καλύτερα της Αθήνας.
    Ενδοχώρα φτωχή, απ' ό,τι βλέπω δεν άλλαξαν πολλά, Αργυρόκαστρο όλα τα λεφτά, Τεπελένι, ένα φτωχό μέρος με ωραία θέα. Μέλλον στην παραλιακή πλευρά, σαν φύση είναι κι αυτή μεσογειακή ριβιέρα,θα δούμε θαύματα σε λίγα χρόνια.
    Μπράβο, αντάξιο του Conde Nast το post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Dont be sure about the poorest but its more beautiful place then some euorpean islands

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα, και στην ζωντανή αναπαράσταση της υπέροχης αυτής πόλης.... πάνω απ'ολα τους υπέροχους ανθρώπους!!!
    Και πάλι συγχαρητήρια............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. "Εγώ πήγα, εσύ όχι, μην κρίνεις χωρίς να ξέρεις?"
    α)Δεν ανέφερε πουθενά αν έχει πάει και η ίδια ή οχι. Μπορεί να έχει πάει. Μην κρίνεις χωρίς να ξέρεις.
    β)Για να σχολιάζουν όλοι δεν το έφτιαξες το μπλογκ? Ή δέχεσαι μόνο τα θετικά σχόλια?
    γ)Μιλάει συγκεκριμένα και με νούμερα. Δείχνει να ξέρει άρα μπορεί να κρίνει.
    δ) Ήταν καραπροβλέψιμο το ταξίδι και κυρίως ότι θα έγραφες τόσο θετικά για κάτι που όλοι είχαν αρνητική ιδέα. Είπαμε είσαι πολύ μπροστά.
    Πάντως κι εγώ το λιμπίστηκα το ταξιδάκι και ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

    "(Κι άλλοι σχολιαστές απ' ότι βλέπεις την ίδια αίσθηση αποκόμισαν)" Ξέχασες να πεις "νια νια νια" στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καταρχην να σου πω ενα μεγαλο μπραβο για την φανταστικη δουλεια που εκανες.

    Γενικως τα Τιρανα εχουν αρκετο πρασινο και μεγαλα παρκα που αξιζουν να πας να τα δεις,
    τα κτιρια ειναι σχετικα ωραια,αλλα ειναι και λιγο κιτς και ο καθενας χτιζει οπου θελει και οι δρομοι ειδικα το καλοκαιρι εχουν πολυ κινηση απο την μη σωστη δομηση της πολης.

    Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι σε σχεση με την αθηνα υπαρχουν δρομοι για ποδηλατα και αυτο ειναι πολυ σημαντικο για μια πολη οπως τα Τιρανα.

    Το ποταμι που διασχειζει τη πολη ειναι απλα φοβερο.

    Επισης η λιμνη ειναι φανταστικη και πολυ καθαρη,γυρω γυρω ειναι γεματη δεντρα

    Οσον αφορα την εικονα που εχεις βαλει με την κολονα που εχει τωσα καλωδια πανω της,αυτα τα καλωδια δεν ειναι καλωδια ρευματος αλλα ειναι καλωδια κεραιας τηλεορασης στην αλβανια δεν υπαρχουν κεραιας στης ταρατσες γιατι η ταρατσα ανοικη σε αυτον που εχει τον τελευταιο οροφο,οποτε για να δουν τηλεοραση συνδεουν ολοι τα καλωδια της κεραιας σε μια κολωνα που εχει ορισει το κρατος και ετσι μπορουν να δω τηλεοραση.

    Οντως τα Τιρανα δεν εχουν καθολου γραφιτι και εμενα προσωπικα αυτο δεν μαρεσει καθολου...

    Οταν οι Αλβανοι δουν καποιον τουριστα ειναι αληθεια οτι του συμπερηφερωνται με τον καλυτερο και ειδικα σε Γερμανους,Ελληνες,Ιταλους

    Οσον αφορα την ασφαλεια Η Αλβανια εχει τα χαμηλοτερα ποσοστα εγκληματικοτητας στην ευρωπη(περιεργο αλλα ισχυει)

    ΚΑΙ κατι ακομοι οι Αλβανοι δεν ειναι φανατικοι με τις θρησκειες ο ενας σεβεται την θρησκεια του αλλου και ειναι κατι σαν εθιμο να παντρευωνται ατομα με διαφορετικες θρησκειες
    στα βορεια ειναι χριστιανοι καθολικοι στην πλειοψηφια
    στα νοτια ειναι χριαστιανοι ορθοδοξοι χριστιανοι
    και στη μεση της χωρας οι πιο πολλοι ειναι μουσουλμανοι

    χριστιανοι 40%
    μουσουλμανοι 40%
    αθεοι 20%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. πραγματικα φανταστικη δουλεια, και ενδιαφερον ποστ - με κανεις να θελω και εγω να παω εκει συντομα (να κατι που προσφερει η αθηνα, λιγο πιο δυσκολο να μπορω να παω τοσο ευκολα στην αλβανια απο κρητη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Είμαι αλβανίδα και ζω τα 15 τελευταία χρόνια στην Αθήνα.(27 ετών)
    Διαβάζοντας το κείμενο σας είδα τα Τίρανα όπως τα έχω επισκευθεί τα 2 τελευταία χρόνια.Είναι η πόλη των αντιθέσεων.Υπάρχει η πολυτέλεια δίπλα στη φτώχεια.Υπάρχει το ωραίο δίπλα στο άσχημο.Στα Τίρανα βλέπεις την ιστορία της πόλης ακριβώς σ'αυτές τις αντιθέσεις...
    Διάβασα και όλα τα προηγούμενα σχόλια και νομίζω ότι δεν μπορούμε να δούμε όλοι τον κόσμο με τα ίδια μάτια.
    Κάτι πάντως κερδίζεις απο ένα ταξίδι.Έχεις μια καίνουργια εμπειρία να θυμάσαι.Όχι βλέποντας μόνο ωραίες εικόνες,αλλά βλέποντας την πραγματικότητα...
    Για όσους θέλουν,τα Τίρανα αξίζουν μια επίσκεψη!!!

    Υ.Γ

    “If you reject the food, ignore the customs, fear the religion and avoid the people, you might better stay at home.” – James Michener

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εργάζομαι εδώ και ένα χρόνο στην Αλβανία, όταν καταλάβω τι παίζει εδώ θα σας ενημερώσω. Πολύ καλές οι φωτογραφίες σου, χαίρομαι που κατάφερες να δεις σε λίγες μέρες όσα δεν έχω δει σε ένα χρόνο και ούτε ξέρω αν ποτέ θα καταφέρω να τα δω. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο περιγραφικό κομμάτι. Ειμαι 3 μήνες στα Τίρανα και όλα όσα εχω δει αποτυπώνονται εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δεν συγκινήθηκα εγώ...ότι είδα δεν μου έκανε αίσθηση, ούτε με παρότρυνε να επιλέξω το μέλος για τουρισμό...δεν μου λένε και πολλά ούτε τα κτήρια,ούτε η φτώχια...εξάλλου η φτώχια ποτέ δεν έχει τίποτα ωραίο...πολιτισμικά δεν με ενθουσιάζει να δώ κάτι γιατί δεν έχουν τίποτα το σπουδαίο...γενικά επιλέγω μόνο την αφρόκρεμα για ταξίδια πλέον..όχι πώς δεν έχω πάει σε μπάς κλάς μέρη όπως είναι η Αλβανία,έχω πάει για εμπειρία και είναι πεταμένα λεφτά..και στις μέρες μας αξίζει και το 0,50λεπτο που θα το δώσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αχ αυτά τα θέματα που έχουμε μερικοί δε μας βοηθούν να δούμε το γυρω μας πιο αισιόδοξα. Ο κόσμος αλλάζει, ποσο μαλλον αν σκεφτεί κανείς ποσο έχουμε αλλάξει εμείς οι Έλληνες τα τελευταία σαράντα χρόνια. Περυσι πήγα στην Κωνσταντινούπολη και μου άρεσε παρα πολύ. Φετος θα παω στα Τίρανα. Ποτέ στη ζωή μου δεν κρίνω πριν γνωρίσω έναν άνθρωπο. Με την ίδια λογική δεν κρίνω χώρες και πολεις επειδή απλά υπαρχει μερίδα ανθρώπων που δεν τις γουστάρουν. Εδω ο άνθρωπος περιγράφει με λόγο εκπληκτικό την εμπειρία του και κάποιοι βλέπετε τα κλισέ σας. Μην κοιτάς το δάχτυλο το δάσος είπαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Τον τελευταίο 1μισι χρόνο μένω εκεί λόγω δουλειάς, είναι η πρώτη φορά που αυτά που γράφονται αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτό που βλέπω κ ζω καθε μέρα ….. ΑΚΡΙΒΩΣ όμως! Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι το θέμα Αλβανία κ οι άνθρωποι της είναι μεγάλη συζήτηση και τώρα που έχω άποψη μπορώ να την κάνω, ήμουν ας πούμε λίγο ….. εριστική ως προς την άποψη μου γι αυτό το έθνος πριν, έμαθα (λόγω δουλειάς μου) ένα μεγάλο κομμάτι ιστορίας τους που εμείς που έχουμε γεννηθεί σε ελεύθερη χώρα ούτε καν έχουμε μπει σε διαδικασία να σκεφτούμε κ χαίρομαι πολύ γι αυτό το κομμάτι μας ως έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μπράβο για το ταξιδιωτικό σας άρθρο! Με ενθάρρυνε να πάω Τίρανα. Πήγα (Ιούνιο 2015) και πέρασα υπέροχα!

    Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξα και λίγα σχόλια εδώ: www.akatsikoudis.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Επίσης στο β΄ μέρος του ταξιδιωτικού μου θα αναφέρω φυσικά και το blog σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

H θλιβερή ιστορία του ιβίσκου

Γέμισε μωβ η Αθηνάς