11 παγκάκια του Ζαππείου

Να πεις ότι ο χώρος δεν έχει επισκεψιμότητα, ότι είναι ένα απλό παρκάκι στην άκρη της πόλης, ότι περισσεύουν τέτοιοι χώροι πρασίνου και αναψυχής στο κέντρο της Αθήνας. Η απ' την άλλη ότι περνούν καθημερινά άπειροι τουρίστες, ότι έχει κτίρια μνημεία για την πόλη, ότι δίπλα και τριγύρω είναι η κατοικία του Προέδρου της χώρας (πόσο δε του Μητσοτάκη). Όπως και να το δεις, η ντροπή υφίσταται τα παγκάκια δεν είναι απλά παραμελημένα, είναι κατακρεουργημένα και εξευτελιστικά για την εικόνα της πόλης. Που αυτή, και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, είναι που μετράει και όχι ανούσιοι (πόσοι ακόμη;) διαγκωνισμοί μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών που ερίζουν για την "επιμέλεια" (και τα λαχταριστά κονδύλια) του χώρου. Μέχρι να τα βρούνε ας πάρουν 30 παγκάκια και να αντικαταστήσουν τα παλιά, πόσο να κοστίζουν πια, τι έξοδο να 'ναι σ' αυτόν τον ωκεανό σπατάλης του ελληνικού δημοσίου; Φχιού, ίσως χρειάζονται πάλι οι atenistas.

- Ευχαριστώ τον αναγνώστη Νίκο Μ. για τις φωτογραφίες



Σχόλια

  1. Nαι-ναι!!! Χρειάζονται ατενίστας!! Έδωσα κι εγώ τα στοιχεία μου και θα βοηθήσω για τα άμοιρα παγκάκια και σε ό,τι άλλο προκύψει!! Ντροπή τους! Εγώ δεν γνωρίζω πολύ καλά την Αθήνα και ήρθε η ώρα να την μάθω. Ξέρω μόνο τους πιο γνωστούς και εμπορικούς δρομους.
    Καλημέρα Athensville!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ti krimas na mhn mporeis na kaneis dwrea to pagkaki pou thes, opws ginetai sto ekswteriko (sinithws sth mnhmh kapoiou).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο Νικητας βοηθαει τους Αθηναιους να κρατανε τη σιλουετα τους για να χωρανε να κατσουν τα minimal κωλαρακια τους!!! Τι να πω πια........

    Α!!! για να κανουμε εικονικους design διαγωνισμους για τα παγκακια ειμαστε πρωτοι ομως!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πάντως,πως ο διαγωνισμός είχε γίνει,έτσι ώστε αν κάποιος θέλει να δωρίσει ένα παγκάκι στο κράτος θα ήταν αυτό που είχε κερδίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. νομιζω οτι ο εθνικος κηπος δεν ειναι αρμοδιοτητας νικητα. οι φωτογραφιες ειναι πραγματικα απίστευτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια πρόταση: Τα παγκάκια να μην επιδιορθωθούν (πράγμα σχεδόν αδύνατο, στην κατάσταση που είναι) και ΟΥΤΕ να πεταχτούν. Να μεταφερθούν, προς παραδειγματισμό της αναισθησίας των γνωστών υπευθύνων αυτής της κατάντιας, στον χώρο μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη, εκεί μπροστά από τα παλάτια τους με τους δερμάτινους-ξύλινους λουστραρισμένους θρόνους τους!
    Ας τους βγάλουμε τ'άπλητά τους στη φόρα.
    Ας βγάλουμε στην επιφάνεια αυτά που τόσα χρόνια είτε κρύβαμε είτε δε μαρτυράμε και τα χώναμε κάτω από το χαλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. In the UK people donate benches... http://www.flickr.com/photos/nothingann/2738885691/
    In Greece that happens only at churches...
    you get the picture!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Xtreme challenge:Βρες τους αρμόδιους για να συνεννοηθείς για το...οτιδήποτε στον Κήπο.Απλά δεν υπάρχουν.Και να είναι αρμόδιοι για τα φυτά,δεν είναι για τα παγκάκια, ή για τη φύλαξη...Πόση ντροπή πια;;;Αν μπορούσαμε πάντως να τους βρούμε και δωρίζαμε 30 atenistas από ένα παγκάκι ή από ένα φυτό, ή από μία μέρα περιποίησης του κήπου και οργάνωσης δραστηριοτήτων έκαστος, τι θα μας λέγανε;Όχι;Δε γίνεται κάπως λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. goustarw atenistas me stoles kai maskes na palevoun gia itn epikratisi tou kalou... i douleia prepei na ginei nyxta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια πρόταση που έχω είναι να μαζευτουμε μια μέρα(κατά προτίμηση Σ-Κ) και με απλά υλικά και εργαλεία να μεταμορφώσουμε τα παρατημένα,άχρηστα παγκάκια σε προσωρινά έργα τέχνης.Με αυτό τον τρόπο ομορφαίνουμε την πόλη με ένα απρόσμενο τρόπο και ταυτόχρονα περνάμε το μήνυμα πως χρειάζονται νέα παγκάκια,αφού τα παλιά έχουν χάσει τη χρηστική τους αξία.Επίσης δεν πιστεύω οτι θα έχουμε πρόβλημα με αστυνομία κτλ αφού παρεμβαίνουμε σε κάτι ήδη κατεστραμένο.Μια συνεργασία με την ομάδα του Lunch Street Party θα ήταν μια καλή ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aparadekto gegonos auta ta pagakia, ok.

    Wstoso mia erwthsh: auta ta pagakia pws katadisane etsi? poioi ta spasane? oi touristes? oi metanastes? poioi?
    mhpws, ta spasane kapoioi asyniditoi ellhnes, dithen epanastates?
    pantws h eikona ath de synadei me fthora tou xronou.

    en telei: mipws auta einai ta pagakia pou mas aksizoun? eikona tis ellinkis koinwnias einai k auth. lfteei mono o etsi k aliws axristos dimarxos?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δε θεωρώ ότι αυτοί που σπάνε παγκάκια με αντιπροσωπεύουν ούτε πιστεύω ότι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Μόνο ότι οι υπόλοιποι έχουμε συνηθίσει να τους ανεχόμαστε. Αυτό δε σημμαίνει ότι μας αξίζουν κι όλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν διαφωνώ πως, προφανώς, το θέαμα είναι οικτρό. Μεγάλωσα και δύο τετράγωνα από τον Εθνικό/Ζάππειο και θλίβομαι τρελλά - έχω κάτσει σε όλα κάμποσες φορές...

    Όμως, ας μην αναφέρουμε τους Ατενίστας μετά το αηδιαστικό άρθρο που δημοσίευσαν για το 'μέλλον' του Ελληνικού. Αυτοί μάλλον θα θέλουν να κάνουν περίπτερα μέσα στον Κήπο/Ζάππειο για να 'βγάλει ο κήπος τα έξοδά του'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μήπως μπορεις να βάλεις το link?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και βέβαια... μου πήρε κάμποση ώρα (είναι σχετικά κακοστημένο το site τους, και χωρίς search!!) μέχρι να μου κατέβει να το googlάρω.

    Το έχουν κατεβάσει, το post, αλλά η μνήμη του ιντερνέτ είναι ακέραια εδώ: http://bit.ly/baZWBE (συγγνώμη για το short url, το αρχικό είναι τεράστιο).

    Βασικά λένε - τί λένε; Ότι έχει τον Υμηττό από επάνω άρα δεν χρειάζεται, ότι θα είναι ακριβό, ότι (do it like Manos) μπορούμε εκεί να φτιάξουμε το ακριβότερο προάστιο της Αθήνας.

    Διπλή η ντροπή για το ότι το κατέβασαν και μάλιστα χωρίς εξήγηση ή αντίδραση στα σχόλια που είχαν κατατεθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Tι το τόσο αηδιαστικό έλεγε το άρθρο; Εξέφραζε μια άποψη: ένα κομμάτι της έκτασης να δοθεί προς εκμετάλλευση για να χρηματοδοτηθούν καμία σαρανταριά πάρκα στο κέντρο της Αθήνας από τη στιγμή που το Ελληνικό και η παραλία δεν είναι καμία ιδιαίτερα ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλοντολογικά περιοχή. Μπορείς να συμφωνείς, μπορείς να διαφωνείς. Αλλά, "αηδιαστικό";
    Κι αν θυμάμαι καλά, το άρθρο ήταν ενυπόγραφο και απλά φιλοξενήθηκε κάποια στιγμή στους ατενίστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι πρώτες μέρες των Ατενιστας διαμόρφωσαν και τον χαρακτήρα της ομάδας που θέλουμε να ναι καθάρά και μόνο δράσης. Όποιος θέλει να εκφράσει πολιτική άποψη, συμπεριλαμβανομένων ημών, μπορούν να την εκφράσουν αλλού.
    Με αυτή τη λογική αποσύρθηκαν αρκετά άρθρα (που ειχαν ανέβει μάλιστα τον Αύγουστο δοκιμαστικά, για να γεμίσει το σάιτ) που είχαν πολιτική θέση. Προτιμούμε τον χρόνο μας να τον σπαταλάμε στην εξεύρεση ιδεών και όχι σε ανούσιους διαλόγους και εξυπνάδες, τα γνωστά νεοελληνικά με τα γνωστά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ athensville,

    Είναι απλά τα πράγματα. Ορισμένοι ούτε καν αντέχουν να διαβάσουν διαφορετικές απόψεις. Πόσο μάλλον να τις συζητήσουν.

    Vamos atenistas!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεκτό και θεμιτό και ευχαριστώ για την απάντηση. Όμως νομίζω θα πρέπει να αναρτηθεί και στο site σας γι αποφυγή άλλων παρεξηγήσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ενδιαφέρον, δεν ήξερα ότι είναι 'διαφορετική άποψη' το να προτείνουμε να εκμεταλλευτούμε το πράσινο και να φτιάξουμε κάτι προς όφελος των πλουσίων. Καινοφανές! Δεν ξανακούστηκε! Διαφορετικό! Τρέμω από τη διαφορετικότητα!

    Α, ρε Μάνο με την τιμή της βενζίνης σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. To "αηδιαστικό" ήταν όντως υπερβολικός χαρακτηρισμός εκ μέρους μου, πρέπει να τον αποσύρω.

    Όμως, επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι το άρθρο (και ο συντάκτης του) ήταν τόοοοοοοοοσο πια αφελές/ής ώστε να πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση να φτιαχτούν πάρκα αλλού με τα λεφτά που και καλά θα δει το δημόσιο από "αξιοποίηση" του Ελληνικού, είναι προφανές ότι επρόκειτο για πολιτική/κομματική και ουχί ρεαλιστική ή πράσινη κατ'οποιονδήποτε τρόπο θέση.

    Επίσης, είναι απίστευτα κοντόφθαλμο να λές ότι μια περιοχή, επειδή δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, δεν χρειάζεται ένα πάρκο γιατί
    α.το καλύτερο εχθρός του καλού, εννοείται, και στο θέμα του πρασίνου δεν νοείται να κάνουμε βήμα/δέντρο πίσω παρά μόνο εμπρός όσο το δυνατόν περισσότερο και
    β.η ΑΘΗΝΑ είναι τρελλά υποβαθμισμένη, το ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ είναι μέσα στη μαυρίλα. Επειδή μία περιοχή είναι κάπως καλύτερη, τί σημαίνει αυτό; Τότε να μην στεναχωριέμαι αν καεί και καμμιά Πάρνηθα ή Υμηττός, γιατί ντάξει μωρέ, δεν είναι και ιδιαίτερα υποβαθμισμένες περιοχές, άσε που θα γινόντουσαν και απίστευτα χλιδάτα προάστια και θα χ3ζόμασταν στο τάλαρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς