H επιστολή του Γ. Καραμίχου


Ο Γιώργος Καραμίχος, κάτοικος της δύσκολης Πλατείας Θεάτρου επί πολλά χρόνια, μιας γειτονιάς που υπερασπίστηκε πολλές φορές, παρουσιάζοντας στα μέσα τα προβλήματα της, υπέκυψε κι αυτός στο ζοφερό τριγύρω και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, θέλοντας και μη, το σπίτι του. Χθες μάλιστα έστειλε και επιστολή στα ΜΜΕ εξηγώντας το απελπιστικό, ακόμα και με τη συνεχή παρουσία της Αστυνομίας, της περιοχής. Γράφει λοιπόν:

«Έφυγα από την πλατεία Θεάτρου πριν από λίγους μήνες. Αναγκάστηκα να φύγω.
Η ζωή είχε καταντήσει "μη ζωή". Η κακή μεταναστευτική πολιτική, η διεφθαρμένη αστυνομία κι ένας ψεύτης διαπλεκόμενος δήμαρχος κατέστρεψαν το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Χθες πέρασα από τη γειτονιά μου την παλιά να πάρω κάποια πράγματα από το σφραγισμένο μου σπίτι.
Οι αστυνομικοί στη μια γωνιά της Μενάνδρου, και στην άλλη γωνιά οι μαύροι έμποροι των ναρκωτικών να με ρωτούν αν θέλω κόκα, μαύρο ή πρέζα....
Στην ερώτησή μου γιατί δεν τους πιάνουν, οι αστυνομικοί μου απάντησαν ότι δεν έχουν εντολή κι ότι, ακόμη κι αν τους πιάσουν, σε μία μέρα θα τους ξαναφήσουν.
Ευτυχώς το παζάρι που έκλεινε παρανόμως τη Μενάνδρου και τη Σαπφούς δεν υπήρχε εκεί. Μου είπαν ότι λόγω επερχόμενων εκλογών το απαγορεύουν. Το διά νόμου απαγορευμένο ούτως ή άλλως.
Η κάποτε πολύβουη Ευριπίδου, χάσκει σαν ξερή λίμνη με τα όρνια να γυροφέρνουν ποιος ξεχασμένος περαστικός θα είναι το επόμενο θύμα. Πάντα υπάρχει. Ένας τουρίστας, μια κοπέλα που ξεχάστηκε, μια κυρία που πάει στο ΙΚΑ της γειτονιάς. Θα βρεθεί μια τσάντα να κλαπεί ή ένα αυτοκίνητο να σπάσει.
Θυμός. Και αηδία.
Περιμένω. Κουράστηκα να φωνάζω. Κουράστηκα να νιώθω πολίτης β' κατηγορίας. Περιμένω. Να φύγει ο ψεύτης δήμαρχος. Να ξανανοίξω την πόρτα του σπιτιού μου.
Να ξαναγίνει η γειτονιά μου, γειτονιά. Με παιδιά στους δρόμους. Με μάτια χωρίς φόβο και απόγνωση.
Περιμένω για να ξαναγυρίσω. Και πολλοί ακόμη που αναγκαστήκαμε να γίνουμε πρόσφυγες στην ίδια μας την πόλη. Περιμένουμε.
Με τιμή,
Γιώργος Καραμίχος»



Update: Τηλεφωνική συνέντευξη του Γ. Καραμίχου σήμερα.

Σχόλια

  1. Και να έφταιγε μόνο ο ψεύτης δήμαρχος... μάλλον φταίνε όλοι οι ψεύτες από το '74 και μετά (άλλοι τόσοι πριν την επταετία) και κυρίως όλοι όσοι τους ψήφιζαν τόσα χρόνια...
    Πρόσφυγες μέσα στην ίδια μας την πόλη σήμερα, μετανάστες κάπου αλλού αύριο... αυτό είναι το μέλλον που μας εξασφάλισαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας...
    Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα αφήσω την χώρα αυτή στα Ινδοπακιστανικά και λοιπά σλάβικα φύλα και θα έρχομαι κανα καλοκαίρι για διακοπές ομιλώντας την αγγλικήν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνετε υπομονή! Όταν τα μεγάλα κεφάλ(α)ια αγοράσουν μέχρι και την τελευταία τρύπα της περιοχής αυτής, τότε θα αναβαθμιστεί κι αυτή όπως έχει γίνει πάμπολλες φορές μέχρι τώρα...Να ανησυχείτε στην περίπτωση που βάλουν κατά νου τη δική σας περιοχή και η ιστορία επαναληφθεί (αλλοδαποί, ναρκωτικά, εγκληματικότητα - υποβάθμιση - αγορά από τους ίδιους - αναβάθμιση)

    Καλή μας τύχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά περί αναβάθμισης και "σκοτεινών σχεδίων" του κεφαλαίου τα ακούω βερεσέ και είναι από τις αιτίες που νοιώθουμε αλλοτριωμένοι από την ίδια μας την πόλη. Έτσι κι αλλιώς, τίποτα δεν ελέγχουμε, φταίει το κεφάλαιο!!! Μπούρντες. Γιατί αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τι περιμένουν για την αναβάθμιση; Τη Δευτέρα Παρουσία; Το ίδιο έλεγαν για τα Εξάρχεια, όπου αν δεν φρόντιζαν οι κάτοικοι και οι μαγαζάτορες να επιβάλουν μια στοιχειώδη τάξη (στην πλατεία μόνο δυστυχώς) ακόμα θα είμαστε εδώ να παίζουμε το παιχνίδι "ποιος από τους απαίσιους πολιτικάντηδες αγόρασε την πολυκατοικία Α ή το κτήριο Β" - τα οποία βέβαια είναι αστικοί μύθοι.
    Δράση, παιδιά, αυτό χρειάζεται. Και να φύγει ο ψεύτης δήμαρχος. Ως πρώτο βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω σιγουρευθεί πια ότι κανείς δεν θέλει την αναβάθμιση αυτής της πόλης. Αν το ήθελαν πραγματικά θα μπορούσαν να κάνουν μια ερωτησούλα στον Τζουλιάνι για το πώς κατάφερε να κάνει τη Νέα Υόρκη βιώσιμη πόλη. Δεν τους σκότωσαν τους ανθρώπους εκεί, κάπου τους έβαλαν, κάποια λεφτά έδωσαν για κτήρια που τους στεγάζουν, ασχολήθηκαν τέλος πάντων και ένα μέρος του προϋπολογισμού πήγε εκεί.

    Ασχολείται και ο Κακλαμάνης όμως, έκανε διαγωνισμό για παγκάκι. Ίσως για να τα κάνει πιο αναπαυτικά για τους άστεγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραμγατικά μπράβο!
    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορώ να συπμεράνω ότι την επταετία την εξαιρείτε από τις πολιτικά βλαβερές περιόδους της πατρίδος; Τς, τς, τς...

    Επίσης οι "Ινδοπακιστανοί" δεν είναι Σλάβοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεγάλο μπράβο που είπε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν αφέθηκε στην εύκολη λύση των γενικοτήτων... Ο ψεύτης δήμαρχος, σαν παρωδία του του άλλου Νικήτα του Μιχάλκοφ... Όνειδος στη ΝΔ που τον κατεβάζει ξανά. Ακόμη κι αν δεν κατοικούμε στην Αθήνα, την ζούμε όλοι και βιώσαμε την κατρακύλα της την ανεπανόρθωτη. Αυτοί στη Ρηγίλλης τι καλό είδαν από τον Κακλαμάνη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή είναι η αλήθεια Μαυρίκιε. Και η ανάπλαση/αναβάθμιση εξαγγέλθηκε προ λίγων μηνών. Τα ίδια έχουν γίνει σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Πριν από 10 χρόνια έτσι δεν είχε γίνει η Πλάκα, όταν κάποιοι ήθελαν να την κάνουν exclusive κέντρο μερικών και την γέμισαν πισίνες. Η αστυνομία στην περιοχή δηλώνει ότι δεν έχει εντολές να κάνει κάτι για την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δείτε τα θετικά σχόλια να κάνετε καινούργιο συκώτι (ή να ξεσπάσετε σε λυγμούς, αναλόγως τη διάθεση).
    http://www.citymayors.com/mayor_monitor/athens-kaklamanis.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας δούμε και λίγο εμάς τους πολίτες που πολλές φορές κάνουμε κάτι και στέλνουμε επιστολές ΜΟΝΟ όταν τα δούμε σκούρα και σκάσει σε εμάς το "λαχείο". Γιατί αν δεν κάναμε και εμείς τα δικά μας... "δήμαρχοι" δεν θα είχαν το θράσος να ξαναβάλουν υποψηφιότητα υποτιμώντας έμμεσα τους δημότες - πολίτες. Γιατί αυτοί ΚΑΤΙ βλέπουν και ξέρουν και ξαναβάζουν! Στην ανοχή και την λήθη κάποιων πολιτών δηλάδή ημών.

    Επίσης, δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση που πλέον περιοχές υποβαθμίοζονται και αφού ξεπουκλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί, αναβαθμίζονται εν μια νυκτί και ανακοινώνονται μεγαλόπνοα σχέδια!!! Εδώ 35 χρονών ειμαι και το έχω δει 2-3 φορές το έργο! Δεν νομίζω ότι ειναι ούτε σενάριο συνομωσίας ούτε τίποτα παρόμοιο! Ειναι απλή πραγματικότητα στην οποία πρώτα εμείς δεν αντιδρούμε!

    Κάνουμε ένα Click Και ένα join, στέλνουμε μια ηλεκτρονική καρτούλα και νομίζουμε ότι εκεί τελείωσε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συναισθάνομαι την αγωνία, τη δυσφορία και την οργή του κυρίου Καραμίχου, όχι μόνο διότι έχω αναμετρηθεί με τους δικούς μου "φόβους" ανεβαίνοντας την Ευριπίδου ή κατεβαίνοντας την Μαινάνδρου, αλλά περισσότερο για το απάνθρωπο θέαμα της απίστευτης δυστυχίας, εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης που βλέπει κανείς σ' αυτήν την περιοχή. Λυπηρή διαπίστωση, λυπηρή πραγματικότητα.
    Διάβασα με ενδιαφέρον τα σχόλια που αναφέρονταν στην υποτιθέμενη, ή αναμενόμενη αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου, και την αγανάκτηση που προκαλεί η καθυστέρησή της.... και απορώ!
    Υπάρχει έ σ τ ω και μία περιοχή στην Αθήνα που αναβαθμίστηκε, ή παραμένει αναβαθμισμένη, εφ' όσον είχε υπάρξει? Η Αθήνα, τα τελευταία χρόνια, βουλιάζει στην εξαθλίωση και την παραίτηση με τρόπο μη-αναστρέψιμο.
    Έχετε δει σε ποια κατάσταση είναι το Κολωνάκι τα τελευταία χρόνια? Πήρατε χαμπάρι τα χάλια και την κατάντια στο Γκάζι μετά τη "γενναία" του αναβάθμιση? Την προσπάθεια αναβάθμισης στα Ιλίσια, όπου ένα από τα πιο αγνά πάρκα κινδυνεύει να μετατραπεί σε πλακοστρωμένο πάρκινγκ με μερικά μόνο από τα πεύκα του, το έμαθε κανείς? Ο Εθνικός Κήπος ο οποίος στο όνομα της αναβάθμισης ξελακώθηκε ολοσχερώς, και άρχισε να αποκτά αισθητική "back yard", με γκαζονάκι και απλωσιές, πείραξε κανέναν? Στον κήπο του Ζαππείου, όπου το καφέ που λειτουργεί εκεί τείνει να ιδιωτικοποιήσει ολόκληρη την περιοχή με ξύλινα decks και αμέτρητα τραπεζοκαθίσματα, με "γκαραζοπορτιέριδες" για πάρκινγκ , προβλημάτισε κανέναν? Οι δρόμοι γύρω απο το Χίλτον όπου οι πρασιές έχουν μετατραπεί σε μαγαζιά τελώντας υπό κατάληψη από τους μαγαζάτορες, ενόχλησε κανέναν? Οι πλατείες Κλαυθμώνος και Αγ. Σώστη που έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα αστέγων, όπως και το Άλσος του Ευαγγελισμού, προκάλεσαν καμία αντίδραση?
    Δυστυχώς, ο κατάλογος αυτός μόνο τέλος δεν έχει.
    και ο Δήμαρχος δεν είναι μόνο ψεύτης, όπως του καταλογίζεται, αλλά και εγκληματίας! Είναι, ίσως (και ως τέτοιος εύχομαι να μείνει στην όποια ιστορία και αναφορά θα γίνεται στο όνομά του) ο πλέον καταστροφικός Δήμαρχος που πέρασε ποτέ από πόλη.... Ας πάει, λοιπόν, συντροφιά με τον όνειδο που του αναλογεί, [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να πω ότι κάθε φορά που κατεβαίνω στο κέντρο θέλω να κλάψω; Από θλίψη, από οργή, από απελπισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πρέπει να είναι οδυνηρό του να είσαι πρόσφυγας στην γειτονιά σου. Είναι σαν να σου κλέβει κάποιος τα παιδικά σου χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μπράβο και απο εμένα!!!!! Στόν Γ.Κ και στον athensville!!!! You go boys!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. έτσι είναι τα πράγματα. Δεν πρέπει όμως να παρασυρθούμε σε ρατσισμούς και τέτοια. Το πρόβλημα είναι της Δημοτικής αρχής. Αυτής της διεφθαρμένης και ψεύτρας "Αρχής". Ελπίζουμε οι πολίτες της Αθήνας (όσοι ψηφίζουν) να δώσουν την λύση που πρέπει. Ότι τους "φωτίσει ο θεός" ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Που πά ρε Καραμίχο...
    http://dreamersofthedream.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. me Kamini kai athensville na fygei i lera tis Kotzia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να προσθέσω και στη λίστα το Πεδίον Άρεως στο οποίο φοβάσαι να περάσεις ακόμη και την ημέρα? Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να ψηφίζουμε? Ποιός ενδιαφέρεται πραγματικά για την ποιότητα ζηής μας? Εγώ μένω στου Γκύζη και ξέρω πως όταν πάω βόλτα με το μωρό μου, δεν υπάρχει πεζοδρόμιο να περάσω το καρότσι, από τα αυτοκίνητα που υπάρχουν και κανείς δεν μοιράζει κλήσεις ή κανείς δεν έφτιαξε ένα δημοτικό πάργκινγκ με αποτέλεσμα στα στενά του Γκύζη να πηγαίνω το΄καρότσι από τον δρόμο με ό,ποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. mia xara ta eipe. euge. makari na milousan k alloi, oi opoioi mouga mpa sk paroun kamia epidotisi parapanw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δράση και ουσιαστική αλληλεγγύη.

    Η πραγματική υποστήριξη σε μια καλή σκέψη / πρωτοβουλία *δεν* είναι τα Like των blog και του F/b.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τωρα με τον Ψινακη ο Κακλαμανης θα λυσει ολα τα προβληματα της Αθηνας...!
    Η Αληθεια ειναι οτι κανενας απο τους υποψηφιους δεν ειναι αξιος για πραγματικο εργο...σαν τα πολιτικα κομματα...ΧΑΒΟΥΖΑ...καρκινωματα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είμαι Κύπρο εδώ και 2 χρόνια. Βλέπω ελληνική NOVA και ενημερώνομαι καθημερινά για τα χάλια μας. Επισκέπτομαι με νοσταλγία το κέντρο της Αθήνας όταν ανεβαίνω Ελλάδα κάθε φορά. Επίτηδες για να δηλώσω το παρόν, ότι το κέντρο ανήκει σε όλους τους Αθηναίους, ξενιτεμένους και μη. Η αηδία όμως και η αγανάκτηση που νιώθω κάθε φορά είναι σαν τη βρόμα που σου μένει στο ρουθούνι..... Συν ο φόβος που νιώθεις όταν περπατάς στους δρόμους με όλα αυτά τα απεγνωσμένα βλέμματα να σε ακολουθούν περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να βγάλουν το ψωμί τους. Όλα τα λαμόγια της όποιας εξουσίας ΔΕΝ θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, αυτό και τόσα άλλα. Αφήνουν μια πρωτεύουσα με τόση ιστορία, γκλαμουριά, αριστοκρατία τα παλιά χρόνια, που τη ζηλεύανε όλοι, να μεταμορφώνεται σε άσυλο. Ένα άσυλο με αισθητή τη δυσωδία και τον άρρωστο αέρα ενός ιδρύματος. Ντροπή και αίσχος! Είναι όμως χοντρόπετσοι, γουρούνια και δεν ιδρώνει το αυτί τους. Η προτροπή με τη συμπεριφορά τους αυτή στους πολίτες του κέντρου λοιπόν είναι η φυγή από τα ίδια τους τα σπίτια. Μπράβο σας κύριοι, είστε αξιέπαινοι. Θα έχετε μια πόλη, τριτοκοσμική, μια χαβούζα αποβλήτων, λίαν συντόμως.... λίγη υπομονή! Αλλά να ξέρετε ότι η χαβούζα θα ρουφήξει και εσάς με τον ένα ή άλλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς