Not a Plus


Μεγάλο κρίμα, το free press της Ελευθεροτυπίας τις Πέμπτες ήταν από τις καλύτερες παρέες στα μετρόλεϊ. Καλοκαιριάτικα αποφασίστηκε η διακοπή του και η έκδοση ενός νέου, του Plus, που κυκλοφόρησε χθες παντού.
Συν: το μικρό σχήμα, περιοδικού, κερδίζει με το φρέσκο -για του είδους- φορμάτ, βολικό, έστρωναν καλύτερα τα θέματα, ο αναγνώστης έχει καλύτερο έλεγχο στην όλη πληροφορία (το κανε η Athens Voice για το αυγουστιάτικο τεύχος της και είχε ανταπόκριση ).
Η θεματολογία (μπολιασμένη φυσικά με την αριστεροσύνη της "Ε") καλύπτει τον χίπστερ κόσμο, που δεν ξέρω, είναι σωστή εμπορική πολιτική; Πόσα στ' αλήθεια κουταβάκια χωρίς αυτοπεποίθηση πιστεύουν πως κυκλοφορούν στην πόλη;
Το μεγάλο μείον όμως του εντύπου είναι η γραφιστική προσέγγιση: μικρά γράμματα που δεν βοηθάνε καθόλου το ευανάγνωστο του κειμένου, λευκά σεντόνια χωρίς ίχνος κοντραστ (χρήση bold) κάπου να πιαστεί το μάτι και να ζωντανέψει η σελίδα, κι επίσης το επιχειρηθέν μίνιμαλ (όλα λευκά τριγύρω) θέλει και την ασυμμετρία του σαν δομή για να δουλέψει. Χαρακτηριστικός όλεθρος: οι μεγάλοι τίτλοι που πλέουν άδετοι στη σελίδα, θέλουν μικρότερη διαστημάτωση, να τους εισπράττει το μάτι σαν ένα σφικτό όλον.
Δεν ξέρω αν στο μυαλό τους είχαν ένα "φιλολογικό" περιοδικό, ελιτίστικο, που δύσκολα διαβάζεται και σε περιεχόμενο και σε εμφάνιση, γιατί, ναι το πέτυχαν. Δεδομένου του δύσκολου για τα μιντια καιρού, και του ότι η ιδιοκτήτρια της "Ε" τα νοιάζεται τα λεφτά της, μάλλον πρέπει το περιοδικό να αλλάξει ύφος και γραφιστική. Γιατί μπορεί να είναι τίγκα στις διαφημίσεις αλλά την μακροημέρευση την εξασφαλίζει το ιμπακτ που 'χεις στην όλη/μεγάλη/πραγματική πόλη.

Σχόλια

  1. Κάποιος στην πλατεία Συντάγματος χαμογελά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...ελάλησε και άστραψε ο γραφίστας... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχτες το ξεφύλλιζα και δεν καταφερα να το διαβασω! Υπάρχει καλή πρόθεση αλλά το αποτέλεσμα είναι ερασιτεχνικό. Ελπίζω το επόμενο τεύχος να είναι καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ω, μα είναι της "Ε", μετά το ωραιότατο w/e κάναν αυτό; Με ενόχλησε και η α-θεματολογία και η κακή γραμματοσειρά, αλλά να ρωτήσω κάτι βασικό; Στην εποχή της εικόνας και του βίντεο, πόσο νορμάλ είναι οι μισές φωτογραφίες του περιοδικού να είναι pixelised;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ημουν φαν του free press της Ελευθεροτυπίας και πραγματικά απογοητεύτηκα την Πέμπτη. Κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...στη μουσική είναι κομπλέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αφου εφυγε ο κ. Μ. Hulot απο το Lifo, απ'ο,τι φαινεται ειδκος μονο σε μουσικη που ενδιαφερει πολυ συγκεκριμενο κοσμο,επρεπε μα φτιαξει ολοκληρο free press σαν την στηλη του εκει? ΑΜΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παναγιώτης ΦούκαςΣεπτεμβρίου 23, 2010 6:42 μ.μ.

    Πολλά, δυστυχώς, τα ''κουταβάκια άνευ αυτοπεποιθήσεως''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καταθέτω κι εγώ, προσπερνώντας το αισθητικό ζήτημα (στο οποίο φυσικά και συμφωνώ μέχρι κεραίας):

    http://littlenightmusic.blogspot.com/2010/09/plus.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς