Χαιρετίσματα στον Νικήτα!


• Tης Ρέας Βιτάλη
Περνάνε τα χρόνια…. Σε εκείνη τη συνέντευξη, που είχα πάρει για το περιοδικό Εικόνες, ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε παραδώσει το Υπουργείο Υγείας και ήταν Υποψήφιος Δήμαρχος με αντίπαλο τον Κώστα Σκανδαλίδη. Όπως γνωρίζετε όλοι, στη συνέχεια ο Νικήτας κέρδισε τη μάχη, (η έρμη Αθήνα δεν ξέρω τι κέρδισε) και 4 χρόνια μετά, ο Αντώνης Σαμαράς διάδοχος του Κώστα Καραμανλή πλέον στο τιμόνι της ΝΔ, ανταμείβοντας προφανώς την αποτελεσματικότητα του Δημάρχου μας, ενέκρινε με ενθουσιασμό την εκ νέου υποψηφιότητας του…Μη και ανακόψει τη φόρα του! Μπήκα λοιπόν στον πειρασμό να ψάξω το αρχείο μου και να σας χαρίσω αποσπάσματα των λόγων του τότε…

-Κε Κακλαμάνη είστε δημοφιλής, λαοφιλής, αξιαγάπητος και με ό,τι άλλο τέλος πάντων σας στολίζουν αλλά εγώ δεν θα πάψω να νιώθω ότι μας τη φέρατε! Αναλάβατε το νευραλγικό Υπουργείο Υγείας, μας κάνατε να πιστέψουμε ότι είστε έτοιμος για όλα και ετοιμοπόλεμος για συγκρούσεις, είχατε την απόλυτη αβάντα των μέσων ενημέρωσης πέραν του λαού και εσείς «την κάνατε» για Δήμαρχος. Γιατί;
-Είμαι 17 χρόνια στη λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή. Από το 89 μέχρι σήμερα συνεχώς. Εκτιμώ λοιπόν ότι 17 χρόνια ήταν αρκετά για να κάνω ότι καλό ή κακό στο τόπο μου. Δεύτερον έχω μάθει στη ζωή μου (και το τηρώ σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό), ότι λέω να το υλοποιώ. Το Φεβρουάριο του 90, λίγο πριν τις εκλογές, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο στη Καθημερινή, όπου έλεγα ότι ένας πολιτικός μετά από 4 κοινοβουλευτικές θητείες πρέπει να αδειάζει το Κοινοβουλευτικό έδρανο για κάποιον νεώτερο. Άρα η απόφαση της αποχώρησης από τη λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή είχε παρθεί και είχα ενημερώσει σχετικά τον Πρωθυπουργό. Εν ολίγοις στις επόμενες εκλογές είτε έμενα Υπουργός είτε όχι, εγώ δεν θα κατέβαινα ως υποψήφιος βουλευτής Ίσως αυτός ήταν και ο καταλυτικός λόγος που ο Καραμανλής αποδέχθηκε να με χρήσει υποψήφιο Δήμαρχο της Αθήνας. Αν όμως κάποιος πιστεύει ότι είναι πιο εύκολο να είσαι Δήμαρχος από Υπουργός είναι πολύ βαθιά νυχτωμένος!

-Θα ήθελα να μου αντιπαραθέσετε δίπλα στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής, στο πόλεμο των ράντζων, των φαρμάκων, στα φακελάκια, σε ένα Παίδων που εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα και σε τόσα άλλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, ένα εξίσου «επείγον» στο Δήμο της Αθήνας;
-Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορος στα παιδιά των φαναριών, έστω κι αν δεν είναι στην απόλυτη αρμοδιότητά του να βρει λύση ή στα παιδιά της Ομόνοιας που τρυπιούνται, στους αστέγους, στις ανύπαντρες μητέρες… Άλλα επείγοντα; Για φέρτε στο νου σας το Κολωνό που με τη πρώτη βροχή πλημμυρίζει γιατί τα φρεάτια δεν έχουν καθαριστεί εγκαίρως. Αλλά και πιο απλά πράγματα που για κάποιους είναι σημαντικά, όπως το να παραμένουν ανοιχτά τα προαύλια των σχολείων το καλοκαίρι, για να μπορούν να πηγαίνουν κάπου τα παιδιά όσων δεν έχουν τη δυνατότητα διακοπών και μάλιστα αναλαμβάνοντας οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων τη φύλαξη. Να τονίσω όμως, για τη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας ότι έβγαλα ένα βιβλίο με τα πεπραγμένα και ότι έχω δρομολογήσει τα πάντα ώστε να συνεχιστεί το έργο. Δεν έλυσα όλα τα προβλήματα αλλά ήμουν ο μόνος Υπουργός που τόλμησε να βγάλει ένα βιβλίο πεπραγμένων. Αυτό σημαίνει ότι δέχομαι να κριθώ και να ελεγχθώ.



-Οι πολιτικοί έχετε μερικές προσφιλείς εκφράσεις…Όπως «Κάνουμε την αυτοκριτική μας». Ως κυβέρνηση πλέον θα ήθελα την κριτική σας.
-Η άποψή μου είναι, ότι στο τέλος της 4ετίας, αυτά τα οποία η ΝΔ σαν κόμμα έχει υποσχεθεί, θα έχουν υλοποιηθεί. Έχω όμως ένα άγχος και θα το πω ξεκάθαρα. Αν τολμήσουμε σε όλους του τομείς να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας έστω και αν κατ΄αρχήν φαίνονται αντιδημοφιλείς, στο βάθος χρόνου θα έχουμε ένα περίσσευμα εθνικού πλούτου. Αυτό που μ΄ενδιαφέρει λοιπόν είναι πώς θα διανεμηθεί αυτός ο πλούτος. Γιατί κακά τα ψέματα δεν μπορεί να κάνουμε κοινωνική πολιτική επ΄άπειρον με δανεικά. Ουσιαστική κοινωνική πολιτική κάνεις μόνο όταν έχεις περίσσευμα έστω και ένα ευρώ από εθνικό πλούτο. Αυτό είναι για μένα λοιπόν το μόνο κριτήριο για το αν θα έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση ή όχι.

-Πάμε στην Αθήνα του σήμερα.
-Θα ξεκινήσω με μια ένσταση. Εκνευρίζομαι με τους ανθρώπους που κρίνουν και «πυροβολούν» την Αθήνα νομίζοντας ότι τα λέμε μεταξύ μας. Ε λοιπόν τα λεγόμενα τα ακούνε και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό επισκεπτόμαστε τα ωραία μέρη της πόλης…Στις Βρυξέλες ας πούμε πάμε στην Γκραν Πλατς.Στο Μιντί πήγε κανείς; Στα αντίστοιχα Σεπόλια των Βρυξελλών.Για να δούμε πόσο καθαρά είναι τα αντίστοιχα Σεπόλια; Η Αθήνα είναι δύο πόλεις. Το κέντρο και οι γειτονιές. Το πρόβλημα είναι στις γειτονιές. Σοκαρίστηκα ας πούμε στον Ελαιώνα, μια άτυπη χωματερή δύο χιλιόμετρα από την Ομόνοια, αλλά ταυτόχρονα αναρωτιέμαι πόσοι Αθηναίοι έχουν κάνει το μεγάλο περίπατο Διονυσίου Αεροπαγίτου, Θησείο, Ανδριαννού μέχρι τη πλατεία Μοναστηρακίου; Ε αυτός ο περίπατος δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο! Και μπορεί να γίνει αιτία να έρθει ένας αριθμός τουριστών μόνο και μόνο γι αυτό. Τον φαντάζεσαι όλο αυτό τον χώρο στη πανσέληνο του Αυγούστου όπως έκανε ο Δήμαρχος Παρισίων τις νύχτες στο Σηκουάνα; Θα μου πεις αυτό είναι ρε Κακλαμάνη το θέμα του Αθηναίου; Θα σου απαντήσω ότι αυτό σου δίνει την ανάταση να ξαναερωτευτείς τη πόλη σου και να ενδιαφερθείς και σαν πολίτης.



-Ας υποθέσουμε ότι είστε ο επόμενος Δήμαρχος. Πείτε μου δυο έργα που θα γίνουν ο κόσμος να χαλάσει. Kε Κακλαμάνη σας προειδοποιώ έχω μνήμη ελέφαντα!
-Θα σας αναφέρω δύο έργα. Την ανάπλαση της περιοχής του Γηπέδου του Παναθηναικού, που 17 στρέμματα θα γίνουν πράσινο ο κόσμος να χαλάσει! Και το δεύτερο έργο συνδέεται με την αγάπη μου στο Θέατρο. Έχω ξεκινήσει με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συζητήσεις για το κτήμα Δρακόπουλου στα Πατήσια, 10 ολόκληρα στρέμματα, που σκεπτόμαστε να δημιουργηθεί Δημοτικό Θέατρο, Σχολή Θεάτρου, Σχολή Χορού και βέβαια χώρος πράσινου.

Αφιερωμένο στον Νικήτα Κακλαμάνη και στον Αντώνη Σαμαρά.

Υ.Γ1 Έχω μια ιδέα! Ένα καλοκαιρινό παιχνιδάκι…4 χρόνια μετά ψηφίστε τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης. Ξεκινάω εγώ πρώτη… Το κομμάτι που αναφέρεται στο προσωπικό του άγχος για το πώς θα διανεμηθεί ο εθνικός πλούτος που θα προκύψει από τη διακυβέρνηση Καραμανλή… I love it!

Υ.Γ2 Οφείλω να ομολογήσω ότι στην εν λόγω συνέντευξη είχε δηλώσει επίσης ότι θα χρειαστεί 2 τετραετίες. Σε αυτό έπεσε μέσα!

via: protagon.gr



Σχόλια

  1. ψηφοφόροι του δήμου Αθηναίων "ας κάνουμε την αυτοκριτική μας"..
    τι να σχολιάσεις από δαύτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι να κανει κι ο κακομοιρος ο Νικήτας; νόμιζε ότι κατεβαίνοντας το τρένο της "κεντρικής πολιτικής σκηνής" θα σωζόταν από τον εκτροχιασμό της "κεντρικής διαχείρισης", κάτι που το βλέπανε να έρχεται...

    μόνο που δεν κατάλαβε ότι αφήνοντας το τρένο, καβάλησε rollercoaster... την Αθήνα που κατεβαίνει την εκθετική καμπύλη εξαθλίωσης χωρίς φρένα... αν το ξερε, για δήμαρχος Πέρα Παναγιάς θα είχε κατέβει...

    κατά τα λοιπά... είτε στην κεντρική είτε στη μικρή σκηνή της φεστιβαλικής πολιτικής μας η σύγκριση προγραμάτων και υλοποιήσεων είναι ιστορικά οικτρή... τόσο αισιόδοξοι είμαστε σαν λαός που τους βγάζουμε ξανά και ξανά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είναι και εδώ: http://www.podilates.gr/?q=node/10236

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Θα σας αναφέρω δύο έργα. Την ανάπλαση της περιοχής του Γηπέδου του Παναθηναικού, που 17 στρέμματα θα γίνουν πράσινο Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ! Και το δεύτερο έργο συνδέεται με την αγάπη μου στο Θέατρο. Έχω ξεκινήσει με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συζητήσεις για το κτήμα Δρακόπουλου στα Πατήσια, 10 ολόκληρα στρέμματα, που σκεπτόμαστε να δημιουργηθεί Δημοτικό Θέατρο, Σχολή Θεάτρου, Σχολή Χορού και βέβαια χώρος πράσινου.''
    Καλό ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σωστό κι αυτό. Μόλις το οπτικοποίησα και το πρόσθεσα στο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Konstantinos KantakouzinosΙουλίου 20, 2010 6:08 μ.μ.

    "Ουσιαστική κοινωνική πολιτική κάνεις μόνο όταν έχεις περίσσευμα έστω και ένα ευρώ από εθνικό πλούτο. Αυτό είναι για μένα λοιπόν το μόνο κριτήριο για το αν θα έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση ή όχι."
    Και επειδή οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε (ως τραγουδά ο Τόλης), η ανάρτησις αυτή μας θυμίζει ότι εκτός από επιτυχημένος δήμαρχος έχει υπάρξει και επιτυχημένος υπουργός Υγείας (με τα αποτελέσματα του έργου του να φαίνεται εντόνως σήμερα):
    http://indy.gr/other-press/bgainoyn-ta-katorthmata-kaklamani-os-ypoyrgoy-ygeias-agorazan-me3c7ri-kai-1000-pano

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Τον φαντάζεσαι όλο αυτό τον χώρο στη πανσέληνο του Αυγούστου όπως έκανε ο Δήμαρχος Παρισίων τις νύχτες στο Σηκουάνα;"

    Μόνο που φαντάζομαι οτι ο αντίστοιχος -ερωτευμένος με την πόλη του παριζιάνος - έχει και άλλα τουλάχιστον δέκα μέρη για να είναι περήφανος. Δεν φαντάζομαι οτι στο Παρίσι οι χρήστες τρυπιούνται ολομερής δίπλα στο Λούβρο, οτι γυναίκες πουλιούνται πίσω από το Hôtel de Ville, και οτι η place de la Concorde έχει γίνει το κέντρο κάθε μορφής διακίνησης.

    Κρίμα γιατί φοβάμαι οτι παρόλα αυτά μάλλον θα ξαναβγεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω αν τα ανωτέρω έχουν γραφτεί με μία δόση ειρωνείας ή αν πραγματικά εκφράζουν τις απόψεις σου για τον συγκεκριμένο δήμαρχο..
    Γιατί το τι κατάλαωε και δεν καταλαβε πριν ή μετά τις εκλογές σηκώνει πάρα πολύ κουβέντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο δήμαρχος Κακλαmoney μόνο ο,τι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσπερνά... δεν μπόρεσε να βρει λύση για το παράνομο εμπόριο των Νιγηριανών και τώρα λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα! Δεν μπόρεσε να συνδράμει για το θέμα της ανάπλασης του Βοτανικού και το άφησε κι αυτό...

    Παλιότερα είχε δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την θέση του αν δεν πεζοδρομηθεί η Αθηνάς. Κάτι μου λέει πως... θα παραβεί και αυτή του την υπόσχεση, όλως τυχαίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)Ιουλίου 22, 2010 4:07 μ.μ.

    Ο λόγος που ο Σαμαράς υποστήριξε τον Κακλαμάνη για υποψήφιο Δήμαρχο είναι γιατί ο δεύτερος δήλωσε δημόσια ότι θα είναι υποψήφιος και ο πρώτος δεν έχει το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος να του πάει κόντρα.

    Δεν μένω στην Αθήνα οπότε δεν γνωρίζω αν ο Κακλαμάνης είναι καλός σαν Δήμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο άνθρωπος είναι ανίκανος σε ό,τι καταπιαστεί. Μόνο επικοινωνιακά - και με πολύ χρήμα από τους υποστηρικτές του - λειτουργεί, φτύνει ό,τι του κάτσει στα δόντια και καμαρώνει μετά στον καθρέφτη. Όταν εγκατέλειψε, μικρός, την Άνδρο είχε ορκιστεί πως θα γίνει μεγάλος ! και το κατάφερε. Μεγάλος .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κανονικά πρέπει να "κράξουμε" και τους διάφορους "ασυμβίβαστους" τύπου Λαζόπουλου, που έσπευσαν τότε να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κακλαμάνη (όλοι οι σκύλοι, μία γενιά!) και έτσι ξεγέλασαν κόσμο και κοσμάκη να τον ψηφίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανονικά πρέπει να "κράξουμε" και τους διάφορους "ασυμβίβαστους" τύπους όπως ο Λαζόπουλος, που έσπευσαν τότε να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κακλαμάνη (όλοι οι σκύλοι, μία γενιά!) και έτσι ξεγέλασαν κόσμο και κοσμάκη να τον ψηφίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...ΜΑΛΑΚΑΣ... αντε βρε.τοπα γω τελικα.κι ας με διαγραψει ο Αθενζ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς