IKA στην Πειραιώς: το γκρεμίζουμε;


Tελικά τα μισά ποστ σ' αυτό το μπλογκ οφείλονται στην καθυστέρηση των λεωφορείων. Περιμένοντας στην Πλ. Κουμουνδούρου χάζεψα το ερειπωμένο κτίριο του ΙΚΑ. Παρατημένο, μέσα στην βρώμα και στα σπασμένα τζάμια, ε, δεν είναι κανένα αριστούργημα της Αρχιτεκτονικής, θεόρατο και βαρύ σκιάζει την γειτονιά άσε που έχει και κακό κάρμα που πόσοι, -ναι κι εσύ, θυμήσου την αρθριτικιά την θεία σου-, έχουν βασανιστεί απ' τις ανήκεστες υπηρεσίες του.
Γκλιν! Γιατί δεν το γκρεμίζουμε; Καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, πράσινο λαχταρά η πόλη και ανύπαρκτα τα πιθανά κωλύματα- το κρατικό ΙΚΑ εύκολο να το υπαναχωρήσει σε μια κυβερνητική απόφαση. Το πιο ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι θα ενωθούν, μέσω της πεζοδρομημένης οδού Ακαδήμου, το οικόπεδο αυτό με την πλατεία Κουμουνδούρου και την συμπαθέστατη Πλατεία Αυδή με την ολοκαίνουργια Δημοτική Πινακοθήκη -κι ευρύτερα, του Ψυρρή με το Μεταξουργείο. "Ένας πνεύμονας πρασίνου, τέχνης και πολιτισμού" όπως θα λεγε 9 παρά 20 η μελίρρυτη πολιτιστικιά στο Μέγκα.
Ακούω σκέψεις, το γκρεμίζουμε; Σας θέλω θετικούς, τζάμπα τη δούλεψα ένα τεταρτάκι την μελέτη στο illustrator;


Η πρόσοψη στην Πειραιώς. Τίποτα το συγκλονιστικό.


Στο πλάι. Εγκατάλειψη, βρώμα κι ένα χιουντάι.


Η οδός Ακαδήμου. Εννοείται θα την πεζοδρομήσουμε εξ ολοκλήρου.


Οικτρή εικόνα πεζοδρόμου. Θα βάλουμε μπάρα να μην περνάει αμάξι.

Σχόλια

  1. Καλημέρα.
    Αν και γενικά δεν είμαι της άποψης ότι τα κτήρια πρέπει να γκρεμίζονται ελαφρά τη καρδία επειδή μας φαίνονται άχαρα ή περιττά (αφού μια αλλαγή διαρρύθμισης στο εσωτερικό και τα κατάλληλα χρώματα στο εξωτερικό μπορούν να κάνουν θαύματα -παραδείγματα υπάρχουν*), στη συγκεκριμένη περίπτωση, και επειδή οι ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα δεν περισσεύουν, δεν θα είχα αντίρρηση για κάτι τέτοιο:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fa/Natural_Playground_by_The_Natural_Playgrounds_Company.jpg

    Η μόνη μου (μόνιμη) ένσταση και επιφύλαξη είναι η ικανότητα του δήμου να συντηρεί και να προστατεύει όσα ωραία πράγματα με χρήματα του πολίτη δημιουργούνται και με κόπο κάποιων ανθρώπων φτιάχνονται.

    Όσο για το θέμα του πρασίνου, έχω ξαναρωτήσει κι άλλη φορά. Οι γεωτρήσεις πού είναι; Η Αθήνα είναι γεμάτη υπόγεια νερά. Στο Μοσχάτο πολλά παρκάκια συντηρούνταν έτσι όπως θυμάμαι. Στο κέντρο γιατί θα πρέπει να ποτίζουμε με νερό της ΕΥΔΑΠ;

    *Ένα που μου ήρθε πρόχειρα στο μυαλό είναι η παλιά αποθήκη του ΟΛΠ στην είσοδο του Λιμανιού. Μετασκευάστηκε με τρόπο που παραπέμπει εξωτερικά σε πλοίο και φιλοξενεί το υπουργείο ναυτιλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά να γκρεμιστεί! Εντάξει, μπορεί να σουλουπωθεί σαν κτήρίο, αλλά να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου είναι πιο σημαντικό. Ποτέ όμως δεν γκρεμίζουμε κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, για κανένα λόγο. Το ιδιαίτερης περιλαμβάνει πολλά στυλ.
    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι επειδή στο μεταξύ μου κέντρισες την περιέργεια και έκανα μια μικρή σύντομη έρευνα, το συγκεκριμένο έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό αλλά έχει εγκριθεί κονδύλι 25 εκατ. για την επισκευή του και πρόκειται να στεγάσει τα περιφερειακά ιατρεία.
    Έτσι λένε οι πληροφορίες. Λυπάμαι που σου χαλάω την ωραία φαντασίωση. Για μια στιγμή τη μοιράστηκα κι εγώ... (βέβαια μπορούμε να ποντάρουμε πάντα στη γνωστή ελληνική αναβλητικότητα, και κάτι να γίνει, ;-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kalhmera kai syggnwmh gia ta greeklish. To ktirio tou IKA to plhrwnoume, kai an den plhrwnoume to idio akrivws, plhrwnoume polles dekades xiliades euro gia na noikiazoume ktiria pou stegazoun tis yphresies tou, wspou na ginoun oi episkeyes. Oi perissoteres yphresies einai sthn plateia theatrou. O triantafyllopoulos eixe kanei prosfata ekpomph gia to sygkekrimeno thema.

    To mono pou mas menei, einai na epispeysoume thn episkeyh tou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να γκρεμιστεί!με δυναμίτες!Με τόνους TNT!και αν γίνεται να είμαι εγώ αυτή που θα κατεβάσει το μοχλό.Και μετά αν θες σου δίνω και μια λίστα με ακόμα 5, 10, 700 κτίρια που χαλάνε την αισθητική μας στο κέντρο της Αθήνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα συμφωνίσω με την Bernadina.
    Το θεμα ειναι η συντηρηση ολων οσων φτιαχνονται.
    Οπως για παράδειγμα η πλατεί που ετοιμάζει ο Κακλα- στην Βερανζέρου..
    Πολύ το φοβάμαι οτι δεν θα ειναι πλατεία αλλα όλα τα άλλα...
    Να ξεκινησουμε να μαζευουμε υπογραφες.
    Αυτη η καταθλιψη που λεγεται Πειραιώς (στο κομμάτι απο Ι. Οδό και πάνω) πρεπει να αλλάξει πρόσωπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι να γκρεμισεις; στην κουμουνδουρου το προβλημα δεν ειναι οι ελευθεροι χωροι αλλα η χρηση τους. θα ηταν πιο αναζωογονοτικο για την περιοχη να λειτουργήσει για να γεμισει λιγο κόσμο (μικτες χρησεις κλπ) και όχι να γκρεμιστει.
    απο την αλλη εμενα αυτο το ΙΚΑ μου αρεσει. Ειναι κατι σαν ζωντανο μνημειο στην αρχιτεκτονικη της μακετας και του σχεδιασμου των ελληνικων αναπλασεων αλλα και μελετη στην προσομοιωση.

    Το κτηριο καταρρεει και το 04 αντι να το ανακαινισουν συμφωνα με το σχεδιο προσθεσαν επανω το μουσαμα του σχεδιου (με ενα ωραιο γλυπτο ταυτοχρονα) προσωμοιονοντας την ανακαινιση. Ο μουσαμας φυσικα ηταν ωραιοτερος απο την ιδια την ανακαινιση καιμπορουσε να σε ξεγελασει για λιγο καιρο. Μετα βρωμισε κλπ κλπ εγκαταλειφθηκε (ειπατε τιποτα για αξιοποιηση δημοσιας περιουσιας) κλπ κλπ και ειμαστε εδω.

    ρεαλιστικα στις εδω συνθηκες ενα γκρεμισμα δεν θα ηταν ασχημο. ας το γκρεμισουν και ας κρατησουν το μουσαμε του κτηριου το πολυ πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eimai katoikos tns perioxns (Pl. Audn). Na gkremistei oposdipote...Sumfovw apoluta me tis apopseis tou suggrafea tou arthrou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι το συνεχές δίλλημα...
    Η αλήθεια είναι οτι ακόμα και στο ΙΚΑ, αν γκρεμιστεί έτσι απλά, εκείνο θα χάσει ένα μέρος από την περιουσία του. Δλδ, θα χρειαστεί να συνεχίζει να νοικιάζει άλλα κτήρια για να καλύψει τις ανάγκες του.

    Από την άλλη, η κατάσταση της Αθήνας απαιτεί γκρέμισμα μερικών κτηριών για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, ειδικά προς περα Ομόνοια περιοχή, αφου απλά δεν υπάρχουν.

    Ομως θα πρέπει να σκεφτούμε κι όλας τι θα γίνει το σημείο αν γκρεμιστεί το κτήριο. Θα γίνει γκέτο, χώρος συγκέντρωσης ναρκομανών, ειδιλειακός τοπος για να παίζουν τα παιδιά, να μαζεύονται οι νεοι και να βγαίνουν βόλτα οι μεγαλύτεροι?

    Αν μπορούμε να εγγυηθούμε το τελευταίο, ΝΑΙ
    Αλλιώς, καλύτερα να το επιδιορθώσουμε και να το κάνουμε χρήσιμο (ας του βάλουμε και μια πρασινη στέγη!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Gkremisma edw k twra, k fytema ypshlou prasinou me merikes pezodromhseis !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μενω επί της Ακαδήμου μπροστά από την πλατεία Αυδή. Φυσικά και να γκρεμιστεί και ταυτοχρόνως να γκρεμιστεί μια άλλη τεράστια πληγή, το κτίριο της ΔΕΗ από πίσω και επιτέλους να βγούνε και τα ελλενίτ γύρω από τον άλλοτε κινηματογράφο του Λαού.
    Πες τα χρυσόστομε, αλλά δεν θα σε ακούσει κανείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. to oti genika i perioxi exei anagi gia anoixtous xwrous einai dedomeno... alla re paidia... to sygkekrimeno ktirio den einai ena opoiodipote ktirio...
    tin arxitektoniki meleti tin exei kanei o Biris
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:w-MTipeeFk0J:el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%82+%CE%9A.+%CE%9C%CE%A0%CE%99%CE%A1H%CE%A3&cd=10&hl=en&ct=clnk&gl=gr

    kai exei xaraktiristei diatiritaio...

    kai tha mou peite oti ola afta einai asxeta... kai oti simasia den exei o arxitektonas... alla na prosferei sto astiko topio...

    e tote thewrw oti prokeite gia ena poly omorfo ktirio... alla sigoura thelei ena face lift... kai enan ousiastiko logo xrisis...

    yparxoun polla ktiria sti geitonia afti gia gremisma... den xreiazete na gremistei afto...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τοποθέτηση... (δικιά μου)Ιουλίου 15, 2010 2:45 μ.μ.

    Το θέμα δεν είναι τόσο απλό και καλά έκανες και το ανέβασες να ακουστούν μερικές απόψεις γενικά για το κέντρο, τις αναπλάσεις κτλ...

    Διάβασα τη δημοσίευση και τα σχόλια και μάλλον θα συμφωνήσω με αυτούς που είναι κατά τις κατεδάφισης. Του ΙΚΑ δεν του περισσεύουν κιόλας τα λεφτά να νοικιάζει κτίρια για τις υπηρεσίες του... Και τι καλύτερο από τους κατοίκους του κέντρου που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (οι περισσότεροι με το νέο ασφαλιστικό) να υπάρχει ένα κτίριο στο κέντρο που να τις συγκεντρώνει όλες, να είναι ανακαινισμένο, σύγχρονο και χαρακτηριστικό μιας άλλης εποχής... Ολοι θέλουμε πάρκα στο λεκανοπέδιο, αλλά πάρκα που να λειτουργούν σαν αυτά της Πατησίων που πέρασα προχτές και ήταν γεμάτα κόσμο(αλλοδαπούς κυρίως που μένουν στα ημιυπόγεια στα Πατήσια και για αυτούς είναι ανάσα ζωής αυτά τα πάρκα). Πάρκα που να φοβάσαι να περάσεις από μέσα και να διακινούνται τα πάντα, δεν νομίζω ότι χρειάζονται, είναι πολύ καλύτερα στη θέση τους να υπάρξουν πρώτα λειτουργικά κτίρια που θα γεμίζουν με κόσμο την γύρω περιοχή...

    Πάντως η ιδέα να πεζοδρομηθεί η Ακαδήμου και να ενωθεί η Κουμουνδούρου με την πλατεία Αυδή, πολύ μου άρεσε... Τι καλύτερο από ένα κτίριο που θα επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες κόσμου και ένα γύρω του πεζοδρόμους με πράσινο και πλατείες... Και μια πεζογέφυρα πάνω από την Πειραίως, να φύγει και το φανάρι (φανάρι=σταμάτα-ξεκίνα=ρύποι +ατυχήματα) Αλλά πεζογέφυρα κανονική με ασανσέρ για τους επισκέπτες του ΙΚΑ που να μην κολλάς αρρώστιες όταν μπαίνεις μέσα... (ΥΓ: Μακριά το πήγα, αλλά μου άρεσε σαν ιδέα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπιρη, ξεμπίρη το κέντρο της Αθήνας χτίστηκε άθλια και για να ξαναζωντανέψει θέλει ελεύθερους χώρους και πράσινο.  
    Ό,τι δίνεται εύκαιρο το γκρεμίζουμε λοιπον  
    εφόσον δεν πρόκειται για κάτι το εξαιρετικό (που αυτό, ε, δεν είναι).  
    ps. exei dikio o anagnwsths, apo pisw exei to teras ktirio ths DEH poy to bazw prwto sti lista.  
     
    • Yparxei tetoio apothema adeiwn ktiriwn sto kentro pou tha mporousan na agorastoun kai na metaferthoun ekei ta iatreia, se pio kentriko shmeio malista.

    • Epishs aporia: giati prokatalambanete oti tha ginei ena akoma parko me narkokaneis pou tha fobasai na peraseis? 
     
    H geitonikh Plateia Aydh giati den einai etsi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πιο πολύ μου αρέσουν οι ψύχραιμες αντιδράσεις των ανθρώπων εδώ στα σχόλια! Κατά τη γνώμη μου είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή και θέλει προσοχή για να μη γίνει ένας νεκρός χώρος που φιλοξενεί μόνο παρανομίες τη νύχτα...χρειάζεται χρήσεις οπωσδήποτε, δεν ξέρω τι είδους, είναι από τα μεγάλα προβλήματα όλων των μεγάλων πόλεων.
    Πολύ μου άρεσε το Μπίρης Ξεμπίρης athensville! Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Μερικές φορές νομίζω ότι οι αρχιτέκτονες κολλάνε πολύ στα μεγάλα ονόματα της εποχής ξεχνώντας το ευρύτερο πλαίσιο. Και είμαι και του επαγγέλματος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. full mesa!!

    na eksafanistei auto to ktirio ekei. mporei? poly kalh idea!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πραγματικά δεν μπορώ να ακούω άλλο τη δικαιολογία του διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της πόλης, εγκαταλελημένου κίολας! Σε τί χρησιμεύει; Να το βλέπουμε και να αναπολούμε τα παλιά, ενώ η πόλη χρειάζεται άμεσα να ανανεωθεί, να "εισπνεύσει" αέρα; Ας το βγάλουμε φωτογραφίες και να τελειώνουμε!
    Η ιδέα του πάρκου δε λέω, είναι ελκυστική αλλά βάση της τοποθεσίας του συγκεκριμένου κτιρίου αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η διατήρηση του ως ένα καθαρό δημόσιο πάρκο είναι λίγο ονειρική. Γι'αυτό όμως υπάρχει και η αστυνομία. Άς κάνει επιτέλους και κάτι σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το κτήριο δεν είναι του Μπίρη-Ξεμπίρη όπως είπες αλλά του Κυπριανού Μπίρη. Και εν ολίγοις, επειδή ο καθένας μας όποτε του κατέβει λέει «γιατί δεν γκρεμίζεται αυτό, γιατί δεν γκρεμίζεται εκείνο» πρέπει να πω ότι τα περισσότερα κτήρια που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας είναι σημαντικών αρχιτεκτόνων και δεν είναι τυχαία κτήρια. Και δεν ισχύει αυτό που συχνά λέγεται «και επειδή είναι κάποιου αρχιτέκτονα;» διότι και ο αρχιτέκτονας είναι σπουδαίος και το κτήριο αρέσει σε πολλούς.

    Το κέντρο της Αθήνας δεν χτίστηκε απαίσια αλλά απαίδευτοι είναι οι κάτοικοι που κατοικούν. Καταλάβετέ το: η Αθήνα δεν είναι μια νεοκλασική πόλη, δεν είναι Πράγα, δεν είναι Παρίσι ούτε Άμστερνταμ. Είναι ποικιλόμορφο, περιέχει κατά κόρον τρεις με τέσσερις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, τον νεοκλασικό, τον προπολεμικό μοντέρνο και τον μεταπολεμικό μοντέρνο συν λίγους σε μικρότερο βαθμό. Η Αθήνα έχει πολλά νεοκλασικά, και πάρα πολλά μοντέρνα. Δεν υφίσταται η αντίληψη που έχει καθιερωθεί ότι τα νεοκλασικά είναι ανώτερα. Υπάρχουν υπέροχα κτήρια και από τους δύο ρυθμούς. Δεν νομίζετε ότι πρέπει επιτέλους να εξοικιωθούμε με την ιδέα ότι το 80% των κτηρίων της Ομόνοιας είναι κτισμένα το '50 και το '60 και είναι κτήρια με ενδιαφέρον. Αντιλαμβάνεστε το κάθε κτήριο ξεχωριστά.

    Αν ενδιαφέρεσαι για την περιοχή, που και εγώ ενδιαφέρομαι για το κέντρο της πόλης, ας έλεγες να ανακαινιστεί επιτέλους στην αρχική του κατάσταση. Δεν μπορεί ένας σημαντικός αρχιτέκτων να σχεδίασε μια αηδία στο κέντρο της Αθήνας, για την οποία να μην ήταν σίγουρος ότι αρέσει τουλάχιστον στον ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Mπορεί να είσαι αρχιτεκτονας και να χεις μια συγκεκριμένη οπτική αλλά δες το όλο σκηνικό: το κέντρο της πόλης πέθανε, το πράσινο και ελεύθεροι χώροι ανύπαρκτοι, όλο αυτό είναι πολύ πιο φλέγον και σημαντικό από ένα κτίριο που να του αναγνωρίσουμε ότι είναι οκ αλλά τίποτα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απ' ότι έχω ακούσει, το κτίριο δεν είναιι άμεσα επισκευάσιμο καθώς έχουν βρεθεί υπόγεια νερά να περνούν και να πλυμμηρίζουν το τρίτο του (αν θυμάμαι καλά υπόγειο). Γι αυτο και σταμάτησαν τα έργα στο κτίριο. Δεν επενδύονται τα χρήματα σε αυτό που πιθανότατα κατά τους αρχιτέκτονες αργά ή γρήγορα θα εμφανίσει προβλήματα στατικότητας.
    Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να επιμείνουμε όχι τόσο να γκρεμιστούν κτίρια αλλά να ΜΗΝ συνεχίσουν να κτίζονται οι τελευταίοι άδειοι χώροι της Αθήνας στα πέριξ του Γκαζιού και σε όλο το μήκος της Πειραιώς. Τη δεκαετία του 80 και του 90 συζητιόταν η απαλλοτρίωση του Γκαζοχωριού για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Απαγορεύτηκε έτσι στους κατοίκους του Γκαζοχωριού η αποκατάσταση της όποιας ζημιάς των σπιτιών τους. Με αποτέλεσμα σιγά σιγά να εγκαταλείψουν όλοι τα καταρρέοντα παλιά σπίτια τους. Κατελήφθησαν στη συνέχεια απο αστέγους, οι τιμές έπεσαν, πωλήθηκαν για ξεροκόμματα και η συνέχεια της ιστορίας είναι δυστυχώς γνωστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το κτίριο αυτό έχει κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αλλά κατά τη γνώμη μου η δημιουργία ενός πράσινου διαδρόμου από το Μεταξουργείο ως του Ψυρρή είναι πολύ δελεαστική.
    Θα πρότεινα μάλιστα με λίγες απαλλοτριώσεις να αξιοποιηθούν και τα πολυάριθμα αστικά κενά στου Ψυρρή που θα μπορούσαν να ανοίξουν την πλατεία Κουμουνδούρου ως την καρδιά του Ψυρρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Dear Athenville,
    I am pretty much alive and kickin'!!!
    Just because you don t like me, it does mean I am dead!!
    I refuse to do plastic surgery like a suburban housewife!!
    I like to age naturally and give shelter to people from far away places...
    Yours Truly
    Athens Downtown

    PS I too get wired ideas when I watch traffic jams
    It must be all that smoke and CO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το κτίριο αυτό έχει κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αλλά κατά τη γνώμη μου η δημιουργία ενός πράσινου διαδρόμου από το Μεταξουργείο ως του Ψυρρή είναι πολύ δελεαστική.
    Θα πρότεινα μάλιστα με λίγες απαλλοτριώσεις να αξιοποιηθούν και τα πολυάριθμα αστικά κενά στου Ψυρρή που θα μπορούσαν να ανοίξουν την πλατεία Κουμουνδούρου ως την καρδιά του Ψυρρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επειδη σπουδαιοι αρχιτεκτονες δεν ειναι μονο αυτοι που δημιουργουσαν πριν 50-60 χρονια και ειναι υπευθυνοι για τα εξαμβλωματα του κεντρου της Αθηνας , εγω προτεινω κατεδαφιση , δημιουργια ενος μικροτερου σε μεγεθος και υψος κτηριου για τις αναγκες του ΙΚΑ απο νεους αρχιτεκτονες με φρεσκες ιδεες και δεντροφυτευση του υπολοιπου μερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ολο αυτο το debate που διαβαζω ειναι πολυ επιμορφωτικο για μενα, γιατι ο αξονας της Μυλλερου με Αχιλλεως και Πειραιως ηταν η ερευνα της διπλωματικης μου πριν 4-5 χρονια. Προτεινα η οικοδομικη αυτη λωριδα να γινει ο πεζος αξονας επικοινωνιας μεταξυ Αγιου Παυλου, Ακαδημια πλατωνος με το ιστορικο κεντρο. Και βεβαιως το ΙΚΑ το κατεδαφισα, εικονικα, γιατι ο χωρος και ο κοσμος στο κεντρο πρεπει να αναπνευσουν. Ναι, ειμαι αρχιτεκτονας, αλλα νομιζω πως καμια φορα ολοι ξεχναμε να σκεφτομαστε ανθρωποκεντρικα και βαζουμε τα αψηχα σε ιση μοιρα με τα εμψυχα.
    To designer tag που εχουν καποια κτηρια, για μενα δεν ειναι σοβαρος λογος να επιβαρυνουν ενα ηδη προβληματικο περιβαλλον. Ειδικα στο κεντο της Αθηνας που χρειαζεται επειγοντως οξυγονο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. τότε τι θα 'λεγες να ξεκινούσαν οι κατεδαφίσεις από τα απρόσωπα κτήρια που κατασκεύασαν οι εργολάβοι με πατρόν και χωρίς κανένα αρχιτεκτονικό σχέδιο (είναι αυτά που συνήθως έχουμε κατα νου όταν μιλάμε για άψυχα εξαμβλώματα του σωρού) και να διατηρηθούν όσα έχουν υπογραφή, όχι με την έννοια του σουδούδικου "σινιέ" αλλά γιατί έτσι όπως πάμε δεν θα υπάρχουν πια κτήρια-αναφορές στους αρχιτέκτονες που άφησαν εποχή.
    Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δεν είναι το designer tag, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι αρχιτέκτονες που θα είχαν και την ευθύνη της υπογραφής τους και λιγότεροι εργολάβοι/κατασκευαστές. Τότε και περισσότεροι ελεύθεροι χώροι πιστεύω οτι θα υπήρχαν και δεν θα κινδύνευε η σύγχρονη Αθήνα να καταντήσει μια απέραντη Βωβόπολη... (γιατί είτε μας αρέσει είτε οχι, Αθήνα δεν είναι μόνο η Ομόνοια και τα πέρξι της)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. και φυσικά εννοούσα "σουσούδικου" σινιέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ουπς, το κτήριο είναι όντως διατηρητέο!
    Ψάξτε στην λίστα με Πειραιώς
    http://estia.minenv.gr/EXEC
    Ιδού και το ΦΕΚ
    http://estia.minenv.gr/Files//YPEXODE//FEKPDF/FEKPDF_PART1/FEKPDF_002479.PDF
    Δεν το ήξερα! Οχι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί σε καμία περίπτωση, πρέπει να ανακαινιστεί. Δεν πειράζουμε ποτέ διατηρητέα, υπάρχουν αλλα σκουπιδοκτήρια για κατεδάφιση.
    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν είμαι αρχιτέκτονας! Απλά έχω ψαχτεί λίγο. Πριν μερικά χρόνια στεναχωριόμουν που γκρεμίστηκαν τα νεοκλασικά της Αθήνας και έλεγα και εγώ μέσα μου πολλά μοντέρνα κτήρια κουτιά. Αλλά μετά έψαξα και άλλαξα γνώμη άρδην. Όχι ότι δεν είναι κρίμα που γκρεμίστηκαν τα νεοκλασικά, βέβαια και είναι. Αλλά η πόλη έχει πολλές δυνατότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν θα είχα αντίρρηση για όλα όσα γράφεις από τη στιγμή που κάθε πλατεία , πεζόδρομος δεν καταλήξουν πιάτσα ναρκομανών και αγοραίου έρωτα.
    Αν επίσης το ελληνικό δημόσιο είχε ιδιόκτητα κτίρια για να μεταφέρει τις υπηρεσίες του, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει υψηλά μισθώματα.
    Σα μέση λύση δεδομένης της 'τελικής χρήσης' του περιβάλλοντα χώρου θα πρότεινα ένα πράσινο κτίριο, διαμορφωμένο αρχιτεκτονικά έτσι ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση με τα υπάρχοντα εναπομείναντα νεοκλασικά, επιχείρηση διάσωσης και αλλαγής χρήσης των νεοκλασικών της περιοχής κλπ κλπ
    Όλα όσα γράφουμε βέβαια εμείς εδώ απέχουν κατά πολύ από τα διάφορα επιχειρηματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα της περιοχής.
    Ίσως ο Δήμος Αθηναίων να πάρει κάποτε μια γενναία απόφαση και να εκπονήσει ένα σοβαρό σχέδιο συνολικού σχεδιασμού μιας περιοχής, και όχι αποσπασματικά όπως έκανε με τη Δημοτική Πινακοθήκη.
    Ευχαριστώ πολύ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Και ως συμπλήρωμα ακριβώς αυτό που γράφει η bernardina για αρχιτέκτονες με ευθύνη υπογραφής, μακριά απο το σουσούδικο σινιέ και ακόμα πιο μακριά από τη μπετατζίδικη εργολαβία τύπου Βωβούπολις...
    Για να γίνει όμως αυτό θέλεις τον Κωνσταντινίδη Χ 1000, αρχιτέκτονες που σε μια περιοχή πάνω από όλα θα αφουγκράζονται το βάρος της ιστορίας της ..
    Ευχαριστώ και πάλι και συγνώμη για το διπλό σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. τι ωραίος που είναι ο χαβαλές με τα διατηρητέα... οι ίδιοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί - εργολάβοι που σκίσαν την Αθήνα χωρίς σάλιο, μετεμψυχωμένοι στους σεβαστικούς απόγονούς τους θέλουν και να σεβαστούμε την ιστορία της πόλης, ενώ οι ίδιοι βέβαια ζουνε κάπου... παραέξω...
    Επιτέλους, σε μια πόλη που πεθαίνει ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ πρέπει κάθε περίπτωση να εξετάζεται όχι per se αλλά ως το τι θα προσφέρει αν φύγει από τη μέση...
    Στην τελική χίλιες φορές να φύγει το μαγαθήριο και να ΣΩΘΟΥΝ τα 50 χαμόσπιτα από πίσω (ακόμα και ιστορικά είναι πιο συνεπές) παρά το αντίθετο...
    Όλοι στο δήθεν "νοιάζομαι" για την αρχιτεκτονική ιστορία της πολης (πόλης είπατε; τι είναι αυτό;)... Κάθε κτίριο έχει και μια ιστορία και ειδικά τα μεγάλα.. ε, κάποιος γνωστός το σχεδίασε... και?????? αυτά τα ίδια δεν είναι που ευθύνονται για αυτήν την μίξα που λέγεται κέντρο Αθήνας?
    Κι όσο για τα δήθεν περί στέκι ναρκομανών... να ρωτήσω κάτι; γιατί αντί η παιδική χαρά στον Αγ. Παντελεήμονα να μένει κλειστή στερώντας από όλα τα παιδιά της γειτονιάς μια κούνια, δεν (απλά) γκρεμίζουν την περίφραξη ώστε να μην γίνει στέκι αλλά και να είναι οι κούνιες προσβάσιμες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Παιδιά, εγω αρχιτεκτονικά δεν το βρίσκω καθόλου κακό (όπως και την άλλη πέτρα του σκανδάλου, το πρώην Υπ. Παιδίας στην Μητροπόλεως). Επίσης, μια νεοκλασική πλατεία όπως η Κουμουνδούρου λειτουργει αισθητικά πολύ καλύτερα με κλειστές τις περιμετρικές όψεις (γι' αυτό και πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί η ημικυκλική πλευρά προς Ψυρρή μεριά). Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτερα σημεία για πάρκα στην Αθήνα.
    Το "άχαρο" κλπ. το ακούω χρόνια τώρα βερεσέ σε τέτοιες συζητήσεις (εδώ κόντευαν να "αναβαθμίσουν" με μάρμαρα αλά μετρό τους ιστορικούς σταθμούς τις Βικτώριας και της Ομόνοιας, επειδή "θύμιζαν", τάχα μου, "αποχωργητήρια"... Για να μη θυμίσω το μέγιστο σκάνδαλο του Φιξ του Ζενέτου.)
    Γενικά, τέτοιες προτάσεις να γίνονται με φειδώ. Επίσης δεν έχω δει κανέναν εδώ να διαμαρτύρεται όταν ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ τερατουργήματα σε υπάρχοντες ελεύθερους χώρους, όπως ο "πολυχώρος πολιτισμού" στην Ιερά Οδο με 7 ορόφους...

    ΥΓ: Για την προπαγάνδα κατά των (ωραιότατων κατ' εμέ) αποθηκών του ΟΛΠ στον Πειραία, τι λέτε;
    (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_14/07/2010_407833)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κριτήρια έχεις, ή απλώς προβάλλεις ένα προσωπικό "γούστο". Τις προάλλες, θυμάμαι, εκθείαζες ως άψογη την (άκρως χοντροκομμένη, πιστεύω) "αισθητική" του "Πέτρινου"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τι να κάνουμε, ο οικοδεσπότης μας προτιμάει τα μαϊμου νεοκλασικά όπως το ξενοδοχείο στην Πλ. Μεταξουργείου και την "αισθητική του Πέτρινου" (των γνωστών εστιατορίων, δηλαδή)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και τώρα χτίζουν με τις ευλογίες του Δήυμου πολυώροφα "λοφτ" (π.χ. στην οδό Κλεάνθους) και μεγαθήρια "πολυχώρους πολιτισμού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν υπάρχουν πολλά κενά προς τα κει. Άλλωστε και ο αρχαίος/μεσαιωνικός πηρύνας της Αθήνας έχει την αξία του ως πολεοδομικός ιστός. Καλύτερα να ξαναγίνει ελαιώνας ο Ελαιώνας και άξονας πρασίνου η Ιερά Οδός (πλήν κάποιων κτηρίων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Επίσης έχω να προσθέσω ότι ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Αθήνας δεν είναι προσβάσιμο για τους κατοίκους της υποβαθμισμένης γύρω γειτονιάς: Ο παλιός Βοτανικός Κήπος (ανήκει στο Πανεπιστήμιο). Δεν θα έπρεπε να ανοιχτεί, έστω και την ημέρα (κατά το πρότυπο του Εθνικού Κήπου); Αλλά ποιος νοιάζεται; Φτωχολογιά μένει, δεν είναι (ακόμη) τρέντυ η γειτονιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Na gremistei twra!
    An einai dynaton omws, please, na plakwsei kai ton Kaklamanh!
    Euxaristw.
    xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μπορεί το κέντρο της Αθήνας να πέθανε, όπως λες, αλλά πριν από μερικά χρόνια ήταν ζωντανό!
    Με την ίδια έλλειψη πρασίνου και τα ίδια κτίρια.

    Το πράσινο είναι απαραίτητο, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό, να είναι πράσινο που να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Γι' αυτό και στην περίπτωση του κέντρου, η ύπαρξη διαφορετικών χρήσεων, που θα του δίνουν ζωή πρωι, μεσημέρι βράδυ μπορεί να εγγυηθεί την μη (απο-) γκετοποίησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Παιδιά στην περίπτωση της Αθήνας απόψεις όπως: "κτίρια που τονίζουν το urbanιζέ αστικό τοπίο" δεν παίζουν.
    Δεν είμαστε Βερολίνο.
    Γκρέμιζμα, ανοιχτοί χώροι για οξυγόνωση των κατοίκων και αερισμό και πάμε παρακάτω.

    όλοι αυτοί οι όγκοι δημιουργούν στατική αρνητική ενέργεια στον χώρο, δεν το αισθάνεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τα μισά από τα εγκατελειμμένα κτήρια των Αθηνών να γκρεμίζονταν , με τα παρκάκια , τις παιδικές χαρές , τα 5x5 , τις μπασκετες τους χώρους σταθμευσης που θα δημιουργούνταν , θα μιλούσαμε για μια διαφορετική πόλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ίσως να σας εισακούσει ο Μεγαλοδύναμος όταν ανατιναχτεί το άλλο του ΝΑΤ στη Μενάνδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά τα εγαταλελειμμένα είναι συχνά διατηρητέα (βλ. το κομμάτι της Ερμού απέναντι από την Αβυσσηνίας που είναι ίσως και το ωαραιότερο). Γενικά με το να φτάξεις ένα "παρκο" ή μια παιδική χαρά σε 180 τ.μ. (που είναι τα περισσότερα οικόπεδα) δεν κερδίζεις και πολλά. Όπως είπα και πιο πάνω, προτάσεις σαν κι αυτές να γίνονται με φειδώ (το συγκεκριμένο π.χ. μάλλον δεν θα το γκρέμιζα).
    Μια καλή πρωτοβουλία ήταν πάντως αυτή των Εξαρχειωτών να κόψουν τις κατασκευαστικές ορέξεις του ΤΕΕ και να φτιάξουν αυτοβούλως πάρκο, το οποίο μάλιστα είναι και πολύ ζωντανό.
    Ειδικά για την περιοχή περί ης ο λόγος, καλύτερη θα ήταν μια μεγάλης κλίμακας επέμβαση στην Πλ. Ωδείου (π.χ. τοε τετράγωνο Πειραιώς, Σαπφούς, Κορίννης και Επικούρου, όπου ένα μέρος είναι ήδη πάρκινγκ - έχει βλεβαια και δύο νεοκλάσικά, αλλά και δύο μεγάλα δέντρα ήδη τώρα), ωστε να μην αλλάξει το περίγραμμα της Κουμουνδούρου (που με τη σειρά της θα έπρεπε να αποκατασταθεί προς την πλευρά της Σαχτούρη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Είχα μια τρελή σκέψη τις προάλλες να γκρεμίζαμε το οικοδμοικό τετράγωνο-α,που περιλαμβάνουν την πιο μεγάλη πολυκατοικία της Αθήνας(δίπλα στην εκκλησία τσίλερ)τα ελλεινά κτίρια της Δεή στην Μύλλερου και άλλα "κουφάρια"δίπλα τους και στην θέση τους να υλοποιούσαμε την ανεκτέλεστη μελέτη Νικολούδη για το δικαστικό μέγαρο της Αθήνας(εκείνο το υπέροχο κτίριο)που άδικα έχασε η πόλη.Τώρα το οραματιζόμουν όχι ως δικαστικό μέγαρο αλλά ως πολιτιστικό κέντρο ήκάτι σχετικό με τον πολιτισμό.Τεράστια φαντασία έχω το ξέρω,αλλά έτσι μοπυ κόλλησε.Όσο για το κτίριο του Ίκα ας παραμείνει,ας του αλλάξουν τα φώτα και να λειτουργήσει και πάλι οχι ομως σαν ικα πιστεύω,αλλά ίσως σαν φοιτιτική εστία ή σαν συγκρότημα διαμερισμάτων για νέους εως 25 ετών..η πειραιώς για να σωθεί πρέπει ίσως να εποικιστεί και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μου αρέσει πολύ η ιδέα, αλλά μου αρέσει και η πολυκατοικία που θες να ρίξεις!!! Υπάρχουν χειρότερα οικοδομικά τετράγωνα να ρίξει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Γνώρισα πρόσφατα το blog σου και συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου.
    Καλώς ή κακώς όμως δεν γίνεται να διαγράφουμε έτσι εύκολα την ιστορία της πόλης, και η ιστορία περιλαμβάνει και γεγονότα/κτίρια που μπορεί να μην αρέσουν σε όλους, αλλά πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα μελετούμε για να πάμε μπροστά.
    Πράγματι το κτίριο είναι αρκετά ογκώδες, και η εικόνα εγκατάλειψής του δεν βοηθά και πολύ. Λυπάμαι που θα σου χαλάσω το πράσινο όνειρο, αλλά ήδη εκπονείται/έχει εκπονηθεί μελέτη για την ενίσχυση και ανακαίνισή του. Ίσως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες (σύντομα ελπίζω) να το δεις με άλλο μάτι.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Να γκρεμιστεί για να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος. Τον έχουμε πιο πολύ ανάγκη! Άκου εκεί 25 εκ για ανακαίνιση! Τόσα θέλανε για να καλύψουν τις μίζες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΤΡΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ Κ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ .ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΘΕΙ? ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΘΕΙ .ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς