O μικρόκοσμος της οδού Πιττάκη


Μερικούς μήνες τώρα μου 'χει τραβήξει τη προσοχή μια ολοκαίνουργια αυτοσχέδια "αντικερί" αγορά που ξεπήδησε στον ολοκαίνουργιο πεζόδρομο της οδού Πιττάκη, στη γωνιά μ' Ερμού 90 συγκεκριμένα. Πιθανολογώ το κάποιο αυθαίρετο που έχει αυτό το απλωμένο σύμπαν, αλλά έκανα τα στραβά μάτια, η εικόνα της μου κανε κάπως ταιριαστή και γοητευτική. Ίσως είναι ο σπόρος του Γιουσουρούμ, του Σταροπάζαρου της Τουρκοκρατίας που κάτι το ελάχιστο απ' την ενέργεια του άλλοτε, κρατά μέχρι σήμερα.
Περνώντας χθες λοιπόν, σε ένα ατμοσφαιρικότατο βροχερό μεσημερί, τράβηξα μια γενική μακρινή φωτογραφία έτσι για την επισήμανση του φρέσκου σημείου, μα ακολούθησαν εκατοντάδες με τα αντιφατικά ταιριάσματα των αντικειμένων να προκαλούν ασταμάτητα κλικ κι απανωτές εκρήξεις φαντασίας και δημιουργικότητας στο μυαλό, σε μια σημειολογία του τυχαίου που θα προσκυνούσαν οι σπουδαιότεροι εικαστικοί. Ακολουθούν 53 φωτογραφίες για να το στηρίξω, με πρώτη και καλύτερη τον ασύλληπτο πίνακα που όποιος τον προλάβει θα ανακηρυχθεί επισήμως προστάτης του ντανταϊσμού.






















































Σχόλια

  1. Χρώματα διαφορετικά στο κέντρο της πόλης. Ας είναι και αυθαίρετα, να κάνεις τα στραβά μάτια όταν βλέπεις χαραμάδα ομορφιάς δεν είναι κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ATHENSVILLE ΟΤΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ Ή ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΙΣΩΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΥ ΚΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια, επειδή υποκειμενικά μας αρέσει η εικόνα που βλέπουμε σε αυτό το παζάρι, το καθιστούμε και ΟΚ;

    Αν ακριβώς στο ίδιο σημείο ήταν κάτι άλλο που δεν ήταν του γούστου μας, θα τους κράζαμε για καταπάτηση δημόσιου χώρου και παρεμπόδιση πεζών, ή όχι;

    Τα πάντα ειναι σχετικα τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΥΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ ΜΕ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΟΣΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το βράδυ αν περάσεις, παίζει ωραίες μουσικούλες και κερνάει και κρασάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στεφανος αλεξιουΟκτωβρίου 13, 2010 7:31 μ.μ.

    amplaoumpli me vriskeis symfono!

    veve an to athensville einai apotyposi tis polis mas exei noima na to anevasei giati ayto einai i poli mas... anarxa pragmata allote omorfa kai allote asxima...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. στεφανος αλεξιουΟκτωβρίου 13, 2010 7:34 μ.μ.

    1. to θετικο ειναι οτι δεν παραβιαζει την λευκη γραμμη στο πεζοδρομιο

    2. τωρα ξερω που πηγαν τα λαφυρα του σπυρου σουλη (σ.σ. "Αλλαξε το")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά τα άσπρα πορσελάνινα κουκλάκια με την κόκκινη μύτη με πάνε πολλάααα χρόνια πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν το λέω επειδή δεν μου αρέσει, ίσα ίσα. Ειλικρινά, για μένα είναι μια από τις γωνιές της Αθήνας που έχει αποκτήσει ιδιαίτερο χρώμα, απλά μερικές φορές θα πρέπει να βλέπουμε κάποια πράγματα λίγο πιο σφαιρικά & αντικειμενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. στεφανος αλεξιουΟκτωβρίου 14, 2010 2:28 μ.μ.

    δεν ειπα οτι δε σ αρεσει... συμφωνω με την προσπαθεια να σαι αντικειμενικος ακομα και αν σ αρεσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προτιμώ αυτή την εικόνα από τα πρεζάκια που συνήθως περιφέρονται στην περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς