10 χρόνια Εξάρχεια


• Γράφει η Λένα Φουτσιτζή

As a matter of fact, μένω στα Εξάρχεια. Έτσι φανταζόμουν ότι θα έλεγα σε όλους όταν θα με ρωτούσαν που μένω, πριν μείνω επιτέλους Εκεί.
Μετά από χρόνια στη Θεσσαλονίκη και στα προάστεια, είχα αποφασίσει ότι η ενήλικη ζωή μου όταν θα την έπαιρνα στα χέρια μου θα ήταν στα Εξάρχεια. Στα μάτια μου ήταν το διαφορετικό νησί, μέσα σε ένα κέντρο που είχε σημαντικές γωνίες αλλά πουθενά δεν ήταν τόσα συναρπαστικά σημεία μαζεμένα: μπαρ, καφετέριες, βιβλιοπωλεία και μπακάλικα. Και με λίγο ακόμα περπάτημα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και όλα τα απαραίτητα δυσάρεστα.

Το πρώτο σπίτι ήταν στη Διδότου με συγκατοίκηση. Η συγκατοίκηση πήγε κατά διαόλου όπως γίνεται συνήθως: μία φιλία χάλασε αλλά αποτέλεσε το βήμα για την πλήρη ελευθερία. Η πρώτη φορά που μπήκα στο σπίτι που διάλεξα για τον εαυτό μου και μόνο, λίγο πιο κάτω στη Βαλτετσίου, ήταν η στιγμή που ένιωσα για πρώτη φορά μία ευτυχία που δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο. Απέναντι ήταν οι Χάρτες με την απίθανη φασαρία, ο ιδιοκτήτης με βρήκε στο διάδρομο νομίζω για να καταλάβει αν πρόκειται να κάνω μηνύσεις ή όχι, εγώ τρομερά ενθουσιασμένη του είπα πως χαίρομαι πάρα πολύ που θα έχω αυτή την χαρούμενη φασαρία για παρέα. Ήμουν στο κέντρο του κόσμου. Η φασαρία δεν ήταν αυτοκίνητα ή κόρνες ή μηχανάκια στην ανηφόρα. Ήταν κόσμος που σκόπευε να περάσει καλά, που έπινε καφέδες και ποτά, που έβγαινε κι έμπαινε στο το σινεμά Ριβιέρα, που πήγαινε για φαγητό στο Γιάντες, που όταν άνοιξε η έννοια “βιολογικό” ήταν κάτι που έπρεπε να ψάξεις στο λεξικό-και όχι τόσο πολύ στο Google.


Για μήνες, περπατούσα στο νέο σπίτι, μόνη, και ένιωθα ντους ευτυχίας να με λούζουν. Το μπαλκονάκι ήταν μικροσκοπικό αλλά χωρούσε άλλον έναν, κι εκεί έμαθα να φτιάχνω μοχίτο και καϊπιρίνια και κοσμοπόλιταν και γεμιστά που φοβόμουν χρόνια να φτιάξω (τελικά είναι πολύ εύκολα). Στο υπνοδωμάτιο έβαλα κουνουπιέρα που ονειρευόμουν πάντα, στο πρώτο διπλό κρεβάτι που αγόρασα, ευχόμενη να πιάσει τόπο. Η αδερφή μου μου χάρισε μία εσπρεσιέρα για αληθινό καφέ. Μπορούσα να μπω νύχτα, να πετάξω παπούτσια με δύναμη και να ξεραθώ με τα ρούχα στον καναπέ αν ήθελα. Και το έκανα.

Μετά άλλαξαν όλα. Μία μετακόμιση με τέλειους οιωνούς, μετά μία συντριπτική καταστροφή, το γκρέμισμα του κόσμου μου μέσα σε μία μέρα. Ό,τι ήξερα ως τότε χάθηκε. Μέσα στα Εξάρχεια έπρεπε να εφεύρω μία καινούρια ζωή. Η συντριβή βρήκε τέλειο σκηνικό το Δεκέμβρη του 2008 όταν όλα έμοιαζαν να καίγονται για να ξαναγεννηθούν, ή έτσι τουλάχιστον πιστέψαμε για λίγο. Μία απ'αυτές τις νύχτες βγήκα στο δρόμο στις 4 το πρωί, παραζαλισμένη από σκέψεις. Γύρω μου φωτιές, τρεχαλητά, δακρυγόνα, κι εγώ σε αμέριμνο περίπατο, να τα βλέπω σε αργή κίνηση. Δεν έκανα στην άκρη, δεν επιτάχυνα το βήμα μου, έπαιζα σε ταινία.


Η αναγέννηση δεν ήρθε εκείνη την ημέρα, αν και στην ταινία θα ήταν πολύ πιασάρικη σκηνή. Ήρθε μέσω μιας μακρόχρονης γέννας με πολλούς πόνους και πισωγυρίσματα. Τελικά δεν χρειάστηκε καισαρική, έγιναν όλα σαν από θαύμα φυσιολογικά. Κι έγινε παραδόξως στους ίδιους δρόμους, στα ίδια Εξάρχεια. Που ακόμα έχουν απαγορευμένα σημεία αλλά και καινούρια, φιλικά, μαζί με καινούριους δρόμους, καινούριες γωνίες, καινούριους ανθρώπους. Δεν ξέρω αν ακούγονται ελπιδοφόρα όλα αυτά. Ξέρω μόνο ότι η ζωή είναι μία παράσταση. Κι επειδή δεν γίνεται να βρεθεί άλλος πρωταγωνιστής, the show must go on.

Σχόλια

  1. Όλοι όσοι αγαπούν το κέντρο και τα Εξάρχεια και άλλα τέτοια κλισέ, αποφέυγουν συστηματικά να μιλήσουν για τα άσχημα.
    Ίσως το κάνουν για να μη χαλάσουν την εικόνα που έχουν φτιάξει στο μυαλό τους, ίσως γιατί όντως είναι τέτοια η αγάπη τους, που δε τους αφήνει να δουν αυτά που βλέπουν άλλοι.
    Κάποιες γειτονιές των Εξαρχείων είναι όντως όμορφες, αλλά τα πρεζόνια, οι άστεγοι, τα καμμένα αυτοκίνητα, τα σκουπίδια, το τσιμέντο παντού είναι εκεί και σου λένε καλημέρα κάθε πρωί.

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. PANTA EKEI HTAN APO TELH '70 KAI DW8E. H DIAFORA AYTHS THS GEITONIAS EINAI PWS STA E3ARXEIA DE MENEIS ALLA ZEIS! OLOI AYTOI POY ANEFERES GINONTAI AFETHRIA GIA DRASH, TO TSIMENTO (OPOU GINETAI) SPAEI KAI FTIAXNONTAI PARKAKIA, OXI APO TO DHMO ALLA APO AYTOYS POY ZOYN TA E3ARXEIA! KALA TA EGRAPSE TO KORITSI!
    KALHMERES!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέτεις υπέροχα, ένα νησί στο κέντρο είναι, όνειρο ακόμα και για μας που δεν καταφέραμε ποτέ να ξεφύγουμε απ' τα προάστεια, αλλά πάντα φαντασιωνόμαστε, όπως όταν ήμασταν έφηβοι και κάναμε κοπάνα για καφέ στο Διπλό, μια ζωή πιο ελεύθερη, σαν αυτή που περιγράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kala gurna pisw sta proastia h salonika twra ,ekanes kai su to high sou...eides auta pou eides ...spiti twra ta kefalia mesa ...vare8hka pia na akouw viomata vlaxofoititwn,apo thn upsisth empoiria na meinoun sta exarhia ...de milaw gia dekemvrh ...ekei na deis gelioxaxaxaxa,re ti exoume pa8ei...dekemvrides gia pollous ekei sth geitonia,eixe kai prin to 08...aide mas exete gamhsei ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζείς στα Εξάρχεια φίλε/η ΑΣΕ ΡΕ?
    Ενα πάρκινγκ που έκλεισε και το κάνανε πάρκο στο οποίο κοιμούνται οι άστεγοι, το βαφτίζεις σπάσιμο του τσιμένου?
    Έχεις παιδιά και τα πηγαίνεις εκεί να παίξουν? Ή μήπως τα αφήνεις να φτιάχνουν κάστρα στα σκουπίδια και να παίζουν darts με σύριγγες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή ήθελες να πάς να μείνεις Εξάρχεια, αλλά δε σε άφησαν οι καταστάσεις και συνέχισες να ζείς στα παλιο-προάστεια? Που μένεις ακριβώς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήμουν Εξαρχειώτης από το 1971 έως το 2010 και όχι μόνο απλώς κάτοικος, αφού συμμετέχω ενεργά σε underground καταστάσεις. Μια διαπίστωση... από το 2005 και μετά, η γειτονιά πλέον με απωθεί και δεν είναι το γεγονός ότι νοιώθω πως "μεγάλωσα". Ιδιαίτερα μετά τα μέσα του 2009 έγινε σχεδόν αβίωτη, ειδικά για όποιον έχει την "ατυχία" να έχει κάποιο παιδί. Νοιώθω να ξαναγεννήθηκα απ' όταν μετακόμισα και η μιζέρια τους αποβλήθηκε από την καθημερινότητά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι όχι μόνο συγκεντρώνονται άστεγοι και ναρκομανείς στο πάρκο που υποτίθεται οτι έφτιαξαν οι κάτοικοι (κάποιοι "κάτοικοι"προσωρινοί και ευκαιριακοί κατ'ουσίαν,ίσως εν όψει κάποιας "έντονης" σχέσης με τους Βερθέρους των Εξαρχείων αλλά πολύ περισσότερο οι νεολαίοι συγκεκριμένου πολιτικού χώρου),αλλά στο όνομα του γνωμικού "όποιος θέλει ησυχία και καθαριότητα,ας πάει στο αφεντικό του" απολαμβάνουν μουσική (ζωντανή ή και με ηχεία) ως το ξημέρωμα και χρησιμοποιούν ως τουαλέτες τις πόρτες των γειτόνων τους.Ας περάσει κάποιος τώρα που γράφεται το μήνυμα,για να δει τους κάδους σκουπιδιών του πάρκου που αναποδογύριζαν όλη νύχτα οι φιλοξενούμενοι του,σκορπίζοντας σκουπίδια.Επιτέλους,μιά φαβέλα γεννιέται στα Εξάρχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι όμορφο κείμενο. Μέσα από μια αυτοβιογραφία, η ιστορία μιας μοναδικής αθηναϊκής γειτονιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μετράω κι εγώ πάνω από δώδεκα χρόνια στα Εξάρχεια, απ’ το φθινόπωρο του 1998 μέχρι σήμερα. Μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα απ’ τη Λένα. Σ’ αυτά τα χρόνια άλλαξαν πολλά στη γειτονιά. Απ’ το 2004 και μετά (και κυρίως μετά το Δεκέμβρη του 2008) το «κέντρο του κόσμου» της Λένας, το «κέντρο απόκεντρο» των παλιών Εξαρχειωτών, η γειτονιά της σκέψης, της αμφισβήτησης, της τέχνης άρχισε ν’ αλλάζει επικίνδυνα. Σε κάποια κομμάτια των Εξαρχείων δε ζεις πια. Δεν μπορείς πια να ζήσεις. Δεν ξέρω πού θα βγάλει αυτή η κατάσταση. Δεν είμαι πια και τόσο αισιόδοξος. Δεν είμαι βέβαιος αν σήμερα μπορώ να πω, όπως παλιότερα, «Τα Εξάρχεια δεν τ’ αλλάζω με τίποτα». Μπορεί να φταίει που τριαντάρισα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. profanos den meneis edo allios tha ikseres tin prospatheia ton katoikon sthn plateia kai pos katharise, agnoeis profanos to parkaki gia ta paidia stin tsamadou kai alla polla...
    Episis aporia, zeis kapou pou afineis ta paidia sou na ftiaxnoun kastra me skoupidia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και η πλατεια εχει αλλαξει εντελως προσωπο και επισης υπαρχει η παιδικη χαρα στην Τσαμαδου, μαλλον εχεις καιρο να ερθεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καθάρισε η πλατεία από τι? Από αυτούς που είναι στη Στουρνάρη έξω από το πολυτεχνείο? Εχεις παιδιά και ζείς στα Εξάρχεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εσυ που εχεις και χαλιεσαι γιατι δεν φευγεις να τελειωνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Μπορεί να φταίει που τριαντάρισα…"

    Ε άνα γεια σου, αυτό λέω. Γιατί άλλα βλέπουν τα μάτια του 20άρη, άλλα του 25άρη και άλλα του 30άρη. Και εγω αν ήμουν 20 και γύρναγα με μια άμστελ στο χέρι, θα πέρναγα γαμώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και ναι μολις το ειπες μονος σου, καθαρισε η πλατεια απο αυτους που ειναι στην Στουρναρη εξω απο το Πολυτεχνειο και στην Τοσιτσα. Πριν 4 μηνες ολοι αυτοι και αλλοι τοσοι ακομα ηταν στην πλατεια. Χαιρομαι που συμφωνεις μαζι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μετά τη λογοκρισία του athensville στα σχόλια, έχουμε και τα edit στα σχόλια των αναγνωστών. Δεν σου απαντώ γιατί μπορεί να ξανααλάξεις το προηγούμενο σχόλιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλα κανεις κι εγω μαζι σου ειμαι, να μην μιλας καλυτερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν μένω στα Εξάρχεια,επομένως μάλλον δεν είμαι σε θέση να τα κρίνω όπως η Λένα ή όσοι άλλοι μένετε εκεί.Εγώ ξέρω πως χαίρομαι τρομερά που ο χώρος αυτός έγινε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Λένα μας κατάφερε να πολεμήσει κάποιους από του δαίμονές της και να τους πει να πάνε στον αγύριστο και χαίρομαι που,με τα καλά ή τα άσχημά τους, υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που αγαπάει ακόμα τα Εξάρχεια και δεν τα έχει εγκαταλείψει.Ίσως κάτι θετικό να βγει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν μένω στα Εξάρχεια,επομένως μάλλον δεν είμαι σε θέση να τα κρίνω όπως η Λένα ή όσοι άλλοι μένετε εκεί.Εγώ ξέρω πως χαίρομαι τρομερά που ο χώρος αυτός έγινε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Λένα μας κατάφερε να πολεμήσει κάποιους από τους δαίμονές της και να τους πει να πάνε στον αγύριστο και χαίρομαι που,με τα καλά ή τα άσχημά τους, υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που αγαπάει ακόμα τα Εξάρχεια και δεν τα έχει εγκαταλείψει.Ίσως κάτι θετικό να βγει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ποια λογοκρισία άνθρωπέ μου; Υβριστικά σχόλια σβήνονται, και αυτό είναι το λογικό. Απ' ότι βλέπεις μιλά ο κόσμος πολιτισμένα εδώ όχι "γύρνα στο χωριό σου Βλαχάρα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εξάρχεια...να βγάζεις σύριγγες από τα λάστιχα του αυτοκινήτου κάθε δυο μέρες..ανεκτίμητο!
    Ως φοιτήτρια τα έζησα για πολλά χρόνια, από κοντά. Έχουν μια μυθολογία που κατάφεραν να την ενισχύσουν αλλά νομίζω γενικώς, καλά είναι να μην μυθοποιούμε γειτονιές. Η κάθε μία έχει τα καλά της και τα άσχημά της. Και πρόσφατα είδα ότι η είσοδος του Πολυτεχνείου από Στουρνάρη έχει γίνει το νέο στέκι για τα πρεζάκια που μαζεύονται να κάνουν μπίζνες και να αράξουν γενικώς (Κυριακή πρωί 11 η ώρα αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. powergr - το ό,τι βλέπω πολύ συχνά (για να μη πω συνέχεια) μικρά παιδάκια να παίζουν και να κάνουν ποδήλατο στη πλατεία και αφού πέσει ο ήλιος και μάλιστα πολύ αργά δε μπορείς να το ακυρώσεις με κανένα "νευριασμένο" comment.

    είναι πραγματικά αστείο να ακούω και βλέπω αντιδράσεις λέγοντας ότι μένω στα εξάρχεια (δίπλα έστω) και βγαίνω στα εξάρχεια. "χαμός γίνεται εκεί ε;" "και έχεις επιβιώσει;" κτλ... η απάντηση είναι "κλείσε την tv".

    πολύ τσιμέντο; ναι, όπως σε όλο το κέντρο. όπως ειπώθηκε και παραπάνω κάποιοι κάνουν κάτι γι'αυτό, έστω και λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να συμπληρώσω ότι η ιστορία με τα πρεζάκια κτλ είναι άλλου είδους συζήτηση και εύκολα στοχοποιείς όποιον συμμετέχει - κι ας λέει τα χιλιοειπωμένα, αρκεί να υποστηρίξει τα εξάρχεια.

    Το ότι έφυγαν όλοι αυτοί, από πρωτοβουλίες των κατοίκων, απ΄την πλατεία και μετακόμισαν παρακάτω που έχει μόνιμα διμοιρίες ΜΑΤ παντού νομίζω είναι η απάντηση σε όλα. Η λύση είναι το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. POSO EISAI DHLADH? KAI TI SHMASIA EXEI POSO EISAI SE MIA TELIKH? DHLADH TI? AMA EISAI 18 GOUSTAREIS NA BLEPEIS SYRIGGES KAI TETOIA KAI AMA MEGALWSEIS 8ELEIS THN ASFALEIA SOY KAI TH 8ALPWRH SOY? AMA AYTH EINAI H APOPSH SOY? METAKOMISE PROS XALANDRI KLP. EGW EIMAI 35!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ισως κάνω λάθος αλλά δε νομίζω να μένουν τόσες οικογένειες με παιδάκια στα Εξάρχεια όπως αναλογικά π.χ. στην Ηλιούπολη. Στο κέντρο δεν αποφασίζει εύκολα να μείνει οικογένεια, σε οποιοδήποτε κέντρο, είτε είναι Ρώμη, είτε Βαρκελώνη είτε οπουδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολύ λογοτεχνικό το κείμενό σου Α,μπα? (για μένα θα είσα πάντα η Α,μπα? όσα ονόματα και να αλλάξεις!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μην μυθοποιούμε περιοχές βασικά... Αλλή η Διδότου αλλή η Νεάπολη και η άλλη η Βαλτετσίου.
    Το κέντρο των εξαρχείων πραγματικά για φοιτητές και μόνο... Θεωρείται ότι μια οικογέννεια με παιδιά μπορεί να κινηθεί και να ζήσει εύκολα στη περιοχή;
    Δεν είναι μόνο η συνεχής βαβούρα που υπάρχει είναι ακόμα και τα κέντρα απεξάρτησης και οι πεζόδρομοι που θα ήταν καλύτερα να παρέμεναν δρόμοι...
    Τ'ωρα γιατι ένα ξερο οικόπεδο με μια λούμπεν αισθητική των "ενοίκων του" θεωρείται επαναστατικό κάστρο δεν ξέρω.
    Δυστυχώς όλοι θέλουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση για το κέντρο των Εξαρχείων λίγο γραφική. Να θεωρηθεί ότι είναι δεδομένη όλη η αρνητική εικόνα και να μείνει ως ένα "χώριο μεσα στη πόλη". Κανείς δε λέει για τα έργα που λείπουν από την περιοχή...οτι οδοκαθαριστές γρονθοκοπούνται επειδή προσπαθούν να κάνουν τη δουλεία τους και ότι συχνά δημιουργείται ένα κλήμα ημι ανοχής.
    Ίσως γιατί οι περισσότεροι εραστές των Εξαρχείων απλά παρεπηδημούν σε αυτά μόνο για την διασκέδασή τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εγώ αγαπάω τα Εξάρχεια βλέποντας και τα προβλήματα που έχουν. Γίνεται κι αυτό!
    Άσε που αυτό ισχύει για όλη την Αθήνα. Αν κάποιος εγραφε πως περασε 10 χρόνια στην Κυψέλη θα αντιδρούσατε το ιδιο ή ο Βύρωνας έχει λιγότερα προβλήματα?

    Νομίζω ότι αρκετοί ενώ κοροϊδεύουν τον μύθο των Εξαρχείων είναι αυτοί που τον πιστεύουν και περισσότερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εγώ αγαπάω τα Εξάρχεια βλέποντας και τα προβλήματα που έχουν. Γίνεται κι αυτό!
    Άσε που αυτό ισχύει για όλη την Αθήνα. Αν κάποιος εγραφε πως περασε 10 χρόνια στην Κυψέλη θα αντιδρούσατε το ιδιο ή η Κυψέλη έχει λιγότερα προβλήματα?

    Νομίζω ότι αρκετοί ενώ κοροϊδεύουν τον μύθο των Εξαρχείων είναι αυτοί που τον πιστεύουν και περισσότερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπώ α-μπα όταν γράφει λογοτεχνικά.

    Τα εξάρχεια τα γνώρισα πέρσι, μέσω των συχνών επισκέψεων μου στην ξαδέρφη μου. Δεν ξέρω πως να νιώσω όταν μέρα μεσημέρι μου έχει πει ότι έχει δει από το μπαλκόνι της να δολοφονούν εν ψυχρώ κάποιον, προφανώς ξεκαθάρισμα λογαριασμών- μένει στην τοσίτσα.

    Είμαι απλή επισκέπτης, τα βρίσκω γραφικά, θα μπορούσα να ζω εκεί- ο θόρυβος της πόλης, όποιος και αν είναι αυτός, από αμάξια μέχρι ανθρώπους είναι κάτι που μου αρέσει.

    Όσον αφορά τα παραπάνω σχόλια, δεν καταλαβαίνω το μένος για μια περιοχή, ας μην την επισκέπτεστε στην τελική, δεν καταλαβαίνω, τόσες περιοχές έχει η Αθήνα, μετακομίστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το πάρκο δεν είναι το πρόβλημα. Είναι η ανοχή και "προστασία" που ασκεί ο χώρος σε κρυφοφασιστόμουτρα και λούμπεν losers (βλέπε Μεσσολογγίτες) που κατάντησε τη περιοχή στα χάλια της.

    Και δεν είναι νέο φαινόμενο. Θυμίζω τα μέσα προς τέλη της 10ετιας του 80 τα σκηνικά αναρχοπροστασίας σε αποβράσματα όπως οι Ψωμάδες / Περήφανοι / Διονύσης "Στέκα" / Χούλκ και όλο αυτός ο συρφετός πρεζοτραμπούκων. Μόνο που όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται και σε ευρύτερη κλίμακα είναι περισσότερο τραγωδία παρά φάρσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μακάρι να βρισκόταν ένας τρελός, να αγόραζε 5-6 οικοδομικά τετράγωνα και να ισοπέδωνε αυτές τις φριχτές πολυκατοικίες. Και στη συνέχεια ένας ακόμα τρελός να έσβηνε τα φριχτά tags και τα ότιναναι συνθήματα από τους τοίχους... κι ένας ακόμα να μάζευε τα αυτοκίνητα από τα πεζοδρόμια... παρέχοντας πλέον τα αυτονόητα σε μια περιοχή που θα σεβεται τον εαυτό της και τους κατοίκους της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πραγματικά
    Όλοι αυτοί δίνουν έναν τονο αλλά δεν κυβερνάνε κι όλας.
    Υπάρχει ενα παρκο, υπάρχει και η Μεσολογγίου
    Μην υπερβάλλουμε όμως!
    Κυρίως υπάρχουμε οι υπόλοιποι
    Και υπάρχουν και πολλά βιβλιοπωλεία, πολλά βιβλιοδετεία, πολλά ψιλικατζήδικα, υπάρχουν και σχολεία...
    Και αυτοί είναι οι κάτοικοι. Και είναι η πλειοψηφία.
    Όλα αυτά που λέτε δεν είναι ο κανόνας. Και στο τέλος τέλος, ας υπάρχουν. (Δε μιλάω για ό,τι έχει σχέση με την πρεζα. Αυτή άλλωστε μεγαλουργεί αλλού, όχι γύρω από την πλατεία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Όλοι αυτοί δίνουν έναν τονο αλλά δεν κυβερνάνε κι όλας.
    Υπάρχει ενα παρκο, υπάρχει και η Μεσολογγίου.
    Μην υπερβάλλουμε όμως!
    Κυρίως υπάρχουμε οι υπόλοιποι.
    Και υπάρχουν και πολλά βιβλιοπωλεία, πολλά βιβλιοδετεία, πολλά ψιλικατζίδικα, υπάρχουν και σχολεία...
    Και αυτοί είναι οι κάτοικοι. Και είναι η πλειοψηφία.
    Όλα αυτά που λέτε δεν είναι ο κανόνας. Και στο τέλος τέλος, ας υπάρχουν.

    (Δε μιλάω για ό,τι έχει σχέση με την πρεζα. Αυτή άλλωστε μεγαλουργεί αλλού, όχι γύρω από την πλατεία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Θες να μας πεις ποιός είναι ο κανόνας, γιατί έμενα από το 1971 στη περιοχή και γνωρίζω καλά τις τάσεις που έχουν φτιάξει διαχρονικά το "μύθο" της γειτονιάς ...

    Οι κάτοικοι είναι μία άμορφη μάζα. Πρέπει να ταυτοποιηθούν. Άλλοι ως παθητικοί περιηγητές, άλλοι ως παραιτημένοι ναυαγοί και άλλοι ως πιο ενεργητικοί διαμορφωτές αυτού του μύθου. Κάτοικοι είναι και οι φοιτητές, κάτοικοι και οι αστικές οικογένειες, κάτοικοι και οι του χώρου που νοικιάζουν, κάτοικοι και οι λαιφσταλάτοι "μποέμ" του Στρέφη, κάτοικοι και οι παπούδες, κάτοικοι και οι μαγαζάτορες εναλλακτικοί, κάτοικοι και οι μαγαζάτορες ασφαλιτορουφιάνοι, "κάτοικοι" και οι μόνιμοι θαμώνες, κάτοικοι και τα χοιρινά...

    Σε τι υπερβάλλουμε λοιπόν όσοι θεωρούμε ότι η ζωή της περιοχής χαρακτηρίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τη μηδενιστική τάση του αναρχισμού (αυτήν που αυτάρεσκα αποκαλείται Αναρχικός Αντικοινωνισμός) που κυριαρχεί στε πληθώρα θαμώνων, ιδίως μετά τα νεο-Δεκεμβριανά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Είναι αυτή η δήθεν κατάσταση που δυστυχώς νομίζω οτι τελικά βολεύει πολλούς... Με την ίδια λογική που έγιναν ασυδοσίας στου Ψυρρή...
    Ας είμαστε ρεαλιστές ένα "συγκεκριμένο κοινό" έχει κατευθυνθεί να συγκεντρώνεται στη περιοχή...

    Μην συνεχίζεται να δημιουργείται την εναλλακτικότητα των Εξαρχείων... κακό κάνετε στην περιοχή. Τα περισσότερα παλαιά βιβλιοπωλεία και βιβλιοδετεία που αναφέρθηκαν έχουν πλεον παει προς Σόλωνος γιατί το πραγματικά "καλλιεργημένο" κοινό δεν μπορούσε να πατήσει εκεί που βρίσκονταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ποιές είναι λοιπόν οι αιτίες που κατευθύνουν αυτό το συγκεκριμένο κοινό και τους φίλα προσκείμενος προς αυτό χώρους ώστε να δίνουν το χρώμα της περιοχής επί 40 συναπτά έτη;

    Και 40 χρόνια "δημιουργούν" εναλλακτικότητα ή μήπως αυτή είναι πια μετά από τόσο καιρό είναι εδραιωμένη παρά τις όποιες πολεοδομικές παρεμβάσεις ανάπλασης και τη στοχευμένη ναρκωπολιτική του κράτους. Δεν είναι τυχαίο που όταν η αστική "δημοκρατία" απέτυχε να μετατρέψει τη περιοχή σε Κολωνάκι με τις επιχειρήσεις Αρετή του αλήστου μνημης Αρκουδαία (επί Δροσογιάννη), εφόρμησε η πρέζα. Αρχικά στη πλατεία, υπό την προστασία των underground losers, τώρα υπό την προστασία της ΕΛΑΣ στο καλά φρουρούμενο τρίγωνο Τοσίτσα-Στουρνάρη-Μαυροματαίων. Αυτή την εναλλακτικότητα στοχεύουν και δυστυχώς ότι δεν καταφέρνουν αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας ο εν υπνώσει "χώρος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ρε παιδιά

    Που είναι το πρόβλημα αν κάποιος αγαπάει την περιοχή επειδή εκεί "μεγάλωσε"? Και ξαναλέω, αυτό μπορεί να γινει ενώ γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής, δεν είναι ανάγκη να είσαστε οι μόνοι που βλεπετε καθαρά, απο αυθεντίες ειμαστε φουλ, ευχαριστούμε.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί η επίθεση για μία αυστηρά προσωπική ιστορία, πραγματικά. Θα μου πείτε εσείς πως πρέπει να αισθάνομαι για την περιοχή?

    Τώρα αν θέλετε να πείτε τον πόνο σας για τα Εξάρχεια εδώ, why not. Μόνο μην μου κάνετε μάθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Από το 1990 στην Αθήνα, είχα την τύχη να γνωρίσω τα Εξάρχεια ως φοιτήτρια, όπου (χωρίς μπύρα στο χέρι) τα αγάπησα τόσο που πριν 11 χρόνια όταν αποφάσισα να αγοράσω σπίτι, δεν χρειάστηκε να ψάξω καν σε άλλη περιοχή. Και ναι, υπάρχουν πολλά άσχημα, αλλά όποιος έχει υποκύψει στην γοητεία τους, δεν νομίζω ότι μπορεί ποτέ να ανανήψει!
    Παρεμπιπτόντως, σε λίγο μπαίνω στα 40!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Νομίζω είναι το καλύτερο κείμενο που έχω διαβάσει κι έχει γραφτεί από την Α,μπα?, Λένα ή όπως αλλιώς έχει εμφανιστεί (enteka κτλ. :Ρ) !
    Σοβαρά, μπράβο! Πάρα πάρα πολύ ωραία ιστορία για τα εξάρχεια, μέσα από το πώς τα βίωσες εσύ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Νομίζω είναι το καλύτερο κείμενο που έχω διαβάσει κι έχει γραφτεί από την Α,μπα?, Λένα ή όπως αλλιώς έχει εμφανιστεί (enteka κτλ. :Ρ) !
    Σοβαρά, μπράβο! Πάρα πάρα πολύ ωραία ιστορία για τα εξάρχεια, μέσα από το πώς τα βίωσες εσύ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εγω τα εξάρχεια τα αγαπώ πολυ.. Ομως δεν είναι μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδι... Οταν πρόσεχα ενα κοριτσάκι που μένει εκει, κατα την περιοδο των επεισοδειων ήταν πολύ τρομαγμένο.. και ακόμα μου λεει "θέλω να φύγω απο εδω-το σχολείο μου μου αρεσει αλλα δεν θέλω να μένω εδω... Θέλω ενα μέρος με πράσινο, που να μην έχει αστυνομικους κάθε τετράγωνο και να μην φοβάμαι να βγω"
    ολα αυτά που έγιναν τον δεκεμβρη του 2008 ηταν πολύ τραυματικα για την ψυχούλα ενος μικρού παιδιου... Ενα παιδι θέλει αλανες, πλατειες, ησυχία, και παιχνιδι.. αυτά θέλει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς