To βάρος του "εκθέτω"


Δύο μήνες το μελετούσα, τις τελευταίες δύο ώρες το πρόλαβα. Απόγευμα Σαββάτου στο Μουσείο Μπενάκη, τελευταία μέρα της έκθεσης του Τούρκου φωτογράφου Ara Güler με θέμα την Κωνσταντινούπολη. Και πραγματικό το κρίμα που δεν μπορώ να σας προτείνω το "οπωσδήποτε" μιας τέτοιας συλλογής. 100 φωτογραφίες εστιασμένες στους ανθρώπους της Πόλης, τον μόχθο και τον καθημερινό τους αγώνα με φόντο ονειρικά σκηνικά, από έναν φωτογράφο που κατείχε τόσο τέλεια το αντικείμενο που έκανε τα κλικ του έργα τέχνης. Σχεδόν δάκρυσα, όσο και υπερβολικό κι αν ακούγεται, αλλά όσοι την είδαν, και την μέρα που πήγα ήταν πολλοί, δεν μπορούν να διαφωνήσουν. Τι καλά να 'ταν δωρεάν να την έβλεπε πολύς κόσμος σκέφτηκα.
Βγαίνοντας πλούσιος και γεμάτος έστριψα αριστερά και μπήκα στην έκθεση της Lifo Illustrations. Μα πόσο "να κι η βούρτσα" μου φάνηκε. "Έργα τέχνης" του τίποτα φτιαγμένα, με ευκολίες-ευκολίες-ευκολίες, τυχαίες τσαχπινιές στον υπολογιστή, (καλώς ή κακώς κατέχω τα computer γραφιστικά και ξέρω πόσο στο τσακ παράγονται), αβαντ γκαρντ σκιτσάκια σε χαρτοπετσέτες και τζην, ξεθωριασμένες άσχετες φώτο, βιντάζ κάδρα (εξαιρούνται σαν καλές δουλειές, Sox και τα ασπρόμαυρα τελάρα στον μωβ τοίχο). Εξοργιστικό αποκορύφωμα το σούπερ έργο τέχνης με τα screenshot του Skype σ' ένα Mac. Αυτό!
Τι ακριβώς πρόσφερε αυτή η έκθεση; Μηδέν συγκίνηση, μηδέν πνεύμα. Και γιατί να έχει χαθεί το βάρος του "εκθέτω", του δείχνω στον κόσμο κάτι που αξίζει να θαυμάσει, να παρατηρήσει, να εντρυφήσει; Γιατί να γίνονται αυτές οι κενού περιεχομένου εκθέσεις του PR και κοκτάιηλ; Αυτά τα events δεν εχουν κακολογήσει την Τέχνη στην Ελλάδα και πατάνε 5 άτομα, οι 3 του τμήματος μαρκετινγκ; Γιατί δεν γίνονται εκθέσεις μόνο με σπουδαίους καλλιτέχνες, που θα 'χουν κάτι να πουν κι επιτέλους θα κατέχουν και τεχνική, μαστοριά, δεξιοτεχνία, κάτι;
Ουφ, μου τον ακύρωσαν τον Guler· τελικά, βγήκα στην Πειραιώς οργισμένος...

Σχόλια

  1. η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτοναΙουλίου 28, 2010 10:45 π.μ.

    Επιτέλους !!! κάτι αληθινό και βαθύ και πλούσιο σε συγκινήσεις, σκέψεις, συναισθήματα !
    εχεις δίκιο, η τεχνολογία της εικόνας είναι του τσακ, του γρήγορου ,του εύκολου αποτελέσματος, της εντύπωσης της στιγμής, του "τίποτα δεν μένει" ??? στο χέρι μας είναι να πάρουμε τα θετικά. Η έκθεση που λές.....συμφωνώ...η νέα ιδεολογία, η νεα αισθητική, η μη σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως, athensville. Πήγα την προπερασμένη Κυριακή στην έκθεση του Ara Güler και εντυπωσιάστηκα. Είναι -εκτός των άλλων- και η μαγεία της ασπρόμαυρης-μη ψηφιακής φωτογραφίας... Αυτή τη φορά όμως δεν έκανα το λάθος να μπω στη δίπλα αίθουσα της Lifo. Την άνοιξη το πρώτο μέρος της "Lifo Naked City" (δείγμα από την... πολλά υποσχόμενη συνέχεια είδαμε στη χτεσινή σου ανάρτηση) παραλίγο να μου θολώσει τη διαύγεια του (κατά την ταπεινή μου άποψη) μέγιστου των φωτογράφων Ansel Adams. Επί τη ευκαιρία: γιατί το Κτήριο Οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη δεν έχει ένα ενιαίο εισιτήριο για όλες τις εκθέσεις; Δεν είναι κρίμα να φτάνεις μέχρι εκεί και να βλέπεις μόνο μία έκθεση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. vasika pai analogika! oso mikroteri i xora toso xirotera afta pou vlepis! ke toso pio dithen! ke toso pio pr! ke panta i idioi pou pane na "thavmasoun" ta erga ton gnoston/filon/sinadelfon tous! ke sxedon panta anousia erga, asximes egkatastasis, lathos klimakes, genika arpa kola!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον ασύγκριτα τα μεγέθη. Κι ίσως αν θέλουμε να είμαστε και δίκαιοι, ασύγκριτα και τα μέσα: άλλο η φωτογραφία και άλλο το illustration (εικονογράφηση?) που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα κατεξοχήν. Όχι δεν μπορεί αυτές οι εκθέσεις να ζυγιστούν στην ίδια ζυγαριά. Θα μου πεις, μπήκαν στο ίδιο μουσείο. Ναι, ως εκθέματα, αυτό δεν τα μετατρέπει αυτομάτως σε έργα τέχνης (και μόλις άνοιξα τον ασκό του Αιόλου για το τί είναι έργο τέχνης).
    Αν με ρωτάς, επί της ουσίας συμφωνώ απολύτως μαζί σου και αντίστοιχα θυμώνω με εκθέσεις "εύκολες", "περιοδικίστικες", "ανούσιες", όπως πέρισυ με την επιδειξιομανή ανοησία της Naked city. Αλλά θέλω να συνεχίσω να ελπίζω στους νέους ανθρώπους και πιστεύω ειλικρινά στους νέους καλλιτέχνες. Πάντα ανακαλύπτει κανείς κάτι θαυμάσιο όταν παρακολουθεί εκθέσεις των νέων της Καλών Τεχνών ας πούμε, όπως το χειμώνα στο μετρό του Συντάγματος ή την έκθεση των αποφοίτων. Και τι περίεργο εμένα τουλάχιστον με συγκινούν σχεδόν πάντα αυτοί που δεν είναι μαλωμένοι με τον καμβά και τον χρωστήρα αναζητώντας "νέα μέσα".
    Μεγάλη συζήτηση. Ας επιστρέψουμε στον θαυμάσιο Ara Gueler...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Ara Güler είναι ο κορυφαίος Τούρκος φωτογράφος του χθές και του σήμερα. Ήταν τυχερός που πρόλαβε να ζήσει την πραγματικά πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη του '50 και τυχεροί εμείς που μπορούμε να βλέπουμε τα διαχρονικά δείγματα της δουλείας του. Όποιον τον βγάλει ο δρόμος του πρός την Κωνσταντινούπολη του προτείνω να επισκεφθεί το bistrot του Ara Güler στο Galata Saray. Είναι όμορφο και καλλιτεχνικό, όπως και η δουλειά του. Στα συν του bistrot η συχνή παρουσία του φωτογράφου στο χώρο και τα σουβέρ με αποτυπωμένες φωτογραφίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά και είναι άλλα μέσα, φωτογραφία "illustration". Το θέμα είναι ότι κάνεις έκθεση, δείξε μου κάτι, κάτι το αξιόλογο.
    Συμφωνώ, υπάρχουν πραγματικά πολλοί καλοί νέοι καλλιτέχνες γύρω μας, τέτοιους να προβάλουν οι ισχυροί του ντόπιου εικαστικού μάρκετινγκ, όχι μπαρούφες του Φοτοσοπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραία πρόταση! Δεν το γνώριζα, ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Photoshop creates "artists". Ολοι γινανε καλλιτεχνες με τα φιλτρα και τα brushes. Οχι δεν ειναι αυτο μέσον και όσοι δουλευουμε επαγγελματικα τα συγγεκριμένα ξέρουμε ποσα φουμαρα πουλάνε στα πληθη οι εγχωριοι καλλιτεχνες της "βουρτσας" κατω απην ταμπελα του "εικαστικου"...
    Καλημερα
    DAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε μου, εξαιρετικός ο Ara Güler!!!
    Σ' ευχαριστώ που μου τον "γνώρισες"!
    Είναι μεγάλη έμπνευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πώς να συγκριθούν βρε παιδιά; Από τη μια η αληθινή ζωή με όλο της τον πλούτο κι απ' την άλλη η κενότητα της δηθενιάς. Συγκρίνονται; Δεν συγκρίνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν και εμένα δεν μου αρέσουν τα εκθέματα της συγκεκριμένης έκθεσης, όλες αυτές οι κραυγές για δηθενιά και κενότητα και δεν ξέρω εγώ, μου ακούγονται τόσο χαρακτηριστικά της νεοελληνικής τάσης για σοβαροφάνεια, επαρχιωτισμού και συντηριτισμού. Δεν σας άρεσε η έκθεση, εντάξει και λοιπόν; Σε μια μητρόπολη που είναι η Αθήνα, θα έχει και εκθέσεις που δεν θα σας αρέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ti les mwre??? zw sto uk kai edo na deis ektheseis PR... pantou symbainoun autes oi paparies. to mono pou egw nomizw oti isxyei stis mikres xwres, opws stin ellada, einai oti epeidi to kyklwma einai mikrotero kai o antagwnismos asthenesteros, yparxoun perissoteroi metrioi kallitexnes h kai maidanoi syxna, pou kathieronontai se ellipsi enos kalyterou xartiou.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χμ δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ελβετία για παράδειγμα που έχει το μέγεθος της πελοποννήσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ti les more kakomiri atalante!!!!! copycat athensville
    ti paparies ine aftes me tin ellada ke to exoteriko!
    Mipos vlepis kathe mera steve giannako gia na xeris ti simeni????
    ke to xaraktirizis ke exipankistiko marketing!!!!!!!!
    Ipirxan mesa sto lifo illustration apithanes ikonografissis , giati gia afto prokite , ke episis, apithani ikonografi gia tous opious tha milas ke esi ke i kakestiti fili su se silo me ta kalitera logia.
    Den ise efprosdektos se ekthesis sigxronis texnis para mono tou gerou ke tou koti stay home !
    Oso gia to blog su den iparxi tipota na kiklofori eki exo xiroteris esthitikis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. wx kai h marina trendy epimelhtria phre to ftuari edw kai sto facebook giati ths ethikses thn ekthesh...mas eprhkses xrush mou me ton giannako...epeidh esu ton emathes prosfata opws fainetai kai ton evales sthn ekthesh gia na entupwsiaseis tous ithageneis den tha kanoume kai toumpes...posh ksipasia kai mizeria apo mia wanna be epimelhtria...eleos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ama sas eprixa kolliste se afto to blog ine oti sas axizi
    oso ean to anakalipsa prosfata an me xeris kala xeris ke poso xronon ime , den nomizo...rota ton idio, ton kallitexni.
    pantou ston kosmo i anamixi istorikon ke neon kallitexnon ine evlogimeni ke stin ellada episis to idio ekana ke stin ekthesi athensville, ( tin thimase?) ke sto anathena ktl
    osi gia afto to blog, afto anakalipsa molis tora ,
    pera apo mia sizitisi pu ixa me ton idioktiti tu gia to klemeno titlo den ixa bi pote,
    posi kakogoustia mazemeni
    pragmatika eleos agori mu , kane kati...akomi ke gia pelatakia su

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ps ke sto twitter. alla mallon den eftases akomi eki?
    bes na dis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δεν θα γραψω κατι σπουδαιο ...απλα να σας ευχαριστησω ηθελα για αυτο που μου προσφερετε με το Blog σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς