Deco απ' τα σκουπίδια


Το σπίτι μου είναι τίγκα στα σκουπίδια! Και μ' αρέσει, και σε σένα θα δεις. Την αρχή είχε κάνει όπως θα θυμάστε οι φανατικοί μια απλή λαϊκιά συρταριέρα που την σουλούπωσα σε κάπως χαριτωμένη με λίγο κόπο και πολύ μεράκι. Ο καιρός κύλησε και πέρα απ' το μάτι ρου ρεπόρτερ απέκτησα τη συνήθεια να προσέχω σιμά στους τενεκέδες για τα επόμενα ντιζάιν ομπτζεκτς. Βρήκα τρία και σας τα παρουσιάζω. Τα ίδια δεν θα τα βρείτε αλλά έχετε το νου σας στις βρωμογωνιές για να αποκτήσει το σπιτικό σας λίγο μποέμ, ρετρό, άσε που θα ψαρώσετε τα εφήμερα γκομενιλίκια σας, άμεσα τσιμπάτε το παράσημο του πνευματώδους που βρίσκει την ομορφιά εκεί που οι άλλοι προσπερνάνε (εκεί με κατατάσσω).

Το σεκρετέρ του Αγίου

Περνώντας απ' τον κακόφημο Άγιο Παντελεήμονα παρατήρησα στο σκουπιδομάνι αυτό το ταπεινό επιπλάκι. Απ' την σαν κόντρα πλακέ επιφάνεια κατάλαβα ότι πρέπει να 'ταν μέρος κάποιου αδιάφορου επιπλοσυνόλου. Άρχικά λοιπόν μου φάνηκε τσίπικο, έπειτα όμως άρχισε να μ' άρεσει το λιτό της κατασκευής, τα απλά "λαϊκό σκαμπώ" πόδια, το αληθινό ξύλο της κονσόλας, τα βαθιά συρτάρια και φυσικά η βινταζίλα που κουβαλούσε. Μ' ένα 20αρικο σε ταξιτζή το κουβάλησα σπίτι.


Το βαλα λοιπόν στο σπιτάκι και δείτε τι καταπληκτικά που ταίριαξε. Για συνάφεια κότσαρα βινταζ αντικείμενα και για να του σπάσω την παλαιίλα πήρα αυτή την ούλτρα μοντερν πολυθρόνα απ' το ikea. Καταπληκτικό το mix & match ε;


Παρατηρήστε την εξαιρετική σκουρίλα του πόμολου και την ακατέργαστη επιφάνεια που την διατήρησα για να δείξω πόσο κουλ τυπάρα είμαι. Κι επειδή τα χω απωθημένο τα ντεκό περιοδικά: Φωτιστικό Zara, Κάδρο ΙΚΕΑ σε σχέδιο Matisse, μικρή πινακίδα πεταμένη στον δρόμο, (ο ελέφαντας που φαίνεται στην όλη φώτο απ' τα Zara home).

Κάδρα με περσόνα

Περνώντας μπλα, μπλα, η γνωστή ιστορία βρήκα αυτά τα 2 κάδρα μέσα σε μια βδομάδα (σε Kυψέλη & Μεταξουργείο). Το ένα απλό λιτό μ' ένα σούπερ χρυσό βρωμισμένο, το άλλο γκράντε μεγαλοπρεπές με κατεστραμμένο φουλ τον διάκοσμο. Φυσικά και δεν είχα καλύτερο, τα κουβάλησα κι αυτά· επίσης στη γειτονιά θα μ' έχουν πια για τον τρελο που κουβαλά σκουπίδια (καλύτερο αυτό, αρχές του χρόνου ήμουν το παιδί με τις σακούλες ικέα).


Ιδανικά φθαρμένο και βρώμικο: τρελαίνομαι!


Μέχρι και το σκοινί κράτησα, ρισπεκτ στον χρόνο που τα ταίριαξε μαζί.


Ιδού τι ωραία εντάχθηκαν στον χώρο. Έχω βέβαια και τον rough τοίχο που βοηθά (να 'ναι καλά, το 'χε το στουντιάκι αρχιτέκτονας και ήταν μερακλής). - Συρταριέρα η famous, μαξιλάρι & κουρτίνα ikea, βαζάκια Zara home, γύψινη ζουμπουρλού sia.


Συμπερασματικά τα κενά κάδρα είναι σούπερ κουλ διακοσμητικό στοιχείο, ακόμα καλύτερα αν ακουμπάνε χάμω, και φθαρμένα μάλιστα, λουκούμι, πολύ avant. Μάζευε τα απ' τα σκουπίδια, δεν έχω να πω άλλο. - Βούδας Butlers, κερί Yankee (Public), φωτιστικό ρολόι ikea.

Ταπεινό συρτάρι της Σαχτούρη

Στου Ψυρρή, κάποιας παλιάς βιοτεχνίας συρτάρι. Φθαρίλα ναι, αλλά μ' άρεσε ο συνδυασμός ξύλου και τσίγκινης επένδυσης εσωτερικά, αντικείμενο μιας κατασκευαστικής λογικής που κυριαρχούσε δεκαετίες πριν. Το διέσωσα κι αυτό!


Ιδανική χρήση; Σαν δίσκος, και μου χρειαζόταν ένας στο τραπέζι της βεράντας για να τακτοποιηθεί οπτικά το χάος των απαραίτητων μικροαντικειμένων.
- Κασπώ ντουέτο sia, ηλιοτροφοδοτούμενο φωτιστικό ikea, ποτιστήρι Notos, σπίρτα/σκοινί Eυριπίδου.


Σορρυ, αυτή η σωστή φωτογραφία: προσθέτουμε ένα βιβλίο, έτσι απλώς να κείτεται, εξυψώνει πολύ στα γκομενικά, δουλεύει ακόμα καλύτερα μ' ένα χιπ ψιλοαπρόσμενο ανάγνωσμα όπως μυθολογία.


Ξύλο δουλεμένο χρόνια στο μπες βγες, νωτισμένο απ' την υγρασία. Ποίηση!


Τι instant ντεκο αντικείμενο ε; Ένα απλό γυάλινο δοχείο μαρμελάδας απ' το σουπερ μαρκετ, ετικέτες βγαλμένες, και τίγκα στα απροδιόριστα μοτίβα που χαρίζουν τα ξεραμένα φύλλα.


Eλάτε, κερνώ καφέ. (πολλά φυτά, και με οικολογικές ευαισθησίες, χμμμ).

Σχόλια

  1. Athensville, σε αγαπώ!!!!!!!!!! Και σε παραδέχομαι και σε θαυμάζω και έχω εκστασιαστεί γενικώς!!! Εγώ δεν κινούμαι πολύ κέντρο και στη γειτονιά μου δεν πετούν τίποτα οι μίζεροι, αλλά τώρα θα έχω τα μάτια μου ανοιχτά! Hot πολύ είναι τα κάδρα χάμω και εγώ το χάμω το τιμώ ιδιαίτερα! Αν θες, πήγαινε εδω να δεις και το δικό μου δωμάτιο, να μου πεις τη γνώμη σου! http://free-to-spin.blogspot.com/2010/09/h_13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαυμάσιο deco!!! Πολύ του γούστου μου και είσαι και πολύ γενναιόδωρος που μοιράστηκες όλεςτις ωραίες φωτό μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Athensville, πάρε κανά πιατάκι για τις γλάστρες σου, θα σου κάνει λεκέδες το νερό από το πότισμα στα μωσαικά, στην πρώτη φωτό του συρταριού, μαντάρα το μπαλκόνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, πανέξυπνες επιλογές - τέλειο αποτέλεσμα. Πάντως, οι Γάλλοι που είναι κορυφαίοι στο interior, αγαπούν πολύ να μαζευουν έπιπλα από το δρόμο ή από παλιατζίδικα, και το στυλ το ονομάζουν brocante. O Ελληνας πάλι θέλει συνεχως να αγοράζει καινούργια, έστωκαι κακής ποιότητας, σε στυλ ψευδομοντερνιάς...
    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπορει να μην ξερεις πολλα απο ρουχα αλλα απο γουστο διακοσμησης πρωτος!!μπραβο,μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χίλια δίκια έχεις, μα δεν έχω αυτοκίνητο και ντρέπομαι να ξανα και ξανα υποχρεώνω τους φίλους μου να μου κουβαλούν πιατάκια. 8 μήνες είμαι στο σπίτι και το καημένο το χανε παρατημένο, ό,τι μπορώ κάνω αν και τώρα με τους atenistas έχω αφοσιωθεί σε καθαρίσματα/δράσεις στην πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παλιά, καλή, εγγυημένης επιτυχίας σκουπιδολοζί, Παλιότερα που είχα περισσότερο χρόνο, βραδινές βολτίτσες στη βιομηχανική ζώνη πέριξ του λιμανιού απέφερε πραγματικά αριστουργήματα που μετατράπηκαν σε φωτιστικά, μικροέπιπλα, ραφιέρες, διακοσμητικά κλπ κλπ. Πόσο σε καταλαβαίνωω!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά με την πρόσοψη τί έκανες ! γιαλεγιε ! τρελλαίνομαι να δώ ποιό χρώμα ακολούθησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. α ναι σωστά, κρεμ την έκανα τελικά. Δεν ενθουσιάστηκε αλλά γουατέβερ, έχω φάει ατέλειωτες ώρες σε ντιζάιν διλημματα που με κουράζουν πια :-).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ω ! Κοίτα τί ιδέα σου έχω για τις γλάστρες σου! Δες τη σημερινή μου ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι είναι! το καλό design παιδεύει!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτοναΣεπτεμβρίου 21, 2010 11:32 π.μ.

    σημασία εχει να κινητοποιείται κανείς και να βρίσκει λύσεις ....αν εχουν και εμπνευση, τόσο το καλύτερο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. teleio to keimeno, ki oi idees!! polli empnevsi teleftaia!
    bravooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ όμορφα! Πάλι καλά που έχεις χώρο και μπορείς και τα συνδυάζεις!!! Το κομοδίνο μού έδεσε για κάποιο λόγο τέλεια με την πινακίδα "58".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δεν έχω καθόλου χώρου, ένα στουντιάκι 29τμ είναι με μεγάλη βεράντα βέβαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν έχω καθόλου χώρο, ένα στουντιάκι 29τμ είναι με μεγάλη βεράντα βέβαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Sorry: ο αναγνώστης Βερόν έγραψε
    "μπράβο που έχει τον χώρο να τα βάζεις "
    και το διέγραψα κατά λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ...και απάντησα: "δεν έχω καθόλου χώρο, ένα στουντιάκι 29τμ είναι με μεγάλη βεράντα βέβαια. το θέμα είναι να χεις/κουβαλάς αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι και στο μυαλό και στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Sorry: ο αναγνώστης Βερόν άφησε το σχόλιο που διέγραψα κατα λάθος:
    "Πολύ όμορφα! Πάλι καλά που έχεις χώρο και μπορείς να τα συνδυάζεις!!! Το κομοδίνο μου έδεσε για κάποιο λόγο τέλεια με την πινακίδα "58".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ...και απάντησα: "δεν έχω καθόλου χώρο, ένα στουντιάκι 29τμ είναι με μεγάλη βεράντα βέβαια. το θέμα είναι να χεις/κουβαλάς αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι και στο μυαλό και στο σπίτι."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. well done! ψάχνω κι εγώ (λοξοκοιτώντας) τα σκουπίδια στο πάρκο στο Ελληνορώσων που μένω αλλά συνήθως τα έπιπλα είναι σπασμένα (πρωην εντοιχισμένα ή ογκώδη γαρ) ή με προλαβαίνουν οι παλιατζήδες οι οποίοι, γνωρίζοντας ότι το σημείο μαζεύει όλη την ανακαίνιση της περιοχής, περνάν με συχνότητα αστικού λεωφορείου...

    που θα πάει... κάτι θα πετύχω (η σπόντα πάει για το σούπερ σεκρετέρ)

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καλέ σαν και εμένα και εσύ! πολύ το χάρηκα αυτό το ποστ. και εγώ μαζεύω ότι βρω και όλο και κάτι το κάνω μέσα στο σπίτι. να καταλάβεις η ροτόντα μου είναι από τα σκουπίδια, καρέκλες κλπ κλπ η λίστα συνεχίζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ελληνορώσων; Δεν έχει ψωμί εκεί.
    Κυψέλη/Βικτώρια/Αγ. Παντελ. ex μεγαλοαστικές περιοχές. Οι γηραιοί πεθαίνουν, τα επιπλα μένουν, οι νέοι δεν τα εκτιμούν.
    Εμπρός όλοι στα τρίκυκλα να σώσουμε θησαυρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εξαιρετικές οι προτάσεις σου!
    Εντυπωσιάστηκα πολύ με τη χρήση του συρταριού ως δίσκο για τη βεράντα.
    Με έβαλες πρωινιάτικα σε διάθεση να ονειρεύομαι πώς θα ήθελα τον δικό μου "εργένικο" χώρο (κάποτε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εξαιρετικές επιλογές -και εξίσου εξαιρετικές λεζάντες... Καλύτερη στιγμή θεωρώ την κορνίζα, είναι αυθεντικό, ανεπιτήδευτο στυλ "rough luxury" όπως θα έγραφε το Casaviva. Στη συρταρίερα, τώρα, θα δοκίμαζα το συνδυασμό "βάζα-βούδας" που κάνει Thailand meets South of France αντί για τη ζουμπουρλού και το κερί που κανείς δεν συναντά κανέναν.. Το μαξιλάρι πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και μην ξεχνάτε τις πόρτες απ'τα νεοκλασσικά,κάνουν υπέροχα τραπέζια με ένα χοντρό τζάμι από πάνω.
    Πολύ καλές οι ιδέες σου και οι φώτο Athens,thx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ξέχασα το σημαντικότερο...κανονικά όλα τα ξύλινα αντικείμενα που συλλέγονται απ'το δρόμο καλό είναι πριν τα βάλετε σπίτι σας να τα καπνίσετε (δύσκολο) η να τα περάσετε φάρμακο για σαράκι ειδάλλως κινδυνεύουν να παραδώσουν το πνεύμα τους όλες οι ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού σας...από κουφώματα μέχρι μπιμπελό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ε!! Τι να πω πάλι; Καταπληκτικά πράγματα και θα σου πω πως έχεις ταλέντο στο styling φίλε μου. Το "χέρι" φαίνεται. Αν εντοπίσεις παλιό τραπέζι καφενείου που ψάχνω εδώ και καιρό, ρίξε ένα ping.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. βλέπω πολλά στον δρόμο αλλά δεν χωράνε στο σπίτι πια. Και είναι κρίμα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Θα δω, μπορεί να τα μαζεύω, να τα ανεβάζω στο athensville και να τα χαρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. xilia mpravo athensville!! mou edwses kai pali katapliktikes idees!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. teleia ola athensville! prosegmena kai to styling ontws fovero! sou paei to mix n match :)
    xxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Την εχω και γω αυτη τη συνηθεια, αλλα δεν ειμαι τοσο αποτελεσματική. Μπράβο σου!
    και το μαξιλάρι στον κανεπέ πανέμορφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. EPITELOUS!!!!!!!!!!!!!!!

    k ena post gia tin klimatiki allagi! k as mi to pires xampari :)

    athinaoi, stamatiste na agorazete asystola. ektos tou oti tha katadisete na exete oloi ta idia spitia, ena patron ikea as poume, auth h astamatiti agorastiki sas sinitheia blaptei k to periballon.

    athensville, etsi kanei olos o siniditopoihmenos kosmos. den agorazei mono. epanaxrisimopoiei palia adikeimena, briskei palia epipla se apothikes, sta skoupidia, paratimena adikeimena filwn klp.
    epiprostheta, kanei kalo sti tsepi tou k dinei k retro stylaki sth katikia tou.

    bebaia, ligo moufa exei katadisei pia auto to teleutaio. mas ta exoun priksei me to vintage style (auto gia osous menoume eurwpi. stin ellada h tasi auti thewreite akomi ftwxologia, k ara prwtoporeis!).

    sta gomenika an meneis eurwpi de boithaei, afou opws proeipa k i koutsi maria pia agorazei vintage (sta rouxa na deis...). alla sthn ellada mia xara. exei k i eparxia ta kala ths :)

    ETSI MPRAVO loipon!

    Epanaxrisimopoihste pali adikeimena, dioti xanomaste!

    xxxxxxxxxxxxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. τελικά με εκείνο το φίκο που είχες μαζέψει από τα σκουπίδια τι έγινε; Κατάφερες να τον ξαναζωντανέψεις; (είδα το μπαλκόνι σου γι'αυτό και το θυμήθηκα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εχεις γούστο φίλε. Σε πάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Mpravo file!
    ektos apo gousto eisai k syneidhtopoihmenos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Mprabo file!

    Ektos apo to gousto pou exeis, eisai kai syneidhtopoihmenos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τρελαίνομαι για σκουπίδια... πριν απο μερικά χρόνια είχαμε μαζέψει με τον άνδρα μου δύο ξύλινες πολυθρονίτσες μούρλια... έγιναν σαν καινούργιες! Τις προάλλες πέτυχα μια ανακαίνιση αλλά δυστυχώς όταν έχεις παιδιά μαζί σου δεν έχεις άλλα περιθώρια. Οι ιδέες σου είναι τέλειες! Να'σαι καλά να μαζέψεις κι'άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ego se zilevo pio poli giati me to tipota kaneis eikones....ego kai kainouria otan agorazo pali mantara ta kano...mipos na er8eis mia volta apo do?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. καταπληκτικά τα αντικείμενα που βρίσκεις και γενικά χρειάζεται εξασκημένο μάτι στον εντοπισμό "σκουπιδιών". ακολουθώ την ίδια τακτική του reuse εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να ντρέπομαι γι' αυτό. απεναντίας παίρνω αμέτρητη χαρά όταν ανακαλύπτω θησαυρούς που οι άλλοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν καθώς επίσης ανά τα χρόνια έχω παρασύρει και πολλούς στο "hobby" αυτό! καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. έχω να δηλώσω ότι έχεις μάτι (απίθανο styling), δύναμη (τόσα έχεις σηκώσει από ότι φάινεται), αλλά σίγουρα έχεις και χέρι (φαίνεται και απο τις φωτογραφίες!). Θα ξανάρθω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καταπληκτικό... Μπράβο για τη δημιουργικότητα και το γούστο. Και την επιμονή να "ανακαλύπτετε" την ομορφιά στα σκουπίδια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εξαιρετικα !!!! Μπράβο ρε συ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς