Nαι, αναδείξαμε την ιστορία της πόλης!


Νέα δράση για τους atenistas
. Αυτή τη φορά στο πρωτότυπο πνεύμα που θέλουμε να κινηθούμε και όχι απλά σκούπα και φαράσι. Στόχος της ενέργειας να αναδείξουμε παραμελημένα και άγνωστα σε όλους μας ιστορικά κτίρια της πόλης, έτσι μπας και οι κάτοικοί της την αγαπήσουν και νιώσουν συνέχεια της ιστορίας της.
Έχουμε και λέμε: μισή ώρα για αναζήτηση στοιχείων και για σχεδιασμό των μπάνερ, ένα κέντρο ψηφιακής εκτύπωσης (apolyto.gr) που μας τα δώρισε (κι αυτή είναι η έννοια της χορηγίας στους atenistas), 5 ευρώ για 2 εργαλεία που ανοίγουν τρύπες στα μπάνερ, και άλλη μισή ώρα για την ανάρτηση τους και voilà. Ένα σημείο καθαριότητας, φροντίδας και με μια γερή δόση, στο μάτι του τρεχάλα Αθηναίου.
Δύο τα κτίρια που επιλέχτηκαν στο ιστορικό κέντρο: στη Σταδίου το Μέγαρο Αθηνογένους, καμμένο απ' το 2004, ένα κτίριο στολίδι της πόλης που φωνάζει "ανακαινίστε με, είμαι τόσο ιδιαίτερο" (άσε το ιστορικό), και το Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου (απέναντι ακριβώς απ' το Μαγκαζέ) απ' τα πρώτα της πόλης που σήμερα στέκει εγκαταλελειμμένο, με σοβαρά προβλήματα στατικότητας πια.
Σταθήκαμε από μακριά και καμαρώσαμε. Είναι απλώς φανταστικά! Όταν δε περαστικοί στέκονταν μπροστά, φουσκώσαμε από περηφάνια. Και ασφαλώς αυτά είναι τα πρώτα μπάνερ: η ενέργεια θα συνεχιστεί και με άλλα δεκάδες κτίρια που περιμένουν την ανάδειξή τους. Ασυζητητί, venceremos! :-)


Προετοιμασία


Το τρυπητήρι των 5€. Αυτό το κόστος!

Ξενοδοχείο "Βύρων" Αιόλου










Μέγαρο Αθηνογένους









Mάθε περισσότερα για τους atenistas


Σχόλια

  1. Για να αρχίσουμε να ξαναγαπάμε αυτή την πόλη πρέπει πρώτα να την γνωρίσουμε, να την νιώσουμε και μετά να την αγαπήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή ιδέα παιδιά! Μπράβο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ καλό!!!!!!!!!!
    Και λίγα αγγλικά για τους τουρίστες........ να αγαπήσουν και αυτοί την πόλη μας?

    μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ine tragiko to poso misi i athina tin istoria tis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο τέλειο τέλειο!Προσφέρομαι από τώρα να βρω την ιστορία για όσα κτίρια του κέντρου θέλετε.Φανταστική δράση,σε κάνει μέρος αυτού που λέγεται Ιστορία της πόλης μας με τη μία!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκπληκτική ιδέα!!!!
    Συγχαρητήρια θερμά, είναι πολύ ουσιαστική παρέμβαση, με μόνιμο χαρακτήρα, καλαίσθητη και εκπαιδευτική (όχι με την βαρετή έννοια).
    Να τολμήσω να πω, ίσως και αποτρεπτική λύση για τα κανιβαλιστικά σπρέϋ.
    Συγχαρητήρια σας είπα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιφι μου, δεν σου λεγα το καλοκαίρι ότι σε χρειαζόμαστε στους Atenistas. Αυτή την ιδέα ήθελα να δουλέψουμε μαζί μιας και έχεις το background. Σε περιμένουμε ακόμα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιφι μου, δεν σου λεγα το καλοκαίρι ότι σε χρειαζόμαστε στους Atenistas. Αυτή την ιδέα ήθελα να δουλέψουμε μαζί μιας και έχεις το background. Σε περιμένουμε ακόμα :-)

    - Θέλουμε άτομα να δουλέψουν το πρότζεκτ σε επόμενα κτίρια. Επίσης παράλειψή μας τα Αγγλικά, θα προστεθούν στις άλλες δράσεις, θέλουμε κι εδώ άτομα να μεταφράζουν. Στείλτε μέιλ όσοι ενδιαφέρεστε και είστε συνεπείς φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο μπράβο και πάλι μπράβο!!! πραγματικά πρωτότυπη και ουσιαστική ιδέα!!!
    Σας έστειλα ήδη email για τις Αγγλικές μεταφράσεις, ελπίζω να μπορέσω να φανώ και εγώ χρήσιμη. Αν βάλουμε ο καθένας με ότι μπορεί το χεράκι του, η ΑΘήνα θα ζήσει νέες εποχές και μπορεί να πάρουν κίνητρο έτσι και νέοι από τις άλλες πόλεις να κάνουν το ίδιο για την δική τους πόλη, γιατί όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μια χαρά η ιδέα και η εφαρμογή της!

    ένα σχόλιο μόνο για την Ιφιμεδεια... πολλές φορές με μέσο το σπρέυ κάποιοι καταστρέφουν ακόμη και αρχαία μάρμαρα. δεν είναι όμως πάντα έτσι. αν προσέξεις υπάρχουν υπέροχα έργα σε Αθηναϊκούς τοίχους που ομορφαίνουν την πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο σε όλους σας! Πόσα άτομα χρειάστηκαν; Πόσοι ήσασταν? Όταν κάνετε καινούργια δράση να μας καλέσετε! Εγγραφόμαστε στο www.atenistas.gr ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο!
    Αλλά γιατί δεν το βρίσκουμε στο σάιτ των ατενίστας;
    Καιρό τώρα θα ήθελα να δώ κάποιες ταμπέλες που εξηγούν τα κτήρια μπροστά στα οποία στέκεται κανείς, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ωστόσο, ακόμη και στα αρχαία και τα βυζαντινά οι πληροφορίες είναι άκρως λειψές (έως ανύπαρκτες).
    Μια καλή υποψηφιώτητα την επόμενη φορά θα ήταν το Μέγαρο Πρόκες φον Όστεν (η πρώτη αυστριακή πρεσβεία της Αθήνας) και μετέπειτα Ελληνικό Ωδείο στη Φειδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαρίστως κι εγώ (ως Αθηνοδύφης). Τα στοιχεία μου τα έχουν οι ατενίστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταπληκτικό, μπράβο. Απορώ πώς δεν σκέφτηκε κανείς να αναλάβει έστω και ένα από τα ιστορικά ξενοδοχεία της Αιόλου και να το κάνει hotel de charme. Η Αιόλου είναι σούπερ δρόμος, θα έσκιζε!

    ΥΓ Αγγλικά δεν μπορώ, αν όμως σκεφτείτε ποτέ να μεταφράζονται τα μπάνερ και σε άλλες γλώσσες, προσφέρομαι για τα Ιταλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όπως είπαμε και το Σάββατο στο Σύνταγμα θα υπάρχουν δράσεις που θέλουνε και 2 άτομα (όπως αυτή άσχετο που είμασταν 4). Δεν υπάρχει νόημα να κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε τετοιες κλίμακες, να ρθει κόσμος απλώς να κοιτάει; νοουπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. afou kataferate na kanete tous athinaiou sna diabasoun estw k dyo banner, eh sygxaritiria.

    egw nomiza oti mono me ixografimeno mynhma tha kodostekontan...

    eimai kakos, to kserw. xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πετροπουλέας ΤζανέτοςΟκτωβρίου 04, 2010 1:34 μ.μ.

    Μπράβο σας!
    Πολύ καλή προσπάθεια...
    Σκεφτείτε και την δυνατότητα να υπάρχει φωτογραφία του κτιρίου στην ακμή του...

    φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν διαφωνώ. Αναφέρομαι κυρίως στις χωρίς νόημα "υπογραφές" και άλλες άμορφες ασχήμιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ριξτε μια ματια στον παρακατω συνδεσμο αν θελετε να παρετε μια ιδεα για το τι εχει κανει η δημαρχεια στο παρισι οσον αφορα το θεμα της ιστορικης ενημερωσης :
    εχει βαλει καλαισθητες πλακες τις οποιες τωρα σκεφτεται να τις αντικαταστησει ακομα και με διαδραστικες
    http://moicani.over-blog.com/article-histoire-de-paris-par-les-bornes-historiques-47500830.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι ένα και το αυτο, το ίδιο κτήριο! Συμφωνω απολύτως ότι είναι προτεραιότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. πολυ καλή ιδέα!!!και για πλατείες επίσης!να μάθουμε γιατί λέγεται κλαυθμώνος η κλαυθμώνος και ομόνοια η ομόνοια.Θα γίνει επανάληψη της δράσης? που μπορούμε στο μεταξύ να στείλουμε πληροφορίες για κτιρια κτλ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. προσφέρομαι για τη μετάφραση: αγγλικά και γαλλικά -διαλιέχτε!
    email me!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παντα πιστευα οτι ο πραγματικα ευαισθητος και σωστος πολιτης φαινεται απο το αν αφηνει το δεντρακι μπροστα στο σπιτι του να αργοπεθαινει, οχι αν θα κανει 100 πορειες για την Γαζα. Το κανετε πραξη, και με χαρη. Μπραβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παρομοίως (αγγλικά, γερμανικά). Και συγγραφή (ιστορικός τέχνης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η Κλαυθμώνος λέγεται έτσι γιατί εκεί έκλαιγαν (κλαυθμός = κλάμα, οδυρμός) οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονταν κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση. Αυτός είναι το ιστορικό αλλά και λογικό επιχείρημα υπέρ της μονιμότητας που τόσο πολύ βάλλεται τη σημερινή εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. De me eixe polupeisei stin arxi to kinima alla auti i kinisi me epeise!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολύ καλή ιδέα ρίξτε όμως και ένα mail στο site από όπου πήρατε τις πληροφορίες και ζητήστε άδεια αναπαραγωγής των κειμένων. Δε γκρινιάζω, απλώς μη βρεθείτε μπλεγμένοι σε θέματα copyright...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μπραβο, καλή ιδέα! Μου θυμίζει τις μικρές πινακίδες " η πόλη συστήνεται " ("eine Stadt stellt sich vor") που έχουν στα κτήρια της Βιέννης. Καλή συνέχεια στην προσπαθειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πραγματικά συγχαρητήρια.
    Ευχομαι η προσπάθεια αυτή να γίνει κίνημα και να παρασύρει ορμητικά τη δηθενιά και τον ωχαδερφισμό που καταστρέφει την πόλη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Nαι, τώρα είδα καλά τη διατύπωση, δεν είχα δει το "μετέπειτα", νομιζα έλεγε "'επειτα"! Συγνώμη, mea culpa! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. στεφανος αλεξιουΟκτωβρίου 05, 2010 5:05 π.μ.

    yperoxh protovoulia!!!! sygxaritiria!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Άλλη μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Είναι τόσες πολλές που δεν τις προλαβαίνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. κτήριο είναι και όχι κτίριο.
    και η ιστορία και γνώση της γλώσσας μας καλή και χρήσιμη και αυτή, ε τί λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς