Mαθήματα εμπορικής πολιτικής


Μεγάλο, λαμπερό, όμορφο. Και παράλληλα τόσο μακριά, αλλά πραγματικά τόσο κοντά. Μα είναι πάνω στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου, 10 λέπτά απ' το Σύνταγμα, βγαίνεις-μπαίνεις. Το νέο Metro Mall λοιπόν φτιάχτηκε από απόδημους Έλληνες επιχειρηματίες της Βραζιλίας κι αυτό φαίνεται. Όχι μόνο από τους φοίνικες, αλλά απ΄ την ακομπλεξάριστη γυαλάδα και εξωστρέφεια του κτιρίου. Στο κέντρο ένα τεράστιο άνοιγμα να φωτίζει τα πάντα (με οροφή πτυσσόμενη που ανοίγει μάλιστα), οι τόνοι του λευκού κυρίαρχοι, με περισσότερα ασανσερ από τα λοιπά mall (δεν σου επιβάλλουν αυτόν τον ψυχαναγκασμό όχι θα δείτε όλο τον όροφο μέχρι να βρειτε έξοδο) και γενικά κάτι ανοιχτόκαρδο, αμερικάνικο, διασκεδαστικό.
Δεδομένο ότι θα πιάσει, το βοηθά ότι έιναι πάνω στο Μετρό, κι ακόμα περισσότερο ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη νότια Αθήνα. Επίσης είναι το μοναδικό που έχει όλες τις μεγάλες μάρκες ρούχων (το μοναδικό με Ζara family και Η&Μ), Βασιλόπουλο κι επίσης τα village cinemas με όλες τις ανέσεις που πρέπει να 'χει στην εποχή του νετ ένας κινηματογράφος. Το μόνο θεματάκι είναι τα εστιατόρια που άλλα Μall έχουν σαφώς καλύτερα, πέρα από Goodys και Pizza fan δηλαδή. Τέλος πάντων, απ' την πολυκοσμία φύγαμε.


"Αυτά είναι ρίξε σινεμά, τις μεγάλες μάρκες, κι ένα σούπερ μαρκετ κι έτοιμο, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω". Αυτό έλεγα μισή ώρα μετά στο άδειο Athens Heart της Πειραιώς. Η σύγκριση ήταν άμεση: κοσμοπλημμύρα στο ένα, ψυχή στο άλλο. Μα αυτό το εμπορικό μου 'χει κάτσει εδώ: οκ, όμορφο, στυλάτο, αλλά που το πας και το κάνεις Χριστιανέ μου, στην Χαμοστέρνα, στον Ταύρο που είναι αραιοκατοικημένη περιοχή; Εκεί που στάση κάνει μόνο ένα λεωφορείο; Μόνο με καταστήματα και καθόλου σινεμά ή σούπερ μάρκετ; Πως θα μπάσεις κόσμο και πως θα το κρατήσεις; Το μόνο καλό ο τελευταίος όροφος που έχει κάπως ζωή κι έχει καλά εστιατόρια. 

Και το θέμα είναι ότι το 'χεις αντιληφθεί το λάθος και δεν κάνεις κάτι ουσιαστικό. Γιατί είναι ανούσιο να τυπώνεις φυλλάδια και να παρουσιάζεις ότι έχεις εύκολη πρόσβαση, ότι είσαι στο απόλυτο κέντρο της Αθήνας και στην πραγματικότητα για να έρθεις θες: με μετρό (Κεραμεικός 15 λεπτά με πόδια), Προαστιακό (10 λεπτά, ποιος κινείται μ' αυτόν;), ΗΣΑΠ (Πετράλωνα, 15 λεπτά). Φαντάσου πόσοι λαμβάνοντας αυτές τις πληροφορίες του φυλλαδίου ταλαιπωρήθηκαν και αγανάκτησαν για να φτάσουν, πάει, τους έχασες δια παντός.
Και κλείνοντας: για μένα τα Mall αν τα δεις με καθαρό μυαλό, χωρίς ιδεολογικά μπουρδουκλώματα, σε επίπεδο ανέσεων δεν συγκρίνονται, είναι σαφώς καλύτερα, παρέχουν ένα βολικό μπουκέτο υπηρεσιών στον καταναλωτή ή στους γονείς που δεν έχουν πολύ χρόνο. Και πρέπει, πιστεύω, να αλλάξουμε μυαλά γιατί όπως πάει το κέντρο θα ερημωθεί τελείως. Κι επιτέλους δεν θα 'ταν κακό να υπάρχει ένα mall (χωρίς αυτοκίνητα) στο κέντρο, και μοντέρνο, συμβατό στις συγχρονες ανάγκες. Και ναι, τολμώ και λέω το αδιανόητο, να χτιστεί κάτι από την αρχή, φρέσκο, καινούργιο, μια ευκαιρία για μια ανάσα μοντέρνας αρχιτεκτονικής στο κουρασμένο καράκεντρο. Ο χρόνος τρέχει και κρατάμε γέρικο και δέσμιο το ομορφότερο κομμάτι της πόλης.

Σχόλια

  1. Ολες οι μεγάλες πόλεις της Αγγλίας έχουν ενα τουλάχιστον εμπορικό κέντρο στην καρδία της πόλης. Είναι πάρα πολύ βολικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ, όπως είχα ξαναπεί πρόσφατα, συμφωνούμε σε πολλά, εδώ διαφωνώ κάθετα. Σε μια Αθήνα που ονειρευόμαστε με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους κτλ θα'ναι ωραίο να γεμίσουν μαγαζάκια οι δρόμοι (που θα είναι και πιο φιλικοί πλέον) και όχι ένα mall τέρας με όλες αυτές τις αλυσίδες που έχω σιχαθεί να βλέπω παντού. Ανταγωνισμός με τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες να μπαίνουν στο παιχνίδι και (πεζο)δρόμοι που θα χαίρεσαι να βλέπεις με ζωή.
    Αν δεν έχεις χρόνο και θες ψώνια στα γρήγορα υπάρχουν τα mall με άμεση πρόσβαση (εκτός το athens heart που είπες), θες old-fashioned βόλτα για ψώνια - πας στο (αναβαθμισμένο) κέντρο που τώρα έχει γεμίσει με ενοικιαστήρια.
    Με λίγα λόγια mall και αναβάθμιση/ανανέωση, για μένα, είναι αντιφατικό. Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ και επαυξάνω, εδώ κοιτάμε να περιορίσουμε τα κτίρια και να αυξήσουμε το πράσινο και να ενισχύσουμε τους μικροεπιχειρηματίες, όχι να φτιάχνουμε και άλλα εμπορικά.... Αν δεν λυπόμουνα αυτούς που δουλεύουν εκεί, θα έλεγα μακάρι να μην υπήρχαν εμπορικά (όσο και να με βολεύουν γιατί είναι γονέας με πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για την άνεση συμφωνώ, αλλά μέχρι εκεί. μόνο αυτό σου προσφέρουν..
    και αν δε μπορεις ή αρνείσε να δεις τις πολιτικο-ιδεολογικές προεκτάσεις, τότε μη γκρινιάζεις όταν σε μερικους μήνες εχει ερημώσει όλο το εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
    και καλά εμενα λίγο με νοιαζει μιας και δε ψωνίζω...

    επίσης δε διανοούμε πως γλιτώσαμε τόσα χρονια την πλύση εγκεφάλου του ΨΩΝΙΣΕ! ΨΩΝΙΣΕ! και τώρα που ξυπνάνε μέχρι και οι αμερικάνοι υπνωτιζόμαστε εμεις..

    σορρυ για τη μιζερια.. με τον υπερκαταναλωτισμο έχω μεγαλο θέμα τελευταία, και πιο πολύ με τα οικολογικά του επακόλουθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ ρεαλιστικά βλέπω μια πραγματικότητα να διαμορφώνεται και κανείς να μην κατεβαίνει να ψωνίσει στο κέντρο.
    Ένα εμπορικό κέντρο βοηθά όλη την γειτονιά φέρνει επισκεψιμότητα (άλλωστε αυτό συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου).
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μινιόν: το κλείσιμο του σήμανε και το τέλος των μικροεμπόρων γύρω.
    Σορρυ, έτσι ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η λύση για την ερήμωση του κέντρου δεν είναι ένα mall στην Αιόλου, ας πούμε, ή στην Αθηνάς. Η λύση είναι η πλήρης αναβάθμιση ούτως ώστε το ίδιο το κέντρο να αποτελέσει ένα ελκυστικό, ιστορικό, υπαίθριο μωλλ. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να:
    - διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση (κάτι που ήδη υφίσταται, με τρεις γραμμές μετρό, τραμ και άπειρες επίγειες γραμμές)
    - μπει κάποια τάξη στις πορείες
    - διασφαλιστεί η αίσθηση ασφάλειας
    - περιοριστούν οι οχλήσεις από το παρεμπόριο και την επαιτεία
    - αναλάβουν πρωτοβουλίες και οι καταστηματάρχες, με θεατρικά δρώμενα, συναυλίες και άλλα
    - αναβαθμιστούν και ανακαινιστούν πολλά κτήρια
    - υπάρχει ειδικό συνεργείο καθαρισμού που να ασχολείται αποκλειστικά με το Εμπορικό Τρίγωνο και να κάνει το γύρο της περιοχής ανά 4 ώρες το λιγότερο γιατί είναι αποκρουστικό το θέαμα των κάδων που ξεχειλίζουν από σκουπίδια στην Ερμού (Καμίνη, ακους;)

    Το post ήρθε πάνω στην ώρα: χθες πέρασα από την Πραξιτέλους και είδα ότι ένα από τα αγαπημένα μου μαγαζιά (πουλούσε είδη δώρων, αντίκες κτλ) έκλεισε και έφυγε στα Βριλήσσια!!! Μετά είδα το νεοκλασικό των Sprider να χάσκει άδειο, το καταπληκτικό κτήριο του Χυτήρογλου επί της Μητροπόλεως τυλιγμένο στις σκαλωσιές έναν αιώνα, το απέναντι αριστούργημα ξενοίκιαστο χρόνια, και σκέφτηκα, θεέ μου, πολλή δουλειά πρέπει να γίνει εδώ πέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όχι, οι μεγάλες πόλεις ΔΕΝ έχουν Mall στο κέντρο τους... Τα Malls, με τα οποία δεν έχω ιδεολογική αντίθεση, κατασκευάζονται στα προάστεια και σε περιοχές χωρίς εμπορικό κέντρο με μικρά μαγαζιά κοντά τους. Απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να πάνε με το αυτοκίνητό τους ώς εκεί, να σταθμεύσουν στο υπόγειο ή στον ανοιχτό χώρο απ' έξω, χωρίς πρόβλημα, και να περάσουν ίσως κι όλη την ημέρα μέσα στο Mall.
    Μ' αυτόν τρόπο δεν δημιουργούν πρόβλημα σε γειτονιές ή στο κέντρο μιας πόλης και, κυρίως, δεν αφαιρούν ζωή και κίνηση από τους δρόμους και τα δρομάκια, για να την διοχετεύσουν αποκλειστικά στο εσωτερικό ενός κτίσματος. Το κέντρο της Αθήνας, ειδικά, δεν έχει ανάγκη από τέτοιο concept - τότε είναι που θα φρακάρει τελείως και θα κλείσουν και τα τελευταία μαγαζιά, που τουλάχιστον ώς κάποιαν ώρα το βράδυ δίνουν ζωή και κίνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά Mall ενοούμε και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Το Μινιόν, τα Notos Galleries mall δεν είναι, τι αλλάζει; που δεν έχουν μεγάλους διαδρόμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω συμφωνούμε αν εννούμε για μωλλ κάτι σαν το Άττικα, το Μινιόν (που μου λείπει αφάνταστα) και τα Χόντος. Το κέντρο όμως ήδη διαθέτει τέτοια (πλην το Μινιόν) και δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη από άλλα. Έχει ανάγκη όμως από άμεσο σχέδιο ανασύστασης, το οποίο έχει να κάνεις κυρίως με τις παράπλευρες υπηρεσίες που προσφέρει ένα μωλλ.
    Θα συμφωνήσω για τα μικρά μαγαζιά. Κι εγώ πιστεύω ότι δεν απειλούνται τα μικρά μαγαζιά από τα μεγάλα, μαζί αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλει σκέψη αυτό με το Μινιόν που είπες. Νομίζω όντως ότι όταν έκλεισε, σταμάτησε και η κίνηση τριγύρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστά όλα τα παραπάνω- κάθε mall έχει τον δικό του χαρακτήρα και τα δικά του καλά και στραβά.
    Θα πρέπει όμως να δούμε και κάποιες άλλες πλευρές που έχουν να κάνουν με την δυσκολία / κόστος να κάνεις πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο΄ειδικά όταν έχεις παιδια΄.
    Εμένα για παράδειγμα μου αρέσει πολύ οτι στο athens heart ¨εχεις συνέχεια δωρεάν event για παιδιά, μπαίνεις και παρκάρεις φθηνά στο υπόγειο γκαράζ (2,5€ για όλη την μέρα) και άμα θέλεις πας με τον ΗΣΑΠ γιατί έχουν βάλει δωρεάν λεωφορείο που σε πηγαινοφέρνει στον σταθμό της Καλλιθέας.
    Λυπάμαι που το λέω αλλά έχω αρχίσει να φοβάμαι την κοσμοπλημύρα που βλέπω στο mall και στο καινούριο στον Αγιο Δημήτριο, γιατί με δύο παιδιά στην βόλτα πολλά μπορούν να συμβούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σιχαίνομαι τα mall,
    μου φέρνουν ανακάτεμα στο στομάχι, πονοκέφαλο, νεύρα,
    Δεν το θέλω, είναι σαν αλλεργία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ένα απτα προβλήματα των μωλλς είναι το πόσο σε αποπροσανατολιζουν απ την ουσια.
    καθόμαστε και ασχολούμαστε με το που ενδείκνυται να χτιστούν, και κανεις δε σκέφτεται οτι σε λίγο καιρο δε θα έχουμε λεφτα για μακαρονια, το μωλλ μας μαρανε.

    εκτός αυτού με ενοχλεί η ιδέα ενός κτιρίου ζωντανής διαφήμισης, το οποιο προσπαθει να με κανει πάση θυσια να ξοδεψω λεφτα.
    σου κοτσαρει και ενα σινεμα και 5 εστιατορια και σου λεει ΜΟΝΟ εδω πρεπει να διασκεδασεις.. τι να πας να κανεις στο παρκο..

    δε λεω οτι όλοι οσοι το επισκεπτονται ειναι αυτοματως θυματα όλου αυτου, αλλά σίγουρα οι κατασκευαστες του πολύ θα το ήθελαν -και το προσπαθουν άλλωστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου αρέσουν οι ιδέες σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εγώ έχω μπερδευτεί με τον εαυτό μου: δεν ξέρω αν μου αρέσουν τα Mall. Πάω στο Athens Heart, παρκάρω στο υπόγειο, κυρία, σουπερ αμερικάνα που τα προλαβαίνει όλα, δεν έχει και ουρές, με βολεύει τρομερά. Και μετά όλη αυτή η γυαλάδα με καταρακώνει, χάνω τον προσανατολισμό μου, πού είμαι; αρχίζω και λυπάμαι τις πωλήτριες, πολυκατοικία - εμπορικό κέντρο η ζωή τους; που είναι η Αθήνα; το άδειο γκαράζ μου θυμίζει θρύλερ με τα βήματα του δολοφόνου... μπρρρ. Και με τα μισά ψώνια στο χέρι γιατί έχω φρικάρει και παρατάω την οργανωμένη αμερικάνα, φεύγω τρέχοντας προς τους πακιστανούς στα φανάρια της Κωσταντινουπόλεως που μου ανεβάζουν το ηθικό, έλα να μου καθαρίσεις το τζάμι, α, τι ωραίο βιολί σήμερα πουλάς, και αυτή η άχρηστη κούκλα ούφ πιο ανθρώπινη... Fucking confusing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στην Γ' Σεπτεμβρίου έχεις δει το νέο εμπορικό, το Athens Capitol, που τελειώνει τώρα αυτές τις μέρες κι έχει πάρει όλα τα γύρω ισόγεια καταστήματα έτσι;

    Αντιγράφω: "θα στεγάσει μία ολοκληρωμένη αγορά με καταστήματα εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών της περιοχής...καθώς και το πρώτο μουσείο κλασσικού αυτοκινήτου της Αθήνας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. λοιπον, συμφωνουμε πολυ, εχω παει και στα δυο, το αθενς χαρτ ειναι φοβαμαι ζητημα χρονου να κλεισει, το μετρομολ προς το παρον μοιαζει να κερδιζει τις εντυπωσεις αν και ως νεο, ελκει περισσοτερο
    συμφωνω με τους αναγνωστες οτι πραγματι ισως κλεισει καποιες επιχειρησεις εκει στη δαφνη και στη βουλιαγμενης, ομως ας δουμε οτι προσφερει και απασχοληση, δε ξερω αν θα ειναι με 700 ευρω αλλα κατι ειναι κι αυτο απο το τιποτα, δε ξερω...
    Οσο για την ερημωση του κεντρου καθε με καθε μερα περναω απο εκει για να παω σπιτι μου με τα ποδια, ξερω και το παραμικρο στενακι, ο κοσμος δε πολυπαει στο κεντρο γιατι δε μενει κεντρο, εγω πχ μενω κεντρο ε, στο χαλανδρι δεν εχω παει ποτε, οπως στην αγ παρασκευη στη γλυφαδα σπανιοτατα κλπ, γιατι λοιπον ο χαλανδριωτης βριλισσιωτης να κατεβει κεντρο οταν τα εχει ολα διπλα του, δειτε κι αυτη τη παραμετρο, Η αθηνα εχει επεκταθει πολυ, εμενα οι γνωστοι μου επειδη μαλιστα εκαναν και παιδια, επαθαν παρακρουση και εφυγαν ολοι για τα προαστια, δε ξερω τι τους ενοχλει στο να μεγαλωνεις παιδια στο κεντρο, αλλα πλεον οι κατοικοι της αθηνας ειναι προαστειωτες και οχι αθηναιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. veron δε ξερω ομως αν τελικα θα πιασει, εκει κοντα δουλευω και φοβαμαι οτι κανεις δε θα παει, μακαρι να πιασει και να αναβαθμισει τη περιοχη, Εγω οταν το διαβασα χαρηκα πολυ αλλα θα φανει, εκει το 80% των κατοικων ειναι αλλοδαποι της επιβιωσης δε ξερω αν θα πολυνοιαστουν να πανε σ' ενα μουσειο αυτοκινητου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Den prepei na xtistei kanena neo mall sto kentro, kai pragmatika aporw pou to proteines! Esy o idios den eleges prin kati mhnes gia dromous pou prepei na ginoun pezodromoi, anaplash me prasino kai tonwsh-sthrixh twn mikrwn epixeirhsewn? Ola auta den symbadizoun me to xtisimo enos akomh mall, ektos an pisteueis oti h Athina mporei na mimithei alles prwteuouses ths Eurwphs pou exoun rymotomia kai swsth organwsh...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Oκ ίσως δεν το έθεσα σωστά, αν και γράφω στο ποστ "Mall χωρίς αυτοκίνητα".
    Θέλω την μοντέρνα αρχιτεκτονική, τους μεγάλους διαδρόμους, την καθαριότητα και πάνω απ' όλα την αίσθηση φρεσκάδας και νέου που τόσο έχει ανάγκη το κέντρο.
    Θέλω αυτά τα στοιχεία σε ένα εμπορικό κέντρο, πχ το Μινιόν να χε αυτά τα στανταρντ να φτιαχτεί έτσι εξαρχής, το Αττικα π.χ. είναι συμβιβασμός εμένα με πιάνει η ψυχή με το χαμηλοτάβανά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ta mall einai pragamati volika.alla an to skefteis mporoun na sthrixhoun mono apo megales etaireies.den yparxei dihmiourgikothta fantasia prosopiko style.oti sou passaroun perneis den sou dinete h eukairia kai h xara tou psajimatos ths prosopikhs sxeshs me tous polites ktl to pio athropino touch.auto pou leipei apo tis klasikes agores einai ta pezodromia kai to parking.ante me karotsi sto kolonaki...gia auto kai ta mall eiani gemata mamades kai paidakia.alla synhdita tha prepei na stirizoume kai ta mikra katasthmata.kai gia thn prosopiki sxesi kai gia ta skoda pou kanoun kai giati apla prepei na sunexisoun na uparxoun...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ωραία τα Mall έχουν και πρόσβαση για εμάς τα ΑμεΑ που οι άλλοι οι κάφροι οι μικρομεσαίοι δεν νοιάζονται καθόλου.

    Και είναι πολύ θετικό ότι καταστρέφουν τους μικρομεσαίους που μας έχουν κατακλέψει τόσα χρόνια που τους συντηρούμε αγοράζοντας τα ίδια προιόντα ακριβότερα. Όπως παλιά που κλείσαν τα μπακάλικα - καλύτερα δεν βολευόμαστε τώρα;

    Έτσι κι αλλιώς όλα τα εμπορικά εκτός από supermarket σε λίγα χρόνια θα κλείσουν. Από internet αγοράζεις στα μισά λεφτά. Ήδη από Amazon δεν σου χρεώνουν ούτε το courier απο Αγγλία για Ελλάδα!!!

    Καλό που θα ξενοικιαστούν και όλα τα μικρά μαγαζιά στις γειτονιές - θα συμφέρει να γίνουν γκαράζ στα ισόγεια και θα γίνουν οι γειτονιές ανθρώπινες. Μας καταστρέψαν οι μικροιδιοκτήτες με τα μαγαζάκια τους. Άκου μαγαζιά στα ισόγεια αντί για πυλωτές.

    Επιτέλους να γίνει και κάτι υπέρ του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και φτιάχτε ρε το retweet button, βάλτε και κανένα fb like μη σας πως για για το diaspora και πάθετε εγκεφαλικό.
    Υποανάπτυκτοι ιθαγενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα το ποστ σου ήταν να ανοίξει πάλι το μινιόν!
    Πρέπει το κέντρο να αναβαθμίζεται συνεχώς, γιατί αν παραμεληθεί και ανοίγουν μόνο mall στα προάστια θα δημιουργηθεί το doughnut effect που είχαν οι Αμερικάνεις μητροπόλεις στα 80's!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ελισάβετ τουρλουφίδουΔεκεμβρίου 16, 2010 1:32 π.μ.

    δόξα το θεό! επιτέλους λίγο πολιτισμός σε αυτή τη τριτοκοσμική πόλη!
    να ένα μέρος όπου μπορώ να κάνω τα ψώνια μου, να πάρω το απογευματινό μου ρόφημα και να κουσκουσάρω με τις φίλες μου.
    ευχαριστούμε κύριοι έλληνες επιχειρηματίες από τη βραζιλία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. συντομα.....athenian capitol ~30xiltm στο κεντρο ,ενα στον κηφισο 60χιλτ.μ. ,αλλο ενα στα δυτικα προαστεια και τελος στα ανατολικα (Σπατα).
    Ε και σιγουρα καποτε στο Ελληνικο / αεροδρομιο...
    εχει φραγκα η δουλεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κανείς δεν ανέφερε πως πρόκειται για ένα κακάσχημο, επιβλητικότατο κατασκεύασμα, καθώς και την κόλαση που θα επικρατήσει στους γύρω δρόμους;

    Πραγματικά έπαθα πλάκα που διάβασα αυτό το άρθρο εδώ - νόμιζα ότι ήταν από το RSS των "Φίλων των Φιλελευθέρων"... Τί να πω, πιο ωμή και εκπληκτική αντίθεση ανάμεσα σε όσα διαβάζουμε για ωραία πόλη εδώ πέρα και τον ύμνο στο θάνατο του εμποράκου δεν θα μπορούσαμε να έχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Παλεύουμε για τον θάνατο του εμποράκου - του φεουδάρχη αντιδραστικού μικρομεσαίου μικροαστού λουδίτη που εναντιώνεται την τεχνολογική πρόοδο και την συγκέντρωση κεφαλαίου.

    Όχι στην εκμετάλλευση του λαού από τους μικροαστούς εκμεταλλευτές.

    ΝΑΙ στα Mall.
    Αν οι μικρομεσαίοι θέλουν να επιζήσουν ας φτιάξουν τους δικούς τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και τα δικά τους Mall όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο πλήν Ελλάδος.

    Τα μπακάλικα θα πεθάνουν σε όλους τους τομείς σχεδόν, πλήν εξαιρέσεων, πάρτε το χαμπάρι. Στην εποχή του Internet και του eBay/Amazon οι έμποροι είναι ΦΥΡΑ και ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ για τον λαό. Ας προσαρμοστούν.

    Δεν θα επιδοτούμε εμείς τα κορόιδα οι μισθωτοί τα μικρομεσαία αφεντικά τους επαγγελματίες που μας πίνουν το αίμα.

    Ο σοσιαλισμός θα νικήσει. Γκρεμίστε τα μικρομάγαζα. Think Big.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επίσης θέλουμε να δουλεύουμε υπάλληλοι σε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν συνδικάτα και τους κρατάμε τα μπόσικα γιατί στα οικογενειακά μαγαζάκια πέφτει εκμετάλλευση της αρκούδας, μαύρη εργασία και όλοι ΤΕΒΕ, ενώ στα μεγάλα μας βάζουν ΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Χαχαχα! Περίεργο το χιούμορ σου, αλλά εν τέλει καλό :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. η δεν εχεις ιδεα το τι σημαινει καποιταλισμος ,η εισαι εκπροσωπος συμφεροντων σχετικων με το mall.και στις δυο περιπτωσεις καλυτερα να σιωπας οταν κρινετε η ζωη ανθρωπων.Αν θελεις να ξερεις τα αποτελεσματα των mall ρωτα τους ινδους.Τελος παντων κανενας με σωας φρενας δεν θα διαφημιζε τα mall οπως εσυ.λυπαμαι.και απεχω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. mallrats

    δείτε την ταινία
    (αυτό μου ήρθε να πω εγώ, μιας και πολλά είπατε και σεις ήδη άνωθεν:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. αερολογιες περι αναβαθμισης του κεντρου με malls. οι προτεροι σχολιαστες με εχουν καλυψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δεν ξέρω κατά πόσο η ύπαρξη του ΜΙΝΙΟΝ τόνωνε την εμπορική κίνηση στην περιοχή, αλλά το ΜΙΝΙΟΝ έχει κλείσει από το '98 και από το '83 ήταν κρατικοποιημένο και ζημιογόνο, οπότε δεν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Άλλες συνθήκες λοιπόν, άλλες εποχές, μη συγκρίσιμες με τις σημερινές. Βάλε σήμερα ένα μεγάλο υπερδραστήριο mall, που ξέρει να εκτοπίζει και να ανταγωνίζεται, μέσα στο Κέντρο και θα τους κλείσει όλους σε 15 μέρες. Και μην ξεχνάμε εξάλλου ότι έχουμε και κρίση από πάνω... Το επιχείρημα αυτό λοιπόν δεν νομίζω ότι ευσταθεί.

    Προσωπικά τα mall (όπως και τα τεράστια ψηλοτάβανα σούπερ μάρκετ με ράφια 3 μέτρα ύψος) μου προκαλούν ζαλάδα και αδυναμία συγκέντρωσης στο ράφι. Μοιάζουν να είναι επίτηδες έτσι φτιαγμένα ώστε να προκαλούν δέος και σύγχυση (όπως στο Μεσαίωνα οι μεγάλοι καθεδρικοί...). Δεν είμαι ο μόνος που τα βλέπει έτσι. Έχω ακούσει από πολύ κόσμο να έχει ψυχωσωματικές αντιδράσεις σε τέτοιους χώρους και διάβασα επίσης κάποιες στα παραπάνω σχόλια. Δεν είναι τυχαίο. Κάποιους τους ενοχλεί η μεγάλη κλίμακα και θεωρούν το μικρό μαγαζί πιο ανθρώπινο. Για την οικιστική πλευρά των mall δεν το συζητάμε καν. Η δε αισθητική είναι και θέμα γούστου. Εγώ τα θεωρώ άσχημα.

    Όσο για το σχόλιο αν πρέπει οι μικρομεσαίοι να αυτοοργανωθούν και να προσαρμοστούν (του Πέτρου Σαραντόπουλου που τον έχω διαβάσει και σε άλλα fora) ισχύει μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν τους εξανδραποδίσουμε τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από το «κακό», υπάρχει και το χειρότερο.

    Οι μικρομεσαίοι είναι ακριβότεροι, αλλά σήμερα. Αύριο που δεν θα υπάρχουν, οι τιμές θα ακριβαίνουν κατόπιν συνεννοήσεως των επικρατησάντων παικτών, που θα είναι 4-5... Αν πρέπει λοιπόν να διαλέξουμε ποιος θα μας πουλάει ακριβότερα, δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι θα διάλεγα τους μεγάλους ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τα μολ και τα εμπορικά υπερκέντρα κατανάλωσης είναι ότι πιο αντιπαραγωγικό θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, για να μιλήσουμε μόνο από οικονομική άποψη. Προσφέρουν μια επίφαση ανάπτυξης, αλλά στην ουσία αυτό που προκαλούν είναι ύφεση στην περιοχή δημιουργίας τους, με τις τοπικές οικονομίες να στενάζουν κάτω από την πίεση του κεφαλαίου. Τα μολ και γενιά οι μεγάλες επιχειρήσεις στραγγαλίζουν τις μικρότερες και μετατρέπουν τον οποιοδήποτε μικρομεσαίο έμπορο σε υπάλληλό τους. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι προς όφελος των μαζών με τις υποτιθέμενες χαμηλότερες τιμές τις οποίες προσφέρουν, ωστόσο μακροπρόθεσμα δρουν εναντίον όλων εμάς, καθότι η οικονομία υφίσταται καθίζηση, η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται μια και επιχειρήσεις κλείνουν και κόσμος οδηγείται στην ανεργία. Ο πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια λίγων και οδηγείται σε προσωπικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, αντί να γίνει επανεπένδυση στην οικονομία. Φαντάζει λοιπόν οξύμωρο όλο αυτό το γκλαμουράτο κατασκεύασμα τη στιγμή που κόσμος δεν έχει δουλειά και παλεύει για τον επιούσιο.
    Αυτά λοιπόν για την οικονομική διάσταση του θέματος. Για τα υπόλοιπα έχω επίσης τεράστιες ενστάσεις, όπως για παράδειγμα η αρχιτεκτονική τους και ο τεράστιος όγκος τσιμέντου που προστίθεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως τώρα στον Άγιο Δημήτριο και τρομάζω στην ιδέα που προτείνεις της δημιουργίας από την αρχή ενός καινούργιου τέτοιου κτηρίου στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης μας. Επίσης ο τρόπος της συσσώρευσης δραστηριοτήτων μέσα σε ένα και μόνο χώρο, προκαλεί πολιτιστική ισοπέδωση, χάνεται η επαφή με τον έξω κόσμο, η κοινωνικότητα. Τα μολ ως πολιτιστικό προϊόν οδηγούν στην απώλεια πολιτιστικής συνείδησης μέσα από την προώθηση ενός και μόνο βιομηχανοποιημένου προϊόντος, είτε αυτό λέγεται φαγητό, είτε λέγεται κινηματογραφική τέχνη, είτε λέγεται ένδυση και υπόδηση. Η μακροπρόθεσμη επικράτησή τους δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας, είναι η μορφή του εύκολου κέρδους, χωρίς κανένα όραμα πολιτιστικό και κοινωνικό.

    Απορώ λοιπόν που μέσα από εδώ προτείνεις την συνολική αποδοχή αυτού του προϊόντος και επίσης απορώ, όπως και κάποιοι άλλοι στα σχόλια, πώς όλο αυτό δένει με τα σχέδια για μια ανάπτυξη της πόλης με βάση την ταυτότητά της. Εμένα μου μοιάζει με ό,τι πιο νεοφιλελεύθερο μπορεί να προταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το προηγούμενο σχόλιο του hnioxos σχετκά με τα mall. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται μας γκετοποιούν, χρυσόνωντας το χάπι: Όλοι να φοράμε τα ίδια (ρούχα από διεθνείς εταιρείες, των οποίων οι συνθήκες στα εργοστάσια παραγωγείς Ασίας και Λατ.Αμερικής δεν είναι και οι καλύτερες), να τρώμε τα ίδια πλαστικοποιημένα φαγητά και να βλέπουμε μόνο τις χολιγουντιανές παραγωγές ταινιών σινεμά. Κατάργηση της πολυπολιτισμικότητας του κόσμου. Γιατί δεν πιστεύω πως θα δούμε ταινίες στα mall όπως το "Μεγάλο ξεπούλημα", το "Water","Lemon tree" και άλλες, οι οποίες προβάλουν καταστάσεις και πολιτισμούς άλλων χωρών πέραν του Δυτικού αδηφάγου κόσμου.

    Όσον αφορά την προσβασιμότητα για τις μητέρες και ΑΜΕΑ, θα συμφωνήσω με το σχετικό σχόλιο του κ.Σαραντόπουλου. Δυστυχώς τα χιλιάδες ΑΜΕΑ της πρωτέυουσας βρίσκονται στις περισσότερες των περιπτώσεων εγκλοβισμένα μέσα στα σπίτια τους, γεγονός απαράδεκτο! Η λύση, όμως, δεν έκγειται στη δημιουργία περισσότερων mall, αλλά στην αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας, η οποία έχει επιλέξει τα άτομα αυτά να τα "ριξει στον Καιάδα", υποδεικνύοντας κατ' ουσίαν πόσο κοινωνικοί ρατσιστές είμαστε.

    Εάν πάει κανείς σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις θα δει πως όλα είναι προσβάσιμα: δημόσιες υπηρεσίες/κτίρια, πεζοδρόμια, πάρκα, μουσεία, κέντρα διασκέδασεις, χώροι άθλησης! Με αποτελέσμα να βλέπεις άτομα ΑΜΕΑ παντού! Εδώ είναι σαν να μην υπάρχουν...Η ελληνική υποκρισία στο μεγαλείο της!

    Οπότε χίλιες φορές το παλιό κτίριο του Μινιόν να γκρεμιστεί και να γίνει πάρκο ή έστω ένας πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού, παρά ένα ακόμα μέρος κατανάλωσης χρημάτων για ρούχα και παπούτσια. ΈΛΕΟΣ πια...

    Η Αθήνα, που την αγαπάω πολύ,(ίσως γιατί η καταγωγή μου είναι από δω) θέλει χώρους ανοιχτούς, χώρους πρασίνου, άθλησης, παιδικών χαρών, ανάπλασης παλιών νεοκλασσικών κτιρίων και γκρεμίσματος κτιρίων/κουτιών/υαλοπινάκων. Ελεύθερα πρεζοδρόμια για όλους και προδιαγραφές καταστημάτων πραγματικά προσβάσιμων, επίσης, για όλους.

    Επίσης, δεν διάβασα πουθενά κάποιο σχόλιο σχετικά με τους έλληνες ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της αθήνας, οι οποίοι απαιτούν αστρονομικά ενοίκια...Ας τα έριχναν και θα βλέπαμε εάν ο έλληνας βιοτέχνης θα κατέβαζε ή όχι τις τιμές του και αν θα γινόταν περισσότερο ανταγωνιστικός.

    Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα με, κατα κύριο λόγο, ηλιοφάνεια και μας αρέσει πολύ η βόλτα έξω και όχι μέσα στους 5 τοίχους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αθηνοχωριο 2 πραγματα συμβαινουν.ΣΕ ταιζει το μολ η απλα εισαι εντελως ασχετος.Δεν εξηγειται αλλιως...
    ΤΟ τελευταιο κυριολεκτικα οικοπεδο που μπορουσε να γινει παρκο στον αγιο δημητριο εγινε μολ.Ο αγιος δημητριος δεν εχει ουτε ενα παρκακι για δειγμα κυριολεκτικα,ΑΣΕ που το σημειο που ηταν αυτο το οικοπεδο θα εξυπερετουσε ως πνευμονας πρασινου ολη την αθηνα και μαλιστα αμεσα προσβασιμος...
    ΑΛΛΑ μαλλον τα χιλιαδες μαγαζια των γυρω δημων δεν επαρκουσαν και επρεπε να χαθει και αυτος ο τελευταιος χωρος για να προστεθουν και αλλα ...
    ΕΠΙΣΗΣ με μαθηματικη ακριβεια τα νεα καταστηματα θα εξαφανισουν τα χιλιαδες γυρω γυρω αλλα αυτα συμβαινουν στη ζωη-δεν τρεχει τιποτα.
    ΔΩΣΕ σε μου να καταλαβω ενα ωφελος απο αυτο το μολ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. WOW! Επιτέλους κάποιος έγραψε τη λέξη μολ αντί για μωλλ που και τα δύο εννοούν την αγγλική λέξη "mall". Τέλος πάντων, χαίρομαι που όλου εσείς ζαλίζεστε και ξερνάτε στα mall.
    Για αυτό καταλαβαίνω και πως δεν πατάτε το πόδι σας, σωστά;
    Έτσι ελπίζω!

    Παρόλ' αυτά έχω να δηλώσω πως με τόση επισκεψημότητα, μάλλον έχετε πάει και εσείς...
    Και τέλος πάντων... αφού δεν τα θέλετε, πείστε και τους φίλους σας να μην πηγαίνουν, μπας και μειωθεί λίγο η κίνηση και δεν χρειάζεται να περιμένω 23 λεπτά στην ουρά των Village!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΣΠΥΡΑΚΟ συμβουλη μπας και κλεισει το ρημαδι και δεις καισυ σινεμα στην ωρα σου....ΤΡΑΒΑ ατλαντιδα η νανα-διπλα ειναι...και οταν θα ψαξεις για δουλεια τραβα στο μολ να σου δωσουν οσο γουσταρουν και αμα θες...κεφαλαιο μην το ταιζεις-δαγκωνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΣΠΥΡΑΚΟ συμβουλη μπας και κλεισει το ρημαδι και δεις καισυ σινεμα στην ωρα σου....ΤΡΑΒΑ ατλαντιδα η νανα-διπλα ειναι...και οταν θα ψαξεις για δουλεια τραβα στο μολ να σου δωσουν οσο γουσταρουν και αμα θες...κεφαλαιο μην το ταιζεις-δαγκωνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. WOW! Επιτέλους κάποιος έγραψε τη λέξη μολ αντί για μωλλ που και τα δύο εννοούν την αγγλική λέξη "mall". Τέλος πάντων, χαίρομαι που όλου εσείς ζαλίζεστε και ξερνάτε στα mall.
    Για αυτό καταλαβαίνω και πως δεν πατάτε το πόδι σας, σωστά;
    Έτσι ελπίζω!

    Παρόλ' αυτά έχω να δηλώσω πως με τόση επισκεψημότητα, μάλλον έχετε πάει και εσείς...
    Και τέλος πάντων... αφού δεν τα θέλετε, πείστε και τους φίλους σας να μην πηγαίνουν, μπας και μειωθεί λίγο η κίνηση και δεν χρειάζεται να περιμένω 23 λεπτά στην ουρά των Village!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αθηνοχωριο 2 πραγματα συμβαινουν.ΣΕ ταιζει το μολ η απλα εισαι εντελως ασχετος.Δεν εξηγειται αλλιως...
    ΤΟ τελευταιο κυριολεκτικα οικοπεδο που μπορουσε να γινει παρκο στον αγιο δημητριο εγινε μολ.Ο αγιος δημητριος δεν εχει ουτε ενα παρκακι για δειγμα κυριολεκτικα,ΑΣΕ που το σημειο που ηταν αυτο το οικοπεδο θα εξυπερετουσε ως πνευμονας πρασινου ολη την αθηνα και μαλιστα αμεσα προσβασιμος...
    ΑΛΛΑ μαλλον τα χιλιαδες μαγαζια των γυρω δημων δεν επαρκουσαν και επρεπε να χαθει και αυτος ο τελευταιος χωρος για να προστεθουν και αλλα ...
    ΕΠΙΣΗΣ με μαθηματικη ακριβεια τα νεα καταστηματα θα εξαφανισουν τα χιλιαδες γυρω γυρω αλλα αυτα συμβαινουν στη ζωη-δεν τρεχει τιποτα.
    ΔΩΣΕ σε μου να καταλαβω ενα ωφελος απο αυτο το μολ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Τα μολ και τα εμπορικά υπερκέντρα κατανάλωσης είναι ότι πιο αντιπαραγωγικό θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, για να μιλήσουμε μόνο από οικονομική άποψη. Προσφέρουν μια επίφαση ανάπτυξης, αλλά στην ουσία αυτό που προκαλούν είναι ύφεση στην περιοχή δημιουργίας τους, με τις τοπικές οικονομίες να στενάζουν κάτω από την πίεση του κεφαλαίου. Τα μολ και γενιά οι μεγάλες επιχειρήσεις στραγγαλίζουν τις μικρότερες και μετατρέπουν τον οποιοδήποτε μικρομεσαίο έμπορο σε υπάλληλό τους. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι προς όφελος των μαζών με τις υποτιθέμενες χαμηλότερες τιμές τις οποίες προσφέρουν, ωστόσο μακροπρόθεσμα δρουν εναντίον όλων εμάς, καθότι η οικονομία υφίσταται καθίζηση, η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται μια και επιχειρήσεις κλείνουν και κόσμος οδηγείται στην ανεργία. Ο πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια λίγων και οδηγείται σε προσωπικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, αντί να γίνει επανεπένδυση στην οικονομία. Φαντάζει λοιπόν οξύμωρο όλο αυτό το γκλαμουράτο κατασκεύασμα τη στιγμή που κόσμος δεν έχει δουλειά και παλεύει για τον επιούσιο.
    Αυτά λοιπόν για την οικονομική διάσταση του θέματος. Για τα υπόλοιπα έχω επίσης τεράστιες ενστάσεις, όπως για παράδειγμα η αρχιτεκτονική τους και ο τεράστιος όγκος τσιμέντου που προστίθεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως τώρα στον Άγιο Δημήτριο και τρομάζω στην ιδέα που προτείνεις της δημιουργίας από την αρχή ενός καινούργιου τέτοιου κτηρίου στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης μας. Επίσης ο τρόπος της συσσώρευσης δραστηριοτήτων μέσα σε ένα και μόνο χώρο, προκαλεί πολιτιστική ισοπέδωση, χάνεται η επαφή με τον έξω κόσμο, η κοινωνικότητα. Τα μολ ως πολιτιστικό προϊόν οδηγούν στην απώλεια πολιτιστικής συνείδησης μέσα από την προώθηση ενός και μόνο βιομηχανοποιημένου προϊόντος, είτε αυτό λέγεται φαγητό, είτε λέγεται κινηματογραφική τέχνη, είτε λέγεται ένδυση και υπόδηση. Η μακροπρόθεσμη επικράτησή τους δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας, είναι η μορφή του εύκολου κέρδους, χωρίς κανένα όραμα πολιτιστικό και κοινωνικό.

    Απορώ λοιπόν που μέσα από εδώ προτείνεις την συνολική αποδοχή αυτού του προϊόντος και επίσης απορώ, όπως και κάποιοι άλλοι στα σχόλια, πώς όλο αυτό δένει με τα σχέδια για μια ανάπτυξη της πόλης με βάση την ταυτότητά της. Εμένα μου μοιάζει με ό,τι πιο νεοφιλελεύθερο μπορεί να προταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Παρ' ολίγον Dubai μοιάζει. Ακόμα και σ'αυτό παρ' ολίγον είμαστε. Που δηλαδή να μην είμασταν καν, αλλά δεν αντέχω άλλο αυτή τη φτήνια με τους φοίνικες και τα πράσινα τζάμια. Πήξαμε. Σε λίγο ανοίγει και το άλλο άισχος δίπλα στο Ikea Κηφισού. Εκεί να δεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Παρ' ολίγον Dubai μοιάζει. Ακόμα και σ'αυτό παρ' ολίγον είμαστε. Που δηλαδή να μην είμασταν καν, αλλά δεν αντέχω άλλο αυτή τη φτήνια με τους φοίνικες και τα πράσινα τζάμια. Πήξαμε. Σε λίγο ανοίγει και το άλλο άισχος δίπλα στο Ikea Κηφισού. Εκεί να δεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα:

    Κανείς δεν είπε να απολογηθείς για τη γνώμη σου, αυτό έλειπε. Να τη δικαιολογήσεις καλύτερα ήθελα, και να την υποστηρίξεις με επιχειρήματα, ειδικά μετά από ποστ όπως του hnioxou. Από κει και πέρα, ο καθένας που επιλέγει να εκτίθεται μέσα από ένα μπλογκ και εκφράζει μια άποψη, ας είναι έτοιμος να δεχτεί και τα όποια πυρά. Σε ό,τι με αφορά, ειλικρινά με ξένισε αφάνταστα (και με θύμωσε) το συγκεκριμένο ποστ στο συγκεκριμένο μπλογκ (και δεν ήμουν ο μόνος), εξού και το, ομολογούμενως πολύ δηκτικό, σχόλιό μου.

    Δεύτερον, δεν έγραψα ότι *πιστεύω* πως διαφημίζεις το Metro Mall αλλά ότι *ελπίζω* να είναι έτσι τα πράγματα. Για να το πω λιγότερο μπερδεμένα, θεωρώ ότι ο ύμνος σου για τα mall είναι γνήσιος, κι αυτό εμένα με τρομάζει (συγγνώμη αν γίνομαι μελό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αμέσως παραπάνω εξηγώ γιατί περίμενα/ήθελα μια απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Επί της κουβέντας μια πιο στοιχειοθετημένη άποψη:
    Υπερ των μεγαλων εμπορικων κεντρων (και κατα των κακογουστων ονομασιων τους)
    http://anamorfosis.net/blog/?p=995

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς