To κέντρο σήμερα



Η κρίση ήρθε κι έδεσε και το κέντρο της Αθήνας είναι σε φάση βαθειάς ύφεσης και αλλαγής. Τι συνέβη το καλοκαίρι λοιπόν στα ευαίσθητα στις αλλαγές κομμάτια της πόλης και ποιο το σήμερα.

Φυγή οικονομικών μεταναστών
Στις γειτονιές (6ο διαμέρισμα βασικά) που παραδοσιακά φιλοξενούν μετανάστες (απ’ τους εσωτερικούς του ‘70, τους Ανατολικοευρωπαίους του ‘90 στους αφρασιάτες του σήμερα) η κατάσταση αλλάζει. Το αντιλαμβάνεσαι απ’ τους άδειους από παρκαρισμένα αυτοκίνητα δρόμους, απ’ τα ημιυπόγεια που ελάχιστα πια κατοικούνται. Οι πρώην ένοικοί τους έχουν ανεβεί στους ορόφους, μετακόμιση που τουλάχιστον ένα τσικ μεγαλύτερης αξιοπρέπειας το εξασφαλίζει, παίρνοντας την θέση κυρίως Αλβανών και ανατολικών εν γένει, οι οποίοι με τις οικογένειές τους μαζικά εγκαταλείπουν την Ελλάδα (μικρή και μοναδική νέα εισροή είναι οι Ρομά των Βαλκανίων). Όσοι μετανάστες έχουν μείνει πια (πέρα απ’ αυτούς των 90s που έχουν ενσωματωθεί πια) είναι από χώρες μακρινές Ασίας και Αφρικής που εγκλωβισμένο στην ζοφερή πραγματικότητα (ελλείψει δυνατότητας να φύγουν για Ευρώπη) ζούνε σε συνθήκες ένδειας.

Αστυνόμευση
Η παρουσία της αστυνομίας είναι πιο εντατική στο ιστορικό κέντρο και πέριξ της Ομόνοιας, συνεχείς έλεγχοι από πεζές περιπολίες, στο Γεράνι δε κυκλοφορούν και κλούβες. Αυτό έχει συντελέσει στην αραίωση των πληθυσμών που κινούνται στην περιοχή, πρακτική που όμως έπληξε κατά βάση τους αλλοδαπούς της βιοπάλης και άφησε ανέγγιχτους όσους επιδίδονται στα σκληρά. Έτσι οι dealers ανενόχλητοι έχουν καταλάβει σημεία και στενά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πλατεία Ομονοίας όπου το βράδυ απ’ όποια έξοδο κυλιόμενων βγεις (εκτός απ’ αυτή του Hondos που κρατάνε Θερμοπύλες οι παππούδες με τα τεκνά) θα σε περιμένουν καμιά δεκαριά ανενόχλητα βαποράκια να σου ορμήξουν για να πουλήσουν drugs. Οι ναρκομανείς έχουν εξωθηθεί τριγύρω, με την οδό Πειραιώς μέχρι το ΙΚΑ και εντός την Ιάσωνος στο Μεταξουργείο, να δέχονται την πίεση.

Η νέα πιάτσα στο Πανεπιστήμιο!
Μετά την ασύλληπτης εξαθλίωσης της Τοσίτσα, άλλη μια νέα δημιουργήθηκε στην "περιοποιημένη Αθήνα", εκεί που δεν το περίμενε κανείς: ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών. Ημιθανείς ναρκομανείς, αγέρωχοι ντήλερς, εσάνς κάτουρου και απαθείς Αθηναίοι έχοντας στο κεφάλι πέρα απ’ τα δικά τους και το να μην πατήσουν τις κουρελούδες.

Οι Πλατείες
Το παλιό Σύνταγμα του αστικού σικ παραμένει βαθιά σοκαρισμένο απ’ τα γεγονότα του Ιούλη κι έχει παραχωρήσει την κουλ πλευρά του χαρακτήρα του στο Μοναστηράκι που είναι η πιο ζωντανή πλατεία στο ιστορικό κέντρο πια. Η Ομόνοια ένας κενός χώρος που αστυνομεύεται, ενώ η Πλατεία Βάθης βρίσκεται σε μεταβατική προς το απροσδιόριστο φάση καθώς οι ναρκομανείς την έχουν εγκαταλείψει και έχουν μείνει ελάχιστοι πια. 
Σε Πλατεία Αττικής και Άγιο Παντελεήμονα ένας συνασπισμός Ελλήνων και Ανατολικοευρωπαίων μεταναστών έχει συγκροτήσει ενεργές ομάδες που έχουν κυριαρχήσει και απωθούν (χαρακτηριστικες οι ανακοινώσεις στις κολώνες) οτιδήποτε μουσουλμανικό απ’ την περιοχή, “σπάνιο να δεις αφρασιάτες μετανάστες στις Πλατείες δεν υπάρχει κανείς πια” (έκθεση κινητής μονάδας ΚΕΕΛΠΝΟ).
Έτσι πιο πάνω, στην συνορεύουσα με την ανεκτική Κυψέλη, Πλατεία Βικτωρίας εκατοντάδες συνωστισμένοι μετανάστες, σχεδόν όλοι Αφγανοί, χρησιμοποιούν την Πλατεία σαν σημείο συνάντησής τους και ευκαιρίας να παίξουν τα παιδιά τους, εικόνα που μάλλον λειτουργεί σαν ασπίδα ως τώρα, δεδομένων των επιθέσεων που δέχτηκαν αλλοδαποί μετά την εκεί δολοφονία του Μ. Καντάρη.

Η πορνεία
Όπως είπε και ο υπουργός Υγείας που έχει έδρα στην Πλατεία Βάθης και κόβει το μάτι του “τα μοντέλα αλλάζουν, είναι πια πιο ψηλές, πιο εντυπωσιακές οι νέες πόρνες”. Και αληθεύει, πρόκειται κυρίως για Ρουμάνες και Βουλγάρες, όπως αληθεύει ότι έχουν αυξηθεί κατάκόρυφα τα κρούσματα aids και νοσημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Όσον αφορά τα κορίτσια απ’ την Αφρική (που μα τω Θεώ, έχω δει και 12χρονη το πολύ, να εκδίδεται) πληθαίνουν κι έχουν πιάσει πόστα πέρα απ’ τα της Σωκράτους, 3ης Σεπτεμβρίου, Πατησίων. Έχουν ανέβει Κυψέλη, Πειραιώς, Καβάλας, Αχαρνών, Παγκράτι, ενα καρφουρ εμπορίας ανθρώπων σε κάθε γειτονιά.

Τα λουκέτα
Όπως παντού στην χώρα καταστήματα κλείνουν. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κλείνουν τα δικά τους και οι Κινέζοι, που είχαν τα κεφάλαια να νοικιάζουν χώρους με πολύ υψηλά μισθώματα. Όσα δε αντέχουν στην κρίση έχουν απλώσει παντού ρολά, ακόμα και στον αέρα μπρος τους που βρίσκουν καταφύγιο ναρκομανείς αλλά και άστεγοι, οι οποίοι - ίσως είναι δική μου λάθος εντύπωση- έχουν μειωθεί.

Μικρές καθημερινές ληστείες
Ίσως είναι οι μέρες που κάτι, έστω και λίγο, ισχύει απ’ αυτό που παρουσιάζεται στα media. Όλοι μας στο φιλικό μας περιβάλλον έχουμε να διηγηθούμε περιστατικά γνωστών μας που είτε τους κλέψανε στα μέσα, είτε τους σπάσανε τζαμάκι στο αυτοκίνητο, είτε γίνανε μάρτυρες κλοπών στην μέση του δρόμου (μου τυχε 2 φορές να ‘μαι αυτόπτης μάρτυς μέσα στην εβδομάδα).

...
“Το καλοκαίρι μου φαινότανε άδεια, τώρα όμως έρημη” μου ‘πε μια φίλη που ζει στην Ολλανδία και πηγαινοέρχεται. Κι αυτό είναι το σήμερα της πόλης μας, τα βράδια να μην κυκλοφορεί ψυχή!

Για φινάλε όμως ας ξανοίξουμε την σκοτεινιά και έχει ρεαλιστική βάση η απόπειρα νομίζω: αυτή η κεντροφοβία πια είναι μια πολλλλύ υπερβολική αντίδραση που αποδεικνύει άλλη μια πόσο μαμόθρεφτα τα ελληνάκια. Ναι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι δα ΤΟ δεδομένο! Και μέχρι να υπάρξει κάποιος απ’ τους πέρα βρέχει που ζουν στα προάστια και αποφασίζουν για το εξωτικό Κέντρο να νοιαστεί για την βαριά σακατεμένη ψυχολογία της Αθήνας, εμείς με εντελώς συνειδητή απόφαση, ας συνεχισουμε τις παλιές μας βόλτες!

Σχόλια

  1. Δυστυχώς το κέντρο έχει αφεθεί στην τύχη του. Χρειάζεται δραστικές λύσεις, πολιτική βούληση και Atenistas!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. E oxi re file kai mamothreuta ta ellinakia... Ego meta apo 27 xronia efiga apo to Metaxourgeio, epeidi akoma kai emena, me agriokoitazan meta apo 1 viasmo kai 3 listeies tis opoies apotrepame tin imera... Den xero pos mporei na kikloforeis ston dromo esi, me ti mesa metaforas, alla den tha mas trelaneis kiolas! Pigaine loipon anipopsiastos sto kentro na apolauseis ti volta sou kai... psaxe na vreis ta pragmata sou meta!!!! eleos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ ότι πρέπει να σπάσουμε το φόβο και το αίσθημα της ανασφάλειας - από την άλλη, πιάνω και τον εαυτό μου να φοβάται να κατέβει σε μέρη που παλιά δεν το σκεφτόμουν ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, το κομμάτι του Μεταξουργείου από Αυδή και κάτω ποτέ δεν ήταν ειδυλλιακό, απλά 2-3 χρόνια πριν δεν είχα αυτό το "δάγκωμα" και το φόβο όταν περπατούσα από κει. Θέλω πχ να κατέβω στο Remap και το διπλοσκέφοτμαι για την Ιάσωνος - είναι όντως τόσο χάλια;
    Από την άλλη, θυμάμαι έρευνα που έλεγε ότι πρώτος δρόμος σε κλοπές πορτοφολιών είναι η καθώς πρέπει Ερμού, κι όχι πχ η Ευρυπίδου. Οπότε, μάλλον η φρίκη και η ανασφάλεια μας διώχνει από το κέντρο, και όχι τόσο τα γεγονότα αυτά καθ'αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω περναω καθε μερα απο Μεταξουργειο και βραδυ ακομα,ειναι μια περιοχη που μενουν ανθρωποι δεν πρεπει να την απαξιωνουμε οπου μενουν ανθρωποι υπαρχουν και καλα πραγματα.Επισης εχει gallery και διαφορα events.Απο την αλλη η ιασωνος και γενικα οι οδοι εκει πανω ειναι πιο χαλια απο την μυλλερου και την παραμυθιας την πλαταιων και αυτα τα μερη.Γενικα το νου μας αλλα οχι να μην πηγαινουμε και καθολου απο αυτα τα μερη.PEACE!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανθρωπος στον ΠλανήτηΣεπτεμβρίου 26, 2011 4:46 μ.μ.

    Η απαξίωση και υποβάθμηση του κέντρου της πόλης είναι μεθοδευμένη. Αρον άρον φεύγουν οι μόνιμοι κάτοικοι (οικογένειες που πάππου προς πάππου είχαν εκεί ΤΟ ΣΠΙΤΙ τους) και πουλάνε για ένα κομμάτι ψωμι την περιουσία τους, στη "χειρότερη" περιοχή πλέον της Ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή το πάλαι ποτέ ιστορικό, εμπορικό και αστικό κέντρο, όπου χιλίαδες οικογένειες, ακόμα και "μεγάλα τζάκια" έζησαν για γενιές.
    Μια περιοχή με μόνιμους κατοίκους αντιστέκεται σε κάθε απειλή που αντιμετωπίζει (βλέπε Εξάρχεια που ακόμα το παλεύουν) και το κέντρο της Αθήνας δεν είναι πλέον μια τέτοια περιοχή δυστυχώς. Μέχρι και το ιστορικό τσοντάδικο το ΣΤΑΡ έβαλε λουκέτο και μην σας κάνει εντύπωση αν σε μερικά χρόνια δείτε εκεί ένα ακόμη θέατρο της Ελ.Θεα. ή ένα πολυσινεμά πολυεθνικών συμφερόντων!
    Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι μακρια ο καιρός που θα "καθαρίσουν" την περιοχή (όπως την καθαριζουν τώρα από τους μόνιμους κατοίκους που δικαιωματικά τους ανήκει) και θα μας την διαφημίζουν ως το νέο μαστ στην διασκεδαση και την ψυχαγωγία. Και μην βιαστήτε να πείτε ότι αυτό τουλάχιστον θα είναι καλό γιατί σκεφτείτε ότι εκεί που άλλωτε ήταν η "γειτονιά" κάποιων, τότε θα είναι ένα "πάρκο διασκέδασης" μερικών μεγάλων κερδοσκοπικών εταιρειών.
    Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμη για το Εθνικό Θέατρο, την Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, το Μεταξουργείο αλλά δεν θέλω να καταχραστώ τον χώρο και την φιλοξενία. Ισως επανέλθω στο θέμα από το δικό μου μπλογκ.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να πω την αλήθεια, αν κάποιος κάνει το Star Cinema Multiplex, σεβόμενος πάντα την αρχιτεκτονική του και ιδιαίτερα την καταπληκτική του πρόσοψη, πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ καλή κίνηση, που και ζωή θα δώσει σε εκείνο το κομμάτι, και τους κατοίκους δε θα διώξει. Ίσως είναι και καλύτερο (από θέμα επισκεψημότητας δηλαδή) από το να επαναλειτουργήσει ως θέατρο ή ως απλός κινηματογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μενω στο κεντρο και θα μενω παντα
    πιστευω οτι σε λιγα χρονια αν δε χρεωκοπησουμε μπορει και ν αλλαξει το κεντρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως το να εγκαταλείπουμε το Κέντρο επειδή συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν ή μας λένε ότι συμβαίνουν δεν είναι λύση. Είναι το πιο εύκολο, όπως και το να βάζει φόρους η Κυβέρνηση επειδή δεν ξέρει τι άλλο να κάνει για να μαζέψει χρήματα για ν'αποφύγει ποιος ξέρει τι! Μένω στο Κέντρο και θα εξακολουθήσω αν και μερικές φορές μου λείπει το πράσινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά τι φοβόμαστε? Τον χειμώνα που μας πέρασε, κατέβαινα την κεραμικού για περπάτημα μετά τη δουλειά. Κανείς δεν με πειραξε. Οι ναρκομανείς πιστοί στο καθήκον, τα κινεζάκια δούλευαν, οι μαύροι κουβαλούσαν. Επίσης το καλοκαίρι βόλταρα στα στενάκια της πλατείας θεάτρου. Ολα ήσυχα. Σημειώστε ότι δουλεύω στο κέντρο, στην άσχημη πλευρά του. Αλλά όλοι είμαστε φοβισμένοι, ελληνες και αλλοδαποί. Το χειρότερο πράγμα που έχω δει, είναι η απόγνωση, ισως αυτό πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα.
    Καλή δύναμη σε όλους, εύχομαι να φτιάξουν σύντομα τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. entaxei re paidia... ok... se allo metaxourgeio emena ego... se allo ag. paulo perpatisa kai se allo stathmo larisis...

    den diafono, to kentro den to allazo me tipota... alla profanos apo auta pou diavazo, alles perioxes perpatate eseis, alles perpato kai viono ego! den peirazei....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα πρότεινα να κατεβάσεις τη φωτό ή έστω να "αλλοιώσεις" τα χαρακτηριστικά της... Για φαντάσου να έπιανε εσένα έτσι ο φακός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δουλευω στη πλατεια Βαθη και μενω στο κεντρο απο τοτε που γεννηθηκα ακομα και τωρα που εχω και οικογενεια. ενω οι συμμαθητες μου εφυγαν ολοι για προαστεια, εδω και χρονια, Ας μην αναζητησουμε λοιπον τη φυγη των κατοικων στην υποβαθμιση του κεντρου που σιγουρα υπαρχει αλλα μαλλον στο νεοπλουτισμο και την ανεξηγητη υστερία για τα προαστεια. Στη περιοχη που δουλευω σιγουρα βλεπω περιεργες φατσες και ψιλοφοβαμαι κι εγω, ομως κι αυτη την υστερία των προαστειων, δε τη καταλαβαινω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ολοι θα ηθελα να μενουν κεντρο γιατι ολα ειναι διπλα οποτε μην τα ριχνεται ολα στα προαστεια.ξεχναω πολλες φορες πραματα αλλα οταν καυεβαινω μετα την γαδα στην αλεξανδρας δεν ξεχναω να πατησω το κουμπι κλειδωματος των πορτων του αυτοκινιτου... Ουτε μαχερωματα που εχω δει με τα ματια μου για να κλρψουν τσαντες και κινητα. Οποτε αφηστε τις παληκαριες στα αρθρα που γραφεται και αφηστε την αστυνομία να κανει την δουλεια της οπως πρεπει γιατι σε καθε επεμβαση που κανει γραφεται αρθρα για βια απο την αστυνομία και αλλες παπα.. ιες. Εσεις καταστρεφεται οτι το κεντρο με την ιδεα που εχεται για την δημοκρατια..ξερω τις σκέψεις σας ( με λετε φασιστα) αλλα πιστεψτε με μεταναστης ειμαι και λεω οσα πιστευω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς