Το YΠΕΚΑ στο Μινιόν!


Με πρόλαβε η ζωή, ή καλύτερα η δυναμική μιας υπερδραστήριας Ελλάδας μιας και ένα από τα επόμενα ποστ που προγραμμάτιζα ήταν άνευ αποδεκτών πρόταση να γκρεμιστεί το θηριώδες κουφάρι του Μινιόν στην Πατησίων. Πόσο θα φώτιζε η σκοτεινιάρα Πατησίων απ' την απουσία του, τι άπλα χώρου θα δημιουργούσε αν το σκεφτείς σαν ενότητα με την πεζοδρομημένη/αναμορφωμένη Ομόνοια του Rethink Athens.
Βλέποντας λοιπόν τούτη την παρακμή, λογική θα μοιαζε μια τέτοια λύση. Τελικά, απ' το πουθενά το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει εκεί την έδρα του και όλες του τις υπηρεσίες που είναι διασκορπισμένες σε 28 κτίρια, θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα κλπ.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι θα φιλοξενεί 1.300 υπαλλήλους, που η παρουσία τους θα δώσει άλλη ζωή στην γειτονιά με την κίνηση και τις αγορές τους, αυτό που χρειάζεται το σημείο δηλαδή, και λογική επιλογή κόντρα στον σχεδιασμό μεταφοράς δημοσίων υπηρεσιών στα απέξω.


Βέβαια αυτό που δεν στέκει είναι η ενημέρωση ότι θα μεταφερθούν εκεί αυτόν τον Σεπτέμβρη! Δεν ξέρω πόσο έχει προοδεύσει η κατασκευαστική, αλλά το κτίριο προς το παρόν είναι σκέτος τσιμεντένιος σκελετός, πως θα φτιαχτεί στο γρήγορο; Μόνο με Φάνη Πάλλη του λαμπερού 2004 γίνονται αυτά παιδιά (γιατί να διώχνουμε πάντα τους άξιους);


Οι όψεις της Σατωβριάνδου με τα αξέχαστα μεταλλικά σαμπανιζέ πάνελ στην πρόσοψη


Εμφανή δε τα σημάδια απ' τους βομβαρδισμούς του Μοροζίνι


Πρώτη φορά παρατήρησα ότι είναι σαν γλυπτό, "ένα installation που διαρκώς μεταβάλλεται όπως η έννοια του άστεως, αποτυπώνοντας της ροές της μεγαλούπολης και του παλίμψηστου των ετερόκλητων κατοίκων της, σε μορφές κυμάτων σαν σχόλιο στην λειτουγούσα ως σήμερα σημειολογία της περιοχής ως υποδοχέας ημεδαπών κι αλλοδαπών μεταναστών".


Στα προσδοκώμενα και η αναβάπτιση του χιλιοταλαιπωρημένου πεζοδρόμου της Δώρου, που επί μια δεκαετία στις πλάκες του έχει φιλοξενήσει το πιο άσχημο πρόσωπο της πρέζας, σε τρομακτικές συνθήκες υγιεινής...


...καθιστώντας το πιο δύσωσμο σημείο, κι αυτή την πιο κατουρημένη γωνιά στην πόλη, πραγματικά το ρολό έχει διαβρωθεί απ' αυτό χωρίς καμμία υπερβολή.



Κι ίσως η Δώρου δει και τα κάγκελα επιτέλους να φύγουν, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες που ήταν εκεί, είχαν έντονο το πρόβλημα της υπαίθριας τουαλέτας στις γωνιές των κτιρίων τους.


Τες πα να κάτι καλό, σήμερα διασώζεται απ' την λαμπρή εητίλα του Μινιόν, η ταμπέλα με την εξωτική σήμανση ότι η αίθουσα κλιματίζεται (στην ανυπόφορη υπερθερμανσμένη Αθήνα του τότε, κάπως θα λειτουργούσε), όσο και τα αξέχαστα λαμπάκια που σηματοδοτούσαν τον ερχομό των αξέχαστων εκεί Χριστουγέννων,

Ακολουθούν τα autocad σχέδια της νέας πρόσοψης, θα παίξει πολύ βιοκλιματική εγκατάσταση, πράσινες στέγες, πράγματα που συγκινούν κάθε Μπιρμπίλη μέσα μας. Περισσότερα >>







2 εξτραδάκια

• "Αθήνα ξανά" λέγεται το πρόγραμμα των 120 εκατ. ευρώ που θα λάβει ο Δήμος για πολλές μικρού σχετικά κόστους επεμβάσεις που θα αναζωογονήσουν το κέντρο με "προγράμματα αναβάθμισης ποιότητας ζωής, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, τοπικής οικονομίας, διαχείρισης κοιν. κρίσης" >>
• Μετά από δεκαετία πάνω κάτω, το Φεστιβάλ Βιβλίου επιτέλους επιστρέφει στο Πεδίον του Άρεως, κι αυτή είναι η κατεύθυνση ζωντανέματος που πρέπει να ακολουθηθεί, κόσμο-κόσμο-κόσμο και όχι όλα Σύνταγμα-Σύνταγμα-Σύνταγμα!

Σχόλια

  1. Από τα λίγα ευχάριστα νέα που έχω διαβάσει τις τελευταίες μέρες. Αντίστοιχες κινήσεις μπορούν να ξαναφέρουν ζωή στο κέντρο της Αθήνας. Η πρόταση για φοιτητικές εστίες στην Ομόνοια ξέρει κανείς που βρίσκεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω η λέξη "άξια" και η λέξεις "Φανη Πάλλη" στην ίδια πρόταση, να βρέθηκαν εντελώς τυχαία. Αν όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ η κίνηση πολεοδομικά και λειτουργικά είναι τέλεια, τα σχέδια είναι επιεικώς απαράδεκτα. Έχω να δω τόσο ανέμπνευστη διαχείριση όψεων από το κτήριο του Χρηματιστηρίου στη Λεωφόρο Αθηνών του Babis Vovos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_03/05/2012_480838

    με περισσότερες λεπτομέρειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε, κύριε, έχω μια ερώτηση!
    Θυμάται κανείς, 8-10 χρόνια πριν, μια άστεγο με ένα σκύλο που "έμενε" στη γωνίτσα που κανει το κτίριο της δημόσιας υπηρεσίας, αυτής με τα κάγκελα? Μα τι λατρεία που της είχε ο σκύλος, καθόταν φρουρός δίπλα της, μα και εκείνη τον αγαπούσε τρελλά! Εύχομαι να είναι καλά και οι 2 τους (αν και για το σκύλο δύσκολο, ήταν ήδη μεγάλος).
    Συγγνώμη για την άσχετη με το Μινιόν παρέμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι φοιτητικές εστίες στην Ομόνοια διάβασα ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα "Αθήνα ξανά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τόσο καλό το νέο που αρνούμαι να το σχολιάσω, μην αγγίζοντάς το, διαλύσω το όνειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως έργα γίνονται. Πέρασα σήμερα (18/5) το πρωί. Η μακέτες ωστόσο είναι όντως απογοητευτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς